سرطان لاله گوش auricular cancer یکی از نادرترین سرطان ها بوده که ابتدا از لاله گوش شروع شده و بعد به بخش داخلی گوش سرایت می کند. این بیماری جز دسته های سرطان سر و گردن بوده که بعد از سرایت به بخش داخلی سبب درد بسیار زیادی می شود و توانایی درگیر کردن بسیاری از اجزای گوش مانند استخوان گیجگاهی و استخوان پشت گوش را نیز دارد.
در صورتی که سرطان لاله گوش به موقع توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود می توان از پیشروی آن به بخش های داخلی جلوگیری کرد، در صورتی که شناسایی آن با تاخیر انجام شود می تواند سبب عوارض بسیار زیادی شود که گاهی در برخی از موارد نیاز به استفاده از خدمات پرستار بیمار برای جلوگیری از پیشرفت بیماری درون خانه می باشد.
سرطان لاله گوش چیست؟
همانطور که که گفته شد سرطان لاله گوش یکی از انواع سرطان سر و گردن بوده که ابتدا در بخش خارجی گوش ایجاد شده و در صورتی که برای درمان آن هیچ اقدامی صورت نگیرد می تواند با پیشرفت به بخش های داخلی و آلوده کردن بخش های داخلی مانند استخوان پشت گوش سبب عوارض و مشکلات زیادی شود که در اینصورت درمان آن نیز سخت تر و بدتر می شود.
به نقل از وبسایت رسمی healthline :
سرطان گوش می تواند هر دو قسمت داخلی و خارجی گوش را درگیر کند. اغلب به عنوان یک سرطان پوست در گوش خارجی شروع می شود و سپس در ساختارهای مختلف گوش از جمله کانال گوش و پرده گوش پخش می شود.
سرطان گوش نیز ممکن است از داخل گوش شروع شود. این می تواند استخوان داخل گوش که استخوان تمپورال نامیده می شود را تحت تاثیر قرار دهد. استخوان تمپورال شامل استخوان ماستوئید نیز می شود. این توده استخوانی است که در پشت گوش خود احساس می کنید.
سرطان گوش بسیار نادر است. سالانه تنها حدود 300 نفر در ایالات متحده به آن مبتلا می شوند. در مقابل، بر اساس گزارش موسسه ملی سرطان، انتظار می رود بیش از 250000 مورد جدید سرطان سینه در سال 2018 تشخیص داده شود.
علت ابتلا به سرطان لاله گوش
با توجه به اینکه سرطان لاله گوش همانند سرطان بینی یکی از نادرترین نوع سرطان های سر و گردن بوده به همین علت تحقیقات کامل و جامعی در مورد علل و دلایل ابتلا به این بیماری هنوز انجام نشده است. اما تعدادی از محققان با توجه به تحقیقات خود به یکسری از دلایل ابتلا به این بیماری دست پیدا کرده اند که به صورت زیر می باشد:
- عفونت های مداوم گوش
یکی از اصلی ترین دلایلی که افراد به سرطان لاله گوش مبتلا می شوند، عفونت ها مکرر گوش بوده که همین امر میتواند سیستم ایمنی بدن و گوش فرد را در مقابل انواع بیماری های تضعیف کند.
- افزایش سن
یکی دیگر از علل ابتلا به این نوع سرطان نادر همانند بسیاری از بیماری های افزایش و کهولت سن بوده که بدیهی است سیستم ایمنی بدن افراد در سنین بالا بسیار ضعیف شود که در مقابل هرگونه بیماری ناتوان باشند.
- اشعه آفتاب
یکی از علت هایی که در ابتلا و گسترش سرطان لاله گوش افراد نقش دارد، اشعه آفتاب و عدم استفاده از کرم ضد آفتاب می باشد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت زمان طولانی در طول روز می تواند بسیار آسیب زا و مضر برای بدن به خصوص در سنین بالا باشد.
