مراقب سالمند در منزل چه وظایفی دارد: پیری و افزایش سن از چالشهای اجتناب ناپذیر زندگی آدمی هستند. زندگی سالمند با مشکلات گوناگون روحی و جسمی همراه است که نه تنها خود فرد، بلکه خانواده او از جمله فرزندانش را تحت تاثیر قرار میدهند. با وجود انواع چالشها و مشغلههای فراوان ممکن است اعضای خانواده، نتوانند از پس تمامی نیازها و اقدامات مراقبتی سالمند خود بر بیایند. پس لازم است پرستاری دلسوز و متخصص استخدام نموده و وظایف نگهداری، مراقبت، رسیدگی و کنترل سلامت سالمند را به وی بسپارند.
7 وظیفه مهم مراقب سالمند در منزل
اگر نیازمند استخدام مراقب سالمند در منزل هستید و یا قصد فعالیت در این زمینه را دارید، لازم است با وظایف مراقب سالمند در منزل آشنا شوید. به این منظور در ادامه با مجموعه بزرگ و معتبر سلامت اول همراه باشید تا بهترین پاسخ را برای سوال مراقب سالمند در منزل چه وظایفی دارد؟ ارائه بدهیم. با توجه به تجربه ی زیاد و سابقه درخشان مرکز سلامت اول در زمینهی ارائهی خدمات به سالمندان عزیز، در این مقاله تلاش می کنیم مهمترین وظایف یک مراقب پرستار را برای شما بیان کنیم.
1- فراهم کردن آرامش، امنیت و مراقبت از سالمند
بی تردید این نخستین وظیفه و یکی از مهمترین دلایل استخدام مراقب سالمند در منزل است. پرستار سالمند در درجه اول باید همراه خوبی برای سالمند بوده و با تمام حواس خود از سالمند مراقبت کند و با توجه به نیازهای سالمند، شرایط آرام و ایمنی را برای زندگی وی فراهم نماید.
2-کنترل سلامت سالمند و پیگیری روند درمان
کهولت سن فرد را دچار فرسودگی روحی و جسمی کرده و احتمال بروز بسیاری بیماریها را افزایش میدهد. بیماریهای قلبی، تنفسی، حرکتی، مشکل در بینایی، شنوایی، اختلالات ذهنی مثل آلزایمر و… از جمله بیماریهای رایج در سالمندان هستند که پرستار وظیفه دارد به بهبود و کنترل آنها کمک کند و با درک درست سالمند، به او روحیه و انگیزه زندگیوو درمان ببخشد. در این مورد، پرستار باید با نظم و هوشیاری اقدامات درمانی و مصرف داروها را پیگیر و به سالمند یادآور شود؛ و همچنین با مشاهده علائم جدید بیماری روحی و جسمی، آنها را به پزشک و خانواده سالمند اطلاع دهد.
3- توانایی برقراری ارتباط موثر با سالمند
توانایی برقراری ارتباط با سالمند برای یک مراقب سالمند در منزل، نه یک مزیت، بلکه یک ضرورت به حساب میآید. قشر سالمند به دلیل کهولت سن، بیماری، کم حوصلگی و… نیازمند روحیه و انگیزه زندگی است. از سوی دیگر انزوا و صحبت نکردن سالمند، باعث کاهش فعالیت ذهنی و در پی آن، کاهش هوشیاری او میشود. از این جهت است که مراقب سالمند باید مهارت ارتباط با سالمند را بلد باشد و با حوصله و اشتیاق به صحبت با سالمند، گوش کردن به خاطرات و حتی درد دلهای او بپردازد. پیشنهاد میشود مطلب 10 نکته برای برقراری ارتباط موثر با سالمند را مطالعه کنید.
