از جمله مشکلاتی که خیلی از خانمها و آقایان در طول زندگی ممکن است به آن دچار شوند؛ عفونت مجاری ادراری است. این عفونت علائم مختلفی مانند سوزش ادرار، وجود خون یا چرک در ادرار، بوی بد ادرار و غیره دارد. این بیماری بهخاطر ورود باکتری دستگاه ادراری ایجاد میشود. درمان این بیماری نیازمند رفع عامل بیماریزا و کنترل عفونت است. معمولا برای این منظور از انواع آنتیبیوتیکها استفاده میشود. درمان بیماری عفونت ادراری از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که در مواردی که این بیماری بهموقع درمان نشده است؛ با راه پیدا کردن عفونت به داخل خون، بیمار در خطر مرگ قرار داشته است.
علائم عفونت ادراری
علائم عفونت ادراری، بهنسبت جنسیت، سن، ناحیه درگیر و مواردی ازایندست، میتواند متفاوت باشد. در برخی از کیسها عفونت ادراری تا چند روز هیچ نشانه و عارضهای ندارد و بعد از چند روز علائم بیماری خودشان را نشان میدهند. عفوفت ادراری در افراد مسن شایعتر بوده و توصیه میشود در صورتی که چنین علائمی در آنها مشاهده شد، سریعا با یک پزشک متخصص و یا پرستار سالمندان مجرب، مراتب را در میان بگذارید. رایجترین علائم ادراری در خانمها و آقایان بهشرح زیر است:
- تکرر ادرار درحالیکه هربار ادرار کمی دفع میشود.
- دفع خون از ادرار
- دفع ادراری که رنگی شبیه به چای دارد
- دفع ادراری که بوی آن شدید و تند باشد.
- درد مقعدی در مردان
- درد لگن و اندام تناسلی و اطراف استخوان تناسلی در خانمها
- سوزش ادرار
- تمایل به دفع سریع ادرار
- وجود خون در ادرار
- ادرار کدر و ابری
در مواردی که عفونت ادرار به قسمتهای فوقانی دستگاه ادراری سرایت کند؛ ممکن است شاهد علائم زیر باشید:
- احساس درد در قسمتهای فوقانی بدن مانند کمر و پهلوها
- تب و لرز
- حالت تهوع
درصورتیکه عفونت ادراری در ناحیه تناسلی گسترش پیدا کند؛ فشار خون پایین، کاهش دمای بدن، شوک و خطر مرگ را در پی دارد. همچنین بروز عفونت ادرار در کودکان و نوزادان با علائم زیر همراه است:
بالا رفتن دمای بدن بهخصوص در ناحیه گردن یا کمر یا شکم
بیقراری و کماشتهایی کودک
ادرار مکرر نوزاد
بوی ناخوشایند در ادرار نوزاد
علائم عفونت ادرار در افراد مسن و کهنسال، شامل موارد زیر است:
- تغییرات رفتاری و بروز رفتارهایی مانند آشفتگی
- تب و لرز
- احساس سوزش و قرمزی در محل سونداژ
- بیاختیاری ادرار
علت عفونت ادرار
عفونت ادرار زمانی رخ میدهد که باکتریهای پیشابراه به مجرای ادرار راه پیدا کرده و در مثانه تکثیر شوند. هرچند سیستم ادراری خودبهخود جلو ورود عوامل خارجی را میگیرد؛ اما گاهی این خطوط دفاعی شکسته و باکتریها به داخل بدن وارد میشوند.
در مواردی که باکتریها در داخل بدن کشته و سرکوب نشوند؛ باعث ایجاد عفونت و بیماری میشوند. بیماری عفونت ادرار بیشتر در زنان شایع است و معمولا مثانه و پیشابراه را درگیر میکند. هر عاملی که میزان تخلیه و گنجایش مثانه را کاهش دهد و باعث تحریک دستگاه ادراری شود؛ عفونت ادرار را در پی دارد. مهمترین دلایل عفونت ادرار عبارتاند از:
- بارداری
- ارتباط جنسی
- شرایطی که انسداد مجرای ادراری را در پی دارد؛ از جمله ابتلا به سنگ کلیه
- شرایطی که باعث پر بودن مثانه شود و نتوان را تخلیه کرد. مثلا کسانی که در طول روز مثانه خود را پر نگه میدارند و ادرار نمیکنند؛ دچار عفونت ادراری میشوند.
