مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

پرستار در منزل سلامت اول

مشاوره رایگان خدمات اعزام پرستار

هر آنچه باید درباره مراقبت از بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بدانید

بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

مراقبت از بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی اغلب توسط اعضای خانواده یا پرستار بیمار در منزل انجام می‌شود.
پرستار بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی نقش مهمی در زندگی او ایفا می‌نماید زیرا با راهنمایی و مراقبت صحیح از یک بیمار روانی، فرد قادر خواهد بود به زندگی مستقل خود ادامه دهد.

مشکلات بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

گاهی ممکن است مراقبان و اعضای خانواده فرد مبتلا به اسکیزوفرنی، احساس ناامیدی، استرس و درماندگی را تجربه کنند. لازم است اعضای خانواده و پرستار بیمار طیف در مورد این بیماری اطلاعات لازم را کسب نمایند و از طیف وسیعی از رفتارهایی را که در این بیماری ظاهر می شوند آگاهی داشته باشند .
بهترین روش مراقبت از بیمار مبتلا به اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنیاین است که اقدامات مراقبتی باید به روشی انجام شود که بیمار احساس نکند که به حریم خصوصی او تجاوز شده و دچار استرس اضافی نشود. تنها در صورتی که پرستار بیمار از روش‌های تخصصی مراقبتی استفاده نماید بیمار می تواند از شانس خوبی برای بهبود و رشد روانی بهره مند شود.

تشخیص اسکیزوفرنی

تشخیص اسکیزوفرنی مستلزم مشاهده دو یا چند مورد از معیارهای زیر برای حداقل یک دوره یک ماهه است:

  • توهمات
  • پراکنده گویی
  • رفتار به شدت آشفته یا کاتاتونیک
  • کاهش بیان عاطفی

علاوه بر این، فرد در محل کار، روابط بین فردی یا خود مراقبتی برای مدت زمان قابل توجهی دچار اختلال شده است. همچنین، علائم بیماری باید حداقل شش ماه طول کشیده باشد.
برای تشخیص اسکیزوفرنی، همچنین لازم است احتمال وجود سایر بیماری ها با علائم مشابه را رد نمود. مانند اختلال اسکیزوافکتیو، اختلال دوقطبی، اختلال افسردگی با ویژگی‌های روان پریشی، مصرف مواد، طیف اوتیسم یا اختلالات ارتباطی.
مراقبت از بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

اثرات اسکیزوفرنی

فراتر از معیارهای تشخیصی، فرد مبتلا به اسکیزوفرنی تعدادی از علائم بیماری را نشان می دهد که بر زندگی روزمره وی تأثیرات منفی می گذارد که شامل موارد زیر است:

  • واکنش نامناسب به موقعیت ها (مثلاً خندیدن به اخبار غم انگیز)
  • الگوی خواب مختل شده
  • خشم، اضطراب، افسردگی یا فوبیا
  • احساس از خودبیگانکی
  • احساس اینکه اتفاقات اطرافشان واقعی نیستند
  • مشکلات زبان، حافظه و عملکرد اجرایی
  • ناتوانی از درک اینکه علائم او ناشی از بیماری است
  • عدم تفسیر صحیح موقعیت‌های اجتماعی
  • خصومت یا تهاجمی شدن نسبت به دیگران

به عنوان یک پرستار بیمار، هرچه بیشتر در مورد اسکیزوفرنی بدانید، برای کمک به بیمار و اعضای خانواده او مجهزتر خواهید بود. لازم است با یادگیری علائم بیماری، روش‌های درمان، پیش آگهی از علایم عود بیماری و سایر جزئیات برای موثر بودن در این نقش آماده تر شوید.

پیشنهاد مقاله : بیماری اسکیزوفرنی چیست؟

نیازهای اساسی بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است برای کارهای اساسی زندگی روزمره به کمک نیاز داشته باشد و لازم است پرستار این بیماران دارای توانایی سازماندهی و انظباط مناسبی باشند.
ممکن است لازم باشد در مواردی مانند برنامه ریزی قرار ملاقات با پزشک، رانندگی تا مطب پزشک، طراحی برنامه‌های روتین و فراهم نمودن محیطی قابل پیش بینی و تعیین اهداف واقع بینانه به بیمار کمک نمایید.

