زگیلها warts، این مهمانان ناخواسته پوست، نه تنها ظاهر ناخوشایندی دارند، بلکه میتوانند مسری هم باشند. این برجستگیهای کوچک و زبر، در اثر عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشوند و میتوانند در هر سنی و در هر قسمتی از بدن ظاهر شوند.
اگرچه زیگیلها معمولاً بیضرر هستند، اما میتوانند برای افراد مبتلا، به خصوص زمانی که در نواحی تحت فشار مانند کف پا ایجاد شوند، آزاردهنده و دردناک باشند به همین دلیل است که در موارد حاد، از پرستار بیمار کمک گرفته میشود. در این مقاله، در مورد زگیلها میگوییم و با انواع، علل، علائم، روشهای انتقال، تشخیص، درمان و پیشگیری از آنها آشنا میشویم.
زگیل چیست؟
زگیلها (Warts) این توده های کوچک و غیر سرطانی زمانی ظاهر می شوند که پوست به یکی از ویروس های متعدد خانواده ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) آلوده شده است. این ویروس باعث رشد سلول های اضافی می شود ، که باعث می شود لایه بیرونی پوست در آن نقطه ضخیم و سخت شود.
در حالی که زگیل ها می توانند در هر نقطه ای از پوست رشد کنند، به احتمال زیاد شما زگیل روی دست یا پا بیشتر مشاهده می شود . نوع آن بستگی به محل و ظاهر آن دارد. از آنجا که سیستم ایمنی بدن هر فرد به طور متفاوتی به ویروس واکنش نشان می دهد ، هر فردی که با HPV تماس پیدا کند دچار آن نمی شود. این بیماری از منشاء ویروسی تا اسم، شبیه به HVC یعنی هپاتیت C است اما این دو بیماری باهم بسیار متفاوتند و نباید آنها را اشتباه بگیرید.
زگیل چگونه به وجود می آید؟
زگیلها، آن برجستگیهای ناخوشایند پوست، در اثر عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به وجود میآیند. این ویروس میتواند از طریق تماس مستقیم با پوست فرد آلوده یا از طریق سطوح آلوده مانند استخر یا سالنهای ورزشی منتقل شود. هنگامی که HPV به پوست نفوذ میکند، سلولهای لایه بیرونی آن را آلوده میکند. در پاسخ به این سوال که زگیل از چی به وجود میاد می توان گفت که از سلولهای آلوده شده به طور غیرطبیعی تکثیر یافته به وجود می آید.
نکته قابل توجه این است که ممکن است سالها طول بکشد تا پس از ابتلا به ویروس، اولین زگیل ظاهر شود. لازم به ذکر است که نوع دیگری از HPV وجود دارد که عامل ایجاد نوع تناسلی است. این نوع از HPV از طریق رابطه جنسی منتقل میشود و میتواند منجر به سرطان دهانه رحم و سرطان پرینه (فرج) شود. تاکید بر این نکته ضروری است که زگیلهای پوستی معمولی، برخلاف نوع تناسلی و آبسه پوستی، هیچ گونه خطری برای ابتلا به سرطان ایجاد نمیکنند.
انواع زگیل
زیگیل هم دیگر عارضه های پوستی چون آفت پوستی، انواع مختلف دارد که هر کدام ویژگیهای خود را دارند و نحوه مواجهه با آنها متفاوت است. در ادامه بیشتر در مورد آنها میگوییم.
زگیل معمولی
این رویش های گوشتی رنگ اغلب در پشت دست ها ، انگشتان ، پوست اطراف ناخن ها و پاها وجود دارد. آنها معمولا کوچک هستند و به شکل برآمدگی های سخت و سفت طاهر می شوند . آنها ممکن است دارای نقاط سیاه رنگی باشند که شبیه دانه است ، که واقعاً لخته های بسیار کوچکی را بوجود می آورد . به طور معمول زیگیل ها در جایی که پوست پاره شده است ظاهر می شوند ، مانند بروز پارگی در پوست اطراف ناخن ناشی از جویدن ناخن . در صورت ادامه جویدن ناخن ممکن است ویروس از دستان به صورت فرد منتقل شود.
