بیماری اسکیزوفرنی چیست؟ اسکیزوفرنی اختلالی است که فرد مبتلا به آن تغییراتی را در تفکر، ادراک و رفتار تجربه می کند. در اسکیزوفرنی، بیمار از واقعیت فاصله گرفته و به این حالت روان پریشی نیز می گویند. اگر با اسکیزوفرنی آشنایی زیادی ندارید، در این مقاله اطلاعاتی درباره ی اسکیزوفرنی، علائم و نشانه های آن در اختیارتان قرار می دهیم.
اختلال اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی به طور معمول از سن 15 تا 25 سالگی شروع شده و به این اختلال جنون جوانی نیز گفته می شود. میزان شیوع اختلال اسکیزوفرنی در خانم ها و آقایان به یک اندازه است. اسکیزوفرنی نوعی اختلال عود کننده می باشد و عده ی کمی از بیماران اسکیزوفرن ممکن است که دوره هایی از سایکوز را نیز تجربه کنند. در اوایل شروع اختلال اسکیزوفرنی، بیمار احتمالاً مضطرب یا افسرده شود. هر اندازه که علائم اسکیزوفرنی در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان بهتر صورت خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: نگهداری سالمند

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
معرفی انواع اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی، اختلالی است که دارای انواع مختلفی می باشد. انواع اسکیزوفرنی عبارتند از:
پارانوئید: یکی از رایج ترین انواع اختلالات اسکیزوفرنی، پارانوئید است.این اختلال با توهم های مختلف مانند توهم بزرگ منشی، هزیان حسادت، سوء ظن و… همراه است.
کاتاتونیک: بیماران دارای اختلال کاتاتونیک دچار مشکلات حرکتی می شوند. این بیماران گاهی رفتارهایی مانند بی قراری زیاد و تحریک پذیری را از خود نشان داده و مواقعی نیز دچار کندی حرکات و بهت زدگی می شوند.
اسکیزوفرنی آشفته: افراد دارای اختلال اسکیزوفرنی آشفته، رفتارهایی نامتناسب و آشفته دارند. در این افراد، گفتار با رفتار متناسب نمی باشد. بیماران دارای این اختلال، گاهی اوقات بدون علت شروع به خنده می کنند.
هیجانی: افراد دارای این نوع اسکیزوفرنی، حرکات خشونت آمیز و شدید دارند.
اسکیزوفرنی باقی مانده: افراد دارای این اختلال، قبلاً تجربه ی بیماری اسکیزوفرنی را داشته اند، اما در حال حاضر علائم این بیماری خفیف تر می باشد. این علائم خفیف تنها از حملات شدید باقی مانده اند و زیاد جدی نمی باشند.
بیشتر بخوانید: اعزام پرستار

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
عوامل زمینه ساز بروز بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
بروز بیماری اسکیزوفرنی در افراد به عوامل مختلفی بستگی دارد. عامل های زمینه ساز بروز بیماری اسکیزوفرنی عبارتند از:
- ژنتیک: در صورتیکه یکی از والدین به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا باشد، احتمال داشتن فرزند اسکیزفرون در آنها زیاد است.
- عوامل شیمیایی: اختلال در تعادل مواد شیمیایی مغز می تواند منجر به بروز بیماری اسکیزوفرنی شود. دوپامین یکی از آنها است و عدم تعادل دوپامین در مغز باعث بروز اسکیزوفرنی می شود.
- استرس: وقوع رویدادهای استرس زا در زندگی افراد می تواند باعث تسریع در روند آشکار شدن اختلال اسکیزوفرنی شود.
- الکل و مواد مخدر: مصرف مواد مخدر مانند حشیش می تواند زمینه ساز بروز علائم اسکیزوفرنی در افراد شود.
بیشتر بخوانید: خدمات پرستاری
راه های تشخیص اسکیزوفرنی
به منظور تشخیص بیماری اسکیزوفرن راه های مختلفی وجود دارد. مصاحبه، مشاهده، ارزیابی چکاپ خون، نوار مغزی، تصویربرداری مغزی، آزمون های روانشناختی می توانند به تشخیص بیمار دارای اختلال اسکیزوفرنی کمک کنند.

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
علائم اسکیزوفرنی چیست؟
- هذیان: افراد دارای این علامت دارای عقایدی هستند که باعث می شود از واقعیت فاصله بگیرند. انواع این هذیان ها شامل هذیان گزند و آسیب می باشد. در هذیان گزند و آسیب، بیمار تصور می کند که فردی قصد آزاد و اذیتش را دارد یا او را تعقیب می کند. هذیان کنترل، هذیان پخش افکا نیز از رایج ترین انواع هذیان ها می باشند که علائم اسکیزوفرنی محسوب می شوند.
- اختلال در فکر: فرد دارای اختلال در فکر، گفتارهای نامفهوم یا بی ربط دارد.
- عدم داشتن انگیزه: فرد دارای اختلال اسکیزوفرنی، انگیزه ی برای ادامه ی زندگی یا انجام کارهای روزانه ندارد.
- توهم: رایج ترین توهم، توهم شنوایی می باشد که در افراد اسکیزوفرن دیده می شود. در این نوع توهم، فرد قادر به شنیدن صداهایی می باشد که دیگران نمی توانند آن صداها را بشنوند.
- مشکل در ابزار احساس: فرد دارای اسکیزوفرنی قادر نیست که احساسات خود را به خوبی ابزار کند. می توان گفت که این بیماران احساسات را به شکل نامتناسب ابزار می کنند.
- عدم بینش: افراد دارای اختلال اسکیزوفرنی نسبت به بیماری شان دارای بینش نمی باشند. به همین دلیل از درمان اِجتناب می کنند.

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
درمان اسکیزوفرنی
روشهای درمانی مختلفی برای درمان اختلال اسکیزوفرنی وجود دارد. از روشهای درمان اسکیزوفرنی می توان به دارودرمانی، آموزش خانواده، شوک درمانی، روان درمانی اشاره کرد.