- سونهای ادراری
- ضعیف شدن سیستم ادراری
- نوشیدن مقدار کم آب
- مرطوب و آلوده نگه داشتن ناحیه تناسلی
علت عفونت ادراری بعد از برداشتن رحم
بعد از برداشتن رحم، بیماری عفونت ادرار بسیار شایع است. این اتفاق تا چند روز بعد از عمل رخ میدهد؛ چرا که کاتترها برای هیسترکتومی و بهبودی فوری وارد بدن میشوند. استفاده از کاتترها باعث افزایش احتمال عفونت ادراری میشود.
عفونت ادرار در زنان
عفونت ادرار یا UTI(Urinary Tract Infection: UTI) ناشی از رشد میکروبهایی مانند باکتریها یا قارچها در دستگاه ادراری است. در برخی کیسها منشا بیماری، برخی از انواع ویروسها همگذارش شدهاند. عفونتهای دستگاه ادراری معمولا در هر بخش از دستگاه ادراری میتواند ایجاد شوند؛ اما اغلب در بخشهای تحتانی این عفونتها دیده میشود. قسمتهای دستگاه ادراری تحتانی مانند مثانه یا پیشابراه معمولا با این عفونت درگیر میشوند.
ادرار بهخودیخود بدون باکتری یا عوامل بیماریزا است؛ اما وجود برخی باکتریها مانند باکتریهای اشریشیا کلی، پروتئوس میرابیلیس، انتروکوک فکالیس، استافیلوکوک ساپروفیتیکوس و کلبسیلا پنومونیه میتوانند باعث بروز بیماری شوند. دردهای لگنی، سوزش ادرار، تغییر رنگ و بوی ادرار و مداری از این دست، خبر از ابتلا به بیماری عفونت ادرار را میدهند.
دستگاه ادراری انسان شامل دو قسمت شامل قسمت فوقانی و قسمت تحتانی است. دستگاه ادراری فوقانی از دو کلیه و دو حالب یا میزنای تشکیل شده است. دستگاه ادراری تحتانی هم شامل مثانه و مجرای ادرار هستند. معمولا خانمها بهخاطر ساختار دستگاه ادراری و تناسلی خود، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
درمان این بیماری بهسادگی با آنتیبیوتیکها قابل انجام است؛ اما درصورتیکه درمان بیماری انجام نشود؛ ممکن است عفونت به کلیهها سرایت کرده و مشکلات جدیتری ایجاد کند. از نشانههای رایج عفونت ادراری در خانمها، درد لگن است. این درد در مرکز لگن و اطراف ناحیه استخوانی شرمگاهی ایجاد میشود. درخانمها معمولا عفونت به مثانه و مجاری ادرار مربوط میشود. بهجز درد لگن، درد در پایین شکم، تکرر ادرار و سوزش ادرار هم در خانمهایی که درگیر عفونت ادراری هستند؛ رایج است.
عفونت ادرار در خانمها شامل سه دسته متفاوت است که بهنسبت ناحیه درگیر، دستهبندی میشوند. هر دسته از این بیماریها نشانهها و علائم مختلفی دارند.
- کلیهها: عفونت در این نواحی باعث بروز کمردرد یا درد پهلو، لرزش، تب شدید و حالت تهوع و استفراغ است.
- مثانه: عفونت در مثانه باعث دیدن خون در ادرار، تکرر ادرار، احساس فشار در لگن و درد زیر شکم است.
- مجرای ادرار: عفونت مجرای ادراری با بیاختیاری ادرار و دفع ادرار با سوزش همراه است.
