آلزایمر یک اختلال شناختی است که افراد سالمند را درگیر می کند و باعث تغییرات خاصی در رفتار و شخصیت سالمند می شود. وقتی سالمند دچار آلزایمر می شود با توجه به میزان پیشرفت بیماری علائم خاصی را بروز می دهد. ممکن است جملات خود را چندین بار تکرار کند، اسامی را فراموش می کند و اطرافیان خود را به یاد نمی آرود. درمورد چیزهایی صحبت می کند که دیگران آن را نمی بینند و نمی شنوند. از نظر کودکان رفتار سالمندان مبتلا به آلزایمر عجیب و گاه خنده دار و غیر قابل درک است.
این بیماری علاوه بر سالمند تمام اطرافیان را نیز درگیر می کند و مراقب و پرستار سالمند باید با سالمند مبتلا به آلزایمر برخورد خاصی داشته باشند و نکات ویژه ای را مد نظر قرار دهند.
از جمله این افراد کودکان هستند. برای نوه ها بسیار مهم است که درمورد وضعیت پدر بزرگ با آن ها صحبت کنیم. میزان توضیحات و اطلاعاتی که در اختیار کودک قرار می گیرد بستگی به سن کودک دارد.
پیشنهاد مطالعه: نکاتی برای برقراری ارتباط با مرکز مراقبت از سالمندان
به کودکان کمک کنید تا با پدربزرگ مبتلا به آلزایمرشان را درک کنند. این کار با استفاده از چند نکته امکانپذیر است:
- درمورد بیماری آلزایمر در کمال سادگی و صادقانه به کودک توضیح دهید. به آنها بگویید آلزایمر یک بیماری است که بعضی از پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها به آن مبتلا می شوند. در این بیماری آن ها اسم ها و چهره ها را فراموش می کنند.
- اگر کودکان از وضعیت جدید پدر بزرگ و مادربزرگشان ناراحتند به ان ها کمک کنید تا بدانند این احساس ان ها کاملا طبیعی است.
- به آنها ارامش خاطر بدهید. هرگز نگویید شیطنت های تو باعث به وجود آمدن چنین وضعیتی در پدر بزرگ و مادر بزرگ شده است. حتی گاهی کودکان فکر می کنند انها باعث این بیماری شده اند و این موضوع آنها را ناراحت می کند.
- اگر کودکتان بیش از حد به پدربزرگ و مادربزرگشان وابسته بوده اند، امکان دارد با دیدن این تغییرات در آنها دچار تغییراتی در روحیه خود شوند. ممکن است بیش از اندازه پرخاشگر و عصبی شوند و یا افسرده و گوشه گیر به نظر برسند. برخی از کودکان دچار افت تحصیلی می شوند. از این رو باید والدین با آن ها صحبت کنند و اجازه دهند که کودکان احساسات خود را در این باره با آنها در میان بگذارند. در صورت نیاز می توانید با کمک یک مشاور و یا روانشناس این درک این مساله را برای کودک راحت تر کنید.
- یک کودک در سنین نوجوانی ممکن است از دیدن پدربزرگ و یا مادر بزرگ خود زمانی که به بیماری آلزایمر مبتلا شده اند احساس خجالت کند و یا دوست نداشته باشد با آنها صحبت کند، در این صورت به کودک اصرار نکنید که با آنها ملاقات کنند زیرا این موضوع می توانند ناراحتی آنها را بیشتر کند.
- صرف زمان با هم و تنهایی؛ کودکان باید بدانند که هنوز هم می توانند با سالمندان مبتلا به بیماری آلزایمر صحبت کنند و با آنها اوقات خوشی را سپری کنند. با همدیگر تفریح کنند . فعالیت های روزانه سالمند را بایکدیگر مانند قبل انجام دهند. والدین نیز باید به این نکته توجه کنند که کودکان از انها الگو برداری می کنند و به دلیل ناشناخته بودن این علائم برای کودکان پیوسته در ارتباط با سالمندان از رفتار والدین خود تقلید می کنند.
انجام کارهای جالب و سرگرم کننده هم به کودک و هم به سالمند مبتلا به آلزایمر کمک می کند. برخی از این فعالیت ها عبارتند از:
انجام کارهای هنری و ساده
اواز خواندن
نواختن موسیقی
ورق زدن آلبوم های قدیمی
خواندن کتاب
یادگرفتن مهارت از سالمندان
آشپزی کردن
اگر کودک با سالمند مبتلا به آلزایمر در یک خانه زندگی می کند موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
- آن ها نمی توانند از سالمند مواظبت کنند و همچنین سالمندان مبتلا به بیماری آلزایمر نیز قادر به مراقبت از کودکان نیستند.
- اطمینان حاصل کنید کودک زمان کافی برای بازی با همسالان، انجام تکالیف مدرسه و … دارد.
- زمان کافی برای وقت گذاری با کودک در نظر داشته باشید تا کودک فکر نکند شما تمام وقت خود را صرف مراقبت از سالمند می کنید.
- اگر استرس ناشی از مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر باعث ایجاد فرسودگی و تنش در زندگی شما می شود از کمک مراکز مراقبتی استفاده کنید. اگر تمایل دارید سالمند در کنار شما باشد و مراقبت با کیفیتی را دریافت کند و در عین حال شما نیز بتوانید به خانواده خود بپردازید کمک یک مراقب سالمند در منزل راه حل بسیار خوبی خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: مقاومت سالمندان در برابر مراقبت