4- رعایت بهداشت و اقدامات نظافتی سالمند
اقدامات نظافتی و حفظ آراستگی سالمند از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مراقب سالمند در منزل باید در انجام کارهایی چون کوتاه کردن ناخنها، شانه کردن مو، کوتاهی موهای زائد بدن، مسواک زدن، استحمام و رفتن به سرویس بهداشتی به سالمند کمک کند و با نظم و دقت سعی در حفظ آراستگی و بهداشت او داشته باشد. همچنین در مورد سالمندان که اختیار ادرار خود را از دست دادهاند، بستن پوشک نیز از وظایف پرستار در حوزه بهداشت و نظافت است. پیشنهاد میشود جهت درک بهتر این موضوع، مقاله اصول تعویض پوشک سالمندان را مطالعه کنید.
5- آماده کردن تغذیه مناسب و رسیدگی به امور منزل
تغذیه سالمندان شرایط خاص خود را دارد. با توجه به سنین حساس پیری و بیماریهای رایج این دوران، فرد باید از خوردن برخی خوراکیها و غذاها پرهیز کرده و غذاهایی خاص را با روش پخت مناسب مصرف کند. از این رو مراقب سالمند در منزل موظف است غذا مناسب سالمند را تهیه نماید. جدای از پخت و پز، رسیدگی به امور منزل نیز جزو وظایف برخی پرستاران سالمند است. مرتب کردن، جارو کشیدن و حفظ پاکیزگی محیط زندگی سالمند، به آرامش و بهبود کیفیت زندگی او کمک میکند.
6- عملیات تخصصی پرستاری
نیاز به تزریقات سرم و آمپول، تعویض سوند سالمند، تعویص پانسمان و… از عملیاتهای تخصصی پرستاری هستند که در طول نگهداری از سالمند ممکن است به کار بیایند. پرستار سالمند موظف است در مواقع نیاز این اقدامات را انجام داده و با این عملیاتهای درمانی، بهداشت و سلامت فرد را حفظ کند. از این جهت است که یکی از شروط استخدام پرستار، مدرک تحصیلی و سابقه کار در بیمارستان میباشد. شایان ذکر است که تمامی پرستاران مجموعه سلامت اول، دارای تخصص، مهارت و تجربه کافی هستند و از پس عملیاتهای تخصصی پرستاری سالمند به خوبی بر میآیند.
7- محافظت از سلامت روحی سالمند
همه ما در تمام طول زندگی خود نیازمند مراقبت و کمک روحی از جانب اطرافیان مان هستیم. اما این نیاز در دوران کودکی، سالمندی و تروما (آسیبهای روحی مثل از دست دادن عزیزان، شکست عشقی، بیماری و…) بیشتر احساس میشود. سالمندان در سن حساسی هستند و روحیه شکننده و آسیب پذیری دارند. افزایش سن، مشکلاتی اعم از کاهش توانایی جسمی، از دست دادن زیبایی و جوانی، نگرانی فرزندان و… را در پی دارد و از این جهت است که پرستار سالمند باید به سلامت روان فرد اهمیت دهد. همصحبتی با سالمند و وقت گذاشتن برای تفریحات ممکن مثل پیاده روی، انجام بازی و… از جمله اقدامات پرستار در جهت حفظ سلامت روحی سالمند هستند.
امیدواریم با مهمترین وظایف مراقب سالمند در منزل، بهخوبی آشنا شده باشید. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات مرتبط در این زمینه، حتماً مقالهی “وظایف یک پرستار سالمند چیست؟” را مطالعه کنید.
این مقاله هم مفید است: وظایف مؤسسات پرستاری و عملکرد آنان در جامعه
سخن پایانی
کسب اطلاع در مورد وظایف پرستار سالمند در انتخاب بهتر و بررسی عملکرد پرستار به شما کمک میکند تا پاسخ بهتری به سوال؛ مراقب سالمند در منزل چه وظایفی دارد؟ داشته باشید. همچنین اگر قصد استخدام و اشتغال به کار در این حوزه را دارید، باید از وظایف مراقب سالمند در منزل آگاه باشید. بهترین خدمات پرستاری از کودک، سالمند و بیمار را میتوانید از مجموعه بزرگ و خوش سابقه سلامت اول دریافت کنید.
این مطلب را نیز بخوانید: 6 نکته برای کمک به پرستار سالمند در برخورد با بیمار سالمند