حدود 60 تا 70 درصد بدن انسان از آب تشکیل شده است. تقریبا دو سوم از این میزان درون سلولهای بدن و حجم باقیمانده در فضای بین سلولی و رگهای خونی هستند. با توجه به این مساله میتوان گفت یکی از بهترین داروها برای بدن سرم است. انواع سرم تقویتی برای درمان بیماریها و تقویت قوای بدن تولید میشوند.
سرم های تقویتی با تامین آب مورد نیاز بدن و تامین مواد مغذی به انجام درست متابولیسم سلولی، دفع مواد زائد از راه ادرار و مدفوع، تنظیم دمای درون بدن و انتقال راحت کربوهیدرات و پروتئین کمک میکنند. در این مقاله از مرکزخدمات پرستاری سلامت اول قصد داریم به معرفی انواع سرم تقویتی و کاربرد آنها بپردازیم. اگر به اطلاعات بیشتری در رابطه با این موضوع نیاز دارید با ما همراه باشید.
انواع سرم تقویتی
انواع سرم تقویتی حاوی مواد مغذی مانند: ویتامینها، آمینو اسیدها، موادمعدنی و الکترولیتها هستند. هرکدام یک از این مواد در درمان گروهی از بیماریها کاربرد دارند. انواع سرم تقویتی در گروههای زیر جای میگیرند:
- سرم تقویتی سالین (نمکی)
- سرم تقویتی قندی
- سرم تقویتی قندی-نمکی
- سرم تقویتی آمینواسید
- سرم تقویتی زرد رنگ
- سرم تقویتی برای سرماخوردگی
پزشکان و متخصصان به دلیل تاثیر سریع سرم، ترجیح میدهند از سرم تقویتی برای درمان و کنترل بیماری استفاده کنند.
پیشنهاد مقاله: تزریقات در منزل
سرم تقویتی سالین (نمکی)

از معروفترین سرمهای تقویتی میتوان به سرم تقویتی نمکی اشاره کرد. حتما پیش آمده است نام این سرم را شنیده و یا از این سرم تقویتی استفاده کرده باشید. سرم تقویتی نمکی در موراد زیر کاربرد دارد.
- تامین آب مورد نیاز بدن برای افرادی که آب زیادی از دست دادهاند.
- شستشوی دهان و بینی و همچنین شستشوی معده توسط کادر درمان
- هیدراته کردن بدن بیماران دیابتی
- دفع سدیم از کلیهها
- ضدعفونی کردن محل زخم قبل از پانسمان
سرم تقویتی قندی
یکی دیگر از دیگر انواع سرم تقویتی، سرم قندی است. این سرم در بستهبندی های 500 و 1000 میلیلیتری تولید میشوند. پزشکان سرم تقویتی قندی را برای مصارف زیر تجویز میکنند.
- قبل از عملهای جراحی
- رفع دهیدراتاسیون
- کنترل و درمان شوک هیپوگلیسمی
- کنترل و درمان کمردرد
- رفع مسمومیت ناشی از پتاسیوم و یا انسولین
- تامین انرژی بدن وقتی فرد بیمار مواد غذایی کافی دریافت نمیکند.
- جبران انرژی و تامین گلوکز برای ورزشکارانی که انرژی و گلوکز زیادی از دست دادهاند.
سرم تقویتی قندی-نمکی
سرمهای قندی نمکی حاوی 9 درصد سدیم کلراید و 5 درصد دکستروز هستند. موارد مصرف این سرمها تا حد زیادی شبیه کاربرد انواع سرم تقویتی نمکی و قندی است. چراکه مواد تشکیل دهنده تقریبا یکسان است. سرمهای قندی-نمکی در موارد زیر استفاده میشوند.
- تامین آب از دسته رفته بدن
- تامین انرژی و املاح از دست رفته بدن
- کمک به بدن در هنگام مصمومیت
پیشنهاد مقاله: ترس از آمپول در کودکان و تکنیک های برطرف نمودن آن که والدین و پرستار کودک باید بدانند
سرم تقویتی آمینواسید
سرمهای آمینواسیدی تا حدودی با انواع سرم تقویتی نمکی و قندی متفاوت است. این سرمها از موادی همچون آب، گلوتامین، آلانین، آرجنین، لیزین، گلیسین، فنیل آنالین، سرین، ایزولوسین و … تشکیل شدهاند. پزشکان از سرم تقویتی آمینواسید برای موارد زیر بهره میگیرند.
- تغذیه تزریقی وقتی فرد بیمار امکان دریافت مواد غذایی را ندارد.
