تزریق سرم به کودکان در منزل از جمله خدمات درمانی پرستاری محسوب می شود که توسط شرکت های خدمات پرستاری کودک در منزل ارائه می گردد. سرم تراپی یکی از روش های رایج درمانی است که در شرایط مختلف مانند جبران کم آبی، اصلاح الکترولیت، تزریق داروهای خاص که جذب گوارشی ندارند و غیره کاربرد دارد، امروزه امکان دریافت این خدمات در منزل و توسط کادر متخصص فراهم گشته است تا بیماران بدون نیاز به مراجعه و رفت و آمد به مراکز درمانی بتوانند به سهولت بهترین خدمات را دریافت نمایند. در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع نحوه سرم زدن به بچه در منزل بپردازیم و به نکاتی در رابطه با نحوه سرم زدن به کودکان اشاره خواهیم کرد.
تزریق سرم به کودکان
تزریق سرم به کودکان از روشهای مؤثر در تامین مایعات و مواد مغذی است که به دلیل افتراق ویژهای که ایجاد میکند، در مواقع اضطراری یا در صورت کاهش وزن ویژهترین اهمیت را دارد. این فرآیند با تزریق محلولهای حاوی مواد مغذی و مایعات به ورید کودکان، بهبود وضعیت تغذیه و رشد آنها را تسریع میکند. از آنجا که اجسام کودکان به تناسب و وزن دقیق نیازهای مختلف را دارند، تزریق سرم باید توسط پزشک متخصص انجام شود تا تداخلهای ممکن با سلامت کودک را از بین ببرد و نتایج مثبتی را به ارمغان آورد. همچنین مقدار سرم برای کودکان نتیز توسط پزشک تشخیص داده می شود.
تزریق سرم قندی نمکی به بچه در منزل و بیمارستان از جمله رایج ترین موارد می باشد، این نوع سرم ها برای تامین املاح از دست رفته بدن و کم آبی تجویز می گردد، انواع مختلفی از سرم وجود دارد که بسته به نظر پزشک و در موارد مناسب مورد استفاده قرار می گیرد، سرم های قندی با غلظت های متفاوت، سرم های نمکی، سرم آمینو اسیدی و سرم رینگر از دیگر انواع سرم های رایج می باشند.
همان طور که اشاره شد یکی از رایج ترین سرم های مورد استفاده در کودکان تزریق سرم قندی نمکی به بچه در منزل و بیمارستان است، یکی بیماری ها و مشکلات رایج کودکان اسهال و استفراغ و مسمومیت است، که نیازمند تامین آب و املاح ضروری بدن است.
تزریق (اغلب و معمولاً بهعنوان «شات» در انگلیسی آمریکایی، «jab» در انگلیسی بریتانیا، یا «jag» در انگلیسی اسکاتلندی و اسکاتلندی نامیده میشود) عمل تزریق یک مایع، بهویژه یک دارو، به یک بدن فرد با استفاده از یک سوزن (معمولاً یک سوزن زیرپوستی) و یک سرنگ.[1] تزریق نوعی تجویز تزریقی دارو در نظر گرفته می شود. این شامل جذب در دستگاه گوارش نیست. این باعث می شود که دارو با سرعت بیشتری جذب شود و از اولین اثر عبور جلوگیری شود. انواع مختلفی از تزریق وجود دارد که به طور کلی به بافت بدنی که تزریق در آن انجام می شود، نام گذاری می شود. این شامل تزریقهای رایج مانند تزریقهای زیر جلدی، داخل عضلانی و داخل وریدی، و همچنین تزریقهای کمتر رایج مانند تزریقهای داخل صفاقی، داخل استخوانی، داخل قلب، داخل مفصلی و داخل حفرهای است.
نحوه سرم زدن به کودکان
نحوه تزریق سرم وریدی در کودکان در بیمارستان مانند بزرگسالان است با این تفاوت که نیازمند دقت بیشتری می باشد تا شاهد مشکلاتی مانند پارگی رگ، شکستگی سوزن و کبودی نباشیم، اکثر بچه ها از تزریقات و سرم ترس دارند، این اضطراب و نگرانی موجب ایجاد بی قراری در آن های می گردد، شخص ارائه دهنده این خدمات به کودکان می بایست بتواند برخورد مناسبی با کودک داشته باشد و او را آرام کند.
نحوه سرم زدن به کودکان به این شکل است که ابتدا می بایست محل رگ گیری ضدعفونی گردد، سپس به دقت رگ گیری انجام شود، این مرحله در کودکان از حساسیت بالایی برخوردار است، رگ های کودکان مانند بزرگسالان به خوبی مشخص نیست و نیازمند مهارت بالاتری می باشد، از کانولا به منظور ورود سرم به رگ استفاده می شود.
لازم به ذکر است جهت تزریق سرم به بچه و کنترل حجم آن از وسیله ای به نام میکروست استفاده می شود که مدرج است و سرم را با سرعت کنترل شده وارد می سازد. مقدار سرم برای کودکان می بایست بسته به شرایط بیمار و همچنین وزن کودک توسط پزشک به صورت دقیق مشخص گردد.
