یکی از متداول ترین مشکلات که افراد اغلب در چهل سالگی به بعد دچار آن می گردند دیسک کمر می باشد. در اغلب موارد تا ماه ها و حتی به صورت طولانی مدت درد آن را کاهش و در واقع پنهان نگه داشته می شود. ولیکن پس از مدتی بیمار با درد های بسیار شدیدی مواجه است که حتی داروهای با دوز قوی پاسخگوی آن دردها نیست. پزشک درمان های نظیر مصرف دارو، جراحی و یا فیزیوتراپی برای آن تجویز می نماید. در ادامه با موسسه پرستاری سلامت اول همراه باشید تا در رابطه با فیزیوتراپی برای دیسک کمر گفتگو نماییم.
در حقیقت دیسک منجر می گردد به جلو و عقب و چپ و راست بچرخیم. توجه کنید که وظیفه آن تنها به این مورد ختم نمی گردد. دیسک را می توان به بلبرینگ تشبیه نمود که میان مهره ها قرار می گیرد. دیسک کمر در تمامی مردم وجود دارد. ولیکن زمانی که فرد اصطلاح دیسک کمر را به کار می برد. هدف آن این است که دیسک کمر او معیوب و یا پاره شده است. در این صورت پزشک به چند شیوه آن را تشخیص خواهد نمود.
در اغلب موارد فردی که دچار بیماری دیسک کمر می باشد درد ناگهانی و شدیدی در کمر و یا پشت پا حس می کند. ممکن است که فرد تا این زمان دچار چنین دردی نشده باشد و به ندرت درد های خفیفی را در کمر خود حس نماید. دومین راه تشخیص آن معاینه و انجام ام آر آی می باشد. علائمی نظیر درد در اندام های تحتانی احساس سوزش و یا گزگز و… در افرادی که به این بیماری دچار هستند بسیار شایع می باشد.
درمان دیسک کمر
یکی از متداول ترین شیوه های درمان دیسک کمر استفاده از داروهای ضد التهاب می باشد که در ایران با نام مسکن شناخته می شود. روش دوم آن فیزیوتراپی برای دیسک کمر می باشد که در آن به کمک پرستار سالمند و به وسیله ورزش های مخصوص تلاش می کنند دیسک کمر را درمان کنند. در ادامه به صورت مفصل در این رابطه گفتگو خواهیم نمود. این نکته را خاطر نشان کنیم که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد.
فواید فیزیوتراپی برای دیسک کمر
همواره درمان های غیر جراحی به نسبت جراحی ارجحیت داشته چرا که عوارض و درد کمتری برای بیمار به همراه خواهد داشت. از اینرو درمان های نظیر فیزیوتراپی برای دیسک کمر نه تنها سبب به کاهش درد می شود، بلکه تحت عنوان پیشگیری کاربرد دارد. علاوه بر این مورد مزیت های برای فرد به همراه خواهد داشت. برای مثال با اصول و معیار همچون تنظیم چگونگی وضعیت بدن و در حالت کلی با اصول و نحوه درست نشستن و راه رفتن آشنا خواهد شد که می تواند از آسیب دیدگی احتمالی ممانعت نماید. در فیزیوتراپی دو روش درمانی برای بهبود دیسک کمر بکار گرفته می شود. که عبارت است از درمان های غیرفعال و درمان فعال.
روش های درمان غیر فعال برای دیسک کمر
روشهای درمان غیرفعال برای دیسک کمر ممکن است شامل استراحت در خواب، استفاده از گرما یا سرداً، و فیزیوتراپی باشد. استراحت در خواب به افراد کمک میکند تا بازسازی و بهبود دیسکهای متضرر را تسریع کنند. همچنین، استفاده از گرما یا سرداً میتواند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کند. درمانهای فیزیوتراپی شامل تمرینات تقویتی و انعطافپذیری میتوانند به بهبود عملکرد عضلات پشتی و کمک به کاهش فشار بر دیسکها کمک کنند. برای انتخاب مناسبترین روش درمانی، مشاوره با پزشک و متخصص مرتبط اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: درد سیاتیک چیست؟ علل و روشهای درمان
ماساژ عمیق بافت
با وجود آنکه بیشتر از صد نوع ماساژ برای درمان دیسک کمر وجود دارد ولیکن با اختلاف ماساژ عمیق همچنان تحت عنوان بهترین شیوه برای درمان این بیماری شناخته می شود.
آب درمانی
در این شیوه به کمک آب تلاش برای بهبود درد و درمان این بیماری می کنند. در این شیوه می توان در یک وان آب گرم نشست. یا دوش آب گرم و یا قدم زدن آهسته در آب از شیوه های غیر فعال برای درمان دیسک کمر می باشد. از مزیت های آب درمانی می توان به کم نمودن فشار در مفاصل دردناک، آرام سازی عضلات و…. اشاره نمود.
روش های درمان فعال
پس از آنکه درمان غیر فعال تکمیل شد و فرد بهبود نسبی یافت پزشک درمان فعال را آغاز می نماید. در شیوه فعال از یک برنامه حرکتی استفاده می شود که از درد های مکرر که تکرار می شود ممانعت نماید.
تمرین در آب
این شیوه (تمرین در آب) در درمان فعال با درمان غیر فعال متفاوت می باشد. برای مثال تمرین های حرکتی در آب در بردارنده حرکاتی همچون ایروبیک می باشد.
تمرین های انعطافی فیزیوتراپی برای دیسک کمر
یادگیری تکنیک های مربوط به انعطاف پذیری نه تنها برای درمان دیسک کمر می تواند مفید باشد بلکه برای انجام تمرین های ایروبیک و تقویتی نیز بسیار کارآمد می باشد. انجام حرکات انعطاف پذیری در طول فیزیوتراپی برای دیسک کمر ، سفتی و گرفتگی عضلات برطرف گردد.
کلام پایانی
دیسک کمر یکی از بیماری های شایع سالمندان است که اغلب افراد با بالا رفتن سن دچار آن می شوند. ولیکن می توان با انجام حرکات ورزشی با راهنمایی های پرستار در منزل به پیشگیری و درمان دیسک کمر کمک نمود. امیدواریم مطلب فیزیوتراپی برای دیسک کمر برای شما عزیزان مفید بوده باشد.