فشار خون درواقع همان فشاری است که قلب به واسطه آن خون را در سطح بدن پمپاژ میکند. بالا رفتن فشار خون میتواند تمام اعضا و اندامهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اینکه شبکیه تنها عضوی است که عروق خونی مستقیما از آن عبور کردهاند؛ فشار خون خیلی زود روی بینایی فرد تاثیر میگذارد؛ بنابراین فشار بالا و تاری دید عارضه رایجی است که خیلی از افراد آن را تجربه میکنند. چشمها در برابر عارضه فشار خون، اعضا آسیبپذیر و حساسی هستند. استفاده از خدمات پرستاری سالمندان در این مسیر برای شما موثر خواهد بود.
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون ناشی از فشاری است که خون در حین عبور از رگها به آن وارد میکنند. در بیماری تاری دید و فشار خون بالا، فشار خون ناشی از نیرویی است که از طرف قلب به دیواره رگها وارد میشود. بالا یا پایین رفتن فشار خون باعث ایجاد بیماری میشود. فشار خون بالا نشاندهنده این است که قلب با سختی و فشار غیرعادی کار میکند. این روند بهمرور بیماریها و مشکلات مختلفی را در پی دارد. اگر فشار خون شما بین 130 – 120 / 89-80 میلیمتر جیوه است؛ شما فشار خون بالا دارید.
فشار خون باعث گشادتر شدن رگها شده و بهمرور سبب میشود که رگها نازکتر و ضعیفتر شده یا حتی پاره شوند. فشار خون در نهایت میتواند باعث بیماریهای قلبی شود. چرا که اکسیژن و جریان خون به قلب کاهش پیدا میکند. از مهمترین مواردی که زمینه ابتلا به فشار خون را ایجاد میکند؛ وراثت و سبک زندگی است. جالب است که فشار خون میتواند برخی از بیماریهای چشمی را نیز در پی داشته باشد:
- تحلیل شبکیه
- آب مروارید
- فشار بالای داخلی چشمی
- مشکلات دیابتی چشمی
- تحلیل عصب بینایی
- تحلیل و تخریب کوروئید
- تخریب نقطه مرکزی چشم
تمام این بیماریها تاری دید و فشار خون بالا، خونریزی چشم و یا حتی نابینایی را در پی دارند.
عدد بالا (فشار سیستولیک)
اولین یا بالاترین عدد فشار در شریان های بدن را هنگام ضربان قلب اندازه گیری می کند.
عدد پایین (فشار دیاستولیک)
عدد دوم یا کمتر ، فشار را در شریان های بدن بین ضربان قلب اندازه گیری می کند.
یک فرد ممکن است سالها بدون هیچ علامتی بیماری فشار خون بالا داشته باشد. فشار خون بالا کنترل نشده خطر مشکلات جدی سلامتی ، از جمله حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد. خوشبختانه فشار خون بالا را می توان به راحتی تشخیص داد. و هنگامی که می دانید فشار خون بالا دارید ، می توانید با پزشک خود برای کنترل آن مشورت نمایید و درمان مناسب را شروع نمایید.
علائم فشار خون بالا
فشار خون علائم مشخصی ندارد و معمولا افراد بدون اینکه بدانند و نشانهای را تجربه کنند؛ درگیر این بیماری هستند. بااینحال بالا رفتن بیش از اندازه فشار خون، سبب میشود که فرد علائمی مانند سردرد شدید، سرگیجه، مشکلات بینایی، ضربان قلب نامنظم، درد قفسه سینه و غیره را تجربه کند. تاثیر فشار خون بر چشم از رایجترین علائم این بیماری است. افراد سالمند نیز بیش از سایرین در معرض ابتلا به فشار خون هستند. برای درمان فشار خون در سالمندان، شما به حضور یک پرستار نیاز دارید.
حتی در برخی از موارد فشار خون بالا سبب میشود که خون به ادرار فرد راه پیدا کند. تنها راه اطلاع از فشار خون، این است که میزان فشار خون را روزانه اندازهگیری کرده و مطمئن شوید که فشار خونتان در بازه ایمن و نرمال است. برای افرادی که سن بیشتری دارند؛ لازم است چکاپ و اندازهگیری فشار خون مرتب انجام شود. بالا رفتن ناگهانی فشار خون، معمولا علائم زیر را در پی دارد:
- تاری دید و فشار خون
- تنفس سخت
- تغییر ادرار بیمار و مشاهده خون در ادرار
- سردرد شدید
- سایر مشکلات بینایی
- سرگیجه و نداشتن تعادل
- درد در قفسه سینه
- ضربان نامنظم قلب
تاثیر فشار خون بر بینایی
ایا فشار خون بالا باعث تاری دید میشود؟ تنها عضو بدن که میتوان عروق خونی را مستقیما در آن مشاهده کرد؛ شبکیه چشم است. بههمین دلیل است که عارضه فشار خون بالا و تاری دید بسیار رایج است. از طرفی با معاینه این ناحیه میتوان به سادگی به فشار خون پی برد. فشار خون بالا تنگی سرخرگ شبکیه را در پی دارد. این عارضه با پیشرفت بیماری شدیدتر میشود. خونریزیهای کوچک در شبکیه چشم و نشت مواد از داخل عروق به شبکیه باعث تغییر ظاهر در شبکیه میشوند.
