پرستار بیمار آلزایمری چه تفاوتهایی دارد؟ پرستار سالمند در خانه طیف گسترده ای از خدمات در منزل، به اندازه ی پرستاری در بیمارستان یا مراکز خانه ی سالمندان را ارائه می دهد.اینکه به سالمند مبتلا به آلزایمر اجازه داده می شود که در خانه ی خود باشد،کمک بزرگی به سالمند و خانواده ی او می باشد.یک پرستار سالمند خوب می تواند با پرستاری و مراقبت های صحیح خود مراحل پیشرفت بیماری را تغییر دهد. در مراحل اولیه این بیماری خانواده ها اغلب مراقبت در منزل را انتخاب می کنند که سالمند در محیط آشنا باقی بماند و از استقلال خود (تا حد ممکن) در خانه لذت ببرد.با پیشرفت بیماری، به منظور مراقبت کامل در خانه نیاز زیادی به پرستار سالمند احساس می شود.
پزشکان متخصص طب سالمند در حوزه درمان بیماری های مختلفی فعالیت دارند. اگر بخواهیم اشاره ای اجمالی به این بیماریها داشته باشیم میتوان مواردی همچون پوکی استخوان، آلزایمر، آرتریت، مشکلات حرکتی، زوال عقل و بیماری های قلبی را نام برد که در حال حاضر سالمندان بسیار زیادی از آن ها رنج میبرند.
در خانه، فرد مبتلا به آلزایمر از مناظر و اصوات شناخته شده بهره مند می شود اما باید تغییرات اندکی در خانه برای افزایش امنیت سالمند و آسودگی خاطر خانواده و پرستار سالمند انجام شود.انجمن آلزایمر توصیه می کند که به خانه از دید یک فرد مبتلا به آلزایمر نگاه کنید و هر آنچه که می تواند باعث خطر شود را شناسایی کنید.
یک پرستار سالمند در ایجاد امنیت خانه باید مطمئن باشد که:
- اشیائی که ممکن است باعث جراحت شوند دور از دسترس باشند.
- مناطق خطرناک مانند راه پله،کارگاه و مناطق ذخیره سازی قفل مطمئن داشته باشند.
- از درستی کارکرد آتش خاموش کن،دتکتور دود و مونوکسید کربن مطمئن باشد.
- راه پله به خوبی روشن باشد.
- کشو یا کابینتی که حاوی دارو است قفل شود.
- دمای آب برای جلوگیری از سوختگی همواره تا 80 درجه و کمتر تنظیم شده باشد.
درک اطرافیان سالمند
پرستار سالمند باید به اطرافیان و اعضای خانواده کمک کند که رفتارهای متغیر فرد را درک کنند و اطمینان داشته باشند که تهمت ها بخاطر بیماری می باشد. فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است نسبت به اطرافیان خود سوء ظن داشته باشد و دیگران را به سرقت،خیانت و سایر رفتارهای نامناسب متهم کند.با وجود اینکه این اتهامات آثار زیان باری می تواند به همراه داشته باشد،اعضای خانواده و پرستار سالمند باید به یاد داشته باشند که این بیماری است که باعث این رفتارها می شود و سعی کنند که آزرده خاطر نشوند.
هذیان (اعتقادات و باورهایی بصورت پایدار در مورد چیزهایی که واقعی نیستند) ممکن است در مراحل میانی یا اواخر آلزایمر رخ دهد. سردرگمی و از دست دادن حافظه (عدم توانایی در بخاطر آوردن افراد خاص یا اشیا) می تواند در ایجاد این باورهای نادرست موثر باشند. فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است گمان کند که پرستار،اطرافیان یا یکی از اعضای خانواده اموال او را سرقت می کند و یا اینکه پلیس به دنبال اوست. اگرچه در واقعیت صحت ندارد ولی این شرایط برای فرد مبتلا بسیار واقعی است.
توهم و هذیان متفاوت از هم هستند.هذیان شامل باورهای غلط می باشد درحالی که توهم برداشت های نادرست از اتفاقات طبیعی است. زمانی که فرد مبتلا به آلزایمر دچار توهم می شود،می تواند چیزهایی ببیند یا بشنود یا بو کند و بچشد که در واقعیت وجود ندارد.
اگر سالمندی مبتلا به آلزایمر باشد،در صورت داشتن توهم شدید،که ترس آسیب رساندن به خود فرد، اعضای خانواده و یا پرستار سالمند بوجود آید، یا اگر که توهم و هذیان برای فرد بسیار دردسر ساز باشد، برای تجویز و مصرف دارو باید یک ارزیابی پزشکی انجام شود.
علائم رفتاری آلزایمر روش های غیر دارویی
خط اول درمان برای علائم رفتاری آلزایمر روش های غیر دارویی است اما اگر این استراتژی جواب ندهد و نشانه های بیماری شدید شود،پرستار سالمند باید تحت نظر پرشک درمان دارویی را آغاز کند. داروهای انتی سایکوتیک (داروهایی که توهم و هذیان را کنترل می کنند) در برخی موارد خطر ابتلا به سکته مغزی و مرگ در افراد مسن را افزایش می دهد بنابراین باید با دقت استفاده شود.باید با پزشک قبل از تصمیم گیری، در مورد مزایا و مضرات دارو مشورت کرد.
بیشتر بخوانید: علائم آلزایمر در سالمندان چیست؟
عکس العمل پرستار سالمند در مقابل رفتار فرد مبتلا به آلزایمر
- آزرده نشوید. به آنچه که سالمند را ناراحت و اذیت می کند گوش دهید.سپس به فرد اطمینان دهید و اجازه دهید فرد بداند که به او اهمیت می دهید.
- بحث نکنید و سعی نکنید که فرد را متقاعد کنید. به فرد اجازه دهید که نظرات و ایده های خود را بیان کند.
- به او جواب های ساده ارائه دهید. افکار خود (به صورت ساده) را با فرد به اشتراک بگذارید.فرد را با توضیحات و دلایل طولانی گیج نکنید.
- تمرکز فرد را به فعالیت های دیگر تغییر دهید. در فعالیت ها و کارهای روزمره و عادی از فرد برای تعامل و کمک درخواست کنید.
- هر آنچه که گم شده عینا تهیه کنید. اگر شخص اغلب برای یک مورد خاص جست و جو می کند،چند عدد از آن را داشته باشید.برای مثال اگر فرد همواره به دنبال کیف پول خود است،از آن دو عدد بخرید.
- تجربه های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. استراتژی های موثر که در مورد سالمند مورد نظر را بدست آورده اید با خانواده ی او در میان بگذارید و ایده ها و استراتژی هایی را از سایر پرستاران بیاموزید.
پیشنهاد مطالعه: پرستاری از سالمند آلزایمری و 10 راه تقویت حافظه