سردرد میگرنی یک نوع عارضهٔ عصبی با علائم خاص است که میتواند شامل درد ناتوانآور در یک طرف سر باشد. این درد اغلب به شکل درد تپنده معرفی میشود. یادگیری در مورد اختلال میگرن ممکن است کمی سخت باشد، اما سلامت اول در این مطلب واقعیتها، سؤالات و پاسخهای مرتبط را مرور میکند تا به شما در درک بهتر بیماری میگرن و راههای مدیریت درمان آن کمک کند. سالمندان هم دچار این عارضه می شوند که با کمک پرستاران سالمند و مراقبت از آنها می توانید به آنها کمک کنید.
این مطلب به شما کمک خواهد کرد تا با این موضوع آشنا شوید که میگرن چیست و چه علائم و راههای درمانی دارد. پس با ما همراه باشید تا هر آنچه لازم است در مورد سردردهای تنشی بدانید و بتوانید درد میگرنی را درمان کنید.
میگرن چیست؟
میگرن یک نوع سردرد بوده که معمولا با درد شدید و نبضدار در یک طرف سر همراه است. در این نوع سردرد در کودکان یا بزرگسالان، اغلب تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا نیز دیده میشود. حملات میگرن میتوانند بین چند ساعت تا چند روز طول بکشند و در برخی موارد به قدری شدید هستند که فعالیتهای روزمره شخص را مختل میکنند.
برای برخی افراد، هاله یا اورا یک علامت هشداردهنده است که قبل یا همزمان با سردرد رخ میدهد. این هاله میتواند شامل اختلالات بینایی مثل جرقههای نور یا نقطههای کور، یا اختلالات دیگر مانند گزگز در یک طرف صورت، بازو یا پا و مشکل در گفتار باشد.
درمان میگرن شامل استفاده از داروها برای پیشگیری از حملات میگرن و کاهش دردها میشود. همچنین تغییرات در سبک زندگی و اقدامات خود مراقبتی نیز میتوانند مفید باشند. در صورت حضور بیمار در بیمارستان، پرستار بیمار به شکل کامل از وی نگهداری خواهد کرد.
به نقل از سایت healthline:
راههای زیادی وجود دارد که میتوانید حملات میگرنی را بهتر پیشبینی کرده و از آن جلوگیری کنید. تکنیکها شامل نگهداشتن دفتر خاطرات میگرن، مصرف برخی مکملها و موارد دیگر است.
اگر میگرن را تجربه می کنید، علائم گاه ناتوان کننده ای را می شناسید که می توانند ایجاد کنند، که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حالت تهوع
سرگیجه
استفراغ
حساسیت به نور، صدا و بو
با شناسایی و اجتناب از محرک های خاص، ممکن است بتوانید شانس خود را برای داشتن یک دوره میگرن به حداقل برسانید.
برای یادگیری نحوه جلوگیری از میگرن قبل از شروع آن، ادامه مطلب را بخوانید.
انواع میگرن
Migraine headache یک نوع سردرد شدید بوده که ممکن است با علائم دیگر همراه باشد و اغلب در یک طرف سر رخ میدهد. در ادامه با انواع میگرن آشنا میشوید.
- سردرد میگرنی
این نوع میگرن شامل حالتهایی بوده که با سردرد شدید، تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا و گیجی همراه است. این میگرن از عوامل مختلفی نظیر تغییر در فشار هوا، استرس، خواب و مصرف مواد مخدر الکل و کافئین ناشی میشود.
- میگرن چشمی
این نوع میگرن قابلیت ایجاد حالتهای دیداری نظیر ورم، حلقهها، بقعهها یا خطوط را دارد. ممکن است افرادی که این نوع میگرن را تجربه میکنند، چشمانی خشک و خسته داشته باشند.
- میگرن عصبی
این نوع میگرن اغلب با حساسیت به روشنایی، صدا، حرکت و حتی طعم یا بو مواد غذایی همراه است. این نوع میگرن ممکن است با انتقالات احساسی نظیر اضطراب همراه باشد.
در صورت تجربه هر یک از این نشانهها و برای جلوگیری از میگرن، بهتر است به متخصص نورولوژی مراجعه کنید تا تشخیص صحیح و درمان مناسب برای شما تعیین کند.
