قارچ پا foot fungus یکی از شایعترین مشکلاتی است که افراد ممکن است در سنین مختلف به آن دچار شوند. پوک شدن ناخن، بوی بد و تغییر رنگ و فرم از اصلیترین نشانههای ناخن آسیبدیده توسط قارچ است. این مشکل در بسیاری از مواقع، پوست پا را هم درگیر خود میکند. خوشبختانه قارچ ناخن پا، با دقت در وضعیت بهداشت فردی و رعایت اصول اولیه قابل پیشگیری است. البته گاهی اوقات شدت آن در پاهای فرد بسیار زیاد میشود و به پرستار در منزل نیاز است. اگر این قارچ دغدغه این روزهای شماست، این مطلب را هرگز نباید از دست بدهید.
قارچ پا چیست؟
قارچ انگشت پا و ناخن نوعی عفونت شایع در ناخنها بوده که نام علمی آن انیکومیکوزیس است. این عفونت خود را به صورت لکههای سفید، زرد یا قهوهای رنگ در زیر و نوک ناخن دست و پا نشان داده و ممکن است روز به روز عمیقتر شود. در نتیجه اگر نسبت به آن بی توجه باشید، بعد از مدتی ظاهر بسیار بدی به خود میگیرد.
تغییر رنگ به مرور بیشتر شده و شاید لبههای ناخن پا بر اثر ابتلا به این بیماری خرد شوند. در صورتی که عفونت حاد نباشد، مشکلی برای فرد ایجاد نمیشود و احتمالا نیازی هم به درمان و مراجعه به پزشک نخواهد داشت. در این صورت میتوانید از داروهای بدون نیاز به نسخه از داروخانهها استفاده کنید.
قارچ لای انگشت پا و ناخن پا
در شرایطی که عفونت دردناک شده و تغییرات عجیبی را روی ناخنهای پای خود میبینید، بهتر است درست مانند عارضههایی نظیر زگیل، به یک متخصص مراجعه کرده و از داروها و مراقبتهای پزشکی در نظر گرفته شده توسط او استفاده کنید. قارچ ناخن با وجود این که بعضا ناخنهای دست را درگیر میکند، اما بیشتر در ناخنهای پا مشاهده میشود. نکته مهم در مورد انواع قارچ ناخن پا این است که اگر برای درمان قارچ لای انگشت پا سریعا اقدام نکنید، بعد از مدتی سایر ناخنها و حتی پوست پا را هم درگیر کرده و مشکلات بزرگتری را برایتان به وجود میآورد.
انواع قارچ پا
قارچهای موجود در ناخن و پوست پا، خود به انواعی تقسیم میشوند. قارچ به وسیله هاگها میتوانند تولید مثل هم داشته باشند و این دلیلی است که عفونت قارچی اکثرا روی پوست، ناخن یا ریهها تاثیر دارد. قارچ پا همچنین میتواند به داخل پوست پا رخنه کرده و روی اندامها تاثیر بگذارد. در نتیجه عفونتهای سیستمی را شاهد خواهیم بود.
از انواع رایج قارچها میتوان پای ورزشکار، خارش میان پاها، کرم حلقوی، عفونت مخمر و عفونت قارچی ناخن را نام برد که هر یک در ایجاد مشکلات و بیماریهای بعدی نقش زیادی دارند. برخی قارچ لای انگشت پا به صورت طبیعی در بدن انسان عفونت ایجاد نمیکنند، اما میتوانند باعث ایجاد بیماری در افرادی دارای سیستم ایمنی ضعیف شوند که به این نوع اصطلاحا عفونت فرصتطلب گفته میشود.
