“من می خواهم به خانه بروم” شنیدن مکرر این جمله از کسی که مبتلا به آلزایمر Alzheimer’s patient است یکی از چالش هایی که پرستار سالمند آلزایمر و زوال عقل در منزل غالباً با آن روبرو هستند.
وقتی کسی به زوال عقل یا آلزایمر مبتلا است، استفاده از منطق برای توضیح اینکه او در خانه خودش است یا نمی تواند به خانه دوران جوانی خود برگردد کار ساده ای نخواهد بود. درعوض، روش هایی وجود دارد که می توان به سالمند پاسخ داد و موجبات آرامش و راحتی او را فراهم نمود.
در این مقاله توضیح داده می شود که چرا فرد مبتلا به آلزایمر مدام می خواهد که به خانه برود و 3 روش مناسب برای پاسخگویی به او که کمک می کند تا این ایده را کنار بگذارد بیان شده است.
چرا فرد مبتلا به زوال عقل می خواهد به خانه خود برود
آلزایمر و زوال عقل به مغز آسیب می رساند و باعث می شود فرد دنیا را به روش دیگری تجربه کند. بنابراین، آنچه ما به عنوان “من می خواهم به خانه بروم” می شنویم اغلب درخواست داشتن آرامش است نه به معنای واقعی کلمه درخواست رفتن به جایی.
مهربانانه ترین کار این است که به ملاقات دیدار سالمند بروید، در محیط سکونت فعلی بر فراهم آوردن اسباب راحتی و امنیت او متمرکز شوید و به احساسات ناشی از درخواست او پاسخ دهید. هدف این است که اضطراب یا ترس سالمند را کاهش دهید تا آنها بتوانند ایده به خانه رفتن را کنار بگذارند.
کمک به سالمند برای ایجاد آرامش به شما فرصتی می دهد تا بررسی کنید که آیا ناراحتی، درد یا نیاز جسمی باعث این رفتار شده است؟
3 روش مناسب رای پاسخ دادن به جمله من می خواهم به خانه بروم
این پیشنهادات شما را در مسیر درست عکس العمل به این سوال قرار می دهد ، اما بهتر است خلاق باشید و به پاسخهایی برسید که متناسب با تاریخچه ، شخصیت و فرهنگ سالمند مورد نظر شما باشد.
1.اطیمنان ایجاد کنید که سلامت و امنیت آنها برای شما اهمیت دارد
گاهی اوقات علت گفتن جمله “من می خواهم به خانه بروم” این است که سالمند قصد دارد به صورت غیر مستقیم به شما بگوید که دچار تنش ، اضطراب و ترس است یا نیاز به آرامش بیشتری دارد.
با پاسخ دادن به روشی آرام و مثبت به این درخواست در او این اطمینان ایجاد می شود که به نیازها و احساسات او اهمیت می دهید . این موضوع به آنها کمک می کند احساس درک شدن و پشتیبان داشتن کنند .
با روشی آرام ، مهربان و حامیانه به سالمند نزدیک شوید. اگر پرستار سالمند فردی با آرامش باشد ، اغلب به سالمند کمک می کند تا او نیز آرامش بیشتری را تجربه نماید .
اگر سالمند در آغوش کشیده شدن را دوست دارد، زمان خوبی برای این کار است. بعضی از سالمندان ممکن است لمس آرام یا نوازش روی بازو یا شانه خود را ترجیح دهند و برای بعضی تنها کافی است که کنار آنها بنشینید.
راه های دیگر انتقال احساس راحتی و اطمینان بیشتر این است که برای سالمند از عروسک درمانی یا حیوان درمانی استفاده کنید . گاهی حیواناتی که به شکل ربات هستند نیز برای سالمندان مبتلا به آلزایمر ایجاد آرامش و راحتی می نماید .
2.از استدلال و توضیح خودداری کنید
در شرایط روبرویی با سالمند آلزایمری که در تلاش برای برگشتن به خانه است استفاده از دلیل و منطق توصیه نمی شود . استفاده از منطق فقط باعث اصرار بیشتر ، تحریک و ناراحتی شدید در سالمند خواهد شد.
سعی نکنید که به سالمند توضیح دهید که او الان در خانه خودش است، یا الان سه سال که به خانه سالمندان آمده است یا فرد مورد نظر او 3 سال پیش با او زندگی می کرد.
یک سالمند مبتلا به آلزایمر قادر به پردازش این اطلاعات نخواهند بود و احساس خواهند کرد که شما به حرف های او گوش نمی دهید ، اهمیتی نمی دهید و یا تلاش می کنید که آنها را از انجام کاری که برای آنها مهم است منصرف می کنید.