علائم میگرن
سردرد میگرنی یک نوع سردرد شدید است که باعث دردهای ضربانزن شدید در یک طرف سر میشود. این نوع سردرد همراه با علائمی همچون تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا همراه است. حملات میگرن میتوانند ساعتها یا حتی روزها طول بکشند و باعث اختلال در فعالیتهای روزانه ما شوند.
برای برخی افراد، یک علامت قبلی به نام “هاله” وجود دارد که باعث تغییراتی در دید، شناخت، حساسیت و حتی صحبتکردن میشود. هالهها به طور تدریجی شروع میشوند و به بالاترین شدت خود میرسند و ممکن است تا ۶۰ دقیقه طول بکشند.
درد میگرنی ممکن است در یک طرف یا هر دو طرف سر حس شود و منشأ آن ممکن است از فرد به فرد متفاوت باشد. این اختلال عصبی بسیار شایع است و حدود ۵۰ درصد از بزرگسالان با آن مواجه میشوند. درصد کمتری از افراد نیز بهصورت اختصاصی به این اختلال مبتلا هستند.
با توجه به شیوع بالای این مشکل، لازم است اطلاعات کافی درباره آن به دست آوریم و اقدامات لازم برای پیشگیری و درمان آن را انجام دهیم.
تشخیص سردردهای میگرن
تا به امروز هیچ آزمایش خون و ادرار خاصی برای تشخیص سردرد میگرنی معرفی نشده است. این بیماری به وسیله معاینه بالینی و بررسی علائم فرد تشخیص داده میشود. پزشک با ارزیابی نوع سردرد، زمان شروع آن، تعداد بارهای تکرار و مدت زمان سردرد، میتواند به تشخیص میگرن بپردازد.
در جلسه معاینه، پزشک با سنجش عملکرد بینایی، هماهنگی عضلانی، رفلاکسهای عضلانی و حواس پنجگانه، تمامی علتهای محتمل سردرد را بررسی میکند. برای تشخیص نوع سردرد، ممکن است پزشک با شما مطالبات زیر را بررسی کند:
- آیا سردرد در یک طرف سر احساس میشود یا در هر دو طرف سر؟
- آیا سردرد به حدی شدید است که در انجام فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد میکند؟
- آیا درد محدود و متمرکز است یا مبهم و بیشمار؟
- آیا سردرد با انجام فعالیت های فیزیکی شدت مییابد؟
گاهی پزشک ممکن است آزمایش MRI و CT scan را هم تجویز کند.
درمان میگرن در خانه
برای درمان قطعی میگرن، میتوانید از روشهای طبیعی و در خانه نیز استفاده کنید. این روشها به شما کمک میکنند تا درد و ناراحتی موجود در اثر میگرن را کاهش دهید. این روشها شامل موارد زیر هستند:
- دراز کشیدن در یک اتاق تاریک و ساکت میتواند به حفظ آرامش و پیشگیری از میگرن کمک کند.
- ماساژ آرام شقیقه و پیشانی ممکن است در کاهش درد موثر باشد. همچنین، ماساژ گردن و شانهها میتواند انقباض عضلات را کاهش داده و در کمک به درد موثر باشد.
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی پیشانی یا پشت گردن ممکن است نتیجه بدهد.
- دوری از استفاده از گوشی همراه، تلویزیون و دیگر وسایل الکترونیکی نیز در زمان درد ضروری است.
- تمرینهای مدیتیشن و یوگا، با کاهش استرس، میتواند در کاهش درد موثر باشد.
- مصرف روزانه یک عدد سیب و آب بیشتر نیز میتواند به کاهش سردرد و حفظ سلامتی کمک کند.
به علاوه، مهم است که به دکتر خود مراجعه و از نکات و دستورات او برای درمان میگرن پیروی کنید.
راهکارهایی ساده برای پیشگیری از سردردهای میگرنی
سردرد میگرنی یکی از بیماری های شایع است که براساس بنیاد تحقیقات میگرن، تنها در آمریکا حدود 39 میلیون نفر دچار این مشکل هستند و افراد زیادی در سرتاسر جهان دچار سردرد میگرنی هستند. با شناسایی و جلوگیری از عوامل محرک خاص ، می توانید شانس بروز میگرن را به حداقل برسانید.
