مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

خشکی پوست سالمندان به چه دلیل ایجاد می شود و راه های درمان آن کدامند؟

درمان خشکی پوست در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

خشکی پوست سالمندان از شایع ترین مشکلات رایج در افراد سالخورده است و حدود 75 درصد از بزرگسالان 60 تا 70 ساله  و پرستار سالمند را درگیر می کند. تحقیقات نشان می دهد که خشکی پوست در سالمندان شایع تر است زیرا با افزایش سن، به علت کم شدن آب در لایه های قشر زیرین پوست، کاهش در گردش سلول های پوستی و محدود بودن ظرفیت پوست برای حفظ رطوبت، پوست دچار ترک خوردگی، خارش و خونریزی می شود.

خشکی پوست سالمند یک عارضه شایع است که برای همه افراد رخ می‌دهد. علت خشک شدن پوست سالمند معمولا از دست رفتن آب و چربی طبیعی پوست است. در این سنین پوست تحریک‌پذیر شده و عوامل بیرونی تاثیر بیشتری روی آن دارند.

با افزایش سن، پوست تغییر می کند، نازک تر می شود، چربی خود را از دست می دهد و مانند گذشته صاف و یک دست نخواهد بود. رگ ها و استخوان ها راحت تر دیده می شوند و برای بهبود خراش ها و زخم های سطح پوست مدت زمان بیشتری لازم است. بسیاری از سالمندان از خشکی و پوسته پوسته شدن پوست خود در نواحی آرنج، بازو و پاها رنج می برند. در این مقاله به بررسی علت های ایجاد خشکی پوست در سالمندان و راهکارهای مقابله با آن توسط سالمند یا پرستار سالمند خواهیم پرداخت:

علت خشک شدن پوست سالمندان

علائم خشکی پوست در سالمندان چگونه است؟

در سالمندان به علت کاهش رطوبت در لایه های زیرین، پوست دچار ترک خوردگی می شود که می تواند به خارش، خونریزی و درماتیت منجر شود. تمام افراد مسن باید به صورت دوره ای سلامت پوست خود را ارزیابی کنند و در صورت دارا بودن علائم خشکی پوست از پزشک متخصص راهنمایی بگیرند.

علل خشکی پوست در سالمندان چیست؟

با بالا رفتن سن پوست نازک شده و مقداری از چربی و روغن‌های روی پوست از دست می‌روند. همین روند کم‌کم باعث می‌شود که پوست آسیب‌پذیرتر باشد. در سنین بالا پوست سالمندان تمایل به خشک شدن و ترک خوردن دارد. درواقع با بیشتر شدن سن، پوست فرد ناز‌ک‌تر شده و حجم آبی که در خود داشته است را از دست می‌دهد. همچنین با از دست رفتن مقادیر چربی روی پوست، سدهای دفاعی برای مقابله با مشکلات و بیماری‌های پوستی از بین می‌روند. در این شرایط بیماری‌های مختلفی مانند اگزما، درماتیت تماسی و پسوریازیس ایجاد می‌شود. با بروز بیماری‌های کهنسالی استفاده از یک پرستار سالمند به شما در کنترل شرایط کمک می‌کند.

  • اختلال در عملکرد غد چربی با افزایش سن
  • مصرف اندک مایعات
  • ژنتیک و شرایط محیطی
  • قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه خورشید
  • استعمال دخانیات
  • استرس
  • دیابت و مشکلات کلیوی

پیشگیری از خشکی پوست سالمندان

در سنین بالا پوست افراد سالمند نازک‌تر شده و در مواجه با عوامل بیرونی آسیب‌پذیر می‌شود. علت نازک شدن پوست از دست رفتن مقادیر آب و چربی داخل پوست است. برای جلوگیری از این مشکل می‌توانید برخی از راهکارهای زیر را امتحان کنید:

  • استفاده از محصولات مراقبتی مناسب: در این سنین بهتر است محصولات روتین پوستی فرد رتبه قلیایی پایین داشته و فاقد سورفکتانت و خاصیت مرطوب کنندگی باشند.
  • مرتب از لوسیون‌ها و کرم‌ها و روغن‌ها برای مرطوب کردن پوست استفاده کنید.
  • از دوش آب بیش از حد گرم یا بیش از حد سرد خودداری کنید.
  • محصولات حاوی الکل یا عطر استفاده نکنید.
  • لباس‌هایی انتخاب کنید که باعث تحریک پوست نشوند.
  • آب بیشتری مصرف کنید.

 

روش های درمان و مقابله با خشکی پوست در سالمندان چیست؟

به نقل از homeinstead.com:

هیدراته ماندن مناسب برای سالمندان برای حفظ پوستی سالم و مرطوب ضروری است. با افزایش سن، پوست ما مقداری از روغن های طبیعی و توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست می دهد. این اغلب منجر به خشکی، خارش و پوسته پوسته شدن پوست می شود. نوشیدن آب کافی در هر روز به خنثی کردن این اثر خشک کننده کمک می کند و سلول های پوست را صاف و انعطاف پذیر نگه می دارد. سالمندان باید روزانه حداقل 8 لیوان آب مصرف کنند تا از سلامت پوست حمایت کنند. مصرف مواد غذایی با محتوای آب بالا مانند میوه ها و سبزیجات نیز می تواند هیدراتاسیون بدن را افزایش دهد.