میخچه کف پا
آیا احساس می کنید که در کفشتان سنگریزه رفته است؟ کف پای خود را چک کنید. این زگیل ها نام خود را به این دلیل گرفته اند که در مانند میخ در کف پا احساس می شوند . برخلاف سایر زیگیل ها ، فشار ناشی از راه رفتن و ایستادن باعث رشد آنها در پوست می شود. ممکن است فقط یک میخچه یا یک خوشه از میخچه (به نام زگیل موزاییک) داشته باشید. از آنجا که میخچه ها صاف ، محکم و ضخیم هستند ، به راحتی می توان آنها را با پینه کف پا اشتباه گرفت. برای تفکیک این دو از یکدیگر به دنبال نقاط سیاه روی سطح میخچه باشید.
زگیل های صاف
جنبه مثبت این زگیل ها کوچکتر بودن آنها (شاید عرض آن 1/8 ) و نرم تر بودن از انواع دیگر است. آنها تمایل دارند در تعداد زیادی رشد کنند، اغلب 20 تا 100 عدد از آنها در یک زمان رشد می نمایند . زیگیل های صاف معمولاً روی صورت کودکان ، نواحی ریش مردان و پاهای زنان ظاهر می شوند.
زگیل های نخی شکل
این زگیل ها که سریع رشد می کنند ، شبیه نخ هستند و گاهی اوقات مانند برس های ریز هستند. از آنجا که آنها روی صورت – در اطراف دهان ، چشم ها و بینی رشد می کنند – ممکن است دردناک و آزاردهنده باشند ، حتی اگر صدمه ای به آنها وارد نشود.
زگیل ناحیه تناسلی
همانطور که ممکن است انتظار داشته باشید ، این نوع زیگیل از طریق رابطه جنسی با فرد آلوده منقل می شود . آنها ممکن است شبیه برجستگی های کوچک ، پراکنده ، همرنگ پوست یا شبیه خوشه ای از برآمدگی ها باشند که شبیه کمی گل کلم در اندام تناسلی ظاهر می شود.
این ویروس ممکن است در ناحیه تناسلی منتشر شود ، حتی اگر به راحتی آن را نبینید. سعی نکنید شخصا زگیل تناسلی را از بین ببرید. سریعا به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات درمانی لازم برای شما انجام گیرد. انواع دیگر HPV که می توانند باعث سرطان شوند ممکن است از طریق جنسی نیز منتقل شوند ، از جمله از طریق رابطه دهانی و مقعدی.
نحوه انتقال زگیل
کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان دچار زگیل می شوند زیرا سیستم ایمنی بدن آنها در برابر بسیاری از انواع HPV دفاع نمی کند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند افرادی که مبتلا به HIV هستند یا از داروهای بیولوژیکی برای بیماری هایی مانند RA ، پسوریازیس و IBD استفاده می کنند، نیز مستعد ابتلا به آن هستند زیرا بدن آنها ممکن است نتواند با ویروس مقابله کند.
زگیل ها بسیار مسری هستند و عمدتاً از طریق تماس مستقیم با پوست منتقل می شوند، مانند زمانی که لمس شوند و سپس ناحیه دیگری از بدن با همان دست آلوده لمس گردد. همچنین ممکن است آنها با چیزهایی مانند حوله یا تیغ که روی بدن فرد مبتلا یا بدن دیگران استفاده شده است، پخش گردد. زیگیل ها پوست مرطوب و نرم یا آسیب دیده را دوست دارند.
افسانه ها و باورهای نادرستی در مورد زگیل وجود دارد که از آن جمله می توان به دو مورد اشاره نمود: می توانید همه قورباغه ها و وزغهای مورد علاقه خود را لمس کرده یا ببوسید زیرا آنها به شما انتقال نمی دهند. همچنین داشتن زگیل روی بینی – یا هرجای دیگر ، شما را جادوگر نمی کند.