کمک به بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

نظارت بر داروهای بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

فرد مبتلا به اسکیزوفرنی احتمالاً داروهای تجویزی خاصی را مصرف می‌کند. از این جهت تعدادی از وظایف پرستار این بیماران مربوط به نظارت به مدیریت داروهای مصرفی آنها می باشد که شامل موارد زیر است:

  • دارو دادن به بیمار
  • نظارت بر مصرف دارو
  • آگاهی از عوارض جانبی داروها و اطلاع رسانی به پزشک یا روانپزشک در صورت مشاهده آنها
  • تشویق فرد مبتلا به اسکیزوفرنی به مصرف منظم داروهای خود
  • استفاده از تقویم دارویی برای پیگیری مصرف داروها
  • تشویق به استفاده از جعبه تقسیم قرص یا تایمر
  • کمک به تزریق داروها
  • کسب آگاهی از تداخلات دارویی
  • تهیه فهرستی از داروها و مکمل‌های ی که توسط بیمار مصرف می شوند
  • اطمینان از عدم مصرف الکل و مواد مخدر توسط بیمار

اهمیت همکاری بیمار در روند درمان

لازم است فرد مبتلا به اسکیزوفرنی تا حد ممکن در روند درمان بیماری همکاری و مشارکت نماید. یادگیری مهارت‌های زندگی، یا مهارت‌های اجتماعی تاثیرات شایانی در بهبود کیفیت زندگی بیمار دارد.
نقش پرستار بیمار اسکیزوفرنی می تواند شامل کمک به بیمار در برخورداری از درمان مناسب، اطمینان از ادامه مراحل درمان یا کمک به انجام اقدامات درمانی در منزل یا جامعه باشد.

خود مراقبتی در بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

استفاده از روش های خود مراقبتی

انجام اقدامات خود مراقبتی مناسب هم برای فرد مبتلا به اسکیزوفرنی و هم برای پرستار او بسیار ضروری و مهم است. چند نمونه از اقدامات خودمراقبتی شامل موارد زیر است:

  • ورزش روزانه حداقل 30 دقیقه
  • پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل
  • عدم مصرف الکل یا مواد مخدر
  • وقت گذرانی با دوستان مناسب
  • برخورداری از خواب کافی
  • مشارکت در فعالیت‌های لذت بخش
  • استفاده از تکنیک‌های ذهن آگاهی یا تنفس عمیق
  • تقویت حس شوخ طبعی

به یاد داشته باشید که این بیماری از نظر احساس ناامیدی، عصبانیت، ترس، گناه یا درماندگی بر بیمار و اطرافیان او تأثیرات عاطفی منفی خواهد گذاشت. لازم است فرد مبتلا به اسکیزوفرنی احساسات منفی خود را بپذیرید تا به جای نادیده گرفتن مشکل، راه‌هایی برای کنار آمدن با آن پیدا کند.

اهمیت کسب آمادگی در مواقع بحرانی

یکی از نکات مهم در مراقبت از بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی داشتن آمادگی برای شرایط بحرانی است؟ اولین چیزی که باید در مورد آن آمادگی کسب نمایید آگاهی از علائم عود بیماری است که شامل مشکلات خواب، کناره گیری اجتماعی، عدم رعایت بهداشت فردی، پارانویا، خصومت، توهم و غیره است. لازم است پرستار فرد مبتلا به اسکیزوفرنی، بداند که در یک موقعیت بحرانی چه کاری باید انجام دهد.