با توجه به اینکه تعداد افراد مبتلا به سرطان لاله گوش بسیار کم بوده اطلاعات دقیق و جامع و کاملی در رابطه با نحوه ابتلا و علت بروز آن وجود ندارد و موارد ذکر شده فقط بخشی از حدثیات و آزمایشات متخصصین بر روی تعداد افراد معدود مبتلا به این بیماری می باشد و درصد صحت آن بسیار کم می باشد.
سرطان لاله گوش چه انواعی دارد؟
این نوع سرطان همانند اکثر بیماری ها دارای انواع مختفی می باشد که به صورت زیر می باشد:
- سرطان لاله گوش پاینه
این نوع خارجی ترین نقطه گوش را مورد هدف قرار می دهد و به راحتی قابل درمان است. - سرطان سنگفرشی لاله گوش
این نوع قسمت های عمیق پوست را در بر میگیرد و آلوده کردن بافت غیر پوستی در این نوع بسیار بالا است و می تواند تا غضروف گوش پیشرفت کند. - ملانوما
در این نوع رنگدانه های پوستی آلوده شده و از نوع بسیار نادر سرطان لاله گوش بوده و می تواند خطرناک باشد.
سه نوع گفته شده فوق از اصلی ترین انواع سرطان لاله گوش بوده که تا به حال پزشکان و محققان کشف کرده اند که هر کدام از این انواع درمان و راه های تشخیص مخصوص به خود را دارند. به نکته ای که باید توجه کرد این است که در صورت بروز هر کدام از آنها میبایست مسیر درمان را به جدیت پیگیری کنید.
علائم سرطان لاله گوش
معمولا نشانه ها و علائم اولیه سرطان لاله گوش با ایجاد یک زخم یا خال به رنگ صورتی و از جنس سلول های سنگفرشی بر روی لاله گوش ایجاد می شود و با گذر زمان نه خوب می شوند و نه از بین می روند بلکه پیشرفت کرده و در نواحی مختلف گوش ایجاد می شوند. علاوه بر نشانه ظاهری گفته شده این بیماری علائم دیگری نیز دارد که بسته به نقاط درگیر شده می تواند متفاوت باشد که تعدادی از این علائم با توجه به نواحی درگیر شده به صورت زیر می باشد:
نشانه سرطان لاله گوش با درگیری در مجرا های گوش
زمانی که این بیماری مجرای گوش را درگیر کند علائم و نشانه های زیر در فرد ظاهر می شود:
- کاهش و از دست دادن شنوایایی
- خون آمدن از گوش
- ضعیف شدن عضلات صورت
- حس کیپ شدن گوش ها
- ترشحات غیر عادی از گوش
- داشتن درد شدید
علائم درگیر شدن گوش میانی به سرطان لاله گوش
یکی از اصلی ترین نشانه های آلوده شدن گوش میانی به این نوع بیماری و سرایت آن به این بخش خونریری از گوش می باشد. به جز خونریزی، کر شدن و از دست دادن شنوایی به صورت کامل و درد در یک یا هر دو گوش از علائم و نشانه های آلودگی گوش میانی به سرطان می باشد.
نشانه سرایت سرطان لاله گوش به گوش درونی
زمانی که درمان سرطان لاله گوش به تعویق بیوفتد و فرد نسبت به آن بی تفاوت باشد، گوش درونی آلوده شده و نوع شدید بیماری به واسطه پیشرفت آن در فرد ایجاد شده که با علائم و نشانه های زیر همراه می باشد و نیاز به مراقبت از بیمار سرطانی به صورت حرفه ای و تخصصی می باشد:
- درد های شدید در هر دو گوش
- کر شدن و از دست دادن توانایی شنوایی به صورت کاملا و بدون بازگشت
- سرددرد
- وزوز و شنیدن صدا در گوش
- ایجاد سرگیجه
- به وجود آمدن گره هی لنفاوی در گردن
راه های تشخیص سرطان لاله گوش
نمونه برداری از زخم، خال و علائم ظاهری سرطان لاله گوش اصلی ترین و بهترین روش برای تشخیص این بیماری بوده که بعد از انجام آزمایشات دقیق در ازمایشگاه جواب قطعی آن قابل پیگیری است. در صورتی که جواب آزمایش و نمونه برداری مثبت بود پزشک با انجام عکس برداری از طریق سی تی اسکن نسبت به بررسی نوع، اندازه و محل دقیق ضایعات سرطان می پردازد.