فشار خون بالا مستقیما دستگاه بینایی را تحت تاثیر قرار میدهد. شبکیه اولین عضو چشم است که در اثر فشار خون آسیب میبیند. اما دیگر قسمتهای چشم هم دچار مشکل میشوند. فشار بالا و تاری دید یکی از رایجترین مشکلاتی است که برای افراد پیش میآید. نوسانات فشار خون هم بهمرور فیبرهای عصب بینایی را کاهش داده و در طولانی مدت باعث نازک شدن عصب بینایی میشود. بیمارانی که دچار دیابت، یا فشار خون شدید هستند؛ خیلی زود تاثیرات فشار بالا و تاری دید را مشاهده میکنند. حضور یک پرستار بیمار در کنار فرد، به تشخیص بهموقع این مشکلات کمک میکند.
به نقل از assileye.com :
انجمن قلب آمریکا هشدار می دهد که فشار خون بالا می تواند باعث چندین بیماری چشم شود: آسیب رگ های خونی در شبکیه (رتینوپاتی فشار خون بالا)، آسیب عصب بینایی (نوروپاتی بینایی) و تجمع مایع در زیر شبکیه (کوروئیدوپاتی).
شبکیه لایه ای از بافت در پشت چشم است که مسئول جمع آوری نوری است که وارد چشم می شود و سیگنال هایی را به مغز می فرستد تا به تصویر تبدیل شوند. هنگامی که این قسمت از چشم آسیب می بیند، ممکن است شناور، تاری دید یا کاهش بینایی را تجربه کنید.
درصورتیکه فشار خون و تاری دید بهموقع درمان نشود؛ وضعیت انکساری چشمها را تحت تأثیر قرار داده و به رگهای خونی چشم آسیب میزند. در ادامه این پروسه باعث محدود شدن جریان خون به چشم و آسیب شبکیه چشم میشوید. درصورت عدم درمان، بیمار در معرض خطر نابینایی قرار دارد. برخی از بیماران فشار خون را با علائمی مانند سردرد، کاهش دید و چشمدرد تجربه میکنند. فشار خون میتواند خطراتی برای چشم داشته باشد؛ از رایجترین آنها عبارتاند از:
- نابینایی
- دوبینی
- اختلال دید در نور کم
- عصب بینایی متورم
- باریک شدن رگهای خونی
- رمزی مزمن چشم
- تورم عصب بینایی
- باریک شدن رگهای خوبی
- آسیب به رگهای خونی چشم
- جمع شدن مایع در قسمت مرکزی شبکیه
- تابیدگی رگهای خونی چشم
- ایجاد لکههای پنبهای روی شبکیه چشم
- حرکات غیرعادی چشم
- مردمک سفید
- نوسان بینایی
آسیب به شبکیه چشم
شبکیه چشم (که بافت حساس به نور در پشت چشم است) ممکن است آسیب ببیند و باعث خونریزی چشم شود.
تاری دید و از دست دادن کامل بینایی از علائم آسیب شبکیه است. اگر علاوه بر فشار خون بالا (که باعث رتینوپاتی دیابتی می شود) ، فرد مبتلا به دیابت نیز باشد ، وضعیت چشم ها حتی بدتر می شود.
کوروئیدوپاتی
کورویدوپاتی بیماری است که باعث تجمع مایع در زیر شبکیه می شود. این قسمت پشت چشم داخلی است که اطلاعات بینایی را به مغز می فرستد. مایع از لایه رگ خونی زیر شبکیه نشت می کند. این لایه را کوروئید می نامند
هنگامی که مایعات در زیر شبکیه به دلیل فشار خون بالا جمع می شوند ، بینایی فرد ممکن است دچار اختلال یا ناکارایی شود. این وضعیت همچنین می تواند باعث ایجاد زخم شود که منجر به کاهش بینایی می شود.
نوروپاتی بینایی
نوروپاتی بینایی یک اصطلاح همه گیر است که به آسیب وارد شده به عصب بینایی در چشم اشاره دارد. این عصب در پشت کره چشم است که اطلاعات بصری را از چشم به مغز منتقل می کند و به فرد امکان می دهد که به خوبی ببینید.
آسیب به عصب بینایی می تواند زمانی رخ دهد که جریان خون در رگ های منتهی به چشم مسدود شود. این امر همچنین می تواند منجر به خونریزی در چشم و از دست دادن بینایی شود. این وضعیت در صورت عدم درمان بدتر می شود
درمان فشار خون بالا
برای درمان فشار خون راهکارهای مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها تغییر و بهبود لایف استایل است. شما میتوانید همزمان از داروها نیز استفاده کنید. اما داروها تنها برخی از علائم را کاهش میدهند. بااینحال برای اینکه دیگر درگیر تاری دید و فشارخون بالا نشوید؛ لازم است که با تغییر سبک زندگی، از بروز بیماری جلوگیری کنید. در ادامه روشها و راههای درمان فشار خون و تاری دید را بررسی میکنیم.
