
امروزه اکثر والدین شاغل ترجیح میدهند برای کودک خود، پرستار استخدام کنند. مسئولیت پرستار کودک باتوجهبه نوع خدماتی که ارائه میدهد و تخصصهای وی متفاوت است. اطلاع از وظایف، دستمزد و زمان کاری پرستار شما را برای انتخاب مناسب و صحیح یاری میکند.
فهرست مقاله
- مسئولیت پرستار کودک
- ویژگیهای یک پرستار حرفهای کودک
- واکسینه بودن پرستار
- چه زمانی نیاز به پرستار کودک داریم؟
- کلام پایانی
مسئولیت پرستار کودک
وظایف و مسئولیتهای پرستار در سه بخش مادر یار، کودکیار و روانشناس کودک قرار میگیرد. در ادامه به شرح وظایف و تخصصهای هر بخش میپردازیم.
1. مادر یار
در شرایطی که مشغله های کاری و درگیریهای ذهنی فراوان، شما را از رسیدگی به امور خانه و فرزندان غافل کرده است، تنها راه چاره استخدام مادر یار است. وظایف مادر یار شامل انجام کارهای منزل و نگهداری از کودکان است که بهصورت دائمی یا موقتی مشغول به کار میشوند.
وظایف مادر یار
تعیین وظایف مادر یار به عهده شماست. بهتر است قبل از هر چیز وظایف و مسئولیتهای وی را بهروشنی بیان کنید. برخی از وظایفی که مادر یاران میتوانند انجام دهند در ادامه بیان شده است:
- کمک در امور منزل و نظافت آن
- کمک در انجام تکالیف مدرسه کودکان
- بازی با کودکان
- بیرون بردن فرزندان برای بازی و تفریح
- حمام بردن کودکان
- مرتب کردن وسایل بازی کودکان
- غذا پختن
- تهیه شیرخشک و غذای کودک
- تعویض پوشک و لباس کودک
- شستن لباسها و ملحفه کودک
- حل دعوا و تعارضات بین کودکان
- تأمین امنیت کودکان

2. کودکیار
کودکیار فردی است که مدرک کودکیاری دارد و در مهدکودکها یا آموزشگاههای کودک مشغول به کار بوده است. تمام وظایفی که مادر یار برای کودک انجام میدهد در حیطه وظایف کودکیار نیز هست.
تفاوت کودکیار و مادر یار این است که کودکیار وظیفه انجام امور منزل را بر عهده ندارد. همچنین کودکیار بهواسطه دانشی که دارد متناسب با سن کودک با وی بازی میکند و آموزشهای لازم را به او میدهد.
3. روانشناس کودک
اگر فرزند شما حین بازی یا فعالیت آسیب ببیند فوراً به او رسیدگی میکنید یا در صورت لزوم کودک خود را به بیمارستان میبرید. اما اگر همان کودک گوشهگیر، افسرده یا مضطرب به نظر برسد، بسیاری از والدین اهمیت نمیدهند یا آن را مسئله سادهای تلقی میکنند.
کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است با استرس، غم و اندوه مواجه شوند. در این شرایط یک روانشناس میتواند مسائل کودک دلبندتان را حل کند.
علائمی که نشان میدهد کودک شما نیاز به روانشناس دارد:
- تغییر عادتهای خواب و غذا
- رفتارهای تهاجمی و مخرب
- پرخاشگری و بدرفتاری
- احساس غم و اضطراب شدید
- گوشهگیری و فاصلهگرفتن از دیگران بهویژه دوستانش
- شبادراری
- مشکلات جسمی مزمن مانند سردرد یا دلدرد
- صحبتکردن کودک درباره مرگ

ویژگیهای یک پرستار حرفهای کودک
برای این که بتوانید متناسب با نیاز خود یک پرستار مناسب انتخاب کنید باید بدانید مسئولیت پرستار کودک شامل چه مواردی میشود. بهطورکلی یک پرستار خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- مسئولیتپذیر باشد و بهموقع سرکار حاضر شود.
- فعال و پرانرژی باشد و بتواند چندین کار را بهصورت همزمان انجام دهد.
- نسبت به تأمین نیازهای جسمی و روحی کودکان حساس باشد.
- خوشاخلاق باشد و در کودکان روحیه و انگیزه ایجاد کند.
- خلاق بوده و دیدگاه و راهکارهای متفاوت برای حل مسائل داشته باشد.
- روابط کودکان با یکدیگر و بزرگسالان را مدیریت کند و در تربیت آنان کوشا باشد.
واکسینه بودن پرستار
مورد بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که پرستار کودک شما باید در برابر بیماریهای رایج کودکان واکسینه باشد. بیماریهایی از قبیل فلج اطفال، سیاهسرفه، آبلهمرغان، اوریون، هپاتیت ب، دیفتری و سرخک. بهویژه اگر فرزند شما بهتازگی متولد شده ازآنجاییکه سیستم ایمنی بدن نوزادان بسیار ضعیف است، سلامت پرستار کودک اهمیت بالایی دارد.

چه زمانی نیاز به پرستار کودک داریم؟
گاهی مواردی پیش میآید که والدین قادر به مراقبت از فرزندانشان نیستند، در این شرایط استخدام پرستار کودک میتواند راهگشا باشد:
- در شرایط پیشبینی نشده مانند بستری شدن در بیمارستان
- در برخی از روزها فقط برای مدت کوتاهی مانند مهمانی رفتن
- در شرایط بارداری و تولد فرزند جدید یا مراقبت از فرزندان چندقلو
- در روز مشخصی از هفته برای انجام کارهای شخصی
- در ساعات کاری والدین
- بهمنظور استراحت و رفع خستگی
کلام پایانی
درصورتیکه قصد استخدام پرستار کودک را دارید، حتماً با همسر خود مشورت کرده و فعالیتها و مسئولیتهای پرستار را مشخص کنید. از مراکز معتبر و شناختهشده برای استخدام پرستار کمک بگیرید و از خدمات مشاوره حضوری یا آنلاین آنها بهره ببرید.