دندان درآوردن کودک Teething Tots موقعی اتفاق می افتد که دندان ها برای اولین بار از لثه کودک شروع به رویش می کند . این مقطع زمانی ممکن است برای بعضی از نوزادان و والدین همراه با بروز مشکلاتی باشد . بنابر این مطلع بودن از اینکه در طول دندان درآوردن کودک چه مسائلی ممکن است برای کودک پیش بیاید می تواند برای والدین کمک کننده باشد .
دندان درآوردن کودک از چه زمانی شروع می شود؟
با اینکه فرآیند دندان درآوردن از 3 ماهگی شروع می شود ، به احتمال زیاد هنگامی که کودک شما بین 4 تا 7 ماه دارد ، اولین دندان شروع به ظاهر شدن بر روی لثه می نماید.
اولین دندان هایی که معمولاً ظاهر می شوند دو دندان جلویی پایین هستند که به آن دندان های مرکزی نیز می گویند. پس از این دندان ها معمولاً 4 تا 8 هفته بعد چهار دندان فوقانی جلویی (دندانهای مرکزی و جانبی) نیز شروع به رویش می نمایند. حدود یک ماه بعد ، دندانهای جانبی تحتانی (دو دندان کنار دندانهای جلویی پایین) ظاهر می شوند.
پس از آن دندانهای آسیایی (دندانهای پشتی که برای ساییدن غذا استفاده می شود) رشد نموده و در آخر دندانهای نوک تیز در فک بالا ظاهر می شوند . اکثر بچه ها تا سومین سال تولد همه 20 دندان اصلی خود دارند.
(اگر رشد دندان های کودک شما خیلی کندتر از این روند در حال رشد است ، با دندانپزشک کودک خود صحبت کنید.)
در برخی موارد نادر ، بچه ها با یک یا دو دندان به دنیا می آیند یا در چند هفته اول زندگی علایم رشد دندان دارند. معمولاً این دندان ها جای نگرانی ندارند مگر اینکه در تغذیه کودک ایجاد اختلال کنند یا به اندازه ای شل باشند که احتمال افتادن و خطر خفگی ایجاد کنند.

علائم دندان درآوردن چیست؟
با شروع دندان درآوردن بچه ها ، ممکن است دهان کودک آبریزش زیادی پیدا کند و بخواهند چیزهای مختلف را به دهان ببرند . برای برخی از نوزادان دندان درآوردن بدون درد است. سایر کودکان ممکن است دوره های کوتاه تحریک پذیری داشته باشند. علایمی که در این کودکان ظاهر می شود شامل تغییر در خلقیات کودک ، گریه های مداوم ، اختلال در خواب و مشکل در غذا خوردن همراه است.
دندان درآوردن ممکن است تجربه ناخوشایندی برای کودک باشد ، اما اگر کودک بسیار کلافه و ناراحت است بهتر است با دندانپزشک کودک خود صحبت کنید.
اگرچه لثه های حساس و متورم کودک می تواند منجر به افزایش درجه حرارت کودک کمی بالاتر از حد طبیعی باشد ، اما دندان درآوردن معمولاً باعث تب شدید یا اسهال نمی شود.
اگر کودکی در مرحله دندان درآوردن تب داشته باشد ، احتمالاً چیز دیگری باعث تب او شده است و شما باید با پزشک خود تماس بگیرید.
چگونه می توان دندان درآوردن را برای کودک آسان تر نمود؟
در اینجا چند نکته وجود دارد که باید هنگام دندان درآوردن کودک به خاطر داشته باشید:
- آب دهان کودک را به صورت مداوم به آرامی با دستمالی پاک کنید تا ریزش آن از بین برود و از ایجاد بثورات پوستی جلوگیری کند.
- با انگشت تمیز لثه کودک خود را مالش دهید.
- به کودک خود چیزی برای جویدن بدهید. اطمینان حاصل کنید که جسم مورد نظر به اندازه کافی بزرگ باشد که قابل بلع یاباعث خفگی کودک نشود و به قطعات کوچک تبدیل نگردد.
- یک حوله مرطوب که به مدت 30 دقیقه در فریزر قرار می گیرد ، کمک خوبی به تسکین دندان درآوردن کودک است. حتماً آن را قبل از سخت شدن از فریزر خارج کنید – زیرا نباید لثه هایی حساس کودک را بیشتر تحریک کنیم – و حتماً بعد از هر بار استفاده آن را بشویید.
- حلقه های دندان درآوردن که از جنس پلاستیک است برای این مواقع کمک کننده است ، اما از استفاده از حلقه هایی که درون آنها مایع است خودداری کنید زیرا ممکن است شکسته شوند یا مایع درون آنها نشت کند. اگر از حلقه دندان درآوردن استفاده می کنید ، آن را در یخچال سرد کنید ، اما نه از فریزر.