به نقل از mayoclinic:
زگیل های معمولی توسط ویروس پاپیلومای انسانی که HPV نیز نامیده می شود ایجاد می شود. بیش از 100 نوع از این ویروس رایج وجود دارد، اما تنها تعداد کمی از آنها باعث ایجاد زگیل در دست ها می شوند. برخی از گونه های HPV از طریق تماس جنسی پخش می شوند. اما بیشتر آنها از طریق تماس گاه به گاه با پوست یا اشیاء مشترک مانند حوله یا پارچه شستشو پخش می شوند. ویروس معمولاً از طریق شکاف های پوستی مانند ناخن یا خراش منتشر می شود. جویدن ناخن ها نیز می تواند باعث گسترش زگیل در نوک انگشتان و اطراف ناخن های شما شود. واکنش سیستم ایمنی هر فرد به HPV متفاوت است. بنابراین همه کسانی که با HPV در تماس هستند دچار زگیل نمی شوند.
راه های پیشگیری از ابتلا به زگیل
برای پیشگیری از ابتلا به زگیل، میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- شستشوی مکرر دستها با صابون و آب
- اجتناب از تماس مستقیم با زیگیل فرد دیگر
- استفاده از وسایل شخصی مانند حوله و کفش
- پوشیدن کفش در مکانهای عمومی مانند استخرها و رختکنها
روش های درمان زگیل
این مهمانان ناخوانده پوست، نه تنها ظاهر ناخوشایندی دارند، بلکه میتوانند مسری هم باشند. روشهای مختلفی برای درمان زگیل وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. در این بخش به بررسی سه روش رایج درمان زگیل، شامل فریز کردن، سوزاندن و لیزر و ایمونوتراپی میپردازیم.
درمان زگیل با فریز کردن
در روش فریز کردن (کرایوتراپی)، زیگیل توسط پزشک در معرض مایعی بسیار سرد، معمولاً نیتروژن مایع، قرار میگیرد. سرمای شدید باعث فریز شدن زگیل و تخریب سلولهای پوستی مبتلا به ویروس میشود. این روش معمولاً بدون درد است، اما ممکن است در حین یا بعد از درمان، احساس سوزش یا گزگز خفیفی ایجاد شود. از مزایای فریز کردن میتوان به سرعت انجام آن، عدم نیاز به بیحسی و کم بودن احتمال ایجاد اسکار اشاره کرد. با این حال، این روش ممکن است برای همه انواع زگیلها موثر نباشد و در برخی موارد نیاز به تکرار درمان وجود دارد.
سوزاندن و لیزر برای درمان زگیل
سوزاندن و لیزر درمانی جزو روشهای تهاجمیتر محسوب میشوند و معمولاً تحت بیحسی موضعی یا عمومی انجام میشوند. در روش سوزاندن، از ابزارهای الکتریکی یا گرمایی برای از بین بردن زیگیل استفاده میشود. لیزر درمانی نیز با تاباندن نور لیزر به آن، سلولهای مبتلا را تخریب میکند. این روشها در مقایسه با فریز کردن، بیشتر تهاجمی هستند و ممکن است با درد، خونریزی و اسکار همراه باشند. سوزاندن و لیزر معمولاً برای نوع بزرگ، مقاوم به درمان استفاده میشود.
درمان زگیل ایمونوتراپی
ایمونوتراپی به جای از بین بردن مستقیم زگیل، سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با ویروس HPV و سلولهای آلوده تحریک میکند. این روش میتواند شامل تزریق دارو، استفاده از کرم یا پماد موضعی یا قرار دادن آن در معرض آنتیژنهای ویروسی باشد. ایمونوتراپی ممکن است زمانبر باشد و با عوارضی مانند قرمزی، تورم، خارش و درد همراه باشد. این روش معمولاً برای مواردی که به سایر درمانها مقاوم هستند، استفاده میشود.