این عفونت به نام “تینه ا پدیس” هم شناخته شده که مانند دست و ناخن، روی پوست پا نیز تاثیر میگذارد. عفونت ذکر شده توسط درماتوفیتوز که گروهی از قارچها در محیطهای گرم میان انگشتان پا هستند، پرورش مییابند. اکثرا ورزشکاران درگیر این نوع عفونت بوده و امکان انتقال از فردی به فرد دیگر هم وجود دارد. فراموش نکنید این بیماری از سطوح آلوده مانند حمام نیز قابل سرایت است. سالمندان هم ممکن است دچار این عارضه شوند پیشنهاد می شود از خدمات پرستار سالمند در منزل تهران برای مراقبت آنها کمک بگیرید.
علت ایجاد قارچ پا و انگشت پا
دلایل مختلفی برای عفونت قارچ انگشت پا وجود دارد که هر یک درمان مخصوص به خود را دارند. با این که بسیاری از دلایل عفونت قارچی ناخن قابل پیشگیری است، برخی از عوامل، احتمال ابتلا به آن را بیشتر میکند. از جمله این عوامل میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ابتلا به دیابت در سالمندان
- سنین بالای 65 سال
- شنا در استخر عمومی یا دوش گرفتن در حمام عمومی
- بیماریهایی که منجر به تضعیف گردش خون میشود
- وجود آسیب در ناخن
- داشتن آسیب پوستی در اطراف ناخن
- وجود رطوبتی طولانی مدت در انگشتان دست یا پا
- ضعف سیستم ایمنی
- استفاده از کفشهای پنجه بسته مانند چکمه
تحقیقات نشان میدهد عفونت ناخن و انگشت پا در مردان بیشتر از زنان است و این اتفاق اکثرا برای ورزشکاران رخ میدهد. ضمن این که بزرگسالان بیشتر از کودکان در معرض این خطر هستند، شواهدی مبنی بر وجود این بیماری در کودکان نیز دیده میشود. با توجه به امکان انتقال راحت، در صورتی که یکی از اعضای خانواده شما به این نوع عفونت دچار شود، احتمال ابتلای سایر اعضا به آن نیز وجود خواهد داشت.
همانطور که در لیست بالا هم مطالعه کردید، افراد مسن بالای 65 سال در معرض این بیماری هستند و دلیل آن را باید گردش خون ضعیفتر دانست. جدا از آن، افزایش سن سبب رشد کندتر ناخنها و ضخیمتر شدن آنها میشود. همه این موارد احتمال رشد قارچها را افزایش خواهد داد.
علائم قارچ پا و ناخن پا
عفونت قارچ لای انگشت پا میتواند بخشی از ناخن، کل ناخن یا چندین ناخن موجود در یک پا را درگیر خود کند. با وجود این که پزشکان باید در تشخیص نهایی وجود قارچ در ناخن و پوست پا نظر بدهند، شما هم با مشاهده برخی علائم میتوانید به بروز آن شک کنید. مهمترین علائم مربوط به این بیماری را در ادامه میبینید:
- اگر میبینید ناخنی از جای اصلی خود منحرف شده و ممکن است از بستر ناخن بلند شده باشد، احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد.
- وجود یک ناخن شکننده و ضعیف نیز یکی از علائم ابتلا به قارچ پا است. در بالا هم اشاره شد که این مورد اغلب در ورزشکاران و سالمندان وجود دارد و باید فورا برای مراجعه به پزشک و درمان اقدام کنند.
- همچنین قارچ پا معمولا بوی نامطبوعی دارد که منبع آن اغلب از سمت ناخن است.
به نقل از mayoclinic :
علائم قارچ ناخن شامل ناخن یا ناخن هایی است که عبارتند از:
غلیظ شده است
بی رنگ شده
شکننده، شکننده یا ناهموار
بد شکل دادن
از بستر ناخن جدا شده است
بدبو
قارچ ناخن می تواند ناخن های دست را درگیر کند، اما در ناخن های پا شایع تر است.
