خدمات در منزل سیستمی است که توسط پزشکان ماهر فراهم گردیده تا به بیماران در منزل تحت نظارت مستقیم پزشک خدمات ارائه شود. خدمات مراقبتی در منزل شامل: خدمات پرستاری در منزل ، فیزیوتراپی ، کاردرمانی ، گفتار درمانی و خدمات پزشکی عمومی می باشد. هدف از خدمات مراقبتی در منزل این بوده که به افراد کمک نماید تا عملکرد و زندگی خود را بدون نیاز به دیگران بهبود بخشیده و بتوانند سطح سلامت خود را نیز ارتقاء دهند. خدمات پرستاری در منزل این امکان را به بیماران داده که در خانه ی خود حضور داشته و خدمات مورد نظر را بدون نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا پذیرش طولانی مدت در مراکز مراقبتی دریافت نمایند . ارائه خدمات به بیماران به این صورت بوده که یا پزشک بیمار خود را به خدمات پرستاری در منزل ارجاع داده و یا خدمات پرستاری توسط اعضای خانواده بیمار درخواست می گردد (ممکن است درخواست از جانب خود بیمار هم باشد).
خدمات پرستاری برای چه کسانی مناسب است؟
افرادی از خدمات مراقبتی در منزل بهره می برند که معمولاً دارای سطح سلامتی پایینی بوده و سطح درآمدی آنها نیز متفاوت بوده و معمولاً توانایی پرداخت هزینه های بالای بیمارستان را ندارند و یا به صورت معمول سن آنها بالای 85 سال بوده و علی رغم آنکه افراد در سنین پایین تر نیز بسته به نوع بیماری ممکن است نیازمند خدمات پرستاری در منزل باشند. بیماری های که معمولاً نیاز به خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل دارند به ترتیب فراوانی شامل : بیماری های گردش خون ، بیماری ها و مشکلات قلبی ، بیماری های مربوط به جراحت و مسمومیت ، بیماری های اسکلتی عضلانی و بیماری های بافتی و بیماری های تنفسی.
دریافت خدمات پرستاری در منزل
محیط خدمات پرستاری در منزل با محیط بیمارستان و سازمان هایی که پرستاران در آنها مشغول به فعالیت بوده متفاوت می باشد. به عنوان مثال پرستارانی که در حوزه ی خدمات پرستاری در منزل فعالیت می نمایند این عملکرد خود را به تنهایی در منزل انجام داده اما همزمان از سوی مشاوران علمی و فنی موجود در دفتر موسسه خدمات مراقبتی در منزل مورد حمایت آموزشی قرار می گیرند. در حوزه ی خدمات پرستاری در منزل به دلیل آنکه ارتباط مستقیم بین بیمار و پزشک کمتر می باشد میزان اعتماد پزشک به پرستار جهت پایش و بررسی فرآیند درمان بیمار بیشتر بوده که همین امر هم می تواند موجب صرفه جویی در هزینه،وقت و همچنین ارتباط بیشتر و صمیمی تر بیمار با پرستار مراقب خود گردد. پرستاران در منزل زمان بیشتری را صرف کارهای اداری و پرکردن فرم ها نسبت به پرستاران بیمارستان نموده که این امر به ظاهر یک نقص بوده اما هنگامی که دقیقتر به این موضوع نگاه می گردد اهمیت آن بیش از پیش مشخص می گردد زیرا این امر موجب ثبت منظم و دقیق شرح حال بیمار و سیر پیشرفت یا بهبودی بیماری گردیده که بر اساس آن با توجه به ارتباط پرستار و پزشک،پزشک قادر خواهد بود بهترین تصمیم را در زمینه پروسه درمان بیمار خود اتخاذ نماید.
ارزشها
احترام به استقلال بیمار یکی از اساسی ترین ارزش ها در بیمارستان ها به شمار می آید. در خدمات مراقبتی در منزل ، به پرستاران پیشنهاد می گردد که با بیماران به گونه ای رفتار کنند که همواره مورد احترام بوده و دچار هیچگونه احساس کمبودی نگردند. بنابراین در مقایسه با بیمارانی که در بیمارستان ها بستری می باشند بیمارانی که تحت خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل بوده حق مداخله بیشتری در امور درمانی و مراقبتی به خود می دهند.
ویژگی
یکی از ویژگی های خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل این بوده که مراکز مراقبتی برای هر بیمار منحصر به فرد خدمات مراقبتی و پرستاری ویژه ای را اختصاص می دهند. اما شاید این برای مراکز خدماتی بسیار مشکل و یا حتی غیر ممکن بوده که بتوانند ریسک حملات احتمالی به بیمار را حذف نمایند. بیمارستان ها از این لحاظ ممکن است محیط بهتر و امن تری را به دلیل وجود مانیتورهای موجود در بیمارستان که به صورت منظم ودقیق وضعیت بیمار را نمایش می دهند برای بیماران با مشکلات شدید فراهم نمایند.
پیشنهاد مطالعه: پرستاری در منزل چه مزایایی دارد؟
سخن پایانی
از آنجایی که بخش اعظم افرادی که از خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل استفاده می نمایند افرادی مسن بوده،بنابراین قابل پیشبینی است که برخی از بیماران نسبت به این خدمات،رویکردی مقابله جویانه داشته باشند. متعاقبِ فرآیند طبیعی پیری و پروسه های بیماری که با توجه به افزایش سن به صورت مکرر رخ می دهند برخی از افراد مسن با وجود دریافت خدمات پرستاری و مراقبتی در سطوح بالا میزان توانایی شان در انجام فعالیت های روزانه و شخصی کاهش می یابد. یکی از اهداف اصلی مراکز خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل این می باشد که علی رغم آنکه نمی توانند در فرآیند درمان بیماری دخالت نمایند اما با این وجود می توانند از بروز عوارض ناخواسته و جانبی بیماری همانند زخم بستر در بیماران قطع نخاعی جلوگیری نمایند و موجب بهبود شرایط زندگی و افزایش امید به زندگی در این نوع بیماران گردد.