تغییرات رفتاری سالمندان

۶ دلیل اصلی تغییرات رفتاری در سالمندان

افراد سالمند با بالا رفتن سن تغییرات رفتاریBehavioral changes in the elderly  و شخصیتی خاصی را تجربه می‌کنند که در بسیاری از موارد این تغییرات طبیعی است و دلیلی برای نگرانی وجود ندارند.

علل تغییرات رفتاری سالمندان
اما تغییرات رفتاری که به‌صورت ناگهانی در سالمند ظاهر شوند، رو به وخامت بگذارند و همان‌قدر ناگهانی ناپدید شوند باید موردتوجه پرستار سالمند و مراقبان او قرار گیرند. این‌گونه تغییرات ناگهانی نگران‌کننده هستند و ممکن است علامت بروز مشکلات جدی در وضعیت جسمی و روانی سالمند باشد. در این مقاله به بررسی ۶ مورد از اصلی‌ترین مشکلاتی که منجر به تغییرات خلقی در سالمندان می‌شود پرداخته و راه‌حل‌های احتمالی ارائه می شود:

1- عوارض جانبی داروها

به‌طور متوسط یک سالمند سالانه ۱۴ تا ۱۸ بار تحت نظر پزشک دارو مصرف می‌کند. برخی داروها، ازجمله داروهای آسم و برخی داروهای ضدافسردگی، ممکن است باعث عصبانیت، تکانش گری یا بی‌قراری مصرف‌کنندگان شود. همچنین ممکن است برخی داروهای سالمند با سایر داروها دچار تداخل شود و باعث تغییرات رفتاری یا شخصیتی شوند.

راه‌حل: با پزشک سالمند در مورد داروهای مصرفی سالمند مشورت کنید تا در صورت امکان تأثیرات داروهای مصرفی مجدداً ارزیابی شود یا داروهای غیر شیمیایی برای برخی از مشکلات جایگزین شود.

تغییر رفتار سالمندان در اثر دارو
2- علائم اولیه زوال عقل

هنگامی‌که اکثر مردم کلمه “زوال عقل” را می‌شنوند، به آلزایمر فکر می‌کنند که مشکلی پیشروندِ و غیر قابل‌درمان است. بااین‌حال، انواع دیگری از زوال عقل وجود دارد که ممکن است تغییرات رفتاری و شخصیتی مشابهی ایجاد کند، ازجمله برخی از آنها که قابل‌کنترل، قابل‌درمان و یا حتی قابل‌برگشت هستند.

راه‌حل: برای تأیید یا رد این احتمال ابتلا به سایر انواع زوال عقل به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی‌های لازم سورت گیرد. مراقبت از سالمند ممکن است برای اعضای خانواده او که تخصص یا آموزش حرفه‌ای درزمینه مراقبت از سالمند ندیده‌اند فعالیتی چالش‌برانگیز باشد. اما راه دیگری برای رفع این چالش وجود دارد و آن هم استفاده از خدمات مراکز مراقبت و پرستاری از سالمندان در منزل است.

با کمک یک پرستار حرفه‌ای که در خصوص مراقبت از سالمند تجربه کافی دارد خانواده سالمند دیگر نگران سلامت و آرامش سالمند عزیز خود نخواهد بود. پرستاران سالمند مرکز پرستاری سلامت اول به‌صورت شبانه‌روزی آماده ارائه مراقبت‌های حرفه‌ای و جامع از مبتلایان به آلزایمر، زوال عقل، سکته مغزی و پارکینسون هستند.

بیشتر بخوانید : مدیریت رفتارهای شایع در آلزایمر و انچه مراقب سالمند باید بداند

3- تغییرات بینایی

آب‌مروارید درمان‌نشده و سایر مشکلات مربوط به بینایی که در سالمندان شایع است، ممکن است به دلیل ایجاد تغییر در ادراک بصری بر شخصیت و رفتار سالمند تأثیر بگذارد. سایر بیماری‌های جدی مربوط به بینایی ممکن است باعث ایجاد توهمات بینایی شود و سالمند در اثر این مشکلات واکنش‌های رفتاری عجیبی از خود نشان دهد.