- بیسکویت دندان درآوردن و غذای منجمد یا سرد فقط برای کودکانی که قبلا غذاهای جامد می خورند بسیار مناسب است. اگر کودک شما هنوز مواد جامد را شروع نکرده است از آنها استفاده نکنید. و مطمئن شوید که کاملا بر کودک نظارت می نمایید که تا مطمئن شوید هیچ قطعه ای از غذا جدا نمی شود یا خطر خفگی برای کودک وجود ندارد.
- اگر کودک تحریک پذیر به نظر می رسد ، برای تسکین ناراحتی او از پزشک بپرسید که آیا دادن استامینوفن یا ایبوپروفن (برای نوزادان بالای 6 ماه) کار درستی است یا خیر؟
- هرگز آسپرین را روی دندان کودک قرار ندهید و روی لثه کودک خود الکل نزنید.
- از گردنبندهای دندان درآوردن کهربا استفاده نکنید. زیرا ممکن است منجر به خفگی کودک شود.
- از ژل و قرص دندان درآوردن استفاده نکنید زیرا ممکن است برای نوزادان خطرناک باشد
چگونه باید از دندان های کودک خود مراقبت کنم؟
مراقبت و تمیز کردن دندان های کودک برای حفظ سلامت دندان ها در دراز مدت مهم است. اگر دندانهای شیری خراب شود ، پوسیدگی دندان باعث افتادگی سریعتر آنها می شود و قبل از آماده شدن دندان های دائمی ، شکاف هایی در فک ایجاد می شود.
دندان های شیری که هنوز در لثه باقی مانده باشند ممکن است به یک سمت جمع شوند و سعی کنند شکاف های موجود روی فک را پر کنند. این شرایط سبب می شود که دندان های دائمی کج و بی جا رشد نمایند و ظاهر دندان های کودک دچار آسیب می شود .
مراقبت از دندان به صورت روزانه باید حتی قبل از رویش اولین دندان کودک آغاز شود. لثه های کودک را روزانه با یک دستمال تمیز یا گاز استریل تمیز و مرطوب پاک کنید یا آنها را با مسواک نرم و (بدون خمیر دندان!) مسواک بزنید.
به محض ظهور اولین دندان و دندان درآوردن کودک ، آنها را با آب و خمیر دندانهای حاوی فلورید مسواک بزنید ، فقط از مقدار کمی خمیر دندان استفاده کنید.
بهتر است برای کودکان کوچکتر از سه سال از مقدار کمی خمیر دندان استفاده کنید اما بعد از اینکه کودک به اندازه کافی بزرک شد می توانید مقدار بیشتری خمیر دندان استفاده نمایید زیرا کودک می تواند مقدار اضافه ان را از دهان بیرون بربزد و از بلعیدن آن خودداری نماید .
در بچه های کوچکتر از مقدار یک نخود یا کمتر از خمیر دندان استفاده کنید. اجازه ندهید کودک خمیردندان را قورت دهد یا آن را از لوله سر تیوپ بخورد زیرا مصرف بیش از حد فلوراید برای کودکان مضر است.
سعی کنید حداقل دو بار در روز و به خصوص بعد از غذا دندان های کودک را مسواک بزنید.
دندان درآوردن کودک و استفاده از نخ دندان :
مهم است که بچه ها زود به نخ دندان کشیدن عادت کنند. زمان مناسب برای شروع استفاده از نخ دندان ، زمانی است که دو دندان در کنار هم شروه به رشد می نمایند . با دندانپزشک کودک خود مشورت کنید تا در مورد نخ دندان های نازک که مناسب دهان کودک باشد شما را راهنمایی کند. همچنین با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان همراه با کودک می توانید بآنها را به این کار علاقه مند کنید .
نکته مهم دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان:
اجازه ندهید بعد از دندان درآوردن ،کودک با بطری شیر در دهانش بخوابد. شیر یا آب قند می تواند در دهان کودک جمع شده و باعث پوسیدگی دندان و ایجاد پلاک های دندانی شود.
انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به کودکان توصیه می کند تا 1 سالگی یا در عرض 6 ماه پس از ظهور اولین دندان ، به دندانپزشک مراجعه کنند تا مشکلات احتمالی موجود در دهان کودک مورد تشخیص واقع شود و در مورد مراقبت های پیشگیرانه به والدین مشاوره داده شود.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزرات بهداشت و کاردی مجرب و آموزش دیده آمادگی دارد به صورت شبانه روزی در قالب پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار به همشهریان گرامی خدمت رسانی نماید.