اغلب خانوادهها زمانی که متوجه میشوند فرزند آنها مبتلا به اوتیسم است، با کوهی از اندوه و نگرانی مواجه میشوند. در این مقاله قصد داریم تا چالشهای نگهداری از بیماران اوتیسمی را بررسی کنیم و اندکی از بار نگرانی خانوادهها بکاهیم.
فهرست مقاله
- مشکلات رفتاری کودکان اوتیسم
- چگونه با کودک اوتیسم ارتباط برقرار کنیم؟
- آموزش نوشتن به کودکان اوتیسم
- کتک زدن کودک اوتیسم
- کلام پایانی
مشکلات رفتاری کودکان اوتیسم
مشکلات رفتاری بیماران اوتیسمی به دو صورت مشکلات رفتاری درونی و بیرونی بروز میکند که در ادامه بررسی میکنیم:
- مشکلات رفتاری درونی: این مشکلات فرد را از درون آزار میدهد و علت اصلی آن تغییرات خلقوخوی کودک است. افسردگی، اضطراب، فقدان اعتمادبهنفس و علاقه به تنهایی و انزوا در این دسته قرار میگیرد.
- مشکلات رفتاری بیرونی: این مشکلات موجب آزار والدین و اطرافیان کودک میشود، مانند بیشفعالی، پرخاشگری، صدمه زدن به خود یا دیگران و همچنین جاروجنجال بهپاکردن. اگرچه این رفتارها در اغلب کودکان سالم نیز مشاهده میشود، اما تفاوت آن در بیماران اوتیسمی در شدت و دفعات انجام آن است.
چگونه با کودک اوتیسم ارتباط برقرار کنیم؟
برقراری ارتباط با بیمار اوتیسم یکی از چالشهای نگهداری از بیماران اوتیسمی است. بهعنوان فردی که ارتباط نزدیکی با بیمار اوتیسمی دارد، باید توانایی برقراری ارتباط صحیح با وی را بیاموزید. برای این منظور نکات زیر میتواند کمککننده باشد:
- آرام و با طمأنینه با وی صحبت کنید. صبور باشید و با لحن تند و بلند آرامش خاطرش را از بین نبرید.
- به او یاد دهید که بهجای نشاندادن عصبانیتش با رفتارهای تهاجمی آن را به شیوهای دیگر بیان کند.
- اغلب کودکان اوتیسمی رک و صریح صحبت میکنند، از حرفهای آنها ناراحت نشوید و منعطف باشید.
- به رفتارهای صحیح آنان پاداش دهید، مثبتنگر و خوشرفتار باشید تا با شما ارتباط برقرار کنند.
- حتماً لازم نیست برای ارتباط گرفتن با بیمار اوتیسمی وی را مجبور کنید تا با شما صحبت کند. بهجای این کار میتوانید با او ورزش و بازی کنید تا مهارتهای ارتباطی بیمار تقویت شود.
- کودکان اوتیسم در ابراز احساساتشان مشکل دارند اما مهم است که بدانند شما به آنها علاقه دارید و حمایتشان میکنید.
- از جملات و عبارات کوتاه برای کنترل رفتارهایش استفاده کنید، عباراتی مانند: «هنوز نه!» و یا «منتظرم» قویتر از عبارات طولانی عمل میکند.
- محیطی امن و عاری از شلوغی و سروصدا برای وی فراهم کنید. مبتلایان به اوتیسم با کوچکترین ناهنجاری احساس ناامنی کرده و پرخاشگری میکنند.
- به رفتارهای نادرست کودک بیاعتنا باشید. حتی اگر این رفتارها با رفتارهای نادرست دیگری ادامهدار شد سعی کنید بیتوجه باقی بمانید. توجه داشته باشید در این شرایط رفتارهای کودک را نادیده بگیرید نه خود کودک را.

چالشهای نگهداری از بیماران اوتیسمی
آموزش نوشتن به کودکان اوتیسم
به علت شرایط خاص این کودکان از جمله مشکلات شنیداری و دیداری، هوش پایین و حافظه ضعیف آنان آموزش به این کودکان نیز یکی دیگر از چالشهای نگهداری از بیماران اوتیسمی است. برای این منظور نکات زیر میتواند راهگشا باشد:
- کتاب خواندن با کودکتان را فراموش نکنید. هرچه مدتزمان بیشتری را به این کار اختصاص دهید مهارتهای کلامی و ارتباطی وی افزایش پیدا میکند.
- حین کتاب خواندن با او ارتباط غیرکلامی برقرار کنید. به طور مثال از او بخواهید کاراکترهای داستان را به اجرا درآورد و خودتان نیز با وی همراه شوید.
- از دستگاههای AAC برای آموزش سواد خواندن و نوشتن به بیمار اوتیسمی استفاده کنید.
- از هر فرصتی برای آموزش به او بهره ببرید. حتی هنگامی که با کودک خود در خیابان قدم میزنید علائم و نشانههای راهنماییورانندگی را با او تمرین کنید.
کتک زدن کودک اوتیسم
زمانی که کودکان پرخاشگری میکنند اغلب والدین رویکرد تنبیه سنتی را در پیش میگیرند. تنبیه بدنی کودکان بهویژه کودکان مبتلا به اوتیسم برای کنترل رفتار آنها روش ناسالمی بوده که مدتهاست منسوخ شده است.
بهخاطر داشته باشید بیمار مبتلا به اوتیسم قصد بدرفتاری یا سرپیچی از شما را ندارد، این رفتارها ازآنجهت ناشی میشود که کودک در بیان خواستههایش دچار ناتوانی است. این کودکان بیش از هر کودک دیگری نیازمند مراقبت و سزاوار مهربانی شما هستند.
کلام پایانی
مطالعات نشان میدهد افراد مبتلا به اوتیسم بیش از سایر افراد به خودکشی فکر میکنند، ضمن این که طول عمر کوتاهتری دارند. بیماران اوتیسمی استرس و ناراحتیهای بیشتری نسبت به افراد سالم تحمل میکنند. موقعیتی که برای شما یک موقعیت عادی تلقی میشود، ممکن است شرایط تنشزایی برای یک بیمار اوتیسمی باشد.
شایسته است تا با این عزیزان رفتار مناسبتری داشته باشیم و از مشاوران باتجربه و متخصص در این زمینه کمک بگیریم. متخصصان و روانشناسان ما در سایت سلامت اول پاسخگوی نیازهای شما دررابطهبا چالشهای نگهداری از بیماران اوتیسمی هستند.