مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

آفت دهان نوزاد و کودک

آفت دهان نوزاد

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

آفت دهان نوزاد، به شکل زخم‌ها و التهابات دردناک، سطحی و سفید رنگ بوده که در دهان، بر روی لثه‌ها، قسمت‌های داخلی لب‌ و یا روی زبان ایجاد می‌شود. اگر زخم‌ها فقط بیرون لب باشد، آفت محسوب نشده و ممکن است این بیماری را با تبخال نوزاد اشتباه گرفته باشید. آفت دهان کودک از آن دسته بیماری‌هایی است که والدین را به چالش زیادی می‌کشاند؛ کودک بی‌حوصله شده و به علت دردی که ناشی از زخم‌هاست، نمی‌تواند به درستی غذا بخورد. این بیماری توسط ویروس تب خال، سمپاتوس و کاندیدا ایجاد می‌گردد. در این مقاله از سلامت اول، علائم و تشخیص این بیماری را بررسی کرده و همچنین راهکارهایی را برای درمان خانگی آفت دهان کودکان ارائه خواهیم کرد.

 علت آفت دهان کودکان

علت اصلی آفت دهان نوزاد و کودک هنوز مشخص نیست و پزشکان و محصصان نتواسنته‌اند دلیل قطعی و واضخی برای این عارضه معرفی کنند. اما نکته این است که دلایل احتمالی زیادی وجود دارند که می‌توانند در دهان کودک و یا نوزاد شما، آفت را به وجود بیاورند. برای مثال، ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن نوزاد و یا برخی از حساسیت‌های غذایی، ممکن است منجر به آفت زدن دهان کودک شوند. همانطور که اشاره کردیم، آفت دهان کودک ممکن است گاها با تبخال اشتباه گرفته شوند؛ اگر شک دارید که زخم به وجود آمده در دهان کودک شما آفت است یا علت دیگری دارد، می‌توانید از پزشک متخصص و یا یک پرستار کودک مجرب برای معاینه و تشخیص دقیق‌تر کمک بگیرید.

علاوه بر این، در برخی منابع عنوان شده است که عامل آفت دهان نوزادان، در اکثر اوقات قارچی به نام کاندیدا آلبیکانس است که رنگ آن سفید بوده و بر روی زبان و داخل دهان، ایجاد آفت می‌کند. در ذیل، عوامل احتمالی شکل گرفتن آفت در قسمت داخلی دهان کودکان را لیست کرده‌ایم:

  • حساسیت‌های غذایی: برخی مواد غذایی خاص که در ترکیبات خود، اسید دارند، ممکن است با تحریک غشاهای حساس دهان کودک، موجب پیدایش آفت در دهان شوند. قهوه، مرکبات، شکلات و … نمونه‌هایی از این مواد غذایی هستند.
  • کمبودهای تغذیه‌ای: کمبود آهن ذخیره شده در بدن فرزند شما، با زخم‌های مکرر دهان مانند آفت‌ها مرتبط است. کمبود این ماده معدنی در بدن کودک رایج است و ممکن است علائم دیگری از این کمبود مانند پوست رنگ پریده، سیاهی زیر چشم و خستگی را مشاهده کنید. کودک شما به 8 تا 15 میلی گرم آهن در روز بسته به وزن او و شرایط جسمانی خود نیاز دارد. کمبود اسید فولیک یا ویتامین B-12 نیز با آفت دهان کودک مرتبط است.
  • عفونت‌های ویروسی و باکتریایی: اگر کودک نوپا یا دانش آموز دبستانی شما مدام دچار آفت می‌شود، ممکن است یک ویروس عامل آن باشد. برخی عفونت‌های ویروسی نیز ممکن است زمینه‌ساز بروز بیماری‌های دهانی در کودکان شوند که آفت نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تشخیص آن بر عهده پزشک می‌باشد.
  • ضعف سیستم ایمنی و خود ایمنی بدن کودک: آفت‌های عودکننده که دلیل واضحی مانند بیماری ویروسی یا کمبود مواد مغذی ندارند، ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری خودایمنی در حال ظهور باشد. بسیاری از کودکان مبتلا به بیماری سلیاک و بیماری های التهابی روده با زخم های مکرر آفت مواجه هستند و علاوه بر آن با بسیاری از علائم دیگر مانند خستگی، مه مغزی و درد مفاصل دست و پنجه نرم می‌کنند.

آفت دهان کودک

به نقل از webmd.com :

Canker sore causes aren’t entirely clear, but outbreaks tend to follow patterns: Girls, for example, tend to get canker sores more often than boys do. Canker sores also usually affect teens more than kids under the age of 10, but younger children can get them too. Your pediatrician may not be able to confirm the exact cause of your child’s sores. Nobody really knows why they develop

ترجمه:

علت آفت دهان کودکان هنوز به طور دقیق مشخص نیست؛ ولی یافته‌های جدید نشان از پیروی این عارضه از یک سری الگو های مشخص می‌دهد. برای مثال، دخترها بیشتر از پسرها آفت دهان می‌زنند. همچنین آفت دهان، معمولا نوجوانان را بیشتر از کودکان زیر 10 سال مبتلا می‌کند و شیوع آن در این سنین بیشتر است. شاید متخصص اطفال شما نتواند علت آفت دهان کودک شما را بگوید، زیرا در واقع هیچکس دقیقا نمی‌داند علت اصلی آفت چیست.

