انزوا در سالمندان isolation in the elderly و اثرات تنهایی بر سلامت جسم و روح سالمند به طور چشمگیری در حال شناخته شدن است.
انسان موجودی اجتماعی است. ارتباط ما با دیگران باعث زنده ماندن،رشد و پیشرفت ما می شود. با این حال ، با افزایش سن ، بسیاری از ما بیشتر از زمان جوانی تنها هستیم ، و این تنهایی ما را در معرض انزوای اجتماعی، تنهایی و مشکلات روحی و جسمی مرتبط مانند : افسردگی و بیماری های قلبی قرار می دهد.
چیزی که قابل تامل است این است که آیا انزوای اجتماعی و تنهایی دو روند مستقل هستند که به طور متفاوتی بر سلامتی تأثیر می گذارند یا اینکه تنهایی مسیری را برای انزوای اجتماعی فراهم می کند که بر سلامتی تأثیر بگذارد.
اثرات انزوای اجتماعی بر سلامتی
تحقیقات ، انزوای اجتماعی و تنهایی را با خطرات زیادی در انواع شرایط جسمی و روانی مرتبط دانسته است: فشار خون بالا ، بیماری قلبی ، چاقی ، ضعف سیستم ایمنی ، اضطراب ، افسردگی ، بیماری آلزایمر و حتی مرگ.
افرادی که به دلیل مرگ همسر یا شریک زندگی ، جدایی از دوستان یا خانواده ، بازنشستگی ، کم شدن تحرک و عدم رفت و آمد و دیدار افراد دیگر ، خود را به طور غیر منتظره ای تنها می بینند ،در معرض خطر از لحاظ ابتلا به انواع بیماری های روحی و جسمی قرار دارند .
برعکس ، افرادی که با دیگران فعالیتهای پربار و معنادار و هدفمندی انجام می دهند تمایل دارند که عمر طولانی تری داشته باشند ، روحیه خود را تقویت کنند و هدفی برای خود داشته باشند. مطالعات نشان می دهد که این فعالیت ها به حفظ رفاه آنها کمک می کند و ممکن است عملکرد شناختی آنها را بهبود ببخشد .
انزوا در سالمندان تهدیدی برای سلامتی
اگرچه اندازه گیری دقیق انزوا و تنهایی اجتماعی دشوار است ، اما شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد بسیاری از بزرگسالان 50 سال به بالا از نظر اجتماعی منزوی یا تنها هستند ، به طوری که موجب به خطر افتادن سلامتی آنها می شود .
مطالعات اخیر نشان داد که:
انزوای اجتماعی به طور قابل توجهی خطر مرگ زودرس فرد به هر علتی را افزایش می دهد ، خطری که ممکن است با سیگار کشیدن ، چاقی و عدم تحرک بدنی رقابت کند.
- انزوا در سالمندان با حدود 50٪ افزایش خطر ابتلا به زوال عقل همراه است.
- روابط اجتماعی ضعیف ،با افزایش خطر بیماری قلبی و افزایش خطر سکته مغزی همراه است .
- تنهایی یا انزوا در سالمندان با میزان بالاتری از احتمال ابتلا به افسردگی ، اضطراب و خودکشی همراه است.
- تنهایی یا انزوا در سالمندان مبتلا به بیماری نارسایی قلبی باعث بیشتر شدن افزایش خطر مرگ یا افزایش خطر بستری شدن در بیمارستان می شود .
بیشتر بخوانید: دلایل زمین خوردن سالمندان و راه های جلوگیری از این اتفاق
عوامل مختلفی می توانند در افزایش انزوا در سالمندان نقش داشته باشند.از جمله:
- از دست دادن عزیزان
- اختلالات جسمی و حرکتی
- شرایط سلامت روان
- تنها زندگی کردن
- فقر
تغییر وضعیت های مهم در زندگی مانند بازنشستگی از کار ، باطل شدن گواهینامه رانندگی ، انتقال به یک مرکز مراقبت از سالمندان، تحمل مرگ یکی از عزیزان می تواند ضربه سختی به انسان بزند. در نتیجه این اتفاقات تعاملات اجتماعی کاهش یافته و باعث احساس انزوا و تنهایی می شود .
انزوای اجتماعی به دلیل کم شنوایی
یک مشکل جدی با یک راه حل بالقوه ی ساده
بعد از آرتروز ، فشار خون بالا و کاهش شنوایی مربوط به سن، سومین بیماری مزمن و رایج در میان افراد مسن است. مشکلات شنوایی منجر به اختلال در ارتباطات می شود ، که به نوبه خود منجر به انزوای اجتماعی شده و عواقب آن می تواند ویرانگر باشد.
مشکلات حافظه و زوال عقل
از دست دادن حافظه و سایر اختلالات شناختی، حفظ روابط اجتماعی را دشوار می کند. متأسفانه ، بسیاری از سالمندان در معرض افت شناختی و بیماری های حافظه، اغلب فراموش شده و رها می شوند و هیچ کس با آنها در ارتباط نیست تا نشان دهد که به آنها اهمیت می دهد. و با این وجود ، آنها به اندازه دیگران به ارتباط و ارتباط انسانی اشتیاق دارند.
