ترس fear احساسی است که معمولاً هنگامی بوجود می آید که تهدیدی برای سلامتی شخص وجود داشته باشد .با کمک احساس ترس می توان بر علیه عامل ترس اقدام سریعی را انجام داد.
ترس یک احساس مشترک است که بیشتر مردم در برهه ای از زمان آن را تجربه می کنند. این احساس یک قسمت طبیعی از زندگی در نظر گرفته شده است. پیشنهاد می شود: ترس در کودک و راه کارهای موثر برای کاهش ترس در کودکان توسط مراقبین
با این حال، ترس می تواند افراد را به سمت تغییرات گسترده جسمی و روحی سوق دهد ، و ترس غیرمنطقی یا شدید ممکن است در شادی ، احساس امنیت و توانایی عملکرد موثر فرد در زندگی تداخل ایجاد کند.
وقتی ترس مداوم باشد یا تأثیر منفی بر زندگی روزمره شما بگذارد ، یک درمانگر یا متخصص بهداشت روان ممکن است بتواند در رفع این چالش و کاهش ترس به شما کمک کند.
چه عواملی باعث ایجاد ترس می شوند
همه افراد احتمالاً نوعی ترس را در طول زندگی تجربه می کنند. انسان و حیوانات معمولاً در مقابل ترس واکنشهای ذاتی دارند به عنوان مثال به برخی محرک ها مانند صداهای غیر منتظره یا بلند عکس العمل ترس دارند .
برخی از این محرک ها ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد ، اگرچه برخی از ترس ها ممکن است در میان جمعیت زیادی مشترک باشد . به عنوان مثال ، تعداد زیادی از مردم ترس از مرگ را گزارش می دهند.
ترسهای جدید اغلب در طول زندگی آموخته می شوند. محرک های ایجادکننده ترس همراه با اشیا یا اتفاقاتی که به طور معمول ترسناک نیستند ، ممکن است باعث ایجاد ترس های جدید شود.
برخی از محرک هایی که معمولاً باعث ایجاد ترس می شوند عبارتند از:
سخنرانی در مقابل جمعیت
پرواز در هواپیما
تنها بودن
ترس از رفتن به اماکن ناشناس
شکست
طرد شدن
ترس از مقابله
پرخاشگری ، خشونت یا جنگ
هراس یا فوبیا یک واکنش ترس آلود در مقابل یک احتمالی است . فوبیا نوعی ترس است که ممکن است در توانایی عملکرد فرد تداخل ایجاد کند.
هراس ممکن است بدون دلیل مشخصی ایجاد شود ، اما ممکن است فرد بعد از تجربه ای ناراحت کننده که داشته است، دچار ترس شدید یا فوبیا شود. درمان مناسب اغلب می تواند به افراد در غلبه بر هراس کمک کند.
اثرات ترس بر مغز
واکنش یک فرد به خطر به طور کلی مناطق مختلف مغز را درگیر می کند ، اما تحقیقات در زمینه روانشناسی ،منطقه آمیگدال در مغز را به عنوان محوری در پردازش ترس شناسایی کرده است.
آمیگدال قسمتی از دستگاه کنارهای (لیمبیک) در مغز است. هسته (آمیگدال) نقش مهمی در یادگیری و حافظه ایفا میکند. بادامه علاوه بر نقش اصلی در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها ، در تعدیل درد نیز دخالت دارد.
آمیگدال همچنین مسئول تظاهرات هیجانی چهره مانند خوشحالی و ترس است و نقش مهمی در اکتساب یادگیریهای هیجانی دارد.
وقتی فرد با وضعیت بالقوه خطرناکی روبرو می شود ، آمیگدالا سیگنال های تحریکی را به سایر مناطق مغز می فرستد تا اطمینان حاصل شود که این مناطق نیز هوشیارتر می شوند.
شواهد مربوط به اهمیت آمیگدالا در پردازش ترس در بسیاری از مطالعات ثابت شده است. هنگامی که میمون ها و موش های صحرایی با آمیگدالای آسیب دیده در معرض مار قرار گرفتند ، حیوانات هیچ ترسی از شکارچیان طبیعی خود نشان ندادند.
بعلاوه ، محققان دریافتند که وقایعی که آسیب زا است نیز در مغز حیوانی که آمیگدال او آسیب دیده باشد به عنوان بد یا خطرناک ثبت نمی شود .
در حالی که آمیگدالا نقشی اساسی در ایجاد و پردازش ترس بازی می کند ، تحقیقات نشان داد که عملکرد ترس تنها وابسته به این بخش از مغز نمی باشد و ممکن است مسیرهای مغزی متفاوتی وجود داشته باشد که در یادگیری و پردازش ترس نقش داشته باشند .