راه‌حل: لازم است بینایی سالمند توسط متخصص چشم‌پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا مشکلی مرتبط با چشم وجود دارد که قابل مدیریت و درمان باشد یا خیر

مشکلات بینایی و تغییرات رفتاری سالمندان

4- مشکلات شنوایی

بروز مشکلات در توانایی شنیدن صداهای اطراف ممکن است باعث شود که نسبت به قبل سالمند رفتار متفاوتی داشته باشد. اگر فرد سالمند به دلیل مشکلات شنوایی تمایلی به برقراری روابط اجتماعی با دیگران نداشته باشد و عمداً خود را پنهان کند، شخصیت او نیز به تدریج تغییر خواهد کرد.

به‌خصوص وقتی در مورد مشکلات شنوایی سالمند از او سؤالی پرسیده شود ممکن است سالمند به دلیل خجالت ازنظر اجتماعی گوشه‌گیر شود یا حالت تدافعی پیدا کند.

راه‌حل: لازم است سالمند توسط یک متخصص شنوایی‌سنجی مورد معاینه قرار گیرد تا آزمایش‌های کامل برای سنجش مشکلات شنوایی احتمالی انجام شود. خبر خوب این است که بسیاری از مشکلات شنوایی سالمندان با استفاده از سمعک مناسب قابل مدیریت است.

5- افسردگی و سایر مسائل مربوط به‌سلامت روان

افسردگی تنها یکی از انواع بیماری‌های روانی است که ممکن است باعث بروز تغییرات رفتاری و شخصیتی در افراد سالمند شود. معمولاً افسردگی، استرس و اضطراب در شرایطی که سالمند فرد موردعلاقه، همسر یا دوست صمیمی خود را ازدست‌داده باشد رو به وخامت می‌گذارد. گاهی فرد سالمند به دلیل نگرانی ناشی از وضعیت سلامتی خود و سایر تغییرات مرتبط با بالا رفتن سن دچار افسردگی می‌شود.

راه‌حل: داروها و روش‌های درمانی زیادی وجود دارد که برای مدیریت مشکلات روان در سالمندان قابل‌استفاده هستند. حمایت فعال اعضای خانواده و دوستان نیز در بهبود وضعیت روانی سالمند به مؤثر خواهد بود.

حضور یک پرستار باتجربه و ماهر در کنار سالمند یک موهبت بزرگ در جهت بهبود کیفیت زندگی سالمند و اطرافیان او خواهد بود. پرستار سالمند با برنامه‌ریزی مناسب و ارائه خدمات مراقبتی تخصصی، سالمندان را به مصرف غذاهای مغذی، ورزش و معاشرت منظم و تمرکز بر اموری که امید به زندگی را افزایش می‌دهد، تشویق می‌کند.

تاثیر نگرانی بر تغییرات رفتاری

بیشتر بخوانید: اختلالات رفتاری در سالمندان

6- نگرانی‌ها یا ترس‌های حل‌نشده

ممکن است برخی از سالمندان قادر به کنار آمدن با احساسات منفی، ترس‌ها و نگرانی‌های خود نباشند و باگذشت زمان این احساسات ناراحت کننده منجر به بروز تغییراتی در رفتار یا شخصیت سالمند شود. به‌عنوان‌مثال، اگر فرد سالمند به‌طور ناگهانی در اثر بیماری دچار ناتوانی شود و نیاز به دریافت کمک از دیگران داشته باشد، ممکن است به دلیل نگرانی از اجبار به ترک خانه، استرس مالی یا وابستگی به دیگران دچار تغییرات رفتاری شود.

راه‌حل: اگر پرستار سالمند یا اطرافیان او متوجه شوند که سالمند برای موضوعات کوچک بیش‌ازحد نگران و مضطرب می‌شود لازم است که زمانی را برای صحبت با او اختصاص دهند.

در این شرایط بدون قضاوت عجولانه صحبت‌های سالمند را بشنوید و سعی کنید برای رفع نگرانی‌های او راه‌حل معقول و قابل قبولی را ارائه دهید. همچنین در صورت نیاز به یک مشاور و روان‌پزشک مراجعه کنید تا از روش‌های تخصصی برای حل این مشکل بهره‌مند شوید.

مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال‌ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به‌صورت شبانه‌روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل فرموده و مشاوره رایگان دریافت کنید.

هشدار! این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفاً به این مقاله امتیار دهید.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه خود را مطرح کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

تماس 1527