بیماری فشار خون که از آن با عنوان قاتل خاموش نیز یاد میشود، از شایعترین مشکلات دوران سالمندی به حساب میآید. دلیل این نامگذاری این است که ممکن است فرد مبتلا به آن هیچگونه علامتی را در خود مشاهده نکند. بنابراین فرد تا مشکلی جدی برای قلب، کلیهها و مغز به وجود نیاید، متوجه بیماری خود نخواهد شد.
در این مقاله از سایت سلامت اول قصد داریم تا در مورد علت نوسان فشار خون در سالمندان صحبت کرده و یک روش برای درمان فشار خون برای همیشه را بیان کنیم. تا انتهای این مقاله با سلامت اول همراه باشید.
بیماری فشار خون در سالمندان بالای 70 سال
همانطور که گفتیم فشار خون شایعترین بیماری بین افراد سالمند میباشد. طبق آمار منتشر شده از وزارت بهداشت جهانی، حدود 25 درصد از جمعیت سالمندان با نیازهای ویژه مبتلا به فشار خون هستند.
پییشنهاد میشود: آلودگی هوا چقدر بر سلامت سالمندان تاثیر دارد؟
البته این آمار در ایران به خاطر سبک زندگی نامناسب افراد و همچنین عدم فعالیت جسمانی، بیشتر از نرخ ابتلای جهانی است. همچنین طبق تحقیقات میدانی به عمل آمده، مردان در سنین پایینتر و زنان در سنین بالاتر مستعد ابتلا به فشار خون هستند.
علاوه بر بالا بودن فشار خون، ممکن است افراد به فشار خون متغیر مبتلا شوند. در این مورد، فرد نوسانات زیادی را در طول روز تجربه میکند.
شاید تصور کنید که نوسان فشار خون در ساعات مختلف روز برای تمامی افراد اتفاق میفتد. اما باید بگوییم که در صورت ابتلا به فشار خون متغیر، شخص نوسانات بیشتری را در فشار خون خود خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب در سالمندان
روشی قطعی برای درمان فشار خون متغیر وجود ندارد، حتی داروهای تجویز شده برای درمان این نوع فشار خون را نباید بیش از 4 بار در هفته مصرف کرد. با این حال تغییر در سبک زندگی و حتی مصرف داروهای ضداسترس میتوان آن را کنترل کرد. در ادامه این مقاله روشهای موثر در درمان فشار خون بالا و همچنین درمان فشار خون پایین در سالمندان بیان خواهیم کرد.
علت نوسان فشار خون در سالمندان
به طور کلی افزایش سن مهمترین علت نوسان فشار خون در سالمندان به شمار میآید. مورد دیگر برای علت نوسان فشار خون، میتوان به عوامل محیطی و وراثتی اشاره کرده، که به آن فشار خون اولیه گفته میشود. در مقابل، ابتلا به برخی بیماریها نیز موجب ابتلای شخص به فشار خون میشود که به آن فشار خون ثانویه گفته میشود.
با این حال از مهمترین عوامل مهم در نوسانات فشار خون در سالمندان، میتوان موارد زیر را نام برد:
- داشتن اضافه وزن
- تغذیه نامناسب
- عدم تحرک کافی روزانه
- استرس و اضطراب شدید
- مصرف بیش از حد نمک
- استفاده از داروهای خاص
- مصرف دخانیات
- مصرف بیش از حد الکل
- عدم استفاده کافی از مواد غذایی حاوی پتاسیم
برای کاهش نوسان فشار خون در افراد سالمند، تغییرات در سبک زندگی مانند تمرین منظم، رژیم غذایی سالم، کاهش استرس، و مراجعه به پزشک برای مشاوره و درمان بیماریهای مزمن بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: درمان و کاهش فشار خون | 8 عامل افزایش فشار خون
همچنین، مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک نیز ممکن است لازم باشد تا فشار خون به حد مطلوبی کنترل شود.
عوارض ابتلا به فشار خون
اصطلاح فشار خون عبارت است که برای نیروی وارد شده به دیواره رگها در اثر جریان خون پمپاژ شده در آنها مورد استفاده قرار میگیرد. بیماری فشار خون تا عوارضی از خود نشان ندهد، شخص ابتلای خود به آن را متوجه نخواهد شد. بنابراین به خاطر نامحسوس بودن این بیماری و همچنین بالاتر رفتن فشار خون با افزایش سن به طور طبیعی، کنترل آن اهمیت زیادی پیدا میکند.
خدمات طب سالمندی در منزل راهکاری مناسب برای مدیریت بیماری های مزمن و حاد هستند. این بیماری ها مواردی همچون نارسایی های قلبی، دیابت، آرتروز، آلزایمر و پوکی استخوان را در بر می گیرند. مراجعه متخصصین طب سالمندی به منزل شما میتواند راحتی بیشتری را برای سالمند فراهم سازد.