درمان آفت دهان نوزاد

برای درمان آفت دهان کودک، راهکارهایی وجود دارد که با بکارگیری آن‌ها، دیگر نیازی به مراجعه به پزشک نخواهید داشت. قرار دادن یخ بر محل مورد نظر، توجه به رژیم غذایی کودک، استفاده از ترکیبات دارویی خاص و … راهکارهایی درمانی برای این عارضه هستند که در ادامه، کاملا معرفی شده‌اند:

  • قرار دادن کمپرس یخ برای بی‌حس کردن ناحیه دچار آفت دهان کودک
  • عدم استفاده از غذاهای تند، داغ و حاوی مواد غذایی اسیدی مانند لیمو و گوجه فرنگی
  • اجازه ندادن به کودک جهت مصرف غذاهای شور مانند چیپس و آجیل
  • عدم استفاده از خمیر دندان‌ها و دهانشویه‌های حاوی لوریل سولفات برای کودک
  • درمان خانگی آفت دهان کودک با استفاده موضعی از ترکیب آب و هیدروژن پراکساید
  • انتخاب مسواک‌های نرم و مخصوص کودکان
  • تهیه لیستی از غذا‌هایی که کودک به آن‌ها حساسیت دارد و تنظیم رژیم غذایی مناسب
  • کمک به کودک جهت نوشیدن مایعات با استفاده از نی
  • استفاده از محلول شیر منیزیم به عنوان داروی ضد اسید برای کودک
  • استفاده از شربت دیفن هیدرامین با مشورت پزشک
  • آموزش استفاده از دهانشویه به کودک
  • استفاده از محلول آب نمک برای ضد عفونی کردن فضای دهان

درمان آفت دهان کودک

علائم آفت دهان نوزاد

آفت دهان، علائمی دارد که همین موارد، وجه تمایزشان با تبخال را رقم می‌زند؛ مهمترین نشانه آفت دهان در کودکان، پیدایش زخم‌های سفید رنگ که اطراف آن‌ها به رنگ قرمر درآمده است در داخل دهان کودک می‌باشد. برای تشخیص و درمان آفت دهان در کودکان، بهتر است به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه کرده و از استفاده از داروهای شیمیایی، بدون مشورت با پزشک متخصص توصیه نمی‌شود.

  1. آفت دهان نوزاد، سفید رنگ بوده که ممکت است اطراف آن، الهتابات قرمز دیده شوند.
  2. آفت، در داخل دهان و لثه‌ها ایجاد می‌شود و نه خارج از دهان.
  3. این زخم‌ها با درد همراه بوده و حتی بدون مصرف غذا هم دردناک هستند.
  4. اندازه آفت دهان کودک معمولا کمتر از 6 میلی‌متر است.
  5. تب یا علامت بالینی دیگری در کودک مشاهده نمی‌شود.

آفت دهان در کودکان

جمع بندی

آفت دهان نوزاد، زخم‌های سفید رنگ بوده که در بخش‌های داخلی دهان و لب‌ها شکل گرفته و با درد همراه هستند. این عارضه به دلایل نامشخصی به وجود می‌آید و هنوز علت اصلی آن تشخیص داده نشده است؛ اما موضوعی که واضح است، برخی موارد وراثتی ممکن است در پیدایش آفت در دهان کودکان نقش داشته باشند. همچنین مواردی مانند: حساسیت‌های غذایی، رژیم غذایی نامناسب، عفونت‌های باکتریای و ضعف در سیستم ایمنی بدن کودک، از عوامل احتمالی شکل‌گیری آفت دهان در نوزادان می‌باشند.

برای درمان آفت دهان کودکان، راهکارهایی ساده و خانگی وجود دارد؛ استفاده از دهانشویه و محلول آب نمک برای ضد عفونی دهان، استفاده از کمپرس یخ، استفاده از داروهایی مانند شربت دیفن هیدرامین، توجه به رژیم غذایی کودک و … روش‌های پیشنهادی برای درمان خانگی آفت دهان کودکان می‌باشند.


سوالات متداول

آفت دهان نوزاد به چه علت ایجاد می‌شود؟

علت اصلی آفت دهان در کودکان و نوزادان هنوز مشخص نیست اما گفته می‌شود که صفات وراثتی، حساسیت‌های غذایی و عفونت‌های باکتریایی و میکروبی ممکن است از دلایل شکل‌گیری آفت در دهان بچه باشند.

آفت دهان بچه تا چه مدت از بین می‌رود؟

اصولا اغلب آفت های دهانی در مدت زمان یک الی دو هفته از بین می‌روند.

چگونه آفت دهان کودکمان را درمان کنیم؟

شربت دیفن هیدرامین، استفاده از دهان‌شویه و استفاده از کمپرس یخ، از درمان‌های خانگی آفت دهان بچه هستند.

تفاوت اصلی آفت دهان کودکان با تبخال چیست؟

آفت، در قسمت داحلی دهان شکل می‌گیرد اما تبخال، در قسمت بیرونی دهان به وجود می‌آید.

Picture of Rasool Etehadi
Rasool Etehadi
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
39 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.