- غذاهای سالم استفاده کنید. غذاهای چرب و پرنمک از مهمترین مواردی هستند که باعث ابتلا شما به بیماری فشار خون می شوند.
- بهترینترین گام برای درمان فشار خون، تغییر لایفاستایلتان است. کافی است رژیم غذایی، میزان تحرک و عادات زندگی خود را یک بار دیگر بررسی کنید. با تغییر لایفاستایل گاهی حتی از مصرف داروهای فشارخون هم بینیاز میشوید.
- چاقی از مهمترین دلایل ابتلا به فشار خون است. از چاقی پرهیز کنید. اگر اضافه وزن دارید؛ تلاش کنید با رژیم و ورزش وزنتان را کاهش دهید تا از شر فشار خون هم راحت شوید.
- ورزش کنید. 20 تا 30 دقیقه ورزش منظم سبب میشود که فشار خون 5 تا 8 میلیمتر جیوه کاهش پیدا کند.
- پتاسیم بیشتری مصرف کنید. خوراکیهایی مانند سیبزمینی، موز، ماهی غزلآلا، لبنیات، آجیلها، میوهها و غیره سرشار از کلسیم هستند. علت نوسان فشار خون در سالمندان گاهی تغذیه نامناسب این افراد است.
- استرستان را مدیریت کنید. از مهمترین دلایل بروز فشار خون، این است که بهطور مداوم در معرض استرس باشید. با مدیریت استرس احتمال بروز فشار خون را کاهش میدهید.
فشار خون بالا چگونه در معاینات چشم قابل تشخیص است؟
حتی اگر فشار خون بالا تشخیص داده نشده است، ممکن است از آنچه چشم پزشک در معاینات منظم چشم تشخیص می دهد شگفت زده شوید. پزشک با مشاهده و معاینه دقیق به عروق خونی چشم متوجه احتمال وجود بیماری فشار خون بالا در فرد میگردد.
چشم پزشک با بررسی این که آیا رگ های خونی در شبکیه سفت تر وضخیم تر شده و به یکدیگر فشار می آورند به وجود فشار خون بالا پی می برد.
علائم فشار خون بالا در معاینات چشم چگونه خود را نشان می دهد:
- خونریزی یا نشت رگ های خونی
- تنگ شدن عروق خونی
- لکه هایی روی شبکیه
- تورم عصب بینایی
- تورم ماکولا (قسمت مرکزی شبکیه چشم)
این موضوع یکی از دلایلی است که معاینه چشم بخشی حیاتی از مراقبت های بهداشتی عمومی بدن است: چشم پزشک از طریق مشاهده یک جفت کره چشم ، در واقع تصویر سلامتی کل بدن را مشاهده می کند.
فراتر از تجدید عینک یا تعویض لنز، یک معاینه چشمی کامل به چشم پزشک اجازه می دهد تا علائم بصری مشکلات قریب الوقوع سلامتی از جمله حمله قلبی و سکته مغزی را بررسی کند که ممکن است به راحتی خود را نشان ندهد.
برای محافظت از بینایی در صورت ابتلا به بیماری فشار خون بالا چه اقداماتی لازم است؟
مداخله اولیه بسیار مهم است و معاینات معمول چشم بخشی از آن است. اگر درمان فشار خون بالا را با ترکیب تغذیه مناسب ، ورزش منظم و داروهای تجویز شده توسط پزشک ، زود شروع کنید ،سلامت عمومی بدن بهبود می یابد و آسیب عروق خونی را که می تواند باعث مشکلات بینایی شود ، محدود و کنترل می کند.
اگر نگران تاثیر فشار خون و تاری دید خود هستید یا با مشکلات بینایی روبرو بهتر است هر چه سریع تر به چشم پزشک مراجعه نمایید.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
سوالات متداول
آیا فشار خون روی بینایی تاثیر دارد؟
با توجه با اینکه رگهای خونی مستقیما از شبکیه چشم عبور میکند؛ فشار خون خیلی زود وضعیت بینایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
آیا فشار خون علائم خاصی دارد؟
فشار خون بالا هیچ نشانه بهخصوصی ندارد و تنها راه تشخیص آن این است که روزانه فشار خون را اندازهگیری کنید.
برای درمان فشار بالا و تاری دید باید چه کرد؟
تغییر لایفاستایل، پرهیز از غذاهای چرب و نمکی، ورزش منظم و مواردی از این دست برای بهبود بیماری فشار خون موثر است.
راهی برای پیشگیری فشار خون و تاری دید وجود دارد؟
مصرف شکر، کربوهیدرات و کافئین را کاهش داده و فعالیت ورزشی خود را افزایش دهید.