ارزش دادن، تغییر مسیر و پرت نمودن حواس
توانایی هدایت مجدد و پرت نمودن حواس سالمند، یک روش کارآمد در مراقبت از فرد مبتلا به زوال عقل است. این مهارتی است که با تمرین پیشرفت می کند، بنابراین اگر چند تلاش اول کاملاً جواب نداد، دلسرد نشوید و به انجام این کار ادامه دهید.
ابتدا موافقت کنید و به درخواست او اهیمت بدهید. با گفتن جمله ای مانند “خوب، ما به زودی به خانه خواهیم رفت” به درخواست او موافقت کنید یا از جمله “این ایده خوبی است ” برای پاسخگویی استفاده کنید.
یا بگویید که “ما به محض تمیز کردن این ظروف خواهیم رفت.” این پاسخ ها برای مدتی سالمند را آرام می کند زیرا شما مستقیما به سالند نمی گویید که اشتباه می کند.
حال نوبت به مرحله بعد است، تغییر مسیر دهید و حواس او را پرت کنید .پس از موافقت با درخواست او حالا زمان آن رسیده است که با ظرافت توجه آنها را به مسیر دیگری هدایت کنید. این تغییر مسیر باید منجر به فعالیت های دلپذیر و پرتی حواس او شود که ذهن آنها را از رفتن به خانه دور می کند.
پیشنهاد میشود: رانندگی در سالمندان مبتلا به زوال عقل تا چه زمانی می تواند ادامه پیدا کند؟
به عنوان مثال، می توانید آرنج آنها را به آرامی بگیرید و بگویید “خوب، ما به زودی می رویم” و سپس با هم به طرف یک پنجره بزرگ یا آشپزخانه بروید و به برخی از پرندگان و گلهای زیبا در بیرون از پنجره اشاره کرده و یا یک میان وعده یا نوشیدنی که دوست دارد را برای او تهیه نمایید. و پس از این کار، به سراغ فعالیت دیگری بروید که بخشی از برنامه روزمره آنهاست.
مثال دیگر این است که خوب، بیایید ژاکت خود را بپوشید تا وقتی بیرون می رویم سرد تان نشود. سپس، در حالی که هم برای گرفتن ژاکت در حال قدم زدن هستید و هم در مورد چیز خوشایندی گپ می زنید، یک فنجان چای برای سالمند بریزید یا او را در فعالیتی که از آن لذت می برد درگیر نمایید.
یا می توانید، از سالمند بخواهید که در مورد خانه خود برای شما صحبت کند. پس از مدتی مکالمه را به سمت یک موضوع خنثی هدایت کنید.
پرسیدن درباره خانه سالمند سبب می شود که سالمند احساس کند که خواسته او مورد تأیید قرار گرفته است و آنها را ترغیب می کند که خاطرات مثبت خود را به یاد بیاورند و آنها را از هدف اصلی خود یعنی رفتن به خانه دور می کند.
پرسیدن چنین سوالاتی سالمند را ترغیب می کند تا افکارشان را به خوبی به مسیر دیگری هدایت نمایید مثلا:
خانه شما زیبا به نظر می رسد، در مورد آن بیشتر به من بگویید.
اولین کاری که می خواهید هنگام بازگشت به خانه انجام دهید چیست؟
اتاق مورد علاقه شما در کجای خانه است؟
اگر آنها از رها کردن ایده به خانه رفتن خودداری کنند چه باید کرد
گاهی اوقات، هر چقدر سعی کنید آرامش ایجاد کنید یا تغییر مسیر دهید، سالمند از رفتن به خانه منصرف نخواهد شد.
پیشنهاد میکند: 10 باور نادرست در مورد دوران سالمندی
اگر چنین اتفاقی بیفتد، ممکن است لازم باشد موافقت کنید که آنها را به خانه ببرید و سپس برای مدت کوتاهی سوار ماشین شوید.
آزمایش کنید که چه مدت طول می کشد تا بتوانید آنها را بدون اعتراض به خانه برگردانید. یا اینکه برای حواس پرتی و هدایت مجدد فکر سالمند، توقف در بستنی فروشی، داروخانه یا فروشگاه مواد غذایی را پیشنهاد دهید.
اگر در واقع بیرون آوردن آنها یا سوار شدن به اتومبیل امکان پذیر نباشد ، حتی انجام اقداماتی که نشان دهد که آماده حرکت هستید نیز می تواند تسکین دهنده باشد. این کار نشان می دهد که شما با آنها موافق هستید و در رسیدن به هدف آنها کمک می کنید.
در همین حال، فعالیت های مرتبط با آماده شدن به شما فرصت بیشتری می دهد تا حواس سالمند را پرت کرده و به چیز دیگری هدایت نمایید.
بخاطر داشته باشید که هر آنچه را که امتحان می کنید بار اول کار نمی کند. و حتی اگر چیزی یک بار کار کند ، ممکن است دفعه دیگر کار نکند.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.
کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.