عفونت در دستگاه ادراری خانمها زمانی رخ میدهد که باکتریها در مجاری ادراری شروع به تکثیر کنند. سیستم دستگاه ادراری تا جای ممکن با عوامل خارجی مبارزه کرده و از ورود آنها به داخل بدن جلوگیری میکند؛ اما در مواردی که این مبارزه موفقیتآمیز نباشد؛ عفونت ادرار رخ میدهد.
علائم عفونت ادراری در زنان
از مهمترین علائم عفونت ادراری در خانمها عبارتاند از:
- تکرر ادرار
- سوزش ادرار
- وجود چرک در ادرار
- دیدن خون در ادرار
- درد در زمان ادرار کردن
- تغییر رنگ ادرار
- بوی بد ادرار
بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان
در زنان معمولا آنتیبیوتیکهای تکدوز در دورههای 5 روزه تجویز میشوند. درمواردی که خانمها عفونت ادراری بدون عارضه دارند؛ بهترین گزینه برای آنها نیتروفورانتوئین از خانواده ماکرولیدها است. نیتروفورانتوئین پتانسیل خوبی برای مقاومتهای آنتیبیوتیکی دارند و میزان بهبودی در آنها بین 83 تا 93 درصد است. بیشترین کاربرد این دارو، درمان عفونت ادرار در خانمهای باردار است.
همچنین سیپروفلوکساسین هم از داروهای رایجی است که برای درمان عفونت ادراری در خانمها تجویز میشود. معمولا سن بیمار، شرایط بیمار و الگوی عفونت در او، در تجویز نوع دارو، موثر است.
عفونت ادراری در مردان
تفاوت اندامهای دفع و اندامهای تناسلی خانمها و آقایان سبب شده است که بیماری عفونت ادرار در هر کدام از آنها به شیوه متفاوتی بروز کند. درواقع این بیماری در هر دو جنس، بیس یکسانی دارد؛ اما در برخی نقاط، تفاوتهایی دیده میشود. بروز بیماری عفونت ادرار در خانمها خیلی بیشتر از آقایان است. در مردان بهخاطر بلند بودن مجرای ادراری و فاصله آن با مقعد، عفونت ادرار کمتر رخ میدهد.
در مردان عفونت ادرار میتواند با نشانهها و علائم بدنی مانند تب یا عدم کنترل ادرار همراه باشد. عفونت ادرار در مردان در اثر رشد بیشاز اندازه باکتری در راست روده یا پوست این ناحیه وارد مثانه شده و حتی میتواند کلیهها و مجاری ادراری را هم در بر بگیرد. حضور یک پرستار بیمار کمک میکند تا بیماریها را سریعتر تشخیص داده و برای درمان آنها آماده شوید.
عفونتهای ادراری در مردان ممکن است در اثر یک بیماری مقاربتی ایجاد شوند. در برخی از کیسها عفونت ادراری در مردان از یک سنگ کلیه شروع شده و درنهایت عفونت ایجاد میشود. در مردان مسنتر، بزرگ شدن پروستات از تخلیه کامل مثانه جلوگیری کرده و باعث عفونت دستگاه ادراری میشود.
همچنین گاهی کاتتر مورد استفاده برای تخلیه مثانه یا تنگی مجاری ادراری هم میتواند باعث عفونت ادراری شود. دیابت یا سایر بیماریهایی که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشوند هم باعث بروز این عفونت میشوند. در مواردی که فرد توانایی کافی در کنترل ادرار خود را ندارد یا خون در ادرار مشاهده میکند یا شاهد خروج چرک از ادرار است و مواردی از این دست، باید به بیماری عفونت ادراری مشکوک شود.
عفونت ادرار باید خیلی زود درمان شود. در صورت بیتوجهی و عدم درمان این بیماری، ممکن است عفونت به کلیهها و مثانه سرایت کند و حتی به خون رسیده و در بدن منتشر شود. در این شرایط، عفونت ادرار به یک بیماری خطرناک و کشنده تبدیل میشود. درصورتیکه درمان مناسب را شروع کنید؛ علائم بیماری در عرض 24 ساعت بعد از بین میروند. درصورتی که بعد از 2 روز از شروع درمان، علائم شدت گرفتند و مواردی مانند تب و حالت تهوع و درد شدید در پهلو را تجربه کردید؛ بهتر است به پزشک مراجعه کرده و درمان دیگری را امتحان کنید.