نحوه تشخیص عفونت قارچ انگشت پا
از بهترین راهکارها برای تشخیص عفونت قارچ پا، تغییر رنگ ناخنها است. این تغییرات در رنگ شاید به صورت تدریجی و با گذر زمان مشخص شوند و نشانههایی از تخریب و تغییر در ساختار ناخن را به وجود آورند. انواع تغییرات رنگ ناخنها را در این بخش آوردهایم:
- رنگ زرد یا قهوهای در قارچ پا
تغییر رنگ ناخن به سمت زرد یا قهوهای، یکی از شایعترین علائم مرتبط با این بیماری را نشان میدهد. این تغییر میتواند از لبههای ناخن آغاز شده و به تدریج کل سطح ناخن را در بر بگیرد. در بسیاری از موارد، این تغییرات میتواند به تیرهترین نقاط ناخن محدود شده و تا قسمت میانی آن نیز گسترش یابد. - رنگ سفید یا کمرنگشدن ناخن علت قارچ ناخن پا
عفونت قارچی میتواند سبب سفید یا کم رنگتر شدن رنگ ناخن شود. این تغییرات اغلب از لبههای ناخن آغاز شده و به تدریج به سمت مرکز آن پیش میرود. - رنگ سیاه یا قهوهای تیره در قارچ ناخن پا
تغییر رنگ ناخن به سمت سیاه یا قهوهای تیره نیز از علائم عفونت قارچی است. این تغییر اغلب به شکل لکههای تیره در ناخن آغاز شده و بیمار بهتدریج شاهد تغییر رنگ تمام ناخن خواهد بود. - رنگ سفید شفاف
عفونت قارچی گاهی اوقات خود را به رنگ سفید شفاف نشان میدهد. این تغییر رنگ نیز به شکل لکههای کوچک آغاز میشود.
تغییر رنگ ناخن در تمام این موارد نباید نادیده گرفته شود، زیرا شاید نشانههای عفونت قارچی ناخن باشند. در صورت مشاهده هر یک از این تغییرات یا حتی ترکیبی از آنها، حتما به پزشک مراجعه نمایید.
درمان قارچ پا و عفونت لای انگشت پا
داروهای بدون نسخه اغلب برای درمان قارچ انگشت پا پیشنهاد نمیشود، زیرا نتایج قابل اعتمادی نخواهد داشت. به جای آن، پزشک شاید یک داروی ضد قارچ خوراکی مانند تربینافین، ایتراکونازول، فلوکونازول و گریزئوفولوین را تجویز نماید که هر یک تاثیر مهمی در از بین بردن قارچها خواهد داشت. پزشک ممکن است درمانهای ضد قارچ دیگری مانند لاک ناخن ضد قارچ یا لاکهای موضعی را هم در نظر بگیرد.
بسته به نوع عامل عفونت قارچ و میزان عفونت، ممکن است ناچار به مصرف چند ماهه این داروها شوید. محلولهای موضعی حاوی اسید هیالورونیک معمولا در درمان عفونتهای قارچی آن چنان موثر نیستند و بهتر است روشهای درمانی دیگری را امتحان کنید. متاسفانه درمان، تضمینی برای رهایی کامل بدن شما از عفونت قارچ پا نیست و مصرف برخی از این داروها نیز با عوارضی همراه است. با این حال، میتوان امید زیادی به بسیاری از این داروها و روشهای درمانی داشت.
درمان خانگی قارچ پا
راههای برجسته برای درمان قارچ لای انگشت پا در خانه عبارتند از:
درمان قارچ ناخن پا با روغن نارگیل و روغن زیتون در منزل
این دو روغن فواید زیادی برای سلامتی انسان دارند و به دلیل وجود اسیدهای چرب مفید به همراه خاصیت ضد قارچی، برای مقابله با عفونتهای ناخن قدرتمند هستند. مالیدن این روغنها به ناخنها به صورت مستقیم و ماساژ دادن آنها بعد از مدتی باعث از بین رفتن قارچها میشود.
