با افزایش سن شاهد تغییراتی در ساختار بدن هستیم. این تغییرات باعث می شود سالمندان نتوانند فعالیت های خود را مانند گذشته به راحتی انجام دهند. ممکن است راه رفتن به دلیل دردهای مزمن در ناحیه کمر، مشکلات مفصل و رباط ها با سرعت کمتری انجام شود. تحرک در دوران سالمندی به دلیل پوکی استخوان محدود می شود. بیماری های استخوانی در سالمندان اغلب با درد زیاد همراه است و می تواند تهدید کننده زندگی سالمند باشد. بیماری های استخوانی در خانم های سالمند بیشتر از اقایان شایع است.
بیماری های مزمن استخوانی
تراکم استخوان با افزایش سن کاهش پیدا می کند و می تواند منجر به دردهای استخوانی، شکستگی استخوان، سرطان استخوان و سایر بیماری های استخوانی در سالمندان شود.
پوکی استخوان
پوکی استخوان شایع ترین بیماری های استخوانی در سالمندان محسوب می شود که باعث شکننده شدن استخوان می شود. پوکی استخوان که از آن با عنوان “بیماری خاموش” نیز یاد می شود ممکن است تا زمانی که سالمند دچار شکستگی استخوان نشود وجود این بیماری مشخص نشود .
میتوان با مصرف کلسیم و مکمل ویتامین دی از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرد. بنابراین یکی از وظایف مراقب سالمند این است که به مصرف منظم مکمل ها نظارت داشته باشد .
بیمای پاژه
بعد از پوکی استخوان، بیماری پاژه شایعترین بیماری استخوانی در سالمندان است که شکل استخوان در این بیماری تغییر پیدا می کند. در این بیماری بافت استخوانی زیاد ولی بدون کیفیت تشکیل می شود و احتمال شکستگی و درد را درسالمندان افزایش میدهد. در این بیماری نیز جراحی و مصرف داروهای ضد التهابی توسط پزشک توصیه می شود که مراقبت های پس از جراحی و مصرف منظم داروها توسط مراقبین سالمند باید مدیریت شود.
در اغلب موارد بیماره پاژه کیفیت زندگی سالمندان را تحت تاثیر قرار نمیدهد. اما این بیماری عوارضی مانند درد کمر، بزرگ شدن سر، بزرگ شدن بازوها و پاها، از دست دادن شنوایی، شکستگی استخوان و نارسایی قلبی به دنبال دارد. آرتریت روماتوئید و استئوارتریت و در موارد نادر سرطان استخوان نیز از عوارض بیماری پاژه است.
آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت
دومین بیماری های استخوانی در سالمندان آرتریت روماتوئید و استئوارتریت است. استئوآرتریت زمانی اتفاق می افتد که غضروف های انتهای استخوان تحلیل رود و حرکت استخوان را محدود کند. آرتریت روماتوئید در اثر التهاب مفاصل ایجاد میشود، یک بیماری خود ایمنی محسوب میشود و میتواند بسیار دردناک باشد. طبق مطالعات انجام شده محققان بر این باورند در سالمندان بالای 75 سال حداقل در یک مفصل خود دارای استئوارتریت هستند. در این موارد انجام خدمات حمایتی توسط مراقب سالمند بسیار حائز اهمیت است.
پیشنهاد مطالعه: استخدام پرستار سالمند
مراقب سالمند چگونه میتواند از سالمندان دارای دردهای استخوانی مراقبت کند؟
در قدم اول وقتی سالمند بعد از انجام کارهای سبک دچار شکستگی استخوان شدند به عنوان یک نشانه باید سریعا آن را با پزشک درمیان بگذارید. ممکن است پزشک یک تست تراکم استخوان برای سالمند درخواست کند.
رژیم غذایی
برای جلوگیری از بیماری های استخوانی در سالمندان یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین دی، کلسیم و پروتئین درنظر بگیرید.
منابع غذایی مناسب برای سالمندان شامل:
- ماهی ساردین
- شیر
- ماست
- پنیر
- تخم مرغ
- آب پرتقال با کلسیم اضافه شده
- کلم برکلی
- مغزها
- بامیه
- کنجد
- ماهی قزل آلا
محیط زندگی
محیط منزل را سالم سازی کنید تا خطر سقوط و افتادن را در سالمند کاهش دهد. بی نظمی در منزل احتمال آسب دیدگی سالمندان را افزایش می دهد. اتاق آنها باید همیشه مرتب باشد. در مکان های پر رفت و آمد از دستگیره استفاده کنید. نور منزل باید کافی باشد.
مصرف دخانیات
اگر سالمند دخانیات مصرف می کند حتما او را به ترک سیگار تشویق کنید. ترک سیگار سرعت کاهش تراکم استخوان را کم می کند.
زمانی که یک سالمند در معرض ابتلا به بیماری استخوان قرار می گیرد باید مراقبین به سالمندان این اطمینان را بدهند که خدمات با کیفیتی را به سالمند ارائه میدهند تا خطر هرگونه حادثه را در آنها کاهش دهند.
پیشنهاد مطالعه: بهترین راه مراقبت از والدین سالمند چیست؟
حفظ وزن مناسب
با تهیه رژیم غذایی مناسب، به سالمند کمک کنید تا به وزن متعادل دست پیدا کند. کمک به انجام فعالیت بدنی در سالمندان باعث حفظ تراکم استخوان در آن ها می شود.
فعالیت بدنی
باید توجه داشت که برای سالمندان ورزشی که به استخوان آن ها فشار وارد کند اصلا مناسب نیست. باید برای سالمند حداقل پیاده روی به مدت 30 دقیقه و 3 تا 4 بار در هفته مناسب است.
مصرف مشروبات الکلی
باید نوشیدن مشروبات الکلی را در سالمند محدود کنید زیرا نوشیدن مشروبات الکلی منجر به کاهش تراکم استخوانی شود.
دارودرمانی
مراقب سالمند باید داروهای تجویز شده برای و مکمل ها را طبق دستور پزشک و منظم به سالمند بدهد. به دلیل شیوع فراموشی، مراقب سالمند باید با صبر و حوصله زمان مصرف دارو را به سالمند یادآوری کند.
انتخاب یک مرکز معتبر خدمات طب سالمندی در منزل اهمیت بسیار زیادی دارد و نباید در این زمینه سهل انگاری نمود.
در مواردی که سالمندان به دلیل مشکلاتی مانند شکستگی دچار ناتوانی شده اند نقش مراقبین حرفه ای پر رنگ تر می شود. ممکن است سالمند به مراقبت دائمی یا موقت نیاز داشته باشد. استفاده از خدمات مراقبت در منزل و کمک مراقبین مجرب در زمینه مراقبت از سالمندان دچار شکستگی میتواند در روند بهبود سالمند تاثیر به سزایی داشته باشد. در مواردی مانند شکستگی لگن که مدت زمان زیادی برای بهبودی نیاز دارد، سالمندان و خانواده های آن ها تمایل ندارند سالمند در بیمارستان بستری باشد. از این رو خانواده و سالمند نیاز به پشتیبانی و حمایت دارند تا به خانه بروند و در محیط منزل در کمال آرامش استراحت کنند.
پیشنهاد مطالعه: مراقبت از سالمندان چگونه کمک شان کنیم ؟