یکی از مشکلاتی که بیشتر افراد سالخورده را درگیر خود می کند مشکل بی اختیاری ادرار در سالمندان است. این مسئله روی زندگی افراد مسن تاثیر منفی گذاشته و باعث کاهش اعتماد به نفس و مشارکت های اجتماعی آنها خواهد شد. مدیریت این مسئله برای سالمندانی که می خواهند به شکل مستقل زندگی کنند اهمیت زیادی دارد. بی اختیاری ادرار اگر به موقع به پزشک مراجعه شود و در سبک زندگی فرد تغییر ایجاد شود قابل درمان است.
روش های درمانی بی اختیاری ادرار امروزه به نسبت گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته است و با توجه به علت آن میتواند روش های اختصاصی در این زمینه استفاده کرد.
بیشتر بخوانید : نگهداری از سالمند دارای بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری در سالمندان
متخصصان زیادی تلاش میکنند تا بی اختیاری ادرار در سالمندان را طبق علت اصلی آن طبقه بندی کنند. انواع این علل ها که متخصصان در مورد آن توافق کردهاند به چند دسته بی اختیاری فوریتی، استرسی، ناشی از سرریز ادرار، عملکردی و ترکیبی تقسیم می شوند.
بی اختیاری فوریتی
در بی اختیاری فوریتی نیاز فوری برای ادرار کردن اتفاق میافتد که نمی توان آن را کنترل کرد. مقدار ادرار از دست رفته ممکن است در این مدل بی اختیاری کم یا زیاد باشد. افرادی که به بی اختیاری فوریتی مبتلا هستند زمان بسیار کمی برای رسیدن به توالت دارند و اکثر این افراد علاوه بر روز در طول شب هم زیاد ادرار می کنند.
بی اختیاری استرسی
یکی از انواع بی اختیاری ادرار در سالمندان مدل استرسی آن است که باعث از دست رفتن مقدار زیادی ادرار در زمان سرفه، فشار دادن، عطسه کردن یا بلند کردن اجسام سنگین به طور ناگهانی می شود.
اگر سالمند در طول هر فعالیتی به طور ناگهانی به آن فشار وارد شود، این افزایش فشار موجب بی اختیاری در ادرار می گردد. بی اختیاری استرسی برای زنان به نسبت مردان شایع تر است. هر وضعیتی که مجرای ادراری را تضعیف کند مقاومت آن را کاهش می دهد و می تواند باعث بی اختیاری استرسی شود. در زنان یائسه نبود استروژن موجب نازک تر و حساس تر شدن پوشش مجاری ادرار می گردد که این توانایی مجرا را برای جلوگیری از جریان ادرار کاهش می دهد. در مردان بی اختیاری استرسی بعد از جراحی پروستات و با آسیب رسیدن به مجرای ادراری رخ می دهد.
بیشتر بخوانید: نگهداری سالمند

بی اختیاری ناشی از سرریز ادرار
بر اثر نشت غیر قابل کنترل ادرار مقدار کمی از آن سرریز می شود که این نشان دهنده بی اختیاری ناشی از سرریز ادرار در سالمندان است. این اتفاق بر اثر نوعی انقباض عضله مثانه رخ می دهد یعنی زمانی که جریان ادرار مسدود می شود، عضله مثانه دیگر قابلیت منقبض شدن ندارد و ادرار در مثانه باقی می ماند و مثانه بزرگ می شود. این اتفاق موجب افزایش فشار ایجاد شده در مثانه می گردد و باعث میشود تا مقدار کمی از ادرار بیرون بریزد. علاوه بر آن افزایش فشار مثانه موجب رسیدن آسیب به کلیه ها هم می گردد.
در مردان بزرگ شدن پروستات مجاری ادرار را مسدود می کند و در موارد ناشناخته تر باعث ایجاد بافت زخم در پایین ترین قسمت مثانه می شود و آن قسمت را باریک و یا حتی مسدود می کند.
بیشتر بخوانید: پرستار در منزل
بی اختیاری عملکردی
در بی اختیاری عملکردی از دست رفتن ناخواسته ادرار جهت رسیدن به توالت رخ می دهد. از عوامل شایع بر روی این بی اختیاری ادرار در سالمندان میتوان به سکته مغزی و آرتروز شدید اشاره کرد که موجب بی حرکتی می گردد.

بی اختیاری ترکیبی
این نوع از بی اختیاری ترکیبی از چند نوع بی اختیاری ادرار در سالمندان است و بیشتر در زنان مسن اتفاق می افتد. اغلب اوقات بی اختیاری ترکیبی شامل بی اختیاری فوریتی و استرسی می شود که در افراد مبتلا به زوال عقل و سکته مغزی و اختلالات عصبی دیگر شایع تر است.
بیشتر بخوانید: پرستار بیمار

جمع بندی
از آنجایی که نگهداری سالمند موضوع بسیار چالش برانگیزی است هر کسی نمیتواند از عهده آن بر بیاید اما استفاده از پرستار سالمند کار افراد را برای مراقبت از افراد مسن راحتتر میکند. پیشنهاد میکنیم اگر سالمند شما به بی اختیاری ادرار مبتلا است از موسسه پرستاری درخواست اعزام پرستار کنید زیرا این افراد آموزش دیده می توانند از سالمند شما به خوبی مراقبت کنند. از جمله خدمات پرستاری که این موسسات ارائه می دهند می توان به پرستار سالمند، پرستار کودک، پرستار بیمار با تخصص و تجربه بالا اشاره کرد.