آیا مشکلات بینایی سالمندان طبیعی است؟ با افزایش سن شانس بیشتری برای بروز دارند. افزایش سن مانند هر عضوی از بدن را به نحوی دچار کهولت و سالمندی می کند. چشم هم از این مقوله جدا نیست و طبعا در طی گذشت ایام احتمال بالایی برای ایجاد مشکلاتی در چشمان افراد سالمند وجود دارد. بهتر است سلامت چشم دست کم سالی یک بار توسط پزشک متخصص چک شود. این کار باعث می شود تا در صورت وجود ناراحتی های جزئی بتوانیم مشکل و یا بیماری را کنترل و درمان کنیم و از پیشرفت آن جلوگیری کنیم. بیماری های زمینه ای هم در مشکلات چشم بی تاثیر نیستند. افراد سالمند و غیر سالمندی که دچار دیابت یا فشار خون بالا هستند بیشتر در معرض مشکلات بینایی هستند. خدمات پرستاری سلامت اول در زمینه انواع مشکلات بینایی در سالمندی، عوارض و درمان آنها این این مقاله در گردآوری کرده است.
چطور از مشکلات بینایی سالمندان جلوگیری کنیم؟
افراد بالای 60 سال برای دوری از مشکلات بینایی در سالمندان باید به صورت سالیانه تحت معاینه پزشکی و بینایی سنجی قرار بگیرند. بهترین کار مراجعه سالانه به چشم پزشک بوده و در صورت وجود مشکل در چشم ها با این معاینات دورهای سریعا مشکل در مراحل ابتدایی کشف شده و با درمانهای لازم می توان شانس سلامتی چشمها را افزایش داد. افرادی که از لنز یا عینک استفاده می کنند باید به صورت سالیانه چکاپ بینایی، برای تعیین نمره چشم را حتما انجام دهند. البته یکی از مواردی که میتوان در جهت سلامت چشم انجام داد جراحی است که در این صورت بهتر است از یک پرستار بیمار نیز کمک بگیرید.
مشکلات چشمی رایج بینایی سالمندان
مشکلات رایج در بینایی سالمندان تا حدود زیادی قابل درمان هستند. در برخی موارد مشکلاتی که در بینایی افراد به وجود می آید به دلیل سایر بیماری هاست که اثر خود را روی کارکرد چشم هم گذاشته اند. در ادامه به رایج ترین مشکلات چشمی که در سالمندان بروز می کند می پردازیم.
پیرچشمی در سالمندان
در حالتی که فرد سالمند مبتلا به پیرچشمی می شود دیدن اجسام بسیار نزدیک یا ریز برایش کاری سخت و دشوار خواهد بود. از راه هایی که برای این مشکل در نظر گرفته می شود عینک مخصوص پیرچشمی است که سالمندان برای مطالعه می توانند از آن استفاده کنند.
فلوتر یا مگسپران چشمی در سالمندان
ممکن است سالمند در مقابل چشمانش لکه های کوچک و شناوری را ببیند. این لکه ها در فضای اتاق با نور مناسب پدیدار می شوند. این مشکل فلوتر چشمی نام دارد و از مشکلات طبیعی سنین سالمندی است اما در برخی مواقع ممکن است ریشه در مشکلات جدی تری مانند جدا شدن شبکیه داشته باشد. در صورت مشاهده این لکه ها حتماً به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنید.
اشک بیش از حد چشم نشانه چه بیماری ای
اگر به نور شدید، وزش باد و یا خشکی چشم حساسیت داشته باشید ممکن است این وضعیت برای چشم های شما پدید بیاید. در این مواقع استفاده از یک عینک آفتابی برای چشم ها و تشویق سالمند به استفاده از آن، ریزش اشک از چشم ها را محدود و کنترل می کند. این ریزش اشک ممکن است به دلایل دیگری هم باشد. از جمله مسدود شدن مجرای اشکی یا عفونت که چشم پزشک به راحتی قادر به تشخیص آن است.
