چالش هنگام دندان در آوردن در کودکان برای والدین :روند رشد و تکامل روییدن دندان در کودکان از ابتدا دوران جنینی آغاز می شود. در این مقاله قصد داریم در رابطه با چالش های هنگام دندان در آوردن در کودکان برای والدین و آگاهی داشتن از زمان رشد دندان ها، علائم، عوارض و روش برخورد و درمان آن صحبت کنیم.
چالش هنگام دندان در آوردن در کودکان
رویش دندان درکودک قالبا با لثه های قرمز شروع شده و ریزش آب دهان کودک اغاز می شود و کودک بیشتر تمایل به جویدن اشیاء و بردن آن ها به سمت دهان دارد. البته این علائم در هر کودک متفاوت است و این فرآیند امکان دارد در برخی از کودکان آزار دهنده و سخت اما در برخی دیگر بدون هیچ عارضه ای باشد. یکی از لوازم کاربردی برای کودک در این دوران لیسک های دندان است.
بیشتر بخوانید: علت انجام دندان قروچه در کودکان چیست؟
ترتیب روییدن دندان در نوزادان
اکثرا نوزادان در بین چهار تا هفت ماهگی، تجربه رویش دندان را خواهند داشت که البته در همه نوزادان و کودکان این زمان یکی نیست. نزدیک ترین زمانی که ممکن است کودک دندان درآورد، اغلب سه ماهگی است. معمولا آخرین دندان در یک سالگی رشد می کند اما امکان دارد این زمان در برخی کودکان دیرتر اتفاق بیفتد.
مدت زمان رویش دندان ها
یکی از چالش های هنگام دندان در آوردن در کودکان برای والدین، مدت زمان رویش آنهاست که معمولا اولین دندان هایی که رشد میکنند، توسط والدین دیده می شود. اکثرا اولین رویش، با دندان پیشین میانی در فک پایین شروع می شود که بین شش تا نه ماهگی رشد کرده و دو دندان پیشین میانی در فک بالا تقریبا بین هفت تا دوازده ماهگی رشد میکند.
بعد از این، دندان های کناری در فک بالا و پایین در یک بازه زمانی رشد کرده و سپس بعد از رویش این دندان ها نوبت به آسیاب ها می رسد. رشد دندان های نیش در فک بالا و پایین اغلب بین شانزده تا بیست و سه ماهگی اتفاق می افتد. دندان های شیری آسیاب دوم جزو دسته اخر دندان های کودک است که معمولا بین بیست و پنج الی سی و سه ماهگی کودک دیده می شود.
بیشتر بخوانید: 7 باور نادرست درباره دندان کودکان
علائم و چالش دندان در آوردن در کودکان چیست؟
از دیگر چالش های هنگام دندان در آوردن در کودکان برای والدین که از اهمیت بسیاری برخوردار است، علائم رویش دندان بوده که در هر کودک متفاوت است و اغلب نوزادان تجربه درد ان را دارند.
دندان درآوردن کودکان چه علائمی دارد؟
از علائم رویش دندان می توان به افزایش بزاق دهان، مکیدن زیاد انگشتان دست، بی قراری در زمان خواب، تب، بی اشتها شدن کودک، مالش لثه و… اشاره کرد. یکی از بدترین حالت های رویش دندان در نوزادان تب است. بسیاری از والدین با مشاهده چند روز تب مداوم آن را طبیعی و علتش را دندان در آوردن کودک می دانند، در صورتی که داشتن تب طولانی و مداوم طبیعی نیست و باید حتما به پزشک مراجعه شود.
بیشتر بخوانید: دندان درآوردن کودک و هر آنچه والدین و پرستار کودک باید در این مورد بدانند
علل تاخیر در دندان درآوردن کودکان چیست؟
گاهی اوقات امکان دارد رویش دندان در کودکان با تاخیر همراه باشد که علت این تاخیر ممکن است دلایل ارثی، زایمان زودرس، تغذیه نامناسب و کارکرد ضعیف تیروئید باشد. با توجه به این موضوع اگر متوجه شدید که علت رویش دیر دندان کودک شما مشکلات ارثی و دیگر عوامل نیست باید با پزشک کودک خود مشورت کنید.
آرام کردن درد دندان کودک چگونه صورت می گیرد؟
یکی دیگر از چالش های هنگام دندان در اوردن در کودکان برای والدین دیدن درد کشیدن کودکشان در این پروسه است که با استفاده از روش های مختلفی می توان میزان درد کودک را کمتر کرد. اگر امکان آرام کردن و مراقبت از کودک خود را در این دوره ندارید می توانید از موسسه پرستاری درخواست اعزام پرستار کنید. این موسسه ها خدمات پرستاری شامل: پرستار بیمار، پرستار کودک، پرستار در منزل ارائه می دهند. همچنین در صورت نداشتن توانایی کافی برای نگهداری سالمند می توانید از پرستار سالمند استفاده کنید.
روش های آرام کردن روند رویش دندان
استفاده از پارچه برای جویدن: با استفاده از دستمال تمیز و مرطوب و قرار دادن ان بر روی لثه های کودک می توان از شدت درد کودک کاست، علاوه بر این می توانید از حلقه های مخصوص لثه نیز استفاده کنید.
ماساژ لثه: شما می توانید با مالش انگشت تمیز و مرطوب بر روی لثه کودک باعث تسکین درد ان شوید که در اکثر مواقع کودک مقاومت می کند و نمی گذارد، ولی با پرت کردن حواس کودک می توان در کم شدن درد او را کمک کنید.
در پایان توصیه می شود در دوران روییش دندان ها، کودک خود را تحت نظر دندان پزشک اطفال قرار دهید تا کودک شما در این دوران کمتر دچار مشکل شود.
پیشنهاد مطالعه: دندان های زرد در کودک نشانه چیست و چگونه درمان می شود