درمان سرطان لاله گوش
اولین قدم در درمان سرطان لاله گوش شناسایی نوع آن است. با توجه به نوع این بیماری روش های زیادی برای مداوا و درمان وجود دارد که تعدادی از این روش ها به صورت زیر می باشد:
جراحی سرطان لاله گوش
یکی از روش های درمان قطعی بیماری سرطان لاله گوش بوده که با توجه به نوع و محل دقیق آن روش های متفاوتی وجود دارد. به طور مثال در صورتی که ضایعات سرطانی بخش خارجی گوش را درگیر کرده باشد، پزشک برش گوش را پیشنهاد می دهد. برش گوش یکی از روش های جراحی بوده که با استفاده از بی حسی موضعی برای از بین بردن ضایعات پوستی انجام می شود.
همچنین اگر سرطان لاله گوش به صورت جزئی قسمت کوچکی از گوش را در ناحیه خارجی درگیر کرده باشد، در اینصورت پزشکان جراحی ماز را پیشنهاد می کنند. در این روش درمان، بخش کوچک آلوده شده را با استفاده از تجهیزات خاص برش زده و بخش سرطانی را از بدن و گوش حذف و ریموو می کنند.
درمان سرطان لاله گوش با پرتو درمانی
یکی از بهترین روش های برای درمان سریع انواع سرطان به خصوص سرطان لاله گوش، پرتودرمانی بوده که در بازه 4 تا 6 هفته ای انجام می شود. در این روش برای از بین بردن سلول های سرطانی از تاباندن اشعه های قوی استفاده می کنند که معمولا برای جلوگیری از بازگشت سلول های آلوده بعد از جراحی نیز این روش بسیار کاربردی و موثر می باشد.
جلوگیری از سرطان لاله گوش
با توجه به این که این بیماری بسیار کمیاب و نادر بوده و تا به اکنون نیز علت سرطان لاله گوش نیز به درست کشف نشده است، بنابراین راه های پیشگیری و جلوگیری قطعی برای این بیماری وجود ندارد. اما روش های که محققین این زمینه برای جلوگیری از این بیماری نادر برای افراد و پرستار در منزل توصیه می کنند شامل موارد زیر می باشد:
- عدم استعمال دخانیات و مشرولات الکلی
- قرار نگرفتن در معرض نور خورشید و اشعه های شدید
- دور بودن از دود سیگار و قلیان
- شست و شو گوش در صورت عفونی بودن آن
- جدی گرفتن ضایعات پوستی ایجاد شده در لاله گوش
- رعایت بهداشت فردی
به طور کلی می توان گفت که سرطان لاله گوش نادرترین نوع سرطان سر و گردن کشف شده در حال حاضر بوده که با توجه به کمیاب بودن آن، هنوز علت و دلایل ابتلا به آن به درستی و قطعی کشف نشده است. داشتن گوش درد، عفونت، کم شنوایای و از دست دادن شنوایی از علائم اصلی این نوع سرطان بوده که پزشکان برای درمان آن چندین روش را پیشنهاد کرده اند که با توجه به شدت و موقعیت سلول های سرطانی تصمیم گیری میشود و روش قطعی برای در امان بودن از این بیماری تاکنون ثبت نشده است.
سوالات متداول
سرطان لاله گوش چه علائم و نشانه هایی دارد؟
ترشحات گوش، عفونت های شدید و از دست دادن شنوایی و درد شدید از علائم اصلی این بیماری می باشد.
آیا سرطان لاله گوش خطرناک است؟
در صورتی که این نوع بیماری درمان نشود میتواند سبب کر شدن و حتی آسیب رسیدن به مغز و حتی مرگ شود.