مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

پرستار در منزل سلامت اول

مشاوره رایگان خدمات اعزام پرستار

بیماری بهجت چیست و برای مراقبت از بیمار مبتلا چه اقداماتی لازم است؟

شناخت بیماری بهجت

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

بیماری بهجت که سندرم بهجت نیز نامیده می شود ، یک بیماری نادر است که باعث التهاب رگ های خونی در بدن بیمار می شود.این بیماری می تواند منجر به علائم و نشانه های بی شماری شود که در ابتدا غیرمرتبط به نظر می رسند. این علائم می توانند شامل زخم های دهان ، التهاب چشم ، ضایعات پوستی و زخم های دستگاه تناسلی باشند.

علائم بیماری بهجت از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می توان به مرور زمان شدت یافته یا از آن کم شود. علائم و نشانه ها بستگی به این دارد که کدام قسمت از بدن شما تحت تأثیر قرار گرفته است.

مناطقی از بدن که معمولاً تحت تأثیر بیماری بهجت قرار می گیرند عبارتند از

دهان

بیماری بهجت خطرناک است
زخم های دردناک دهانی شایع ترین نشانه بیماری بهجت هستند.

زخم های دردناک دهانی شایع ترین نشانه بیماری بهجت هستند. آنها به صورت ضایعات برجسته و گرد در دهان شروع می شوند که به سرعت به زخم های دردناک تبدیل می شوند. زخم ها معمولاً طی یک تا سه هفته بهبود می یابند.

پوست

برخی از افراد در بدن خود دچار زخم های آکنه ای می شوند. برخی دیگر روی پوست خود به خصوص در قسمت پایین ساق پا ،قسمت های قرمز ، برجسته و حساس مشاهده می کنند.

دستگاه تناسلی

زخم های قرمز و باز می توانند در کیسه بیضه یا کشاله ران ایجاد شوند. زخم ها معمولاً دردناک هستند و می توانند جای زخم همیشگی ایجاد کنند.چشم ها

التهاب در چشم باعث قرمزی ، درد و تاری دید شده و به طور معمول در هر دو چشم ایجاد می شود. در افراد مبتلا به بیماری بهجت ،علائم این بیماری می تواند گاها ظاهر شده یا از بین برود.

مفاصل

تورم و درد مفصل (اغلب در زانوها )در افراد مبتلا به بیماری بهجت دیده میشود .مچ پا ، آرنج یا مچ دست نیز ممکن است درگیر شوند.این علائم و نشانه ها ممکن است یک تا سه هفته طول بکشد و خود به خود برطرف شوند.

رگ های خونی

راه های انتقال بیماری بهجت
التهاب در رگهای بزرگ می تواند منجر به عوارضی مانند باریک شدن یا انسداد رگ شود

در نتیجه لخته شدن خون ، التهاب در وریدها و عروق می تواند باعث قرمزی ، درد و تورم در بازوها یا پاها شود. التهاب در رگهای بزرگ می تواند منجر به عوارضی مانند باریک شدن یا انسداد رگ شود.

دستگاه گوارش

انواع علائم و نشانه ها می توانند بر سیستم هضم دستگاه گوارش تأثیر بگذارند ، از جمله درد شکم ، اسهال و خونریزی

مغز

التهاب در مغز و سیستم عصبی می تواند باعث سردرد ، تب ، گیجی ، عدم تعادل یا سکته مغزی شود.

علل بروز بیماری بهجت

بیماری بهجت ممکن است یک اختلال خود ایمنی باشد ، به این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به برخی از سلولهای سالم خود حمله می کند. احتمالاً عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر نقش دارند.

به نظر میرسد علت بروز علائم و نشانه های بیماری بهجت ، التهاب رگ های خونی (واسکولیت) است. این بیماری می تواند شریان ها و وریدها را در هر اندازه ای درگیر کند و به آنها در سراسر بدن آسیب برساند.

مشخص شده است که چندین ژن با این بیماری در ارتباط هستند. برخی از محققان معتقدند که ویروس یا باکتری می تواند باعث بروز بیماری بهجت در افرادی شود که ژن های خاصی دارند که آنها را نسبت به این بیماری حساس می کند.

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به بیماری بهجت را افزایش دهند عبارتند از:

سن

بیماری بهجت behcets disease معمولاً مردان و زنان 20 تا 30 ساله را درگیر می کند ، اگرچه کودکان و بزرگسالان بزرگتر نیز می توانند به این بیماری مبتلا شوند اما با احتمال بسیار پایین.

جنسیت

در حالی که بیماری بهجت هم در مردان و هم زنان رخ می دهد ،بروز این بیماری معمولاً در مردان شدیدتر است.

ژن ها

داشتن برخی ژن ها با خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری بهجت همراه است.

روش تشخیص

هیچ آزمایشی برای تشخیص این که شما به بیماری بهجت مبتلا هستید وجود ندارد. بنابراین پزشک شما در درجه اول علائم و نشانه های شما را بررسی می کند. از آنجا که تقریباً همه مبتلایان به زخم های دهان مبتلا می شوند ، به طور کلی زخم های دهانی که طی سه ماه حداقل سه بار عود کرده اند برای تشخیص بیماری بهجت کاربردی هستند.