علائم عفونت ادراری در مردان
- تکرر ادرار برای بیش از چند بار در روز
- احساس اضطرار در ادرار کردن
- عدم توانایی در کنترل ادرار
- سوزش هنگام خروج ادرار
- بوی بد ادرار
- تیره و کدر شدن ادرار
- وجود خون در ادرار
- بروز تب خفیف یا شدید
- وجود چرک در ادرار
بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان
عفونتهای باکتریایی در مردان معمولا با آنتیبویتیکها قابل درمان هستند. در این موارد بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان، سیپروفلوکساسین یا لووفلوکساسین است. اصلیترین تفاوت روند درمان عفونت ادراری در مردان و زنان، طول دوره درمان است. معمولا مردان باید دوره درمان را بیشتر ادامه دهند؛ چرا که عفونتهای ادراری در مردان سختتر درمان میشوند.
تری متوپریم- سولفامتوکسازول معمولا یک درمان موثر برای عفونت ادراری در مردان است. در تجویز دارو در آقایان، شدت بیماری و علائم بیماری در نظر گرفته میشود و در نهایت بهترین دارو انتخاب و تجویز میشود.
همچنین ام پیریدیوم برای تسکین سوزش و ناراحتی تجویز میشود. لازم است که روند درمان را کامل کرده و تمام آنتیبیوتیکهایی که پزشک تجویز کرده است را کاملا مصرف کنید. مصرف مایعات بیشتر به دفع باکتریها و میکروبها کمک میکند.
برای کنترل بیماری بهتر است آسپرین یا استامینوفن مصرف کنید. برای تسکین گرفتگی یا درد زیر شکم یا کمر از پد گرم یا وان آب گرم استفاده کنید.
درمان عفونت ادراری
آنتیبیوتیکها رایجترین راهکار درمانی برای بیماری عفونت ادرار است؛ اما نوع داروهایی که تجویز میشوند و همچنین دوز آنها به سن، جنسیت و شرایط بیمار بستگی دارد. همچنین نوع عامل بیماریزایی که باعث بروز عفونت ادرار میشود هم در مشخص کردن نوع درمان موثر است. یکی دیگر از موارد مهمی که در انتخاب نوع درمان تاثیر میگذارد؛ جنسیت بیمار است. چرا که معمولا نوع عفونت ادرار که در خانمها و آقایانی به آن مبتلا میشوند؛ با هم متفاوت است. در نتیجه داروی تجویزی برای درمان هم متفاوت خواهد بود.
در خصوص عفونتهای ساده و بدون عارضه معمولا از داروهایی مانند سولفامتوکسازول، سفالکسین، سفتریاکسون و فسفومایسین استفاده میشود. در این موارد عفونت ادرار با سیپروفلوکساسین درمان میشود. باید بدانید که معمولا برای درمان عفونت ادراری ساده از سیپروفلوکساسین استفاده نمیشود. چرا که این دارو عوارض جانبی زیادی دارد. حضور یک پرستار در منزل برای درمان سریعتر و موثر بیماری مفید است.
در برخی از موارد مانند عفونت ادراری پیچیده یا عفونتهای کلیوی درصورتیکه راهکار درمانی دیگری وجود نداشته باشد؛ بهعنوان آخرین گزینه، پزشک از سیپروفلوکساسین استفاده میکند.
بعد از تجویز دارو، علائم بیماری معمولا در عرض چند روز درمان میشوند. هرچند در موارد شدیدتر ممکن است لازم باشد که آنتیبیوتیکها را تا یک هفته یا بیشتر مصرف کنید. کل دوره آنتیبیوتیک را مطابق تجویز پزشک باید مصرف کرد.