اگرچه برای فردی که در منطقه آمیگدال آسیب دیده است عوامل خطرناک بیرونی ( دیدن مار) پاسخ ترس را ایجاد نمی کنند ، اما تهدیدهای داخلی (بوییدن گاز سمی ) که سلامتی و ایمنی فرد را تهدید می کند باعث ایجاد ترس می گردد .
تأثیرات فیزیکی ترس
بدون ترس ، احتمال زنده ماندن روزمره فرد کاهش می یابد. به این ترتیب ، ترس می تواند عامل مفیدی برای ادامه زندگی باشد. ترس با ایجاد پاسخ “جنگ یا گریز” به افراد کمک می کند تا از موقعیت های خطرناک یا مضر دور شوند. ترس اغلب از نظر جسمی و عاطفی بر افراد تأثیر می گذارد.
ترس ممکن است باعث شود که فرد درک بیشتری از فضا و زمان داشته باشد ، یا حس بینایی ، شنوایی و بویایی وی افزایش یابد. در موقعیت های تهدیدکننده زندگی ، ترس همچنین می تواند توانایی فرد را در مشاهده جزئیات دقیق کاهش دهد در حالی که ظرفیت تشخیص اشیا بزرگ یا تار را افزایش می دهد.
این تغییرات در میزان درک ، که در هنگام ترس اتفاق می افتد می تواند شانس زنده ماندن فرد را در یک موقعیت خطرناک افزایش دهد. به عنوان مثال وقتی که یک حیوان وحشی مانند خرس به فرد حمله نماید، ترس می تواند بر ادراک وی تأثیر بگذارد .
قطعا دیدن رنگ قسمت های مختلف بدن خرس چندان به چشم فرد نخواهد آمد و در عوض ممکن است موقعیت و سرعت حرکت خرس را بهتر تشخیص دهد تا به او کمک کند به بهترین وجه از وضعیت خطرناک فرار نماید .
ممکن است هنگام تجربه ترس ، انواع واکنش های فیزیکی را تجربه کنید، مانند
- فلج موقتی یا ضربان قلب نامنظم
- درد معده ، سر درد ، یا حالت تهوع
- سرگیجه یا غش کردن
- تعریق
- تنش عضلانی ، لرزش
- گریه
- لکنت زبان
- الگوی خواب نامنظم
- از دست دادن اشتها
- تنفس سریع یا کم عمق
اثرات روانشناختی ترس می تواند شامل افکار مزاحم یا حواس پرتی ، از دست دادن تمرکز و گیجی باشد. افراد همچنین ممکن است تأثیرات عاطفی مختلفی از جمله ترس ، اضطراب ، عصبانیت ، ناامیدی ، بی حسی یا درماندگی را تجربه کنند.
ترس و سلامت روان
ترس با بسیاری از نگرانی های بهداشت روان و بیماری های روان ارتباط دارد. به عنوان مثال ، مشکل اضطراب به طور کلی شامل ترس از اتفاق افتادن یک رویداد نامطلوب در آینده است.
افرادی که به صورت مداوم از نظر ذهنی با مسئله ترسناک درگیر می شوند و کسانی که تحت تأثیر توهم قرار می گیرند ، ممکن است سطح بالایی از ترس را تجربه کنند. پیشنهاد میشود: مشکل روان پریشی را بیشتر بشناسید
افرادی که دایما تحت تأثیر احساسات منفی قرار دارند ممکن است از برخی حوادث مانند مرگ ، جدا شدن ، از دست دادن یا شکست خوردن دچار ترس دایمی شوند .
ترس عامل موثر در شکل گیری مشکلات روانی
- اضطراب عمومی
- فوبیای خاص
- وسواس و اجبار
- اضطراب اجتماعی
- پارانویا
- وحشت
- استرس پس از سانحه
- افسردگی
- روانگسیختگی
حتی ممکن است برخی از افراد نوعی ترس را که به عنوان فوبیا شناخته می شود، تجربه کنند که ممکن است ترس جدی و گاه غیر منطقی از مکان، شی یا حیوان خاصی توصیف شود. پیشنهاد میشود:
ترسی که فرد از هراس تجربه می کند اغلب با تهدید چیزی که از آن ترسیده است متناسب نیست. اگر ترس مستمر یا ناتوان کننده ای را تجربه می کنید ، ممکن است به ملاقات با یک درمانگر یا مشاور نیاز داشته باشید.
درمان مناسب می تواند به شما کمک کند دریابید که ترس شما ناشی از چه مسئله ای می باشد و این مشکل اساسی در سلامت روان را برطرف نمایید . با این کار فرد می تواند به خوبی درمان شده و از کیفیت مناسبی در زندگی خود بهره مند گردد .
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.
کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.