علاوه بر این ، تشخیص بیماری بهجت حداقل به سه علامت دیگر نیاز دارد ، مانند:

  • زخم های تناسلی مکرر
  • التهاب چشم
  • زخم های پوستی

نوعی آزمایش برای تشخیص وجود دارد که در آن پزشک شما یک سوزن استریل را وارد پوست شما می کند و یک تا دو روز بعد همان ناحیه از بدن را معاینه می کند. اگر آزمایش مثبت باشد ، در جایی که سوزن وارد شده است ، زیر پوست شما یک برجستگی کوچک ایجاد می شود. این نشان می دهد که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به یک آسیب جزئی واکنش بیش از حد نشان می دهد.

درمان

هیچ درمانی برای بیماری بهجت وجود ندارد. اگر فرم خفیفی از این بیماری را دارید ، پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل درد و التهاب ها پیشنهاد کند.

برای علائم و نشانه های شدیدتر ، پزشک ممکن است داروهایی برای کنترل بیماری بهجت در سراسر بدن شما تجویز کند.

داروهایی که سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب می کنند. التهاب همراه با بیماری بهجت را می توان با داروهایی که از حمله سیستم ایمنی بدن شما به بافتهای سالم جلوگیری می کنند ، کاهش داد.

عوارض جانبی احتمالی شامل مشکلات کبدی و کلیوی ، شمارش خون و فشار خون بالا است. بنابراین استفاده از این دارو ها بدون نسخه پزشک ممنوع میباشد.

درمان هایی برای علائم و نشانه های فردی بیماری بهجت

کرم ها ، ژل ها و پمادهای پوستی

داروهای کورتیکواستروئید موضعی مستقیماً روی زخم های پوست و دستگاه تناسلی استفاده می شود تا التهاب و درد را کاهش دهند.

شستشوی دهان

استفاده از دهانشویه های مخصوص حاوی کورتیکو استروئیدها و عوامل دیگر ممکن است درد زخم های دهان را کاهش دهد.

قطره چشمی قطره چشمی حاوی کورتیکواستروئیدها یا سایر داروهای ضد التهاب در صورت خفیف بودن التهاب می تواند درد و قرمزی چشم شما را تسکین دهد.

بسته به علائم و نشانه های شما ، ممکن است لازم باشد برای مشکلات چشم به چشم پزشک ، متخصص زنان یا اورولوژی برای زخم های دستگاه تناسلی ، متخصص پوست برای مشکلات پوستی ، متخصص گوارش برای مشکلات گوارشی یا متخصص مغز و اعصاب برای علائم مربوط به مغز یا مراجعه کنید. دانستن این نکات در زمان نگهداری پرستار بیمار بسیار مهم است.

روش سازگار شدن با بیماری

غیرقابل پیش بینی بودن بیماری بهجت می تواند آن را خصوصاً ناامیدکننده کند. مراقبت خوب از خود ممکن است به شما کمک کند تا راحت تر با این مشکل کنار بیایید. به طور کلی می توانید بر موارد زیر تمرکز نمایید.

هنگام اوج گرفتن بیماری استراحت کنید. وقتی علائم و نشانه ها ظاهر شدند، برای مراقبت از خود  بیشتر وقت بگذارید.

انعطاف پذیر باشید و در صورت امکان برنامه خود را  با شرایط بیماری  هماهنگ کنید تا در صورت لزوم بتوانید استراحت کنید. سعی کنید استرس را به حداقل برسانید.

وقتی انرژی دارید ، فعال باشید. ورزش متوسط ، مانند پیاده روی یا شنا ، می تواند بین حمله های  بیماری بهجت احساس بهتری برای بیمار بوجود اورد. ورزش بدن را تقویت می کند ، به انعطاف پذیری مفاصل کمک می کند و می تواند روحیه بیمار را بهبود بخشد.

با افردی که به این بیماری مبتلا هستند ارتباط برقرار کنید. از آنجا که بیماری بهجت یک بیماری نادر است ، ممکن است یافتن دیگران با این بیماری دشوار باشد. از پزشک خود در مورد گروه های پشتیبانی منطقه خود  جستجو کنید.

 برخی از اطلاعات ضروری که لازم است با دکتر در میان بگذارید

آنچه شما می توانید انجام دهید.

عوارض بعدی بیماری بهجت به علائم و نشانه های شما بستگی دارد. به عنوان مثال ، علائم و التهابات چشمی درمان نشده می تواند منجر به کاهش بینایی یا کوری فرد مبتلا شود.

افرادی که علائم و نشانه های چشمی بیماری بهجت را دارند باید مرتباً به یک چشم پزشک مراجعه کنند . زیرا درمان می تواند به جلوگیری از این عارضه کمک کند.

مرکز  پزشکی سلامت اول یکی از معتبر ترین مراکز ارائه خدمات پرستای سلامت اول است که آمادگی دارد به صورت شبانه روزی در قالب پرستار سالمند ، پرستار کودک ، پرستار در منزل خدمت رسانی نماید.


سوالات متداول

علائم بیماری بهجت چه مواردی هستند؟

این علائم می توانند شامل زخم های دهان ، التهاب چشم ، ضایعات پوستی و زخم های دستگاه تناسلی باشند.

بیماری بهجت روی چه نقاطی از بدن تاثیرگذار است؟

  • دهان
  • پوست
  • دستگاه تناسلی
  • چشم ها
  • مفاصل
  • رگ های خونی
  • دستگاه گوارش
  • مغز

مراقبت‌های خانگی بیماری بهجت چه مواردی هستند؟

  • استفاده از کرم، ژل و پمادهای پوستی تجویز شده توسط پزشک
  • شستشوی منظم دهان
  • دوری از استرس
0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
3 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مشاوره رایگان خدمات اعزام پرستار