پرکاری تیروئید بیماری است که در اغلب مواقع درمان میشود. معمولاً برای درمان تیروئید پرکار به متخصص غدد ارجاع داده میشوید. درمان بیماری تیروئید پرکار معمولاً به سه روش انجام میگیرد که در ادامه مقاله بیان میشود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- درمان بیماری تیروئید پرکار
- تشخیص تیروئید پرکار
- کلام پایانی
درمان بیماری تیروئید پرکار
روشهای درمان این بیماری عبارتاند از دارودرمانی، درمان با عمل جراحی یا ید رادیواکتیو که در ادامه هرکدام را بهصورت جداگانه بررسی میکنیم.
1. درمانهای دارویی:
متداولترین داروهایی که بهمنظور کاهش ترشح هورمون های اضافی تیروئید تجویز میشوند، کاربی مازول و پروپیل تیوراسیل است. برای اینکه متوجه اثرات درمانی این داروها شوید نیاز است به مدت یک تا دو ماه به مصرف این داروها ادامه دهید. ممکن است پزشک داروی دیگری به نام مسدودکننده بتا نیز بجهت کاهش علائم در این مدت به شما بدهد.
زمانی که سطح هورمون تیروئید شما به میزان کافی برسد با تشخیص پزشک دوزهای مصرفی شما بهتدریج کم شده و در نهایت قطع میشود. برخی از افراد نیاز دارند تا داروها را برای چندین سال یا گاهی اوقات تا آخر عمر مصرف کنند.
عوارض جانبی داروها
در چند ماه اول مصرف داروها عوارض جانبی زیر برای برخی از افراد ایجاد میشود:
- سردرد
- درد مفاصل
- ناراحتی گوارشی
- احساس بیماری
- بثوراتپوستی که باعث خارش میشود.
پس از مدتی که از مصرف دارو گذشت بدن شما باید به دارو عادت کند و این عوارض از بین برود. در غیر این صورت لازم است برای تغییر داروها یا تغییر در میزان دوز مصرفی به پزشک خود مراجعه کنید. عارضه جانبی دیگری که کمتر اتفاق میافتد؛ اما بسیار جدی و خطرناک است افت ناگهانی سطح گلبولهای سفید بدن یا آگرانولوسیتوز است.
این عارضه به این معنی است که شما در برابر میکروبها و باکتریها بسیار آسیبپذیر شدهاید. در طول درمان با داروی کاربیمازول از باردار شدن خودداری کرده و اگر در سنین باروری هستید از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده کنید. در طول دوران بارداری بهتر است این دارو مصرف نشود.
2. جراحی
روش دیگری که برای درمان تیروئید پرکار استفاده میشود، جراحی برای برداشتن کامل یا بخشی از غده تیروئید است که فقط در موارد خاصی توصیه میشود:
- اگر غده تیروئید شما بهشدت متورم شده است.
- اگر پرکاری تیروئید مشکلات بینایی زیادی ایجاد کرده است.
- اگر از درمانهای دیگر نمیتوانید استفاده کنید.
- اگر سایر درمانها بینتیجه بوده و پس از مدتی شاهد بازگشت علائم بودهاید.
معمولاً برداشتن کامل غده تیروئید توصیه میشود چرا که این کار تیروئید شما را به طور کامل درمان میکند و هیچ شانسی برای بازگشت نشانهها و علائم بیماری وجود ندارد. اما برای جبران کمبود تیروئید مجبور به مصرف دارو تا آخر عمر هستید. این داروها همانهایی هستند که در درمان تیروئید کمکار تجویز میشناسند.

درمان بیماری تیروئید پرکار با جراحی
3. درمان باید رادیواکتیو
برای درمان بیماری تیروئید پرکار با ید رادیویی یا رادیواکتیو برای کاهش میزان تولید هورمونهای تیروئید از اشعه برای آسیب رساندن به تیروئید استفاده میشود. این یک روش بسیار مؤثر در معالجه تیروئید پرکار است. برای این منظور مقداری نوشیدنی یا کپسولی که حاوی دوز کم اشعه است به شما داده میشود.
این اشعه توسط تیروئید جذب شده و باعث درمان آن میشود. اغلب بیماران با یکبار درمان رادیواکتیو معالجه میشوند. امکان دارد برای اینکه اثرات کامل درمانی این روش مشاهده شود چند هفته یا چند ماه بگذرد. در این مدت نیاز است داروهای دیگری را مصرف کنید.
دوز پرتویی که در این روش به شما داده میشود بسیار ناچیز است؛ اما لازم است اقدامات احتیاطی زیر را پس از درمان انجام دهید:
- برای چند روز یا چندین هفته از ارتباط نزدیک و طولانیمدت با کودکان و زنان باردار خودداری کنید.
- اگر زن هستید حداقل به مدت شش ماه و اگر مرد هستید حداقل به مدت چهار ماه اقدام به بچهدارشدن نکنید.
- اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی قرار دارید این درمان برای شما مناسب نیست.
- اگر تیروئید پرکار منجر به مشکلات بینایی برای شما شده است از درمان رادیواکتیو استفاده نکنید.
تشخیص تیروئید پرکار
پزشک میتواند پرکاری تیروئید شما را با روشهای زیر تشخیص بدهد:
- معاینه فیزیکی از گردن برای بررسی بزرگشدن تیروئید
- آزمایش خون بهمنظور تعیین مقدار هورمون تیروئید در بدن
- آزمایشهای تصویربرداری از تیروئید
کلام پایانی
تیروئید پرکار وضعیتی است که در آن میزان بالایی از هورمون تیروئید تولید و ترشح میشود. این وضعیت باعث افزایش سرعت متابولیسم بدن میگردد و در این حالت علائمی مانند ضربان قلب بالا، کاهش وزن، افزایش اشتها و استرس مشاهده میشود.
اگر تیروئید پرکار دارید، میتوانید درباره بهترین روش درمان بیماری تیروئید پرکار که برای شما مناسب است، با کارشناسان ما در مؤسسه پرستاری سلامت اول صحبت کنید. همچنین اگر نیاز به استخدام پرستار در منزل دارید، تیم مجرب ما آماده پشتیبانی از بیماران شما است.