در عفونتهای ادراری ساده و بدون عارضه، پزشک ممکن است یک دوره درمان کوتاهتر مانند مصرف آنتیبیوتیک برای یک مدت تا سه روزه تجویز کند. تعیین طول دوره درمان به تجویز پزشک بستگی دارد. پزشک برای مشخص کردن طول دوره درمان، علائم بیماری را بررسی کرده و همچنین سوابق پزشکی شما را مد نظر قرار میدهد.
همچنین ممکن است که پزشک از داروهای ضد درد استفاده کند که مثانه و مجاری ادرار را بیحس کرده و سوزش ادرار را درمان میکنند. اما درد معمولا خیلی زود بعد از شروع دوره مصرف آنتیبیوتیکها تسکین پیدا میکند. در مواردی که بیماری عفونت ادرار مرتبا درمان شده و عود میکند؛ ممکن است پزش توصیههای زیر را داشته باشد:
آنتیبیوتیکها در دورههای شش ماهه یا بیشتر مصرف شوند
در مواردی که عفونت ادرار ناشی از رابطه جنسی است؛ یک دوره آنتیبیوتیک بعد از رابطه جنسی مصرف شود.
اگر در دوران یائسگی قرار دارید؛ استروژن درمانی واژینال انجام شود.
در مواردی که بیماری عفونت ادراری شدید باشد؛ ممکن است پزشک بستری شدن بیمار و درمان با آنتیبیوتیکهای وریدی را تجویز کند.
درمان عفونت ادراری در خانه
عفونت ادراری بهخاطر عوامل بیماریزا مانند باکتریها، قارچها یا ویروسها ایجاد میشود. برای درمان این موارد میتوان از انواع روشهای خانگی استفاده کرد:
مصرف آب کرنبری
کرنبری یک توت است که حاوی مقادیر زیادی پروآنتوسیانیدین بوده و جلو نفوذ باکتری ایکولی به دیوارههای میزنای را میگیرد. کافی است روزانه نصف لیوان آب این توت را بهصورت شیرین نشده مصرف کنید. اگر از عفونت رنج میبرید؛ میتوانید مصرف آب کرنبری را تا روزانه 4 لیوان هم افزایش دهید تا از ابتلا کلیهها به این عفونت جلوگیری کنید. دقت کنید که این نوشیدنی نباید شیرین شود. درصورتیکه از مزه این نوشیدنی خوشتان نمیآید؛ آن را با کمی آب سیب رقیق کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب سرشار از انواع آنزیمهای ضروری و مواد مغذی مانند پتاسیم است. این موارد از رشد باکتریها در دستگاه ادراری جلوگیری میکنند. سرکه سیب حاوی اسید استیک است و به رشد باکتریهای خوب کمک کرده و باکتریهای بد را از بین میبرد. درصورتیکه با مصرف سرکه سیب، سوزش ادرار در شما بیشتر شد؛ بهتر است که این دارو را قطع کنید. برای مصرف سرکه سیب:
دو قاشق غذا خوری سرکه سیب را با یک قاشق غذاخوری عسل و نصف لیموترش و یک فنجان آب ترکیب کنید. میتوانید روزانه دو بار این شربت را میل کنید.
جوش شیرین
جوش شیرین در مبارزه با انواع باکتریها و عوامل بیماریزا کاربرد دارد. این ترکیب طبیعت قلیایی داشته و در خنثی کردن اسیدیته ادرار موثر است. با خنثی کردن اسیدیته ادرار، درد کمتری در دفع ادرار تجربه میکنید.
کافی است یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک لیوان آب ترکیب کرده و روزانه مرتب این نوشیدنی را میل کنید.
مصرف سیر برای درمان عفونت ادرار
سیر برای درمان عفونت ادرار موثر است. این ماده غذایی خواص ضدمیکروبی داشته و درصورتیکه داخل واژن قرار بگیرد؛ باکتریها و قارچهای بیماریزا را از بین میبرد.
برای استفاده از این متد درمانی، سه حبه سیر را بهخوبی شسته و پوست بگیرید. سپس آن را داخل یک گاز استریل بپیچید و یک شیاف خانگی درست کنید. حالا شیاف را طوری که انتهای استریل بیرون واژن باشد؛ داخل واژن قرار دهید. بعد از گذشت دو تا سه ساعت آن را خارج کرده و ناحیه واژن را تمیز بشویید.