افراد سالمند متاهل نیز در معرض انزوای اجتماعی قرار دارند . علیرغم باورهای غلط رایج ، افراد مسن که ازدواج کرده و با همسر خود زندگی می کنند به اندازه افراد مجرد و تنها احساس انزوای خود را نشان می دهند. زوجین معمولاً وقتی فرزندانشان ازدواج میکنند و خانه پدری خود را ترک میگویند یا در مواقعی که یکی از دوستان نزدیکشان از دنیا می رود، روال زندگی اجتماعی خود را تغییر می دهند.
دیگر اعضای خانواده نیز می توانند از نظر اجتماعی منزوی شوند. مراقبت از پدر و مادر سالمند ، همسر یا عزیزان که در شرایط خاصی هستند یک مسئولیت عظیم است. این افراد که مسئولیت مراقبت از دیگر افراد خانواده را به عهده میگیرند ،اغلب پس از مدتی می بینند که با انجام وظایف مراقبتی خود را از هرگونه تفریح و مسافرت یا حتی صرف وقت برای فرزندان خود باز مانده اند. این امر می تواند احساس تنهایی و انزوای اجتماعی در خود فرد مراقب ایجاد کند.
تمرین خود مراقبتی
در طول هفته حداقل چند ساعت را به خود اختصاص دهید. استخدام یک مراقب در منزل می تواند به شما کمک کند تا از بسیاری عواقب و عوارض مانند افسردگی و تجربه حالات بد روحی جلوگیری کنید.
درست مانند احساس یک درد جسمی ، احساس تنهایی و قطع ارتباط با دیگران نیز نشانه ای است که باید مهم شمرده شود . با فراهم کردن محیظی پر از امنیت و آسایش در کنار یکدیگر از خود یا سالمند خود مراقبت کنیم. اما چه اتفاقی می افتد که نتوانیم همنشینی پیدا کنیم و این تنهایی ادامه یابد؟
راه های مقابله با انزوا در سالمندان
طی تحقیقی پیرامون انزوا در سالمندان مشخص شد استراتژی هایی که در کاهش یا جلوگیری از تنهایی و انزوای اجتماعی موثر هستند ، مبتنی بر فعالیت درگروه اند . شامل فعالیت های نظیرآموزش به گروه هایی خاص از افراد مسن تر (به عنوان مثال زنان سالمند، بیوه ها ، زنان سرپرستان خانواده) و به سالمندان مسن فرصت توسعه و انجام فعالیت های مربوط به استراتژی یا برنامه را می دهد.
احساس تنهائی به طور جدی بر سلامت جسمی و روانی تأثیر می گذارد تحقیقات اخیر نشان داده است که سالخوردگان منزوی عمر طولانی ندارند و در مقایسه با همتایان اجتماعی خود ، بیشتر به بیماریهای طولانی مدت و مداوم مبتلا می شوند. بدون داشتن قرار های ملاقات حضوری با افراد دیگر ، افراد سالمند منزوی نیز در صورت بیماری یا جراحت کمتر تحت مراقبت پزشکی قرار می گیرند.
تنهایی همچنین با کاهش شناختی و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل یا افسردگی و همچنین ایجاد عادت های ناسالم و اعتیاد در ارتباط است.
اگر فرد سالمندی را می شناسید كه وقت زیادی را تنها می گذراند ، با او در ارتباط منظم باشید و روش های هدفمندی را برای پر كردن وقت خود در نظر بگیرید. برای مثال صحبت از کارهای روزمره، برنامه ریزی برای گردش یا پیکنیک در روزهای تعطیل و آخر هفته ،بر قراری ارتباط بین سالمند منزوی و افراد دیگر مانند همسایه یا شخصی که علاقه های مشترکی با وی دارد میتوان بسیار مفید و کاربردی باشد.
حیوان خانگی برای انزوا در سالمندان
داشتن یک حیوان خانگی می تواند سر گرم کننده و همچنین دلیلی برای بیرون رفتن به منظور پیاده روی باشد.حتی نگهداری از پرندگان در منزل میتواند انگیزه ای برای سالمند منزوی باشد.
سالمندان منزوی بیشتر در معرض آزار سالمندان قرار دارند.
بسیاری از مطالعات نشان داده است که افراد سالمندی که شبکه اجتماعی (افراد مورد معاشرت) محدودی دارند به ویژه هنگامی که روابط با خانواده ضعیف است ، در معرض کلاهبرداری های مالی نیز قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: عفونت ادراری در سالمندان چه علایمی دارد
مرکز پرستاری سلامت اول بزرگترین مرکز پذیرفته شده و قابل اعتماد برای ارائه خدمات مراقبتی جهت سالمندان ، کودکان و بیماران در منزل است. سلامت اول با کادری مجرب و آموزش دیده به صورت شبانه روزی آماده خدمتگزاری به همشهریان گرامی می باشد.