کودک آزاری به صورت خواسته و یا ناخواسته رخ می دهد. گاهی والدین به دلیل ضربه روحی خود در دوران کودکی عینا همان رفتار ها را نسبت به فرزندان خود انجام می دهند. از سوی دیگر بیماری های روانی درمان نشده، اعتیاد والدین نیز باعث می شود کودک آن ها مورد آزار و اذیت از سوی والدین خود قرار بگیرند.
کودک آزاری چه به صورت روانی باشد و یا به صورت جسمی حتما تاثیر منفی بر روحیه و رفتار کودک خواهد داشت. این پیامد ها اگر به موقع درمان نشوند هم از نظر اقتصادی و هم از نظر اجتماعی اثار منفی خود را به گونه های مختلف در جامعه نشان می دهند.
اما مهم ترین کار پیشگیری از بروز این اتفاقات است. برخی از روش هایی که می تواند به عدم بروز رفتار های خشونت آمیز نسبت به کودک شوند در این مبحث مورد بررسی قرار گرفته اند.
با کودکان به گونه ای رفتار کنید که بفهمند دوست داشتنی و قابل احترام هستند.
- پدر مادر بودن کار آسانی نیست بلکه سرشار از استرس و اضطراب و فعالیت جسمی و ذهنی است. اگر خستگی در شما باعث بروز رفتار پرخاشگرانه با کودک می شود از یک پرستار کودک کمک بخواهید. اطرافیان قابل اعتماد مانند پدربزرگ و مادر بزرگ نیز در این زمینه می توانند به شما کمک کنند.
- اگر درگیر کار و امور روزانه هستید و غرق در کار خود شده اید نباید حضور فرزند خود را به عنوان مزاحم تلقی کنید.
- در زمانی که کودک گریه می کند اگر عصبی شدید یاد بگیرید که چگونه باید کودک را آرام کنید. تکان دادن کودک و تنبیه او منجر به آسیب و صدمات شدید به سلول های مغزی و گاها مرگ کودک می شود.
- مطالعه کنید. اصول فرزند پروری را بیاموزید و مهارت های مهم را در خود پرورش دهید تا کودک سالمتری داشته باشید.
- مانع از تماشای فیلم های خشن توسط کودک شوید. دیدن خشونت در کودکان علاوه بر اینکه باعث الگود برداری در آن ها می شود، در روحیه کودکان نیز اثر منفی دارد.
- سوء استفاده و یا نادیده گرفته شدن کودکان را گزارش دهید تا سریعتر به مشکل کودک رسیدگی شود.
- هرگز در زمان عصبانیت سعی نکنید به کودک نظم و انضباط یاد بدهید.
- پیشنهاد مطالعه بیشتر: راهنمای شما برای مراقبت و حمایت
- در فعالیت های گروهی فرزندتان شرکت کنید و دوستان او را بشناسید.
- هرگز کودک خود را به خصوص در اتومبیل تنها نگذارید.
- به فرزند خود بیاموزید تا اعتراض خود را بیان کند تا مورد سوء استفاه قرار نگیرد.
- از فرزند خود سوال بپرسد. اگر فرزند شما از ملاقات کردن فرد خاصی امتناع می کند علت آن را با ملایمت جویا شوید.
- به کودکان گوش دهید و هرگزنسبت به حرف های آنها بی تفاوت نباشید.
- نسبت به تغییرات ناگهانی در رفتار و گفتار کودک حساس باشید و علت آن را بررسی کنید.
- ترس و اضطراب و شب ادراری و یا کابوس شبانه کودک را با مشاور درمیان بگذارید.
- به کودک آموزش دهید که اگر زمانی گم شد و یا از شما در مکان ناآشنا جدا شد باید چه کاری انجام دهد و چگونه با شما ارتباط برقرار کند.
- اسم صحیح اندام خصوصی کودک را به او یاد بدهید. و به او بگویید که نباید کسی بدون اجازه به او نزدیک شود.
- نسبت به هرگونه گفت گو در مورد روابط جنسی، زودتر از سن مقرر کودک آگاه باشید.
- نسبت به بروز علاقه بیش از اندازه و غیر طبیعی برخی افراد به فرزند خود هوشیار باشید.
- درمورد تحویل دادن و تحویل گرفتن کودک در مدرسه و یا مهد کودک افراد خاصی را به مربی انها معرفی کنید و اطمینان پیدا کنید که کودک به جز افراد مد نظر شما تحویل دادده نشوند.
- به یاد داشته باشید والدین آگاه علاوه بر اینکه روش های درست تربیتی را برای کودکان خود اعمال می کنند، اگاهی را به فرزندان خود اموزش می دهند و از این طریق با قدرتمند کردن فرزندانشان مانع از آزار و اذیت آنها می شوند.
برای آموزش نکات امنیتی به کودک به گونه ای با او رفتار نکنید که کودک احساس اضطراب و ترس شود، بلکه به او یاداروی کنید که همیشه در کنارش خواهید بود و از او حمایت می کنید. برای اینکه کودک قربانی کودک آزاری نشود، مسیر را برای صحبت کردن کودک باز بگذارید تا به راحتی با شما صحبتهایش را در میان بگذارد و چگونگی حل مشکل را از شما یاد بگیرد.
پیشنهاد مطالعه بیشتر: انواع مراقبت در منزل