یکی از عواملی که بیماران بستری شده، معلولین یا حتی انسان های سالم را تهدید می کند زخم فشار یا همان زخم بستر است. زخم بستر آسیبی است پوستی که به علت وجود فشار ممتد ایجاد می شود. این معضل عموما زمانی پدید می آید که فرد مدت زیادی را روی تخت دراز می کشد یا روی صندلی می نشیند. فشار میزان خونی که به پوست می رسد را کاهش می دهد و در طی زمان موجب شکستن بافت پوست و ایجاد یک زخم باز می گردد.
از آن جایی این عارضه می تواند در مراحل پیشرفته اش خطرناک باشد و به سختی درمان شود، پیشگیری از ایجاد آن می تواند بسیار به صرفه تر و عاقلانه تر باشد. لذا ابتده باید عواملی که موجب ایجاد چنین زخم هایی می شوند را بشناسیم. برخی این عوامل عبارتند از:
? از شایع ترین این عوامل فشار روی پوست و بافت است.
? لغزیدن روی صندلی یا تخت که موجب تا خوردگی پوست روی خودش شده و به آن فشارهای برشی وارد می آورد.
? کشیده شدن روی ملحفه تخت یا دیگر سطوح که موجب سوختگی های مالشی می شود.
? رطوبت بیش از اندازه شامل عرق، ادرار و یا مدفوع که این رطوبت زیاد خود موجب شکستگی پوست و ایجاد چنین زخم هایی می شود.
همچنین جدا از این موارد عواملی نیز می توانند شانس ابتلاء به این عارضه را افزایش دهند. عدم تحرک آسان، نداشتن کنترل ادرار، رژیم غذایی کم پروتئین، بالا رفتن سن و نازک شدن پوست، کشیدن سیگار و داشتن بیماری هایی همچون دیابت که ترمیم زخم را کندتر می کنند، از این دست می باشند.
با شناخت کامل عوامل ایجاد این عارضه به روش های متعددی می توان از ایجاد آن پیشگیری نمود. حتی از این روش ها می توان در درمان این عارضه نیز بهره برد.
جای خود را به صورت مداوم عوض کنید!
? در تخت خواب جای خود را هر 2 ساعت تغییر دهید و مراقب باشید در این جا به جایی ها پوست خود را تا نکرده و نپیچانید.
? اگر از ویلچر استفاده می کنید هر پانزده دقیقه یک بار وزن خود را از روی صندلی بردارید.
از پوست خود به خوبی مراقبت کنید!
? پوست خود را تمیز نگه دارید و به دقت با صابون و آب گرم آثار عرق، ادرار یا مدفوع را از آن پاک نمایید.
? اگر مشکلات کنترل ادرار یا مدفوع دارید به سرعت پوست را تمیز کنید و از کرم ها و لوسیون های محافظتی برای مراقبت از پوستتان در برابر رطوبت استفاده کنید.
? اگر پوست خشکی دارید از کرم های مرطوب کننده استفاده نمایید.
? شکل ظاهری زخم بستر را بشناسید و هر روز پوست خود را برای آثار احتمالی آن بازرسی نمایید. این را به دقت انجام دهید و به خصوص نواحی استخوانی را با دقت دو چندان نگاه کنید.
تصمیمات سالمی بگیرید!
? غذای سالم همراه با پروتئین کافی بخورید و حجم زیادی مایعات مصرف نمایید. این رژیم غذایی حتی می تواند به ترمیم بافت های آسیب دیده نیز کمک کند.
? در وزن مناسبی باقی بمانید. اضافه یا کم کردن وزن احتمال ابتلاء به زخم بستر را افزایش می دهد.
? سیگار نکشید! سیگار کشیدن پوست را خشک می کند و ذخیره خونی که به آن می رسد را کاهش می دهد.
علاوه بر این موارد تشک ها و باشلتک هایی هستند که می توانند با تقسیم فشار بر تمام بدن از ایجاد این عارضه پیشگیری کنند. برای استفاده از این بالشتک ها می توانید با پزشک خود مشورت کنید