- رفع اختلال جذب مواد در معده و روده
- آنسفالوپاتی کبدی برای بیماران مبتلا به هپاتیت یا سیروز
- تامین کمبود پروتئین مورد نیاز بدن
سرم تقویتی زرد رنگ

از دیگر انواع سرم تقویتی برای ضعف بدن میتوان به سرم تقویتی زرد رنگ اشاره کرد. سرمهای زرد رنگ از منیزیم و ویتامینهای B1، B2، B3، B5، B6 و B9 تشکیل شدهاند. هنگامی که فرد بیمار مشکلات گوارشی اسهال، استفراغ و ادرار زیاد داشته باشد، آب زیادی از بدنش دفع میشود. سرم تقویتی زرد رنگ علاوه بر تامین آب مورد نیاز بدن، ویتامینهای ب کپلکس و منیزیم را نیز برای بدن تامین میکنند و باعث تقویت بدن میگردند.
سرم تقویتی برای سرماخوردگی
شاید عموم افراد بر این باورند که دریافت سرم تقویتی هنگام سرماخوردگی مفید است. اما باید گفت که پزشکان برای سالمندان، کودکان در سنین پایین و یا افرادی که شرایط خاصی مانند اسهال و استفراغ دارند و دچار سرماخوردگی میشوند، سرمهای تقویتی سرماخوردگی را تجویز میکنند. در این شرایط بقیه داروهای تزریقی مانند آنتیبیوتیکها نیز در سرم تزریق میشوند.
بهترین سرم تقویتی بدن و قیمت آن
یکی از سوالاتی که بیماران و یا افرادی که دچار ضعف بدن شدهاند، از پزشک، داروساز و یا پرستاران میپرسند این است که بهترین سرم تقویتی بدن چیست؟ در پاسخ باید گفت که هرکدام از انواع سرم تقویتی، مصارف متفاوت دارند و برای هر فرد با توجه به نوع بیماری و مشکلاتی که دارد، سرم متفاوتی پیشنهاد میشود. در رابطه با قیمت سرم تقویتی بدن نیز باید گفت که قیمت انواع سرم تقویتی با توجه به مواد تشکیلدهنده آن متفاوت است.
پیشنهاد مقاله: تزریق سرم برای کودکان و انجام تزریقات کودکان در منزل
جمعبندی
انواع سرم تقویتی با هدف درمان و تقویت قوای بدن تولید میشوند. این سرمها ترکیبات متفاوتی مانند آمینواسید، کربوهیدرات، الکترولیت و … دارند. کاربرد انواع سرم تقویتی با توجه به ترکیبات تشکیلدهنده سرم مشخص میشود و هرکدام از سرم ها برای انواع خاصی از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند. ما در سلامت اول با داشتن پرستاران مجرب و متعهد میتوانیم خدمات سرمتراپی و پرستار بیمار در منزل برای شما انجام دهیم و تا حصول کامل سلامتی عزیزانتان در کنار شما باشیم.
سوالات متداول
انواع سرم چیست؟
سرم تقویتی سالین (نمکی)، سرم تقویتی قندی، سرم تقویتی قندی-نمکی است که هر کدام از سرم های تقویتی به اختصار توضیح کامل داده شده است.
معروفترین سرمهای تقویتی جیست؟
معروفترین سرمهای تقویتی میتوان به سرم تقویتی نمکی اشاره کرد. حتما پیش آمده است نام این سرم را شنیده و یا از این سرم تقویتی استفاده کرده باشید این سرم مهم ترین و معروف ترین سرم تقویتی میباشد.
سرم تقویتی قندی چیست؟
یکی دیگر از دیگر انواع سرم تقویتی، سرم قندی است. این سرم در بستهبندی های 500 و 1000 میلیلیتری تولید میشوند. پزشکان سرم تقویتی قندی را برای مصارف زیر تجویز میکنند.
قیمت سرم تقویتی بدن چقدر است؟
انواع سرم تقویتی، مصارف متفاوت دارند و برای هر فرد با توجه به نوع بیماری و مشکلاتی که دارد، سرم متفاوتی پیشنهاد میشود. در رابطه با قیمت سرم تقویتی بدن نیز باید گفت که قیمت انواع سرم تقویتی با توجه به مواد تشکیلدهنده آن متفاوت است.
میتونیم توی هفته 2 بار سرم بزنیم؟
سلام علی عزیز
تزریق زیاد سرم های تقویتی عوارضی دارد و وابسته به نیاز بدنتون هست.