بیماری ام اس از جمله بیماریهایی است که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری علائم خاصی دارد که در نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود ایجاد شده و در واقع یک مشکل خود ایمنی است. سیستم عصبی غلاف میلین سلولهای عصبی را از بین برده و مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد میکند. در ادامه این مطلب از وبلاگ سلامت اول با ما همراه باشید تا درباره پرستار بیمار ام اس گفتگو نموده و اطلاعات لازم را ارائه دهیم.
بیماری ام اس چیست؟
در اغلب موارد اولین نشانههای بیماری MS در سنین 20 تا 40 سالگی نمایان میشود و احتمال ابتلای زنان بیشتر از مردان است. یکی از نکات جالب درباره این بیماری این است که آبوهوا نیز میتواند در ابتلا به بیماری ام اس نقش داشته باشد. برای مثال این بیماری در شهرها و مناطق با آبوهوای معتدل، بیشتر مشاهده میشود.
عوامل ژنتیکی نیز نقش مهمی در ابتلا به بیماری MS دارند. در واقع احتمال ابتلا به ام اس در افرادی که این بیماری را در نزدیکان خود داشتهاند، بیشتر است. بیماری ام اس بخشهای متفاوتی از سیستم عصبی مرکزی را درگیر میکند و با توجه به منطقه درگیر بیماری، علائم آن متفاوت خواهد بود. توجه داشته باشید که علائم MS ممکن است به صورت موقت یا دائمی باشند.
پیشنهاد مقاله: نقش و وظایف پرستار سالمند ام اس
علائم بیماری ام اس
بیماری ام اس که با نام مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis) شناخته میشود، در بیشتر موارد با علائم زیر همراه است:
- مشکلات بینایی و نداشتن تعادل در راه رفتن
- سرگیجه و اضطراب
- ضعف در خواب و درد بدنی
- خستگی مزمن و مداوم
- اختلال در عملکرد روده و مثانه
- افسردگی
در برخی از اشخاص به ندرت علائمی همچون مشکلات تنفسی، کاهش حس چشایی، سردرد و… هم بروز میکند. متاسفانه درمان قطعی برای بیماری ام اس وجود ندارد، اما مصرف برخی داروها میتواند مانع از پیشرفت بیماری شود. همچنین با اصلاح شیوه زندگی همچون مصرف ویتامین D یا سیگار نکشیدن میتوان احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش داد.
درمان بیماری ام اس
روشهای درمانی که برای بیماری ام اس مورد استفاده قرار میگیرند، بر کنترل بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن تمرکز دارند. روشهای درمانی این بیماری شامل موارد زیر است:
- داروهای کنترلکننده
- داروهای اصلاح کننده
- کنترل نشانههای بیماری
- فیزیوتراپی
در ادامه به توضیح کاملتری از فهرست درمان بیماری ام اس میپردازیم.
1. داروهای کنترلکننده
از جمله این داروها میتوان به فینگولیمود، آلمتوزوماب، بتا اینترفرون و… اشاره کرد که روند بیماری را کند میکنند.
2. داروهای اصلاح کننده
این داروها از ایجاد ضایعات جدید و آسیب سلولها جلوگیری میکنند تا شدت علائم بیماری بیشتر نشود.
3. کنترل نشانههای بیماری
مصرف داروهای آرامبخش، داروهای کاهش اسپاسم عضلانی، شلکنندههای عضلانی و.. تحمل علائم بیماری را آسانتر میکنند.
4. فیزیوتراپی
همانطور که گفته شد، بیماران مبتلا به ام اس دچار ضعفهای عضلانی و مشکلات حرکتی میشوند. انجام فیزیوتراپی به بهبود این علائم کمک میکند.
پزشک با استفاده از روشهای مختلفی همچون ام آر آی و پونکسیون کمری (بررسی مایع نخاعی) ابتلا به بیماری ام اس را تشخیص میدهد. در ادامه با توجه به شرایط بیمار و پیشرفت بیماری، روش درمانی مناسب تجویز میشود.