این روش درمانی را سه تا چهار روز پشت سر هم روزی دو تا سه بار انجام دهید تا نتیجه مورد نظر را بگیرید.
مصرف ماست برای درمان عفونت ادرار
ماست سرشار از پروبیوتیکهایی است که باکتریهای خوب در بدن را افزایش داده و باکتریهای بد بدن را ریشهکن میکند. همچنین کسانی که برای درمان عفونت ادرار آنتیبیوتیک مصرف میکنند؛ میتوانند از ماست بهعنوان یک خوراکی مکمل استفاده کنند. کافی است بعد از هر وعده غذایی، یک کاسه ماست مصرف کنید. خوردن ماست ضرری برای شما ندارد و میتوانید هرچقدر که بخواهید از این وعده غذایی استفاده کنید.
کپسول یا عصاره گیاه گلدن سیل
گیاه گلدن سیل حاوی بربرین است که تاثیری مانند پروآنتوسیانیدین روی بدن دارد. این کپسول در عطاریها موجود است. میتوانید روزانه 1 تا 2 عدد از آن را مصرف کنید. مصرف این دارو را تا زمان درمان کامل عفونت ادرار ادامه دهید.
روغن درخت چای
روغن درخت چای خواص ضدباکتریایی داشته و میتواند یک جایگزین خوب برای آنتیبیوتیکها باشد. این روغن با باکتریهایی مانند ایکولی و استرپتوکوکوس پیوژنز مبارزه میکند. باکتری ایکولی از باکتریهای رایج بهوجود آورنده عفونت ادرار است. کافی است 10 قطره از این روغن را داخل آب وان حمام ریخته و برای چند دقیقه در آن دراز بکشید. این روش را برای دو بار در روز استفاده کنید.
ویتامین سی
ویتامین سی نیز برای درمان عفونت ادراری مفید است. میتوانید مکمل ویتامین سی مصرف کنید یا از مواد غذایی که حاوی این ویتامین هستند؛ مانند پرتغال، توتها یا سبزیجات برگ سبز و فلفل دلمهای بهره ببرید. ویتامین سی با اسیدی کردن ادرار از رشد باکتریهای موجود در دستگاه ادراری جلوگیری میکند.
چای سبز
چای سبز خواص زیادی برای لاغری و چربیسوزی دارد؛ اما این چای مقوی، مزایا و خواص دیگری هم دارد. چای سبز حاوی کاتچین است که به درمان و رفع باکتری ایکولی کمک میکند. مصرف چای سبز هم در درمان بیماری عفونت ادرار موثر است و هم از بازگشت این بیماری جلوگیری میکند. کافی است روزانه دو بار از این چای بنوشید.
دمنوش جعفری
جعفری سرشار از فلاونوئید است. این گیاه خاصیت ضدالتهابی داشته و همچنین یک گیاه ادرارآور است. باکتریهای موجود در این گیاه از بروز عفونتهای ادراری جلوگیری میکنند.
کافی است کمی جعفری را خرد کرده و داخل یک قابله کوچک بریزید. برای 15 دقیقه آن را حرارت دهید و سپس آب آن را از صافی رد کرده و میل کنید. مصرف روزانه این دمنوش برای درمان عفونت ادرار موثر است.
آب لیموترش
لیموترش خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد. مصرف روزانه آب لیموترش برای درمان هر نوع عفونت در بدن موثر است. آب لیموترش حاوی آنتیاکسیدان بوده و رادیکالهای آزاد موجود در بدن را از بین میبرد. کافی است آب نصف لیموترش را داخل یک فنجان آب گرم ریخته و آن را صبحها با شکم خالی مصرف کنید. آب لیموترش اسیدی بوده و به درمان عفونت ادرار کمک میکند. مصرف این نوشیدنی را تا زمان درمان کامل عفونت ادرار ادامه دهید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل حاوی اسیدهای چرب با زنجیرههای متوسط است که خاصیت ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضد ویروسی دارند. مصرف روزانه این روغن برای از بین بردن عوامل آلوده کننده دستگاه ادراری مفید است. کافی است روزانه 2 تا 3 قاشق روغن نارگیل مصرف کنید.
