دوران سالمندی دوره استراحت و لذت بردن از معاشرت با اعضای خانوداه و عزیزان و دوستان است. سلامت جسمانی و روانی در این دوران میتواند به حفظ و برقراری روابط اجتماعی کمک کند. افرادی که دوران جوانی خود عادت و سبک زندگی سالم دارند حتما دوران سالمندی سالم و پر انرژی تجربه خواهند کرد.
با این حال هیچ زمانی برای ایجاد عادت های سالم دیر نیست و میتوان با رعایت نکاتی ساده از سلامتی طولانی تری برخوردار بود.
تغذیه سالم
عملکرد دستگاه گوارش در دوران سالمندی کاهش پیدا میکند. از این رو غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه، سبزیجات و غلات می توانند گزینه مناسب در رژیم غذایی باشند. سالمندان نسبت به افراد جوانتر کمتر احساس تشنگی میکنند و بیشتر از سایرین در معرض کم آبی قرار دارند. بنابراین برای حفظ شادابی در سالمندان مصرف مایعات باید افزایش پیدا کند.
تمرکز بر پیشگیری از بیماری ها
سالمندان سالم باید سالیانه مورد چک آپ قرار بگیرند. آزمایش های تعیین قند خون، چربی خون و سطح کلسترول، غربالگری سرطان روده از این موارد هستند. همچنین انجام واکسیناسیون به ویژه واکسن آنفولانزا باید هر ساله برای سالمندان انجام شود.
کسب اطلاعات درمورد مدیریت بیماری
درمورد بیماری و داروهای مصرفی باید با پزشک مشورت کرد. سالمند باید از عوارض دارو ها و تداخل دارویی و علایم جدید آنها پس از مصرف مطلع باشد.
داشتن خواب کافی
بیخوابی و بیدار شدن مکرر در طول شب از اختلالات متداول در دوران سالمندی است. با رعایت نکات مربوط به بهداشت خواب سالمند می تواند خواب با کیفیتی داشته باشد. خاموش کردن چراغ ها در طول شب، تهویه مناسب، نبود صدای آزار دهنده و دمای مناسب نیز از مواردی هستند که شرایط خواب آرام را برای سالمند ایجاد میکنند.
توجه به سلامت روان
برای داشتن سالمندی سالم علاوه بر توجه به سلامت جسمانی باید سلامت روانی و حافظه سالمند را نیز مد نظر قرار داد. حل جدول، مطالعه کردن و نوشتن خاطرات از مواردی هستند که به تقویت حافظه کمک می کنند.
معاینه بینایی
سالمندان باید سالیانه به چشم پزشک مراجعه کنند تادر صورت کاهش بینایی، از عینک مناسب استفاده کنند. سالمندانی که عینک استفاده میکنند نیز باید تحت معاینه سالیانه قرار بگیرند. رفع اختلالات بینایی میتواند موجب کاهش خطر افتادن و سقوط در سالمندان شود. کاتاراکت نیز از بییماری های بینایی دوران سالمندی است که طبق نظر پزشک بعد از جراحی کیفیت زندگی سالمندان به میزان قابل توجهی بهبود میابد.
معاینه شنوایی
هر ساله سالمندان باید سطح شنوایی خود را ارزیابی کنند. خطرات جبران ناپذیری مانند افسردگی و بیماری های قلبی و حوادث میتواند نتیجه ابتلا به اختلالات شنوایی باشد.
معاینات دندانپزشکی
احتمال پوسیدگی دندان با افزایش سن و کاهش ذخیره های کلسیم افزایش میابد. علاوه براین بیماری های مانند دیابت بیماری های قلبی عروقی و یا سکته میتوانند منجر به بیماری های دهان و دندان شوند. بنابراین تمامی سالمندان هر 6 ماه باید تحت معاینات دندان پزشکی قرار بگیرند.
مشارکت اجتماعی:
داشتن روابط نزدیک با فرزندان، نوه ها و دوستان و نزدیکان روحیه اجتماعی سالمند را به ویژه سالمندان دارای محدودیت حرکتی را تقویت میکند. برقراری روابط اجتماعی جدید و حضور در جامعه در واقع نوعی درمان در دوران سالمندی برای داشتن سالمندی سالم به شمار میرود.
انجام فعالیت های جسمانی
ورزش منظم در دوران سالمندی علاوه بر بهبود سلامت جسمانی و جلوگیری از افسردگی موجب تقویت حافظه و تجدید انرژی در سالمندان میشود . مهمترین فاکتور دستیابی به سالمندی سالم داشتن فعالیت فیزیکی منظم در تمامی دوران زندگی است. وقتی سالمندان وضعیت سلامت جسمانی خود را تحت کنترل داشته باشند سالمندی سالم تر و طولانیتری را نیز تجربه خواهند کرد.
عدم مصرف سیگار
تنهایی و استرس در سالمندان میتواند باعث افزایش مصرف سیگار درآنها شود. مصرف سیگار به دلیل آسب به تمامی ارگان های بدن و افزایش احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی، سرطان، بیماری های ریوی و لثه برای افراد کشنده است.برای رسیدن به هدف سالمندی سالم باید رفتارهای جایگزین و عادات سالم را برای ترک سیگار اتخاذ کرد.
استرس خود را کاهش دهید
با افزایش سن موضوع هایی که باعث ایجاد استرس میشوند تغییر میکنند. استرس طولانی مدت میتواند به قدرت حافظه آسیب وارد کند و به افسردگی منجر شود. یوگا و تای چی و سایر تکنیک های کاهش استرس میتواند به افراد کمک کند تا سالمندی سالم و پرانرژی داشته باشند.
استفاده از مکمل ها
بهترین راه تامین مکمل های غذایی به دست آوردن آنها از طریق مواد غذایی است. بعد از 50 سالگی بدن شما به ویتامین و مواد معدنی بیشتری نیاز دارد. میتوان زیر نظر پزشک در صورتی که نیاز بدن از طریق مواد غایی تامین نمیشود با استفاده از مکمل ها مواد معدنی و ویتامینکافی را برای بدن تامین کرد. کلسیم، ویتامین ب12، ویتامین ب6 و ویتامین دی از جمله ویتامین هایی هستند که بدن با افزایش سن نیاز بیشتری به انها دارد.