1. خودداری از صداهای بلند و نورهای شدید
صداهای بلند، چراغهای چشمک زن (به عنوان مثال، رقص نور) و تحریکهای حسی محرکهای اصلی سردردهای میگرنی هستند. اجتناب از این محرکها ممکن است دشوار باشد، اما دانستن اینکه در شرایط و محیط خاصی رخ میدهند میتواند کمک کند. این موارد شامل:
- رانندگی در شب
- حضور در سالن های سینما
- حضور در کلوپها یا مکانهای شلوغ
- درخشش خورشید و تابش مستقیم نور خورشید به چشم
بهتر است در هنگام استفاده از تلویزیون یا رایانه به چشمان خود استراحت دهید و میزان روشنایی را در صفحه های دیجیتال تنظیم کنید. به همه اختلالات دیداری و شنیداری بسیار توجه کنید و اطمینان حاصل کنید که در صورت بروز میگرن به راحتی میتوانید از آنها جلوگیری کنید.
2. به انتخاب های غذایی خود توجه کنید
برخی از غذاها و نوشیدنی ها میتوانند سردرد ایجاد کنند، مانند:
- شکلات
- شراب قرمز
- گوشت های فرآوری شده
- شیرین کننده ها
- پنیر
بهتر است غذاها و افزودنی هایی که برای شما سردرد ایجاد میکنند را شناسایی نمایید و یاد بگیرید که از آنها اجتناب کنید. غذاها و نوشیدنیهای حاوی کافئین یا الکل، به ویژه شراب قرمز یا شامپاین محرکهای رایج میگرن هستند. بهتر است این موارد را از رژیم غذایی خود حذف نمایید و از مصرف آن خودداری کنید.
3. یک دفتر یادداشت سردرد داشته باشید
با داشتن یک دفترچه یادداشت ، به راحتی میتوانید عوامل محرک میگرن خود را تشخیص دهید. در اینجا نمونه مواردی ذکر شده است که می توانید یادداشت کنید:
- آنچه می خورید و می نوشید
- برنامه تمرینات ورزشی
- آب و هوا
- احساسات و عواطف شدید
- داروهای مصرفی و عوارض جانبی آنها
- زمان و شدت سردردهای یک دوره
این یادداشتها میتواند به شما کمک کند الگویی را در موارد میگرن خود ترسیم کنید و اجتناب از عوامل محرک را آسانتر میکند.
4. مراقب تغییرات هورمونی باشید
هورمون ها بر بروز میگرن نقش بسزایی دارند. بسیاری از خانمها درست قبل از قاعدگی ممکن است دچار سردردهای میگرنی میشوند. زنان باید به ویژه در این دوره مراقب رژیم غذایی و عادات ورزشی خود باشند. این مراقبتها علائم میگرن را قبل از شروع کاهش میدهد.
طبق گزارشات محققان، داروهای ضد بارداری خوراکی و هورمون درمانی ممکن است دفعات و شدت میگرن را افزایش دهد. برخی از زنان ممکن است با استفاده از روشهای جایگزین برای جلوگیری از بارداری تسکین پیدا کنند.
5. مصرف مکمل
گرچه میگرن با دارو یا بدون آن قابل درمان است، اما دریافت مواد مغذی مناسب بسیار مهم است. مصرف برخی گیاهان و مواد معدنی ممکن است به دفع میگرن کمک کند. تحقیقات ثابت نموده است که کمبود منیزیم در بروز میگرن نقش دارد، بنابراین مصرف یک مکمل روزانه میتواند به کاهش سردردهای میگرنی کمک کند. با این حال محققان گزارش داده اند که نتایج حاصل از این مطالعات متفاوت بوده است. با پزشک خود در مورد داروهای گیاهی و سایر مکملهای بدون نسخه که ممکن است علائم شما را تسکین دهند، صحبت کنید.
6. توجه به آب و هوا
تغییر در هوا میتواند بر الگوی میگرن شما تأثیر بگذارد. رطوبت زیاد و دمای گرم میتواند سردرد را تحریک کند، با این حال روزهای بارانی نیز محرک سردرد میگرنی هستند. اگر تحمل هوای بیرون برای شما ناخوشایند شد، ممکن است لازم باشد که به داخل خانه بروید و از فضای باز خارج شوید. البته، همیشه نمیتوانید از بیرون رفتن اجتناب کنید، اما میتوانید زمان حضور خود را در برخی شرایط هوایی از قبل برنامهریزی نمایید.