دژنراسیون ماکولای خشک یا تباهی لکه زرد
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا، یکی از علت های اصلی نابینایی در سالمندی است. لکه زرد یا ماکولا قسمتی از شبکیه است که حساس به نور بوده و دید مستقیم و واضح را برای کارهای دقیقی مانند کتاب خواندن یا رانندگی میسر می کند. در این بیماری ماکولا یا لکه زرد آسیب می بیند.
این نوع بیماری در لکه زرد چشم بر دو نوع خشک و تر است. نوع خشک شیوع بیشتری داشته و حدود 90 درصد جمعیت بیماران را تشکیل می دهد. کاهش دید در نوع تر شدید تر و جدی تر است.
بیماری تباهی لکه زرد بیشتر در زنان شایع است. همچنین افراد بالای 65 سال معمولا بیشتر در معرض این بیماری هستند. این بیماری می تواند عارضه ای از بعضی دارو ها باشد ولی در اکثر اوقات در ایام پیری بدون علت خاصی بروز می کند. به نظر می رسد عامل وراثت نقش مهمی در ابتلا به این بیماری داشته باشد.
بیتر بخوانید :تکامل بینایی و توانایی تشخیص رنگ در نوزادان
مشکلات در پلک سالمندان
قرمز و متورم شدن پلک ها، خارش و ایجاد پوسته در مژه ها از مشکلات رایج چشم در قسمت پلک هاست. این بیماری می تواند دلایل مختلفی داشته از دلایل اصلی آن می توان به بیماری بلفاریت یا التهاب پلک بروز کند. این بیماری با قرار دادن کمپرس آب گرم روی چشم ها و اسکراب کردن ملایم چشم ها بهبود می یابد.
بیماریها و اختلالات چشمی سالمندان
برخی بیماری های چشمی به قدری وخیم هستند که ممکن است حتی به نابینایی فرد منجر شوند. یکی از مشکلات برخی از این بیماری ها این است که شاید در مراحل اولیه ایجاد و شکل گیری در چشم ها به راحتی قابل تشخیص نیستند و علایم خاصی ندارند. بهترین راه حل برای پیشگیری از وخامت این بیماری هال بهتر است به صورت سالیانه برای معاینه چشم ها به چشم پزشک مراجعه کنیم.
آب مروارید چیست
در بیماری آب مروارید فضاهای ابری در چشم شکل می گیرند. و در نتیجه باعث تاری در دید فرد می شوند. این بیماری در اوایل شروع اثر زیادی روی بینایی ندارد اما با زیاد شدن و پیشرفت آن می تواند اثرات نامناسبی روی چشم بگذارد. آب مروارید با جراحی توسط چشم پزشک درمان می شود. برای اینکه بدانید علائم آب مروارید در سالمندان چیست و برای پیشگیری ازابتلا به آب مروارید چه باید کرد مقاله مربوط به آب مروارید چشمی را مطالعه فرمایید.
بیماری بینایی مربوط به قرنیه سالمندان کدامند
وجود مشکل در قرنیه با بروز درد و مشاهده هاله نور در اطراف اجسام همراه است. تجربه عفونت چشم و یا ضربه به چشم ممکن است عاملی برای ایجاد مشکلات قرنیه باشد. این بیماری درمان ساده ای دارد و معمولا با مصرف قطره چشم و تغییر نمره عینک به راحتی می توان آن را برطرف کرد.
چگونه خشکی چشم بروز می کند
وقتی غده های اشکی به درستی کار نکنند، چشم ها دچار خشکی خواهند شد. این مشکل با سوزش چشم ها همراه است و در سنین بالا افزایش پیدا می کند.
