حمایتهای حیاتی پرستار سالمند ام اس باعث میشود بیمار بهتر بتواند، زندگیاش را مدیریت کند. برای بسیاری از اشخاصی که به این عارضه پیشرونده دچار هستند، یک منبع منظم و مداوم حمایتی و آموزشی کمک میکند تا درک بهتری از بیماری داشته باشند و زندگی باکیفیتتری را بسازند.
بیماری ام اس
مولتیپل اسکلروزیس که با نام ام اس شناخته شده، عارضهای است که به علت تخریب پوشش میلین به وجود میآید. میلین روکشی تشکیل شده از چربی است که سلولهای عصبی سالم را در خود نگهداری میکند.
ام اس موجب اختلال در سیستم ایمنی بدن میشود، به این صورت که غلاف میلین را بهعنوان عامل خارجی و دشمن شناسایی کرده و به آن حملهور میشود. در نتیجه این حملات التهاب به وجود میآید که فرایند سلول های عصبی را با مشکل مواجه میکند و منجر به تغییر پیامهای ارسالی به مغز میشود.
ام اس قابل پیشبینی نیست، علائم و همچنین شدت آن از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. درحالی که برخی ممکن است ام اس را بهصورت خفیف و جزئی تجربه کنند، در افراد دیگر توانایی نوشتن، صحبتکردن و راه رفتن را مختل میکند.
سالمند مبتلا به ام اس
تغییراتی که با افزایش سن پدید میآید، واقعیتی است که باید بپذیریم. در بیمار ام اس به علت ذات پیشرونده بیماری، این تغییرات با شدت بیشتری رخ میدهد. اغلب بیمارانی که زندگی شان با ام اس عجین گشته است خشم، اندوه، ترس و سردرگمی را نیز تجربه میکنند. بیش از نیمی از این اشخاص، مبتلا به افسردگی های متوسط تا شدید میشوند.
ام اس میتواند در دهه بیست، سی یا چهلسالگی زندگی فرد آغاز شود و در سنین بالاتر به اوج خودش برسد. به همین دلیل پرستاری از سالمند مبتلا به ام اس میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد.
این بیماری با چهار دوره متفاوت شناسایی شده است:
- عودکننده – فروکشکننده
- سندروم جداشده بالینی
- پیشرونده اولیه
- پیشرونده ثانویه
بسته به نوع ام اس، بیماری سیر متفاوتی را طی میکند، به همین دلیل لازم است پرستار سالمند ام اس بداند که بیمار در کدام دوره قرار دارد. شایعترین نوع این عارضه، دوره عودکننده – فروکشکننده است که امکان دارد به درمانها و مراقبتها پاسخ داده و به طور کامل از بین برود.
نقش پرستار سالمند ام اس
پرستار بیمار ام اس علاوه بر این که یک حامی برای او است، برای ایجاد روابط قوی بین بیمار و اعضای خانوادهاش وقت میگذارد. پرستار سالمند ام اس از آخرین اطلاعات پزشکی باخبر است و از آنها برای کمک به ساخت زندگی بهتر و بالابردن امید به آینده بیمار استفاده میکند.
برخی از مهمترین وظایف یک پرستار سالمند ام اس به شرح زیر است:
- حمایت عاطفی سالمند بهویژه در مواقع عود بیماری و لحظات حساس
- راهنمایی بیمار به هنگام عود بیماری
- آموزش روشهای مدیریت بیماری
- بررسی وضعیت عصبی بیمار و تنظیم برنامه درمانی مطابق با نیاز وی
- ارائه راهبردهای کمک به بیمار سالمند برای کنترل مثانه، مقابله با خستگی و راهرفتن
- ایجاد رابطه سالم و نزدیک با بیمار
چه انتظاراتی از یک پرستار سالمند ام اس داریم؟
در اولین قرار ملاقاتتان با پرستار لازم است درباره نحوه عملکرد و خدماتی که میتواند به شما ارائه دهد، صحبت کنید. پرستاران ام اس درک خوبی از مشکلات و نگرانیهایی دارند که یک بیمار ام اس ممکن است در طول زندگیاش با آنها روبهرو شود.
همچنین یک پرستار ام اس با خدمات فیزیوتراپی آشنایی دارد و در صورت لزوم میتواند شما را از این خدمت بهرهمند کند. مشاوره درباره مدیریت علائم، مدیریت مصرف داروها، شیوه زندگی و پاسخ به تمام مسائلی که ممکن است بیمار سالمند با آن مواجه شود، از ویژگیهای یک پرستار حرفهای و متخصص است.
یادداشت پایانی
دارودرمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و فعالیتهای توانبخشی میتواند باعث تسریع در بهبودی پس از حملات و یا حتی گاهی تغییر دوره بیماری شود. شیوه زندگی سالم، ترک سیگار و انجام منظم فعالیتهای ورزشی به بیمار سالمند کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشد.
مهربانی و حمایت مداوم بیماران ام اس به آنها کمک میکند تا بهترین زندگی ممکن را داشته باشند. پرستار سالمند ام اس نقشی حیاتی در کمک به این افراد برای مدیریت روزانه بیماری دارد. اگر مشکلی دارید، نگران عود بیماری یا نشانهها هستید، یک تماس با متخصصان ما در مؤسسه پرستاری سلامت اول مشاوره و پشتیبانی های لازم را به شما ارائه میدهد.