پرستاری از افراد، همراه با انجام ملزوماتی است تا ایمنی و رفاه بیمار تضمین شود. به همین دلیل، نیاز است در رابطه با isbar در پرستاری اطلاعات لازم را داشتهباشید. این اطلاعات موجب میشود تا پرستار بیمار و سایر افراد مراقب، بتوانند ارتباط مناسبتر و با کیفیتتری را در رابطه با بیمار و افراد مربوطه برقرار نمایند. ازاین رو، در ادامه مقاله به توضیح isbar در پرستاری و ارتباط آن با بیمار خواهیم پرداخت.
روش isbar چیست؟
به منظور پاسخ به این سؤال که isbar چیست؟ باید بیان کرد این روش به صورت برقراری ارتباطات صحیح در حین تحویل بیمار معنا میشود. این تحویل ممکن است در زمینههای مختلف همچون تحویل شیفت به شیفت، سرویس به سرویس دیگر، از بخشی مشخص به واحدهای پاراکلینکی، از پزشک به پرستار، از پرستار به پزشک انجام شود.
تکنیک isbar استاندار به منظور انتقال اطلاعات خاص و یا بحرانی مربوط به بیمار به افرادی است که همچون سلامت اول، خدماتی را به بیمار ارائه میدهند. به عبارت دیگر، این تکنیک جهت تنظیم و هماهنگی میان کادر درمان است تا اقدامات لازم در وضعیتهای بحرانی و فوری صورت گیرد.
به نقل از bmcmededuc.biomedcentral.com :
چارچوب ISBAR، تایید شده توسط سازمان بهداشت جهانی، یک رویکرد استاندارد برای ارتباطات ارائه میکند که میتواند در طیف وسیعی از زمینههای بالینی، مانند تغییر شیفت، انتقال بیمار برای آزمایش یا قرار ملاقات، انتقال بین بیمارستانی و تشدید یک بیمار رو به وخامت
در حقیقت isbar مخفف کلمات زیر است:
- (Identify) مشخصات:
در این مرحله، نیاز است تا هویت بیمار براساس دستورالعملی خاص، مورد شناسایی قرار گیرد. - (Situation) وضعیت:
مرحله وضعیت، در زمینه شرح حال بیمار و وضعیت کنونی وی، اطلاعاتی را در اختیار افراد قرار میدهد. - (Background) سوابق:
سوابق نیز مربوط به سابقه بیماری و یا سلامتی فرد است. به عبارتی در سوابق فرد، اطلاعاتی در حوزه بیماریهای زمینهای و سابقه پزشکی او موجود است. - (assessment) ارزیابی:
در ارزیابی، اقداماتی باتوجه به وضعیت بیمار انجام میشود. به عبارتی ارزیابی بیمار شامل اطلاعاتی در حوزه وضعیت کنونی بیمار، تشخیصهای احتمالی در زمینه بیماری فرد و میزان وخامت وضعیت بیمار است. - (Recommendation) توصیهها:
توصیهها نیز به معنی پیشنهاداتی بوده که برای انجام اقدامات بعدی مطرح میشوند.
تحویل بیمار به روش isbar
تحویل بیمار به روش isbar باید دارای کیفیت مناسب و استاندار لازم باشد. از این رو، طبق دستورالعمل ارائه شده برای این روش، میتوان برای فراهم کردن این کیفیت و استاندارد از تکنیکCUBAN استفاده شود که به صورت زیر است:
- (Confidentiality) اصل محرمانگی:
بر طبق این اصل در حین استفاده از isbar لازم است تا اطلاعات حساس و محرمانه بیمار مورد توجه قرار گیرد. برای این منظور، لازم است تا برای حفظ حریم و اسرار بیمار دریافت اطلاعات در مکانی به دور از افراد انجام شود. این اطلاعات محرمانه میتواند مواردی نظیر نتایج مثبت در آزمایشات همچون اچ آی وی، اختلالات روان و موارد این چنینی باشد. - ( Uninterrupted) توالی و پیوستگی در ارائه گزارشات:
انجام فرایند تحویل بیمار باید در کمال آرامش و بدون وقفه انجام شود. - (Brife) خالصه بودن گزارش:
به منظور ارائه اطلاعات در این روش، لازم است تا حد امکان اطلاعات ضروری ارائه شده و از ارائه اطلاعات غیرضروری خودداری شود. - (Accuracy) صحت و دقت اطلاعات:
انتقال اطلاعات باید به صورت دقیق انجام شده و کاملاً از اعتبار و صحت آن اطمینان حاصل شود. لازم است تا این اطلاعات در هر نوبت کاری بروزرسانی شوند. همچنین، ضروری است در انتقال اطلاعات هنگام تحویل بیمار، از کلمات شفاف و اصطلاحات معمول استفاده شود. - (Named nurse) پرستار مسئول بیمار:
مطابق اصل استمرار مراقبت بیمار، لازم است تا پرستاری که مسئول بیمار است، فرایند تحویل بیمار را انجام دهد.
ویژگیهای isbar در پرستاری
بکارگیری روش isbar در پرستاری، مزایای مختلفی را به همراه دارد که عبارت است از:
- انتقال اطلاعات لازم و ضروری مرتبط با بیمار بین افرادی که ارائهدهنده خدمات گوناگون به آنها هستند.
- افزایش میزان دانش و آگاهی کارکنان، در زمینه اطلاعاتی که از فرم ارتباطی بیمار بدست میآید.
- افزایش مهارت و توانایی پرستاران در زمینه دریافت گزارشات لازم و ضروری بیمار از سایر واحدهای مرتبط با بیمار
- افزایش ایمنی بیمار با ارائه اطلاعات لازم به صورت کوتاه و یک جا به ارائهدهندگان خدمات و جلوگیری از بروز آسیبهای احتمالی همچون از کار افتادگی و یا مرگ
- افزایش مهارت و توانایی افراد در کادر درمان برای شناسایی و تشخیص بالقوه مشکلات مرتبط با بیمار
- تسهیل فرایند انجام کار تیمی در میان ارائهدهندگان خدمات
- افزایش میزان رضایت بیماران و همراهان وی، به دلیل ارائه صحیح خدمات از طریق دریافت اطلاعات مناسب
- اجتناب از سؤالات تکراری
- ایجاد استاندارد برای انجام فرایند تحویل شیفت
- تدوام در روند درمانی بیمار و نتیجهگیری مطلوب از آن
- افزایش میزان فهم و درک اطلاعات برای افراد کادر درمان
سخن پایانی
بکارگیری روش isbar در پرستاری بیمار و پرستاری سالمند از مزایای فراوانی هم برای بیماران و هم کادر درمان برخوردار است. به همین دلیل، استفاده از این روش برای تبادل صحیح و آسان اطلاعات و همچنین تحویل ایمن بیمار، یکی از ضرورتها بشمار میرود که رعایت آن باعث ایجاد هماهنگی و آرامش میان کادر درمان و بیماران میشود.
سوالات متداول
حوزههای استفاده از isbar کداماند؟
در حقیقت isbar در حوزههای مختلفی نظیر تحویل بیمار از پزشک به پرستار، از بخشی به بخش دیگر و… استفاده میشود.
آیا ایمنی بیمار از طریق isbar تأمین میشود؟
بله. در واقع این روش یکی از تکنیکهای اجرایی جهت تأمین امنیت بیمار است.
روش isbar چیست؟
به تعریفی ساده، isbar به مکانیسمی امن، جهت تحویل بیمار گفتهمیشود.