درمان خانگی قارچ لای انگشت پا با سیب زمینی
استفاده از سیب زمینی میتواند یکی از راههای طبیعی و امن برای درمان قارچ ناخن باشد. این ماده خواص ضد باکتریایی زیادی در خود داشته و در پاکسازی پوست اطراف ناخن و خود ناخن موثر عمل میکند.
درمان قارچ ناخن پا در طب سنتی
عسل از گذشته تا به حال نزد متخصصان طب سنتی جایگاه ویژهای داشته و از آن برای درمان بیماریهای مختلف مانند قارچ پا و ناخن استفاده میشود. عسل خواصی برای تسکین، روانکنندگی و خلاصشدن از شر باکتریها دارد و حاوی پراکسید هیدروژن است. همچنین عسل سبب استخراج سموم و کشتن قارچ ناخن نیز میشود. البته تهیه عسلهای ارگانیک اهمیت زیادی دارد، زیرا محصول غیرارگانیک اختلالاتی در فرآیند درمان به وجود خواهد آورد.
راه های جلوگیری از قارچ لای انگشت پا
برای جلوگیری و پیشگیری از قارچ ناخن پا راه های مختلف و زیادی وجود دارد که تعدادی از این موارد به صورت زیر می باشد:
- حتما بعد از لمس ناخنهای آلوده، دستها و پاهای خود را بشویید.
- بعد از حمام کردن، حتما پاهای خود را بهخوبی خشک کنید تا رطوبت تا جای ممکن از بین برود.
- بسیاری از بانوان به انجام مانیکور و پدیکور علاقهمند هستند، اما این کار باید حتما در سالنهای معتبر و زیر نظر افراد متخصص انجام شود.
- هرگز در مکانهای عمومی با پای برهنه قدم برندارید.
- ناخنهای مصنوعی و لاک ناخن از دلایل بروز قارچ پا هستند و تا جای ممکن از آنها استفاده نکنید.
این مطلب از سلامت اول با هدف آشنایی با عفونت قارچ انگشت پا نوشته شده است. امیدواریم که اطلاعات ارائه شده برایتان مفید بوده باشد و از آن برای درمان و بهبودی هرچه سریعتر استفاده کنید. اگر مبتلا به این نوع عفونت باشید، مراجعه به پزشکی ماهر اهمیت فراوانی دارد. افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این عفونت هستند و این بیماری تاثیر بیشتری روی آنها خواهد داشت. همچنین گفته شده که احتمال درگیر شدن کودکان به این بیماری بسیار کم است، اما شواهدی نیز مبنی بر آن وجود دارد. بنابراین، اگر کودکتان به این بیماری مبتلا شد، حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.
سوالات متداول
قارچ لای انگشت پا چیست؟
قارچ ناخن یا پا نوعی از عفونت قارچی است که پوست پا، به خصوص نواحی بین انگشتان، ناخنها و حتی کف پا را تحت تاثیر قرار میدهد.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به قارچ ناخن پا هستند؟
ورزشکاران، افراد مسن و افرادی که دائما در محلهای عمومی و مرطوب هستند، به احتمال زیاد با این بیماری دست و پنجه نرم خواهند کرد. ضمنا افراد هرگز نباید از لوازم مشترک استفاده کنند تا از این بیماری در امان بمانند.
برای درمان قارچ ناخن پا چه باید کرد؟
استفاده از روغن نارگیل و زیتون و همچنین سیب زمنی برای درمان خانگی قارچ پا و انگشتان پا موثر است.
درمان قارچ پا چقدر طول میکشد؟
درمان عفونت و قارچ پا و لای انگشتان پا بستگی به نوع و شدت عفونت دارد.
نشانه های قارچ لای انگشت پا چیست؟
انحراف و تغییر رنگ ناخن پا علائم اصلی این عارضه و عفونت می باشد.
بهترین درمان خانگی قارچ ناخن پا چیست؟
استفاده از عسل یکی از بهترین روش های درمان قارچ پا در منزل می باشد.