تاثیر خانواده در رفع مشکلات مراقبت از سالمندان
خانواده به عنوان یکی از نخستین نهادهای اجتماعی، شالوده حیات جامعه را با عملکردهای متعدد خود مانند فعالیت های اقتصادی، تربیتی و مراقبتی بنیاد می گذارد. از جمله عملکردهای مهم خانواده، ایفای نقش مراقبتی و حمایتی از فرد سالمند است.
اعضای خانواده که به وضوح بیشترین نقش را در امر حمایت و مراقبت از سالمند ایفا می نمایند می توانند بنیا نگذار افزایش ارتباطات عاطفی بین خود و سالمند باشند و در راستای آن افزایش رضایتمندی خانواده را حاصل نمایند. با این که نقش محوری خانواده در مراقبت از سالمند با افزایش سلامت سالمند همراه می باشد.
پیشنهاد مطالعه: نکته هایی کلیدی برای پرستار سالمند در ایام تعطیلات
مشکلات اجتماعی در مراقبت از سالمندان
اما دگرگونی های اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژیکی و پیشرفت های علمی که زمینه ساز افزایش رشد سالمندی در جامعه می باشند منجر به دگرگونی ارزش ها و سنت های دیرین و جایگزینی ارز ش های جدیدی گردیده است که مراقبت از سالمند در خانواده را دچار چالش می نماید.
مرکز مطالعه Beachو همکاران در ایالات متحده آمریکا در خصوص مراقبت از سالمند در خانواده بیان می دارد که افزایش مشکلات سالمندی در فرد سالمند و همچنین افزایش فشارهای مراقبتی بر فرد مراقبت کننده از سالمند، پیامدهای مخاطره آمیزی چون افسردگی و اضطراب را برای اعضای خانواده به همراه خواهد داشت. مطالعه دیگری در ایران نیز پیرامون مشکلات اجتماعی خانواده های مراقبت کننده از افزایش سن سالمند و افزایش سالمند ناتوان بیان می دارد اختلالات ذهنی وی موجب وابستگی بیشتر آنان در انجام فعالیت های روزانه و افزایش مدت زمان کمکرسانی به سالمند توسط اعضای خانواده می گردد و در چنین شرایطی مشکلات اجتماعی خانواده های دارای سالمند مانند کاهش فرصت برقراری ارتباط با دیگران، کاهش اوقات فراغت و همچنین مشکلات اقتصادی آنان نیز افزایش خواهد یافت .
رفع مشکلات مراقبت از سالمندان با همراهی خانواده
پیرامون عوامل تسهیلگر و ممانعت کننده فرایند مراقبت سالمندان آسیب پذیر در خانواده باید در نظر داشت که عدم مشارکت و آگاهی اعضای خانواده در مراقبت از سالمند و همچنین ضعف سیستم های بهداشتی و مراقبتی و کمبود مراکز مراقبتی ، خدماتی از جمله عوامل سرخوردگی و بیماری های روانی در سالمندان است.
مشکلات فردی اعضای خانواده و عوامل تضعیف کننده شرایط اجتماعی و خانوادگی آنان در مراقبت از سالمند مبین ضعف زیرساخت های نظام سلامت خانواده و بهر ه برداری ناکافی از پتانسیل های موجود جهت حمایت از خانواده در مراقبت از سالمند می باشد. در محدودیت های بیان شده باید اذعان داشت که استخراج دیدگاه خانواد ه ها پیرامون عوامل محدود کننده آنان در مراقبت از سالمند بخشی از اطلاعات لازم جهت برنامه های عملی و نظری خانواد ه ها را به منظور مهار مشکلات و ارتقای فرایند مراقبت از سالمند در خانواده فراهم می نماید و بخش دیگر اطلاعات مشمول انجام تحقیقات در زمینه بررسی پتانسیل های موجود در نظام سلامت جامعه خواهد بود. بنابراین در این راستا نقش مؤثر پرستاران منزل در کشف راهکارهای نوین اجرایی با هدف کاهش خلأ بین نیازمندی های خانواده با پتانسیل های موجود گام مؤثری در تقویت زیرساخت های نظام سلامت خانواده می باشد. انجام مطالعات در سطوح مدیریت های نظام سلامت خانواده و همچنین گسترش مراکز ارایه خدمات پرستاری در منزل به منظور رفع این خلا، و تشخیص راه حل های احتمالی و برنامه ریزی برای اجرای بهترین راهکارهای عملی جهت مهار مشکلات فردی، خانوادگی و اجتماعی خانواده ها در امر مراقبت از سالمند ضروری به نظر می رسد
پیشنهاد مطالعه: روش کلیدی پرستار در منزل که زندگی سالمند تحت مراقبت را بهتر میکند