از علائم آنژین قلب در سالمندی احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه است. در این حالت جریان خون کاهش پیدا کرده و رگهای خونی باریک میشود. در نتیجه قلب نمیتواند، اکسیژن موردنیاز خود را دریافت کند و عروق کرونر قلب گرفته میشود. به این حالت در اصطلاح آنژین قلبی گفته میشود.
فهرست مطالب
- آنژین قلبی
- علائم زمینهساز آنژین قلبی
- علائم آنژین قلب در سالمندی
- انواع آنژین قلبی
- تشخیص آنژین در سالمندان
- سخن پایانی
آنژین قلبی
آنژین قلبی یک بیماری نیست اما نشانه مشکلات قلبی و به طور معمول بیماری عروق کرونر است. غیر از احساس درد در قفسه سینه ممکن است فرد دچار احساس درد و ناراحتی در گردن، بازوها، شانهها، پشت و یا فک شود. آنژین قلبی به دلیل مسدود یا تنگ شدن یک یا چند عروق کرونر ایجاد میشود که به نام ایسکمی نیز شناخته میشود.
علائم زمینهساز آنژین قلبی
مهمترین مواردی که زمینهساز آنژین قلبی هستند، شامل موارد ذکر شده در زیر است:
- رژیم غذایی ناسالم
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- سندروم متابولیک
- عدم فعالیت
- سطح کلسترول ناسالم
- سیگارکشیدن
- فشارخون بالا
- دیابت
- چاقی و اضافهوزن
- افزایش سن
خطر آنژین قلبی در مردان بعد از سن ۴۵ سالگی و در زنان پس از سن ۵۵ سالگی بیشتر میشود.
علائم آنژین قلب در سالمندی
آنژین قلبی که با احساس درد در قفسه سینه شروع میشود، شامل علائم دیگری نیز هست که عبارتاند از:
- احساس فشار در قفسه سینه
- احساس سوزش و پری قفسه سینه
- حالت تهوع
- سرگیجه
- تنگی نفس
- خستگی
- تعریق

انواع آنژین قلبی
آنژین پایدار
زمانی که ورزش میکنید، از پلهها بالا میروید، راه میروید و یا فعالیتهای سنگین انجام میدهید، قلب به خون بیشتری نیاز دارد، اما رگهای باریک باعث میشوند خون بهاندازه کافی به قلب نرسد و آنژین پایدار ایجاد میشود.
سایر مواردی که باعث آنژین پایدار میشوند شامل وعدههای غذایی سنگین، هوای سرد، استرس عاطفی و استعمال دخانیات میشوند که باعث باریک شدن شریانها و در نتیجه آنژین پایدار میشوند.
آنژین پایدار شایعترین نوع آنژین است که مدت کوتاهی پس از استراحت از بین میروند.
آنژین ناپایدار
آنژین ناپایدار معمولاً زمانی ایجاد میشود که شخص در حال استراحت است. درد شدید و طولانیمدت از علائم این نوع از آنژین است. گاهی اولینباری که فرد دچار آنژین میشود، آنژین ناپایدار است. در این مورد شخص ممکن است در معرض حمله قلبی باشد و باید سریعاً به پزشک مراجعه کند.
آنژین میکروواسکولار
آنژین میکروواسکولار در زنان شایعتر از مردان است و علت آن آسیبدیدگی رگهای قلبی است. در این حالت شریان کرونری مسدود نمیشود اما درد در قفسه سینه وجود دارد. این نوع از آنژین به طور معمول بیش از ده دقیقه طول میکشد.
آنژین پرینزمتال
این نوع آنژین که ممکن است زمانی که خواب یا در هنگام استراحت هستید، ایجاد شود بهندرت اتفاق میافتد. در این مورد درد بسیار شدیدی ایجاد میشود که به علت تنگ یا باریک شدن ناگهانی شریانهای قلبی به وجود میآید. آنژین پرینزمتال نیاز به درمان فوری دارد.

تشخیص آنژین در سالمندان
در صورت داشتن هرکدام از موارد بالا، برای تشخیص علائم آنژین قلب در سالمندی، نوع و شدت آن به پزشک مراجعه کنید، تا بهوسیله آزمایشهای زیر میزان تنگی عروق کرونر مشخص شود:
اشعه ایکس
تشخیص بهوسیله اشعه ایکس، سایر مواردی که باعث درد قفسه سینه میشود را رد میکند.
آزمایش خون
بهوسیله آزمایش خون عملکرد کبد و کلیه، کمخونی و میزان کلسیم و پتاسیم بدن تشخیص داده میشود. برخی از بیماریها مانند چربی خون بالا و دیابت ممکن است باعث بروز بیماری و حمله قلبی شود. نتایج آزمایش خون کمک شایانی به ادامه آنژیوگرافی میکند.
سیتیاسکن قفسه سینه
سیتیاسکن دقیقتر از اشعه ایکس بوده و میتواند دلایل دیگر درد قفسه سینه مانند لختگی خون در رگهای خونی ریه یا آئورت را تشخیص دهد.
توموگرافی کرونر
این آزمایش عروق کرونر و میزان باریک شدن شریانها را بررسی میکند.
آنژیوگرافی
در این آزمایش یک لوله بلند و باریک وارد کشاله ران یا دست میشود تا مشخص شود آیا رگهای خونی باریک شدهاند یا خیر؟ بخشهایی که باریک شدهاند توسط بالون باز میشوند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
هدف این آزمایش تشخیص جریان خون خوب به قلب است. همچنین عملکرد قلب را ارزیابی و وجود اسکار را بررسی میکند.

سخن پایانی
در صورت احساس درد در قفسه سینه و مشاهده هرگونه علائم آنژین قلب در سالمندی حتماً به متخصص قلب مراجعه کنید. اگر تشخیص پزشک آنژین قلبی ناپایدار است برای پیشگیری از حمله قلبی سریعاً اقدام به درمان کنید. پزشک احتمالاً سؤالاتی درباره سابقه بیماری قلبی، علائم و عوامل خطرساز از شما میپرسد. برای مراقبت از بیماران قلبی میتوانید از خدمات پرستار بیمار سلامت اول استفاده کنید.