انتخاب بهترین روش درمانی برای زگیل به عوامل مختلفی مانند نوع، اندازه، محل، تعداد و سلامت کلی بیمار بستگی دارد. پزشک متخصص پوست با بررسی دقیق آن و شرایط بیمار، مناسبترین روش درمانی را برای هر فرد تجویز میکند.
پس از درمان، ممکن است جای زگیل به صورت لکهای روشن یا تیره باقی بماند. در برخی موارد، ممکن است پس از درمان عود کنند. برای پیشگیری از ابتلا به آن، شستشوی مکرر دستها، اجتناب از تماس با افراد آلوده و استفاده از کفش در مکانهای عمومی توصیه میشود. امیدواریم این اطلاعات در مورد روشهای درمان زیگیل مفید بوده باشد.
درمان خانگی زگیل
روشهای درمانی مختلفی برای زگیل وجود دارد، اما برخی افراد به دنبال راهکارهای طبیعی و خانگی برای رهایی از این مشکل هستند. در ادامه به نمونههایی از این نوع درمان، اشاره خواهیم کرد.
سرکه سیب برای زگیل
سرکه سیب، که به راحتی و با قیمت مناسب در سوپرمارکتها قابل تهیه است، میتواند با انواع زیگیلها مبارزه کند. اسید مالئیک و اسید لاکتیک موجود در سرکه سیب، که اجزای اصلی بسیاری از داروهای آکنه نیز هستند، میتوانند روی زگیل اثر گذاشته، آن را از پوست اطراف جدا کرده و ویروس را از بین ببرند. برای استفاده، سرکه سیب را با آب به نسبت 1:1 مخلوط کنید، یک تکه پنبه را در محلول خیس کرده و روی آن قرار دهید و با کمک باند یا نوار پزشکی به مدت 12 ساعت ثابت کنید.
میتوانید این کار را هر شب به مدت چند هفته تکرار کنید تا زگیل از بین برود. توجه داشته باشید که میتوانید از سرکه سیب رقیق نشده نیز استفاده کنید، اما ممکن است باعث سوزش پوست شود. همچنین از تماس سرکه سیب با چشمها خودداری کنید و در صورت مشاهده هرگونه قرمزی، سوزش یا تحریک پوستی، استفاده از سرکه سیب را متوقف کنید.
درمان خانگی زگیل با پوست پرتقال
پوست پرتقال نیز، با وجود عدم وجود شواهد علمی معتبر، به عنوان یکی دیگر از درمانهای خانگی زگیل شناخته میشود. گفته میشود پوست پرتقال حاوی مقدار کمی الکل است که میتواند باعث سوزش پوست شود. برای استفاده، پوست پرتقال تازه را به طور مستقیم روی آن بمالید و این کار را یک بار در روز به مدت دو هفته تکرار کنید. از پوست پرتقال ارگانیک استفاده کنید و در صورت مشاهده هرگونه قرمزی، سوزش یا تحریک پوستی، استفاده از پوست پرتقال را متوقف کنید.
درمان زگیل با قاصدک
شاید تا به حال به قاصدک به عنوان یک گیاه دارویی نگاه نکرده باشید. اما جالب است بدانید که در ایران از دیرباز از قاصدک و شیره بسیاری از گیاهان دیگر برای مصارف درمانی استفاده میشده است. صمغ تلخ و سوزاننده قاصدک، دشمن کشنده زگیل است و طبق مطالعات، این گیاه دارای خواص خوبی برای کلاژن پوست نیز میباشد. برای استفاده، به دشت یا محلی که قاصدکهای زیادی دارد بروید، صمغ قاصدک را به طور مستقیم روی آن بمالید و این کار را به مدت 10 روز تکرار کنید. از قاصدکهایی که در مکانهای سمی یا آلوده به فاضلابهای شیمیایی رشد کردهاند استفاده نکنید و از قاصدکهای طبیعی و ارگانیک استفاده کنید. در صورت مشاهده هرگونه قرمزی، سوزش یا تحریک پوستی، استفاده از صمغ قاصدک را متوقف کنید.