میزان فشار خون که آن را با یک کسر که شامل دو عدد فشار خون سیستولی و دیاستولی میباشد، نشان میدهند. فشار خون نرمال در سالمندان 13 روی 8 است، که فشار خون بالاتر از آن با عنوان فشار خون بالا در نظر گرفته میشود. همچنین فشار خون پایینتر از 9 روی 6 به عنوان فشار خون پایین شناخته میشود.
در شرایطی که فرد نیاز به بررسی شبانه روزی فشار خون داشته باشد قطعا به یک پرستار سالمند حرفه ای نیاز خواهید داشت.
همانطور که گفتیم این بیماری تا عوارضی از خود نشان نداده باشد، شخص متوجه ابتلای خود به آن نخواهد شد. سوالی که ممکن است در ذهنتان به وجود آمده باشد این است که عوارض ابتلا به فشار خون چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که هم فشار خون بالا و هم فشار خون پایینتر از حد نرمال، عوارضی بر روی سلامتی شخص خواهند داشت. در ادامه عوارض ناشی از ابتلای افراد به این بیماری را بیان میکنیم:
عوارض ابتلا به فشار خون بالا
فشار خون بالا یکی از مشکلات پزشکی شایع است که ممکن است عوارض جدی برای سلامتی انسان داشته باشد. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که فشار خون شخص، به طور مداوم بالاتر از میانگین طبیعی باشد.
بیشتر بخوانید: بیماری تیروئید چیست و چه تاثیری بر سالمندان دارد؟
عوارض ابتلا به فشار خون بالا، میتوانند گسترده و تاثیرگذار باشند و به تنهایی یا به همراه بیماریهای دیگر، به شدت سلامتی افراد را تحت تاثیر قرار دهند. از جمله عوارض ابتلا به فشار خون بالا، عبارتند از: سکته قلبی و مغزی، اختلال در بینایی، نارسایی کلیوی، مشکلات تنفسی و خونریزی مغزی که باید جدی گرفته شوند.
عوارض ابتلا به فشار خون پایین
علاوه بر فشار خون بالا، پایین بودن فشار خون نیز باعث بروز مشکلاتی برای فرد مبتلا به آن میشود. فشار خون پایین یا همان هیپوتانسیون یک مشکل پزشکی است که ممکن است به شکل موقت یا مزمن در افراد رخ دهد. این مشکل زمانی اتفاق میافتد که فشار خون شخص به میزان غیرعادی پایین باشد و به مقدار کافی به اعضای بدن، اکسیژن و مواد غذایی نرسد و در نتیجه به عوارض مختلفی منجر میشود.
از جمله عوارض ابتلای به فشار خون پایین میتوان به تاری در دید، احساس سبکی در سر، سرگیجه، خستگی، احساس ضعف و غش کردن اشاره کرد.
برای تشخیص و درمان فشار خون پایین، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و تحت نظر او قرار بگیرید.
پزشک با انجام تجویز آزمایشات و چکاپهای لازم، دلیل و علت فشار خون پایین شما را تشخیص میدهد، و درمان مناسب را تجویز خواهد کرد.
درمان فشار خون در سالمندان
همانطور که گفتیم، فشار خون بالاتر از 13 روی 8، فشار خون بالا نامیده میشود که در صورت ابتلا، شخص باید تحت نظر پزشک خود قرار بگیرد. مساله مهم دیگری که در مورد فشار خون در سالمندان وجود دارد، نوسان آن میباشد.
علت نوسان فشار خون در سالمندان ممکن است مواردی همچون فشارهای روحی، مصرف داروهای سرماخوردگی و آلرژی، مشکلات غده فوق کلیوی و غیره باشد.
پیشنهاد می شود: خون دماغ در سالمندان و روشهای پیشگیری و درمان
سوالی که در این جا مطرح میشود این است که درمان فشار خون در سالمندان چگونه است؟یا این که آیا روش درمانی برای فشار خون افراد بالای ۷۰ سال وجود دارد؟ در ادامه موثرترین روشهای درمانی برای فشار خون در سالمندان را بیان میکنیم:
- تغییر در روش تغذیه روزانه که عبارتند از مصرف میوهها و سبزیجات بیشتر، حذف موادغذایی و نوشیدنیهای حاوی شکر، به حداقل رساندن مصرف گوشت قرمزو همچنین مصرف بیشتر ماهی.
- انجام روزانه ورزشهای هوازی به مدت 30 دقیقه و حداقل 3 روز در هفته.
- مصرف داروی فشار خون طبق دستور پزشک.
- داروهای ادرار آور که با دفع سدیم، باعث کاهش فشار خون میشوند.
در نهایت، اهمیت شناخت، مدیریت و درمان فشار خون در سالمندان به عنوان یک مشکل پزشکی جدی بسیار بزرگ است.
افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند یا در خطر ابتلا به آن هستند، باید به منظور پیشگیری و مدیریت این وضعیت به مشاوره پزشکی مراجعه کنند و تغییرات لازم در سبک زندگی و مصرف داروها را انجام دهند. این اقدامات میتوانند به شدت از عوارض ابتلا به فشار خون بالا جلوگیری کنند و به بهبود سلامتی کلیه افراد کمک کنند.