  • برای شستشوی پوست از صابون های ملایم که حاوی مواد مرطوب کننده پوست هستند، استفاده شود. مرطوب کننده ها و نرم کننده ها، اصلی ترین راه درمان در موارد مرتبط با خشکی پوست در سالمندان است. به عنوان مثال روغن های حمام، یک لایه نازک از چربی را روی پوست ایجاد می کند.
  • تحقیقات نشان می دهد که مصرف برخی ویتامین ها و مکمل های غذایی از جمله ویتامینD، روغن ماهی، کلاژن و ویتامینC می تواند به افزایش آب رسانی پوست و سلامت آن کمک کند.
  • برای شستشوی پوست به هیچ وجه از آب داغ استفاده نشود زیرا این روش به چربی طبیعی پوست آسیب می زند و خشک شدن آن را تسریع می کند. دوش گرفتن با آب ولرم به مدت 5 تا10 دقیقه بهترین حالت برای شستشوی پوست خشک است.
  • بهتر است به جای پلی استر یا سایر پارچه های مصنوعی، از پارچه هایی با الیاف سازگار و مناسب با پوست سالمندان استفاده شود. لباس های دارای الیاف طبیعی مانند پنبه و ابریشم برای تعدیل پوست بسیار مناسب است. هم چنین لازم است برای از شوبنده ها بدون رنگ و عطر برای شستشوی لباس ها استفاده شود.
  • ضروری است مصرف مایعات خصوصا آب در رژیم غذایی سالمندان افزایش یابد.

درمان خشکی پوست افراد مسن

  • برای افزایش رطوبت محیط به ویژه در اقلیم های خشک و یا در فصول پاییز و زمستان، از دستگاه های مرطوب کننده هوا استفاده شود.
  • هنگام انجام کارهای خانه و باغبانی از دستکش مخصوص استفاده شود. چرا که در این محیط ها، پوست افراد در معرض مواد شیمیایی، نور خورشید و سایر موادی که باعث تحریک و خشکی پوست می شود قرار می گیرد.
  • لازم است از پوست در برابر آفتاب محافظت شود. چرا که این کار تحت هر شرایطی و در هر سنی می تواند سودمند بوده و از افزایش لکه های پوستی، تشدید خشکی پوست و ابتلا به سرطان جلوگیری کند.
  • برای نرم نگه داشتن پوست، ضروری است که حداقل یک بار در روز و خصوصا بعد از حمام، لوسیون بدن استفاده کنند. سالمندان باید بلافاصله پس از استحمام، پوست خود را با حوله خشک کرده و برای حفظ رطوبت پوست از لوسیون های مخصوص استفاده کنند.
  • در برخی موارد ممکن است خشکی پوست علت دیگری داشته باشد. بسیاری از سالمندان داروهای مختلفی مصرف می کنند و ترکیب مواد و عوارض جانبی آن می تواند سبب خشکی پوست در سالمندان شود. به همین دلیل لازم است که پزشک متخصص لیستی از داروهای مصرفی شخص سالمند را در اختیار داشته باشد.
  • در بعضی مواقع، خشکی پوست منجر به درماتیت و سبب خارش پوست می شود. در این موارد، درمان ممکن است شامل لوسیون های حاوی هیدروکورتیزون باشد. در موارد پوسته پوسته شدن شدید،  ممکن است پزشک متخصص برای جلوگیری از ایجاد عفونت، پانسمان مرطوب را تجویز کند.

خشکی پوست سالمندان

روش های درمانی خانگی برای مقابله با خشکی پوست در سالمندان چیست؟

انواع مختلفی از درمان های خانگی وجود دارد که فرد می تواند از آن برای تسکین خشکی پوست استفاده کند. بسیاری از موارد مطرح شده می توانند به عنوان مرطوب کننده طبیعی عمل کنند بهترین روش برای استفاده از مواد مرطوب کننده، به صورت آزاد برای ایجاد رطوبت در پوست و یا استفاده بلافاصله پس از استحمام است.

روغن دانه آفتابگردان: تحقیقات نشان داده است که روغن دانه آفتابگردان به عنوان مرطوب کننده و آب رسان برای آرنج بسیار مناسب می باشد. بر اساس این پژوهش، برخی روغن های طبیعی مانند روغن زیتون نمی تواند به عنوان مرطوب کننده مورد استفاده قرار بگیرد.

روغن نارگیل: روغن طبیعی دیگری که برای درمان خشکی پوست، مفید و موثر است، روغن نارگیل است چرا که به طور قابل توجهی سبب بهبود آبرسانی و افزایش چربی های سطح پوست می شود. روغن نارگیل حاوی اسیدهای اشباع شده است که خاصیت نرم کنندگی پوست را دارند.

نوشیدن شیر: بر اساس پژوهش های انجام شده، فسفولیپید یا همان چربی موجود در شیر می تواند مانع خوبی برای آسیب دیدن چربی های سطحی و بروز خشکی پوست باشد.

آلوئه ورا: مصرف آلوئه ورا تسکین دهنده عوارض خشکی پوست است. فردی که دارای پوست خشک است می تواند از ژل آلوئه ورا بر روی محل آسیب دیده استفاده کند.

جو دو سر: استفاده از کرم هایی که حاوی جو دوسر هستند، می تواند برای خشکی پوست موثر باشد. عصاره های جو دوسر دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و برای درمان و مقابله با خشکی پوست در سالمندان بسیار موثر خواهد بود


سوالات متداول

آیا خشکی پوست در سالمندان نیاز به درمان جدی دارد؟

در بیشتر مواقع تنها با مراقبت‌های ساده می‌توان از آسیب پوست جلوگیری کرد.

مصرف آب کمکی به خشکی پوست سالمند می‌کند؟

از دلایل خشک شدن پوست سالمند، دهیتراته شدن آن است. مصرف آب این مشکل را رفع می‌کند.

 

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
3 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.