آناناس
اگر پزشکتان برای درمان عفونت ادراری آنتیبیوتیک تجویز کرده است؛ میتوانید در کنار آن روزانه آناناس مصرف کنید تا درمان شما سریعتر انجام شود. آناناس حاوی آنزیم بروملین است که تاثیرگذاری آنتیبیوتیکها را افزایش میدهد. میتوانید روزانه یک فنجان آب آناناس یا آناناس تازه میل کنید.
بلوبری
بلوبری حاوی ترکیبی است که از متصل شدن باکتری ایکولی به دیوارههای دستگاه ادراری جلوگیری کرده و جلو ایجاد عفونت ادراری را میگیرد. بلوبری همچنین آنتیاکسیدانهای زیادی در خود دارد که برای درمان عفونت ادراری موثر است. شما میتوانید بلوبری را تنها یا در کنار ماست یونانی مصرف کنید. مصرف روزانه بلوبری یا آب بلوبری در درمان عفونت ادراری شما موثر است.
نوشیدن آب زیاد
کمآبی بدن باعث میشود که بدن بیشتر در معرض ابتلا به عفونتها قرار بگیرد. ادرار منظم باعث میشود که دستگاه ادراری تمیز شده و عوامل بیماریزا از آن دفع شوند. بهتر است به هیدراته نگه داشتن بدن و مصرف روزانه تا 8 لیوان آب توجه ویژه داشته باشید. همچنین مواد غذایی که آب بدن را تامین میکنند؛ مانند هندوانه یا خیار را مدام مصرف کنید.
سخن آخر
عفونت ادرار از بیماریهای شایع است که طی آن عوامل بیماریزا مانند باکتریها، قارچها یا حتی در برخی موارد، ویروسها در داخل دستگاه ادراری رشد کرده و باعث بهوجود آوردن عفونت میشوند. دستگاه ادراری معمولا اجازه ورود عوامل خارجی و بیماریزا را نمیدهد؛ اما گاهی سد دفاعی دستگاه ادراری شکسته شده و عوامل بیماریزا به داخل بدن راه پیدا میکنند.
عفونت ادرار معمولا در بخشهای تحتانی دستگاه اداری شامل مثانه یا پیشابراه ایجاد میشود؛ اما گاهی شاهد شیوع این بیماری به کلیهها و اندامهای فوقانی هم هستیم. شیوع و علائم این بیماری در خانمها و آقایان متفاوت است. عفونت ادرار معمولا در خانمها بیشتر از مردان رواج دارد.
برای درمان این بیماری معمولا از آنتیبیوتیکها در دوزها و طول درمانهای مختلف استفاده میشود. مصرف آنتیبیوتیکها علائم بیماری را کنترل کرده و به درمان هرچه سریعتر آن کمک میکند. همچنین درکنار دارودرمانی روشهای خانگی مانند مصرف مواد خوراکی مفید یا مصرف آب بیشتر به درمان سریعتر بیماری و تاثیرگذاری بیشتر داروها کمک میکند.
سوالات متداول
چرا عفونت ادرار در خانمها بیشتر از آقایان رواج دارد؟
ساختار دستگاه ادراری خانمها و همچنین فاصله بیشتر دستگاه ادراری و مقعد در آقایان سبب میشود که عفونت ادرار در خانمها رواج بیشتری داشته باشد.
آیا عفونت اداری میتواند خطرساز باشد؟
بله؛ این بیماری در صورت درمان نشدن، ممکن است به خون راه پیدا کرده و خطر مرگ را در پی داشته باشد.
چطور میتوان سوزش ادرار را از بین برد؟
آب بیشتری بنوشید و از مصرف خوراکیهای اسیدی پرهیز کنید. همچنین ناحیه تناسلی را خشک نگه دارید.