بیمار دوقطبی بیماری است که دارای تغییراتی در خلق و خو می باشد. این تغییرات در خلق و خو می تواند زمینه ساز بروز مشکلاتی در بین خانواده و افراد دارای بیماری دوقطبی شود. از انجاییکه مراقبین و پرستار بیمار دارای اختلال دوقطبی نقش مهمی در زندگی این افراد دارد باید انتخاب پرستار به صورت اصولی انجام شود.
اختلال دوقطبی چیست؟
اختلال دو قطبی جزو انواع بیماری های روانی می باشد که منجر به بروز تغییراتی در خلق و خوی افراد می شود. همچنین، اختلال دوقطبی فعالیتهای فرد را تحت تاثیر قرار داده و روی سطح انرژی فرد نیز اثرگذار می باشد. اختلال دو قطبی به طور معمول در گروه های سنی مختلف قابل مشاهده است. میانگین سنی افراد دارای اختلال دوقطبی معمولاً 25 سال است.
بنابراین، این اختلال در جوانان بیشتر دیده می شود. اما سالمندان نیز به احتمال زیاد با اختلال دوقطبی مواجه می شوند.
انواع اختلال دو قطبی چیست؟
براساس شدت علائم، انواع اختلالات دوقطبی دسته بندی می شوند. انواع اختلال دو قطبی عبارتست از:
- اختلال دوقطبی نوع 1؛
- اختلال دو قطبی نوع 2؛
- اختلال دوقطبی ناشی از مصرف دارو؛
- اختلال دوقطبی ناشی از بیماری؛
- اختلال دوقطبی ادواری.
بیشتر بخوانید: ٰمراقب و پرستار بیمار مبتلا به اختلال دو قطبی و وظایف آن
علائم اختلال دو قطبی چیست؟
علائم اختلال دو قطبی ممکن است چند روز طول بکشد. علائم اختلال دو قطبی شامل موارد زیر است:
- بیخوابی زیاد؛
- مشکل در تمرکز؛
- مشکلات اضطرابی؛
- استرس؛
- سرخوشی زیاد؛
- احساس بیهودگی؛
- خیلی سریع حرف زدن؛
- احتمال بروز خودآزاری.
علت بروز بیماری دوقطبی چیست؟
عوامل مختلفی باعث بروز بیماری دوقطبی می شوند. ژنتیک، عملکرد مغز، استرس و اضطراب می تواند زمینه ساز بروز بیماری دوقطبی باشد. همچنین، مصرف کافئین و آمفتامین نیز می تواند از عوامل زمینه ساز بروز بیماری دوقطبی باشد.
پرستاری از فرد دارای بیماری دوقطبی چگونه است؟
بیماران دوقطبی به مراقبت بیشتری نسبت به سایر بیماران احتیاج دارند. به خصوص اگر بیمار دارای اختلال دوقطبی سالمند باشد.اصول پرستاری از سالمند دارای بیماری دوقطبی عبارتست از:
سبک زندگی سالم برای بیمار ایجاد کنید
بیمارانی که اختلال دو قطبی دارند باید یک سبک زندگی سالم را پیش بگیرند. مصرف غذاهای مفید و انجام فعالیت بدنی می تواند به بهبود علائم بیمار دارای اختلال دوقطبی کمک کند. بنابراین، پرستاران باید سبک زندگی سالمی را برای بیماران دوقطبی در نظر بگیرند.
صبور باشید
فرد دارای اختلال دوقطبی مدت زیادی را با علائم این اختلال سپری می کند. بنابراین، پرستار بیماران دو قطبی باید صبر و حوصله ی زیادی برای رسیدگی به بیمار داشته باشند.
کمک بخواهید
در صورتیکه از بیمار دارای اختلال دو قطبی مراقبت می کنید، بهتر است که در صورت لزوم از کمک متخصص و روانشناس برای رسیدگی بهتر به بیمار کمک بگیرید.
ابزار محبت به بیمار را فراموش نکنید
بیماران دوقطبی تغییراتی در خلق و خو و احساسات خود را تجربه می کنند. بنابراین، باید به این افراد توجه و محبت ویژه ای داشته باشید. پس به عنوان پرستار بیمار دارای اختلال دوقطبی، محبت و در آغوش گرفتن بیمار را فراموش نکنید.
میزان استرس بیمار را کنترل کنید
اضطراب و استرس از عوامل تشدید کننده ی اختلال دوقطبی هستند. پرستار در منزل می توانند راه حل هایی برای کنترل میزان استرس بیمار ارائه دهد. انجام تمریناتی مانند یوگا، مدیتیشن، موسیقی درمانی می تواند روی مناسبی برای کنترل استرس بیمار باشد.
رفتار خشونت آمیز بیمار را درک کنید
پرستاران بیماران دوقطبی باید بدانند که این بیماران ممکن است که به دلیل شدن بیماری علائمی مانند ناراحتی و خشم زیادی را تجربه کنند. بنابراین، پرستاران باید بدانند که این بیماران قصد آزار آنها را ندارندو به همین دلیل باید به خوبی با آنها رفتار شود.
بیشتر بخوانید: ترفند های گزینش بهترین پرستار در منزل
سخن آخر
اختلال دو قطبی، بیماری روحی و روانی می باشد که در سنین مختلف بروز پیدا می کند. در افراد دارای اختلال دو قطبی، واکنش های غیرطبیعی دیده می شود. حتی اختلال دوقطبی می تواند روند زندگی روزمره ی افراد را نیز مختل کند.
میزان شیوع اختلال دو قطبی در خانم ها و آقایان به یک اندازه است. شما می توانید برای مراقبت از بیمار دارای اختلال دو قطبی، پرستار در منزل استخدام کنید. پرستار در منزل فردی است که تجربه و مهارت کافی در زمینه ی رسیدگی و نحوه ی رفتار با بیمار دو قطبی را دارد. اگر شما نیز از بیمار دارای اختلال دوقطبی در منزل نگهداری می کنید، برای مراقبت بیشتر از وی بهتر است که پرستار بیمار دوقطبی استخدام کنید.