مهارت های ارتباطی برای پرستار بیمار جزء لاینفک این حرفه به شمار می رود. زیرا پرستار برای انجام وظایف خود نیاز به کسب همکاری و همراهی بیمار دارد. توانایی برقراری ارتباط با افراد مختلف از ویژگی های مهم یک پرستار بیمار است. یک پرستار بیمار ممکن است در زمان کارش با افراد مختلفی از نژاد ها، فرهنگ ها و سوابق مختلف ارتباط داشته باشد. بنابراین باید بتواند به گونه ای صحیح با این افراد ارتباط برقرار کند.
در این مقاله تلاش شده است تا جنبه های مختلف برقراری ارتباط برای پرستار بیمار در منزل بررسی و تصریح شود. در ادامه، نکاتی برای ارتقاء سطح توانایی ارتباط پرستار بیمار ارائه شده است:
آرام و شمرده صحبت کنید.
کلمات، اگر به سرعت ادا شوند مانند یکدیگر هستند و شنونده نمی تواند آن ها را تشخیص دهد. بنابراین، پرستار بیمار باید کلمات را شمرده و با دقت بگوید.
واضح سخن بگویید، نه بلند
از جمله دیگر نکات مهم مهارت های ارتباطی پرستار در هنگام صحبت با ابیمارچگونگی ادای جملات است. پرستار بیمار ممکن است برای تفهیم یک موضوع به فرد مقابل، صدایش را بلند کند. اما پرستار بیمار باید این نکته را به یاد داشته باشد که بلند کردن صدا، تنها تفهیم موضوع را دشوارتر خواهد کرد. پرستار بیمار باید تلاش کند که بجای بلندتر صحبت کردن، واضح صحبت کند. به ویژه با سالمندان.
از به کار گیری اصطلاحات تخصصی پرهیز کنید
یکی از اشتباهاتی که یک پرستار بیمار ممکن است به آن دچار شود، استفاده از عبارات و اصطلاحات تخصصی برای توضیح به افراد عادی است. اشتباه رایج دیگر پرستار بیمار و دیگر متخصصین درمان، استفاده از اصطلاحات نابجا و نامناسب است که پرستار بیمار نباید آن ها را به کار بگیرد.
شنونده را در نظر بگیرید
صحبت هایی که یک پرستار بیمار با یک پزشک انجام می دهد، بسیار متفاوت از صحبت هایی است که پرستار بیمار با بیماران می کند. پرستار بیمار باید کلماتش را با توجه به شرایط و شخص شنونده انتخاب کند.
شنونده باشید
برقراری ارتباط با دیگران، یک امر دو طرفه است. یکی از مهم ترین نکات مهارت های ارتباطی پرستار در برقراری ارتباط پرستار بیمار با دیگران، گوش دادن به صحبت دیگران است.
واکنش متقابل داشته باشید
برای اطمینان از جریان ارتباط و صحبت، پرستار بیمار باید نکته “واکنش صحبت” را در نظر بگیرد. به این معنی که پرستار بیمار باید سخنان طرف مقابل را به نحو دیگر به او برگرداند تا اگر جایی را اشتباه متوجه شده، طرف مقابل آن را اصلاح کند.
از زبان بدن استفاده کنید
صرف نظر از موضوع صحبت، اساس ارتباط افراد مختلف زبان بدن در صورت، دست و … است. پرستار بیمار نیز باید در صحبت ها این نکته را به کار بگیرد.
انتخاب شرایط مناسب
پرستار بیمار باید زمان مناسبی را برای صحبت کردن با بیمار انتخاب کند. زمان تماشای برنامه مورد علاقه بیمار، زمانی که بیمار دچار استرس شدید است و … زمان های مناسبی برای صحبت کردن پرستار بیمار با بیمارش نیست. پرستار بیمار همچین می تواند برای انتخاب زمان صحبت کردن نیز، با بیمار صحبت کند.
اگر پرستار بیمار نتوانست زمان مناسبی را برای صحبت کردن با بیمار پیدا کند، می تواند از عبارت هشداری “من باید با شما در مورد موضوع مهمی صحبت کنم” استفاده کند.
بیشتر بخوانید :همراه و پرستار بیمار در سفر
شروع مکالمه با مسایل کوچک
در مواردی که نیاز است پرستار بیمار صحبت هایی جدی و مهم را با بیمار داشته باشد، پرستار بیمار نباید سریعا اصل مطلب را بیان کند. این کار همانند باز کردن یک سد بزرگ خواهد بود. پرستار بیمار باید سعی کند که با حرف های کاملا معمولی مکالمه را آغاز کند.
گوش دادن و پرسیدن
گوش دادن بدون قطع کردن صحبت طرف مقابل علاوه بر اینکه مهارت های ارتباطی پرستار را نشان می دهد، نشان دهنده احترام او به بیمار است. پرستار بیمار باید برای شنیدن حرف های بیمار وقت بگذارد. این بدان معنی نیست که پرستار بیمار همه حرف های بیمار را تایید می کند. برقراری ارتباط چشمی و استفاده از عباراتی مانند ” بله متوجه هستم” و “بله، ادامه بدهید” نیز، نشان دهنده تمایل پرستار بیمار برای شنیدن صحبت های بیمار است. پرسیدن سوال از بیمار نیز به پرستار بیمار کمک خواهد کرد تا علاوه بر درک بهتر صحبت های بیمار، توجهش را به او نشان دهد.
آماده سازی
مهمترین و سخت ترین وضعیتی که مهارت های ارتباطی پرستار را به چالش می کشد مدیریت در شرایط سخت و دشواراست. مانند شرایط یک بیمار در بستر مرگ، صحبت کردن پرستار بیمار در مورد موضوعات جدی و حیاتی دشوار خواهد بود. برای پرستار بیماری که توانایی ارتباطی خوبی نداشته باشد، این موضوع بسیار سخت خواهد بود. پرستار بیمار در این موارد باید با توجه به شرایط، موضوعات جدی را در چند مرحله بیان کند.
استفاده صحیح از کلمه “من”
در هنگام استفاده از کلمه “من”، پرستار بیمار نباید دچار غرور شود و حقوق دیگران را زیر پا بگذارد. همچنین، در مواردی که ممکن است صحبت های پرستار بیمار با بیمار به اختلاف کشیده شود، پرستار بیمار باید از عباراتی مانند ” من فکر می کنم” یا “به نظر من” استفاده کند.
ارتباط بدون کلام
در مورد مهارت های ارتباطی پرستار گاهی یک ارتباط همراه با محبت و صمیمیت به کلمات نیاز ندارد. پرستار بیمار می تواند با بودنش در کنار بیمار، گرفتن دست او و … با بیمار یک ارتباط بسیار قوی و صمیمی به وجود آورد.