پیشنهاد مقاله: اولین و متداولترین علائم ام اس
پرستار بیمار ام اس برای مراقبت در منزل
پرستار بیمار ام اس فردی است که با بیماری MS آشنایی کامل داشته و در زمینه مراقبت از این بیماران مهارت کافی دارد. شاید اکنون که واژه پرستار را به کار بردیم، ذهن شما به سمت پرستار بیمارستان کشیده شود، اما منظور ما پرستاری بوده که وظایف و حیطه کاری او مراقبت از بیمار در منزل است. برای مثال پرستار سالمندان یا پرستار بیمار ام اس نمونههایی از ارائه خدمات پرستاری در منزل هستند.
اگر در منزل بیمار مبتلا به MS دارید، بهتر است تا با مشورت پزشک، از یک پرستار در منزل کمک بگیرید، چراکه در برخی موارد، بیمار حتی از انجام کارهای خود باز میماند و به کمک پرستار نیاز دارد.
خدمات مراقبتی مهم پرستار بیمار ام اس
تمامی خدماتی که یک پرستار بیمار ام اس بر عهده دارد، باید زیر نظر پزشک باشد. از جمله خدمات مراقبتی پرستار بیمار ام اس در منزل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رعایت بهداشت فردی بیمار
- تغذیه بیمار بر اساس دستورات پزشک
- مصرف به موقع داروها و انجام تزریقات
- توجه به جای زخم و انجام مراقبتهای لازم برای جلوگیری از عفونت و زخم بستر
- توجه به شرایط روحی و روانی بیمار
- انجام سونداژ در صورت نیاز
- انجام مراقبتهای لازم در صورت شیمیدرمانی
خدمات ارائه شده توسط پرستار بیمار ام اس کلیه جنبههای زندگی بیمار را پوشش میدهد تا بیمار در شرایط مناسبی قرار گیرد.
پیشنهاد مقاله: مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل و نکات ضروری در رابطه با مراقبت از آن ها
استخدام پرستار بیمار ام اس در منزل
در این مطلب به معرفی بیماری ام اس پرداختیم و درباره خدمات پرستار بیمار ام اس در منزل صبحت کردیم. بدون شک خانوادههایی که در منزل بیمار مبتلا به ام اس دارند، دوست دارند تا به طور مداوم از بیمار خود مراقبت کنند. اما اغلب افراد دانش و مهارت کافی برای نگهداری از بیماران MS را نداشته یا به دلیل مشغلههای کاری، همیشه در خانه نیستند. حضور یک پرستار بیمار ام اس در منزل به تمامی نگرانیها پایان داده و بهترین خدمات را ارائه میدهد.
موسسهها و مجموعههای بسیاری خدمات پرستاری و مراقبت از بیماران ام اس را ارائه میدهند، اما تنها باید به موسسههایی مراجعه کرد که دارای مجوز وزارت بهداشت بوده و به صورت تخصصی در این حیطه فعالیت میکنند.
سوالات متداول
بیماری ام اس چه علائمی دارد؟
نشانههای بیماری ام اس شامل مشکلات بینایی، عدم حفظ تعادل و راه رفتن، سرگیجه، اضطراب، ضعف در خواب، درد بدن، افسردگی، خستگی، اختلال در عملکرد روده و مثانه و… است.
آیا بیماری MS درمان قطعی دارد؟
متاسفانه بیماری ام اس درمان قطعی ندارد، چرا که یک بیماری خود ایمنی است. البته با برخی روشهای درمان مانند استفاده از داروهای خاص میتوان روند پیشرفت بیماری را مختل کرد.
پرستار بیمار ام اس در منزل چه خدماتی را ارائه میدهد؟
از جمله خدمات پرستار بیمار ام اس در منزل میتوان به رعایت بهداشت فردی بیمار، اصول تغذیه بیمار، مصرف به موقع داروها، توجه به شرایط روحی بیمار و… اشاره کرد.
در چه شرایطی به وجود یک پرستار بیمار ام اس در منزل نیاز داریم؟
اگر بیماری MS پیشرفت کند و بیمار توانایی انجام فعالیتهای روزانه خود را از دست بدهد یا به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشد، باید از یک پرستار کمک گرفت.
برای استخدام پرستار بیمار ام اس در منزل چه کنیم؟
پرستار بیمار را میتوان از موسسههای خدمات پرستاری استخدام کرد. توجه داشته باشید که بدین منظور باید به مراکز معتبر و رسمی همچون موسسه سلامت اول مراجعه کنید.