اشک مصنوعی راهی مناسب است که چشم پزشکان توصیه می کنند. مرطوب نگه داشتن هوای خانه و استفاده از پماد های مخصوصی که چشم پزشک تجویز می کند می توان این بیماری را بهبود بخشید و اثرات آن را کم کرد. در رابطه با این موضوع که آیا خشکی چشم خطرناک است میتوانید مقاله مربوط به خشکی چشم را مشاهده نمایید.
گلوکوم چیست و درمان آن چگونه است؟
نام دیگر بیماری گلوکوم آب سیاه است که بر اثر فشار بیش از حد مایعات داخل چشم بروز می کند. در مراحل اولیه بیماری گلوکوم می توان آن را با استفاده از قطره های چشمی، عمل جراحی و یا لیزر درمان کرد اما در صورت عدم درمان به هنگام می تواند قدرت بینایی فرد را به شدت کم کند.
انواع اختلالات شبکیه در سالمندان کدامند
افزایش سن باعث شیوع انواع مشکلات در شبکیه چشم می شود:
- دژنراسیون ماکولا وابسته به سن این بیماری باعث اختلال در بینایی فرد در فعالیت های روزانه مانند مطالعه و رانندگی می شود.
- رتینوپاتی دیابتی که در بیماران دیابتی بروز می کند و با تنظیم قند و کلسترول و فشار خو.ن از بین می رود.
- جداشدگی شبکیه در افراد سالمند مشکل حادی است. در این بیماری شبکیه از پشت چشم جدا می شود.
کم بینایی در سالمندان
در کم بینایی فرد نمی تواند با استفاده از عینک، لنز، دارو یا جراحی بینایی خود را تقویت کند. این سالمندان در تشخیص چهره و دید درست مشکل بسیاری دارند و در کار های معمولی روزانه مانند کتاب خواندن و غذا درست کردن دچار مشکلات زیادی می شوند.
برای اینکه بدانید کدام ویتامین در سلامت چشم و بینایی نقش دارد مقاله مربوط به 9 ماده مغذی مؤثر بر سلامت چشم را با دقت کامل مطالعه کنید.
اگر فرد سالمند دچار مشکل کم بینایی است می توانیم از راه های زیر برای بهبود کیفیت زندگی این افراد استفاده کنیم:
- کلید های لامپ ها را با رنگی متفاوت از رنگ دیوار انتخاب کنید.
- بهتر است برای پله ها نوار رنگی تهیه کنیم تا فرد بتواند پله را تشخیص دهد..
- تا جای امکان فضای اتاق ها باید روشن و پر نور باشد.
- راه حل مناسب دیگر استفاده از چراغ های هوشمند و حرکتی است. این کار باعث می شود این افراد همیشه نور کافی در اختیار داشته باشندت.
- برای این افراد تلفن و ساعت هایی انتخاب کنید که شماره های آنها بزرگ باشد تا بتوانند آنها را ببینند.
- روی وسایل آشپزخانه برچسب های راهنمایی بچسبانید.
سخن پایانی
در دوران سالمندی معمولا چشم ها دچار ضعف و کهولت می شوند. در این میان مشکلات رایجی وجود دارد که به صورت عمده سالمندان را تهدید می کنند. مشکلات رایجی مانند آب مروارید، خشکی چشم یا کم بینایی در این افراد به وفور دیده می شود.. با چکاپ سالانه از چشم ها در صورت بروز این مشکلات می توانیم آنها را تا حد زیادی کنترل کنیم.
افراد مسن به دلیل کم سو شدن چشم ها به مراقبت و کمک اطرافیان نیاز دارند. یکی از مشکلات رایج این افراد سقوط و زمین خوردن آنها است که می تواند باعث آسیب های جدی در بدن آنها شود. برای کنترل این مشکل بهتر است از راه های مختلف برای ایمن سازی خانه ای که سالمند در آن زندگی می کند استفاده کنیم و همچنین برای اطلاع از شرایط نگهداری سالمند در منزل مقاله مربوط به پرستاری سالمند در منزل را مشاهده نمایید.
منبع: Cambridge