تزریق سرم به کودک در خانه
بسیاری از کودکان از تزریقات و سرم زدن در بیمارستارن ترس دارند، محیط های پزشکی و کلینیک ها نیز می تواند به تنش کودکان اضافه کند، امروزه مراکز خدمات پرستار در منزل انواع مراقبت ها وخدمات کودکان را ارائه می دهند، از جمله این موارد می توان به انجام تزریقات کودکان در شبانه روز اشاره کرد.
افراد آموزش دیده در زمینه نحوه سرم زدن به کودکان قادر هستند به بهترین شکل این نوع خدمات را ارائه دهند، از جمله مزایای استفاده از تزریقات در منزل برای کودکان می توان به عدم نیاز به ترددهای زمان بر اشاره کرد، علاوه بر آن کودک در منزل آرامش بیشتری دارد و از محیط های بیمارستان و درمانگاه نیز که با بیماران و عوامل بیماری زای مختلف در ارتباط است به دور خواهد ماند.
انواع سرم کودکان
سرم کودکان و نوزادان انواع مختلفی دارد که قبل از تزریق سرم به کودک می بایست انواع آن را به طور کامل بشناسید. انواع سرم مخصوص کودکان به صورت زیر می باشد:
سرم افزایش ایمنی بدن کودک
انواع سرم تقویتی برای افزایش قوای ایمنی بدن کودک و بچه استفاده می شود که شامل اناواع انتی بادی ها بوده که معمولا قبل از عمل جراحی به کودکان تزریق می شود.
سرم مکمل غذایی بچه
برای تامین و جبران کمبود مواد مغذی بدن کودکان، پزشکان تزریق سرم مکمل غذایی به کودکان را تجویز می کنندتا در کمترین زمان مواد جذب بدن بچه شود.
سرم واکسنی کودکان
برای جلوگیری از بیماری های واگیر دار تزریق واکسن حاوی آنتی ژن ها به کودکان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
کاربرد تزریق سرم به کودکان
ترزیق سرم به بچه و کودک کاربرد های بسیار زیادی دارد که اصلی ترین و مهم ترین آن ها به صورت زیر می باشد:
- تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از راه های تقویت سیستم ایمنی تحریک آن با انتی ژن ها از طریق تزریق سرم به بچه بوده که بدن در اینصورت انتی بادی های لازم را تولید کرده و سبب تقویت بدن در مقابل انواع بیماری ها و عفونت ها می شود.
- جلوگیری از بیماری ها
سرم تراپی کودکان اصلی ترین روش برای پیشگیری از بیماری های واگیری خطرناک مثل سرخک، هپاتیت و سایر ویروس ها و عفونت ها می باشد.
- حفظ سلامت جامعه
همانطور که گفته شدم سرم تاثیر به سزایی در پیشگیری از بیماری های واگیر دارد بنابراین تزریق سرم به کودکان در حفظ جامعه و کنترل انتقال بیماری ها به سایر افراد کمک می کند.
- آبرسانی به بدن کودک با تزریق سرم
در صورت بروز بیماری هایی مثل اسهال، استفراغ و تب در کودکان که سبب بی آبی بدن بچه می شود، تزریق سرم به کودک می تواند در آبرسانی و تامین آب مورد نیاز بدن کودک بسیار اثر گذار باشد.
فواید تزریق سرم به کودکان
سرم زدن به بچه و کودک و سرم تراپی با مزایا و فواید بسیار زیادی همراه است که تعدادی از این فواید به صورت زیر می باشد:
- تامین آب بدن
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- جلوگیری از بیماری های مسری
- افزایش سرعت بهبود کودک بعد از بیماری ها
- کمک به کاهش علائم و نشانه های بیماری
- افزایش سرعت انتقال مواد مغذی به بدن کودک
در این مقاله به بررسی نکاتی پیرامون نحوه سرم زدن به کودکان در منزل اشاره کردیم، همان طور که اشاره شد این روش درمانی در موارد مختلفی و تحت نظر پزشک به منظور اصلاح الکترولیت، دریافت داروهای مختلف و غیره تجویز می گردد، امروزه خدمات پرستاری در منزل، تزریق انواع سرم و از جمله تزریق سرم قندی نمکی به بچه در منزل و بیمارستان را که از رایج ترین سرم ها است انجام می دهند.
سوالات متداول
1. آیا سرم برای کودک ضرر دارد؟
در مواردی که تزریق سرم برای کودکان توسط پزشک تجویز شده است جای نگرانی وجود ندارد، تحت این شرایط نه تنها ضرری ندارد بلکه می تواند یکی از موثرترین و سریع ترین روش های درمان و رسیدن دارو به کودک باشد. نکته بسیار مهم در رابطه تزریق سرم به کودکان این است که به هیچ وجه به صورت خودسرانه و بدون نسخه پزشک از آن استفاده نکنید، چرا که تشخیص شرایط تجویز و مقدار سرم برای کودکان تنها بر عهده پزشک متخصص می باشد.
2. آیا تزریق سرم باید توسط پزشک انجام شود؟
زدن سرم به بچه به صورت خودسرانه کاملا اشتباه بوده و باید توسط پزشک تجویز و تزریق شود.
3. آیا تزریق سرم کودکان در منزل کار درستی است؟
اگر تزریق سرم به کودکان توسط فرد متخصص در خانه صورت گیرد ایرادی ندارد.
4. مقدار سرم برای کودکان چقدر است؟
میزان و مقدار سرم برای تزریق می بایست با توجه به شرایط کودک توسط پزشک تجویز شود.