سیر برای درمان زگیل
سیر به دلیل خواص ضد ویروسی و ضد قارچی خود، به عنوان یکی دیگر از درمانهای خانگی زیگیل شناخته میشود. برای استفاده، یک حبه سیر را له کنید تا آب آن خارج شود، سیر له شده را به طور مستقیم روی زگیل بمالید و از یک باند برای ثابت نگه داشتن سیر روی آن به مدت چند ساعت استفاده کنید. این کار را هر روز به مدت چند هفته تکرار کنید. از سیر تازه استفاده کنید و قبل از استفاده از سیر، تست حساسیت را روی قسمت کوچکی از پوست خود انجام دهید. در صورت مشاهده هرگونه قرمزی، سوزش یا تحریک پوستی، استفاده از سیر را متوقف کنید.
آیا لازم است زگیل درمان شود؟
اکثر زیگیل ها بی ضرر هستند و نیازی به انجام هیچ کاری ندارید – مگر اینکه زگیل دردناک یا خجالت آور باشند. منتظر ماندن برای از بین رفتن آنها می تواند نتیجه معکوس داشته باشد: ممکن است زیگیل بزرگتر شود، ممکن است موارد جدیدی ظاهر شود ، یا آنها را به شخص دیگری انتقال دهید .
بهترین درمان بستگی به سن و سلامتی جسمی و نوع زیگیل دارد. اما هیچ درمانی قطعی برای HPV وجود ندارد ، بنابراین برخی از ویروس ها ممکن است پس از از بین رفتن زگیل در پوست باقی بمانند و بعداً دوباره ظاهر شوند.
زگیل ها تا چه مدتی بر روی پوست باقی می مانند؟
با گذشت زمان ، بدن اغلب مقاومت ایجاد می کند و با زگیل مبارزه می کند. اما ممکن است ماه ها یا حداکثر 2 سال طول بکشد تا آنها ناپدید شوند. در بزرگسالان ،اغلب حتی بیشتر ، شاید چندین سال یا بیشتر ، می مانند. برخی از آنها هرگز از بین نمی روند. پزشکان مطمئن نیستند که چرا برخی مقاومت زیادی دارند و برخی دیگر به سرعت از بین می روند.
مرکز خدمات پرستاری سلامت اول، با تجربه 13 ساله در حوزه ارائه خدمات مراقبتی در منزل، قابلیت ارائه مشاوره رایگان و همچنین اعزام انواع پرستار در خانه از جمله پرستار کودک، بیمار و پرستار سالمند در منزل تهران، قادر است تا شما را در درمان و مراقبت از بیماریهای مختلفی مانند زگیل یاری نماید.
سوالات متداول
1. زگیل چیست و چگونه به وجود میآید؟
زگیلها برجستگیهای کوچکی هستند که روی پوست یا غشای مخاطی ظاهر میشوند و توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشوند. ویروس از طریق تماس مستقیم با پوست آلوده یا اشیاء آلوده منتقل میشود. انواع مختلف HPV میتوانند باعث ایجاد موارد مختلفی شوند که معمولاً روی دستها، پاها و ناحیه تناسلی ظاهر میشوند.
2. آیا زگیلها مسری هستند؟
بله، زگیل ها مسری هستند و از طریق تماس مستقیم با موارد آلوده یا اشیاء آلوده مانند حوله، کفش و سطوح عمومی منتقل میشوند.
3. برای درمان زگیل چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر زگیلها باعث درد یا ناراحتی میشوند، به سرعت گسترش مییابند، تغییر شکل یا رنگ میدهند، یا به درمانهای خانگی پاسخ نمیدهند، باید به پزشک مراجعه کرد.
4. زگیل چجوری به وجود میاد ؟
زگیل ها در اثر عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به وجود میآیند.
5. wart چیست؟
wart همان زگیل و عارضه پوستی بوده که دارای انواع و اشکال مختلف بوده و امکان دارد در هر نقطه ای از بدن به وجود آید.