7. خوردن و خوابیدن بر طبق یک برنامه منظم
گرسنه ماندن زیاد یا کنار گذاشتن وعدههای غذایی و روزهداری میتواند سردردهای میگرنی را تحریک کند. بهتر است که همیشه در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید و در یک ساعت مشخص وعدههای غذایی را مصرف نمایید. گرسنگی و کمبود آب بدن هر دو باعث ایجاد میگرن میشوند.
اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی آب مینوشید و هرگز از خوردن یک وعده غذایی صرف نظر نکنید. کمبود خواب همچنین میتواند علائم سردرد میگرنی را تشدید کند، بنابراین مطمئن شوید که حداقل هفت تا هشت ساعت خواب منظم شبانه دارید. حتی زیاد خوابیدن میتواند باعث سردرد شود بنابراین سعی نکنید برنامه خواب خود را با دقت منظم نمایید و از چرت زدن اجتناب نمایید.
8- دوری از استرس
اگرچه ما همیشه نمیتوانیم موقعیتهای استرس زا را کنترل کنیم، اما میتوانیم واکنش خود را در برابر آنها کنترل کنیم.
میگرن نتیجه مشترک حوادث استرس زا است. روشهای آرامش بخش مانند مراقبه ، یوگا و دعا میتوانند به کاهش سطح استرس کمک کنند.
9. تمرینات آرامش بخش انجام دهید
ورزش منظم قسمت مهمی از یک سبک زندگی سالم است. اما ورزش سنگین، مانند وزنهبرداری، میتواند سردرد میگرنی ایجاد کند.
به واکنش بدن خود نسبت به برخی فعالیتها توجه کنید. بهتر است برای ورزش کردن، فعالیتهایی را که باعث کاهش استرس میشوند انتخاب کنید. بهتر است این ورزشها بدون تحمیل فشار زیاد به بدن باشد مانند یوگا، ایروبیک سبک یا تای چی مصرف داروهای ضدالتهاب قبل از ورزش ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
برای پیشگیری از سردردمیگرنی انجام یک برنامهریزی مناسب برای جلوگیری از عوامل محرک، بخش مهمی در کنترل میگرن است. با جلوگیری از این عوامل میتوانید از شدیدترین علائم میگرن جلوگیری کنید.
بهتر است برای کنترل میگرن میزان مطالعه خود در مورد این بیماری را افزایش دهید و عوامل دخیل در بروز سردردها را بیشتر بشناسید. به مرور زمان با کسب دانش و تجربه در مورد این بیماری میتوانید به راحتی آن را کنترل نمایید و از بروز حملات سنگین سردرد میگرنی جلوگیری کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سردرد میگرنی را بررسی کردیم. تشخیص میگرن بر عهده پزشک است که با انجام آزمایشها و گرفتن شرح حال از بیمار، میزان شدت و نوع سردرد را تشخیص میدهد. افراد بسیاری هر سردرد شدیدی را به عنوان میگرن در نظر میگیرند، اما تشخیص درست مهم است. اگر دچار سردرد شدید نبضدار، حالت تهوع و سرگیجه هستید، بهتر است به جای خوددرمانی به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول
1. چه عواملی میتوانند باعث ایجاد درد میگرنی شوند؟
میگرن میتواند به عوامل مختلفی مانند استرس، عوامل محیطی، عفونتهای مغزی، مصرف مواد غذایی مخصوص، تنشهای عضلانی و یا تغییرات هورمونی مرتبط با دوره قاعدگی مربوط شود.
2. چه راهکارهایی پیشگیری از میگرن وجود دارد؟
برخی از روشهای کنترل این درد شامل تغییر سبک زندگی از جمله تغذیه سالم و ورزش منظم، استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس و آرامش مانند ماساژ و یوگا و یا دنبال کردن الگوی خواب منظم است.
3. علت اصلی میگرن چیست؟
میگرن دلایل ژنتیکی خاصی وجود دارد.اما از علل دیگر آن کاهش سطح استروژن (قبل از قاعدگی)، مصرف الکل، استرس، هوای سرد و محرومیت از خواب را میتوان نام برد.
4. آیا سبک زندگی می تواند باعث میگرن شود؟
برخی از افراد متوجه می شوند که اگر روال معمول آنها تغییر کند، می تواند منجر به حمله میگرن شود. به عنوان مثال، اگر زمان خواب و بیدار شدن شما تغییر کند یا بیشتر یا کمتر از حد معمول بخوابید. رفتن به یک سفر طولانی نیز میتواند محرک باشد.