آلودگی هوا Air pollution اثرات مخربی بر سلامت عمومی انسان دارد. براساس گزارش محققان، افزایش سطح آلایندهها در جریان خون به مرور زمان باعث بروز مشکلات جدی سلامتی در زنان میشود.
آلودگی هوا یکی از بزرگترین بلایای نسل امروز است. در حال حاضر تحقیقات زیادی برای بررسی تأثیر آلودگی بر تغییرات اقلیمی و سلامت انسانها در حال انجام است. در این مقاله به بررسی تاثیرات مخرب آلودگی هوا بر سلامت زنان پرداختهایم:
آلودگی هوا و زنان
نتایج تحقیقات دانشمندان نشان داده است که آلودگی هوا بر اقشار آسیب پذیر جامعه به ویژه زنان و کودکان تاثیر مستقیم دارد. به دلیل فقدان امکانات اولیه مراقبتهای بهداشتی و اطلاعات ضروری، زنان در مقایسه با همتایان مرد خود در مورد پیامدهای زیست محیطی بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
بیماریهای تنفسی تنها یکی از پیامدهای منفی آلودگی هوا بر زنان است. ذرات سمی موجود در هوا، سبب ایجاد اختلال در باروری زنان شده و به تدریج بر قلب و عروق آنها آسیب وارد مینماید.
علاوه بر مشکلات فوق، سیستم غدد درون ریز زنان ممکن است تحت تاثیر آلودگی هوا دچار اختلالات هورمونی شود. همچنین کیفیت نامناسب هوا در درازمدت بر سلامت روان زنان تأثیرات منفی دارد.
1.سرطان
تنفس روزانه آلایندههای هوا ممکن است منجر به بروز بیماریهای خطرناکی مانند سرطان شود. ذرات سمی تولید شده از منابع مختلف وارد بدن انسان میشود و اجزای سرطانزا را در سراسر بدن پخش میکند.
این آلایندهها به طور مستقیم با سرطان سینه و تخمدان در زنان مرتبط است. آلایندههای مضر مانند اکسیدهای نیتروژن NO2 – NOx و ذرات ریز PM10 و PM2.5 باعث افزایش موارد ابتلا به سرطان سینه میشوند.

2. اختلالات هورمونی
بررسیهای انجام شده در چند سال گذشته نشان داده است که قرارگرفتن در معرض آلایندههای هوا مانع عملکرد منظم سیستم غدد درونریز شده است. این آلایندهها که به طور طبیعی یا مصنوعی تولید میشوند به نام ” مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز “(EDCs) شناخته میشوند.
این مواد شیمیایی اثرات مخربی بر سلامت باروری زنان دارند. قرارگرفتن دایمی در معرض آلودگی هوا نیز خطر دیسمنوره را افزایش میدهد.
دیسمنوره که شایعترین اختلال مربوط به قاعدگی میباشد باعث بروز درد و گرفتگی شدید در این دوران است. بالارفتن سطح سرب در خون زنان یائسهای که در معرض آلودگی هوا قرار دارند منجر به بروز مشکلاتی مانند به فشار خون بالا، کاهش عملکرد کلیه و کاهش عملکردهای شناختی مغز میشود.
3. سلامت مادران باردار
آلودگی هوا تأثیر عمده ای بر سلامت مادران باردار دارد زیرا در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری باعث بروز مشکلاتی در بارداری و سقط جنین در زنان میشود. تعداد زیادی از تحقیقات علمی نشان داده است که احتمال تولد نوزاد نارس در زنانی که مدت زیادی در معرض آلایندههای هوا قرار گرفتهاند، بیشتر است.

4. سلامت روان
در مطالعات اخیر مشخص شده است که کیفیت هوای نامناسب باعث بروز افسردگی در بیشتر مردم جهان شده است و حتی نرخ خودکشی را به ویژه در بین زنان افزایش داده است.
آلایندههای هوا تأثیر مستقیمی بر نحوه متابولیسم هورمونهایی مانند سروتونین دارند. این هورمون خلق و خوی فرد را تثبیت میکند و سبب تقویت ذهن میشود.
در حال حاضر ارتباط بین آلایندههای هوا و بروز طیف گستردهای از اختلالات سلامت روان مانند اضطراب، افسردگی، زوال عقل و کاهش رشد شناختی دوران کودکی به اثبات رسیده است.
5. بیماریهای قلبی عروقی
زنان یائسه مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی در شرایط قرار گیری در معرض آلایندههای هوا، تغییرات محسوسی را در وضعیت جسمی خود تجربه میکنند.
مشکلات قلبی مزمن در این زنان تحت تاثیر آلودگی هوا تشدید میشود که این امر منجر به افزایش احتمال حملات قلبی و بروز مرگ ناگهانی میگردد . در هنگام ارزیابی اثرات آلایندههای سمی، زنانی که به دیابت مبتلا هستند بیشتر از سایرین در معرض بروز مشکلات قلبی قرار دارند.

6. بیماریهای تنفسی
زنان مبتلا به بیماریهای تنفسی معمولاً با مشکلاتی مانند اختلال در تنفس، التهاب ریه و تشدید موارد آسم و COPD بیماری التهابی مزمن ریه مواجه شوند.
براساس مشاهدات انجام شده افرادی که به بیماری خفیف کووید-19 مبتلا شدهاند در هنگام قرارگیری در معرض آلودگی هوا دچار حملات عطسه، سرفه و خستگی میشوند.
7. آلودگی داخل ساختمان
زنان بیش از هرگروه دیگری در معرض سطح بالایی از آلودگیهای تولید شده در هوای داخل خانه هستند، زیرا بیش از سایر اعضای خانواده در خانه حضور دارند. به عنوان مثال زنان روستایی که به طور فعال با سوختهای موجود در آشپزخانه در تماس هستند، تحت تأثیر ورود آلایندههایی مانند PM 2.5 به بدن خود قرار دارند.
پیشگیری از تولید آلودگی هوا کلید اصلی برون رفت از این مشکل است. در حال حاضر نیاز مبرمی به ایجاد آگاهی بیشتر در مورد اثرات شدید آلودگی هوا بر سلامت زنان در سراسر جهان وجود دارد. کسب آگاهی بیشتر دراین مورد و محدود نمودن عواملی که باعث قرار گرفتن در معرض آلایندههای مضر میشود، باعث محافظت بیشتر از گروههای پر خطر مانند زنان و کودکان میگردد.
بیشتر بخوانید : آلودگی هوا و بروز مشکلات ریوی
براساس بررسیهای انجام شده مهمترین اقدامات برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامتی شامل موارد زیر است:
– استفاده از دستگاههای تصفیه هوا
– پرهیز از ورزش در فضای باز ( به ویژه در زمانی که شاخص کیفیت هوا در وضعیت ناسالم قرار دارد)
– استفاده از وسایل کممصرف در خانه
– پرورش گیاهانی که در تصفیه هوای داخل خانه اثر گذار هستند
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت فرمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.