زخم بستر آسیبی است پوستی که به علت وجود فشار دائم ایجاد می شود. این معضل عموما زمانی پدید می آید که فرد مدت زیادی را روی تخت دراز می کشد یا روی صندلی می نشیند. فشار میزان خونی که به پوست میرسد را کاهش می دهد و در طی زمان موجب شکستن بافت پوست و ایجاد یک زخم باز می گردد. خدمات پرستاری سلامت اول در این مقاله به موضوع زخم بستر میپردازد.
عفونت پوستی با زخم بستر
زخم بستر می تواند در تمامی ناحیه هایی از بدن که تحت فشار است یا پوست روی خودش جمع شده، ایجاد شود. این عارضه می تواند درمانی سخت و طولانی را طلب کند تا جایی که اگر به شکل مناسبی تحت درمان قرار نگیرد تبدیل به عفونت های پوستی یا استخوانی گردد.
چگونه زخم بستر را تشخیص دهیم
پزشک می تواند با آزمایش روی پوست، زخم بستر را تشخیص دهد. در برخی موارد ممکن است پزشک موارد زیر را مورد آزمایش قرار دهد:
- گرفتن آزمایش خون به منظور یافتن هرگونه عفونت یا برای ارزیابی وجود میزان پروتئین مناسب در رژیم غذایی.
- یک الگوی پوست و زخم برای شناسایی جرم هایی که می توانند پوست یا زخم را آلوده کنند.
- بایوپسی پوست اگر علت مشکل پوستی نامشخص باشد.
چگونه زخم بستر را درمان کنیم
تمرکز درمان بر جلوگیری از بدتر شدن شرایط زخم و بهبود مجدد پوست است. این گام ها میتواند به بیمار و پرستار بیمار در درمان زخم بستر کمک نماید:
فشار را از روی ناحیه زخم بردارید، در فواصل زمانی کوتاه محل قرارگیری خود را تغییر دهید و وزن خود را به وسیله تشک ها و وسایلی محافظتی دیگر به صورت مساوی تقسیم کنید.
پرستار بیمار باید زخم را تمیز نگه دارد و آن را بانداژ نماید. پرستار از نوع باندی که نیاز هست استفاده میکند. پرستار بیمار زخم را مرطوب نگه میدارد و از خشک شدن آن در زمان های تعویض باند جلوگیری میکند.
بافت سالم کنار زخم را تمیز و خشک نگه دارید.
رژیمی سالم همراه با مقادیر کافی پروتئین مصرف کنید تا به بهبود سریع تر زخم کمک نماید.
درمان بافت مرده در زخم بستر
برای درمان بهتر امکان دارد که پزشک بافت مرده را از زخم جدا نماید. باکتری ها در بافت مرده امکان رشد بیشتر و ایجاد عفونت های بدتر را دارند. در صورت اینکه بافت زخم عفونی شود ممکن است شما نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید. پیشنهاد می شود: برخورد پرستار بیمار با بیماران بد خلق نکاتی بسیار آموزنده
موارد حاد زخم بستر می تواند به وسیله جراحی درمان شود. برای مثال پیوند پوست می تواند به ایجاد بافت جدید پوستی در ناحیه زخم کمک نماید.
برخی رژیم های غذایی می تواند به بهبود سریع تر زخم کمک نماید. رژیم هایی که از مکمل هایی همچون پروتئین، روی و ویتامین C بهره می برند می توانند در بهبود سریع تر زخم مؤثر باشند.
در صورت ابتلا به زخم بستر پرستاری تخصصی و مراجعه پزشک را جدی بگیرید.