روش مراقبت از بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی
اقدامات کلیدی پرستار در مواقع بحرانی :

  • دسترسی به اطلاعات تماس ضروری (پزشک، درمانگر، بیمارستان، خانواده و دوستان)
  • طرحی برای نحوه برخورد با روان پریشی حاد ( حفظ آرامش، پذیرش ترس‌های اساسی، عدم بحث در مورد هذیان ها، مکالمه با لحن آرام و هدایت بیمار )
  • کمک گرفتن از بیمار در برنامه ریزی‌های درمانی (اجازه دهید بیمار انتخاب کند که به کدام متخصص مراجعه کند تا احساس کند کنترل بیشتری بر امور دارد)

بدون کمک پرستار، فرد بیمار ممکن است نتواند وظایف اساسی مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و یافتن سرپناه در یک بحران را مدیریت کند.
لازم است حتماً در شرایطی که فرد در شرایط بحران و عود بیماری نیست در مورد طرح مراقبت‌های اورژانسی صحبت کنید. این اقدام به کاهش احساس نگرانی در زمانی که واقعاً در موقعیت بحران هستید کمک می‌کند.
در نهایت، یادداشتی از علائم مهم بیماری داشته باشید تا بتوانید به سرعت متوجه شوید که چه زمانی همه چیز تغییر کرده است و ممکن است لحظه عود بیماری شروع شده باشد.

مهارت‌های مقابله با علایم

هر چه فرد مبتلا به اسکیزوفرنی زودتر تحت درمان قرار گیرد و در روند درمان همکاری نماید ، از نظر عزت نفس و امید به آینده وضعیت بهتری خواهد داشت.
به همین دلیل، لازم است پرستار بیمار با آموزش مهارت‌های مقابله ای و راهبردهای خودیاری به بیمار او را برای شرایطی که بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار دارد، حمایت کند. می توان با کمک به فرد مبتلا به اسکیزوفرنی برای انجام کارهایی که قادر به انجام آن است به توانمندسازی او در زندگی کمک نمود.

مقابله با قضاوت اجتماعی

معمولا بیمار نگران قضاوت اجتماعی و عکس العمل دیگران در مورد رفتار خود است. بنابراین ممکن است وسوسه شود که مشکلات خود را از همه افراد پنهان کند.
پنهان نمودن علایم بیماری تنها باعث بروز اضطراب و نگرانی بیشتر و شدت گرفتن علایم می‌شود و شرایط را بدتر می‌نماید. بنابراین لازم است بیمار شرایط خود را بپذیرد و در عین حال برای درمان آنها با پزشک و پرستار خود همکاری نمود و تلاش کند تا بهترین زندگی ممکن را داشته باشد.

زندگی بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی

 محل مناسب زندگی بیمار

فرد مبتلا به اسکیزوفرنی به یک مکان ثابت برای زندگی نیاز دارد. تصمیم گیری در مورد محل زندگی فرد به این بستگی دارد که فرد تا چه حدی می تواند از خود مراقبت کند و چقدر به نظارت دیگران نیاز دارد.
زندگی تحت نظارت پرستار بیمار اغلب بهترین گزینه است، مگر اینکه فرد دارای مشکلات جدی باشد که به محیطی تحت نظارت شدیدتر نیاز دارد. اگر یکی از اعضای خانواده یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی هستید، لازم است که در انجام وظایف مراقبتی تعادل ایجاد کنید. اگرچه ممکن است وسوسه انگیز باشد که همه این کارها را خودتان انجام دهید، لازم است بدانید که نقشی که بر عهده گرفته اید فشار زیادی را به همراه دارد و در نهایت به حمایت یک پرستار بیمار ماهر و باتجربه نیاز خواهید داشت.
توجه داشته باشید که نقش پرستار بیمار برای فرد مبتلا به اسکیزوفرنی بسیار مهم است. به معنای واقعی کلمه، ممکن است یک پرستار مناسب تنها کسی باشد که فرد مبتلا به اسکیزوفرنی را از بیکاری، بی خانمانی و سایر پیامدهای منفی این بیماری دور نگه می دارد.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

منبع : Caregiving for Schizophrenia

0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مشاوره رایگان خدمات اعزام پرستار