مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

تماشای تلویزیون چگونه به سلامتی آسیب وارد می کند ؟

تلویزیون تماشا کردن

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

تماشای تلویزیون از رایج‌ترین تفریح‌ها و روش‌های وقت‌گذرانی در همه رنج‌های سنی است. آمارها نشان می‌دهند که مردم دنیا روزانه بیش از 200 دقیقه تلویزوین تماشا می‌کنند. تماشای طولانی مدت تلویزیون سبب می‌شود که مضرات زیادی شامل حال افراد شود. از جمله مضرات تلویزیون افزایش احتمال مرگ زودرس در بین افراد است. تماشای تلویوزیون به اندازه طولانی، به‌معنی بی‌تحرکی و نشستن‌های طولانی است که خطر چاقی و اضافه وزن را در پی دارد. همچنین این عادت به سلامت چشم‌ها و قوه بینایی شما لطمه می‌زند. شما با بهره‌مندی از خدمات پرستار در منزل می‌توانید جلو عوارض و مضرات تماشای طولانی مدت تلویزیون  در کودکان را بگیرید. در این مقاله مضرات تلویزیون را بررسی می‌کنیم.

مضرات تماشای طولانی مدت تلویزیون

تماشای طولانی مدت تلویزوین مشکلات سلامتی متعددی را در پی دارد. از مهم‌ترین این مشکلات و مضرات تلویزیون عبارت‌اند از:

  • بیماری‌های قلبی و عروقی: تماشای زیاد تلویزیون تا 20 درصد آمار ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.
  • چاقی و دیابت: چاقی و دیابت از مشکلات رایج در دنیای امروز هستند. چاقی زمینه‌ساز بروز سرطان و بیماری‌های قلبی است.
  • ترومبوز: نشستن‌های طولانی جلوی تلویزیون خطر ابتلا به ترومبوز را افزایش می‌دهد. ترومبوز یا لخته شدن خون در رگ‌ها باعث مسدود شدن جریان خون می‌شود. این بیماری در موارد شدید می‌تواند منجر به مرگ شود.
  • سرطان روده بزرگ: تماشای بیش از 4 ساعت تلویزوین در روز، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا 35 درصد افزایش می‌دهد.
  • ناتوانی حرکتی: تماشای طولانی مدت تلویزیون و نشستن‌های طولانی مدت، خطر ناتوانی‌های حرکتی را در افراد مسن در پی دارد. در این موارد شما می‌توانید از کمک پرستار سالمند در خانه بهره‌مند شوید.
  • زوال عقل و آلزایمر: از دیگر مضرات تلویزیون احتمال ابتلا به آلزایمر و بیماری‌های زوال عقل است. در این بیماری فرد دچار اختلال در حافظه، عدم توانایی شناختی زمان و مکان و ناتوانی در برنامه‌ریزی و فراموشی شدید می‌شود.

نگاه کردن به تلویزیون

عوارض تماشای طولانی مدت فیلم و سریال

تماشای قسمت های بی پایان یک سریال پدیده ای است که اخیرا شایع شده است زیرا در گذشته برای پیگیری قسمت های یک سریال لازم بود که برای آخرین قسمت ها یک هفته صبر کنید ، اما خدمات شبکه هایی مانند Netflix و Amazon Prime به این معنی است که هر زمان که بخواهید می توانید هر چیزی را تماشا کنید. اما مطالعه ای که اخیراً در ژورنال Clinical Sleep Medicine منتشر شده است ، نشان داده است که این رفتار در واقع می تواند برای ما عوارض بدی داشته باشد. در این تحقیق 423 نفر از افراد 18 تا 25 ساله شرکت کردند که از آنها خواسته شد در یک نظرسنجی آنلاین درباره عادات تلویزیونی ، کیفیت خواب ، خستگی ، بی خوابی و هوشیاری قبل از خواب خود شرکت نمایند .

بسیاری از این افراد چندین قسمت متوالی از یک سریال را در یک نشست تماشا می نمودند . از هر 10 شرکت کننده هشت نفر خود را به عنوان یک تماشاگر حریص معرفی می کنند ، که هر هفته 20٪ افزایش نرخ تماشای سریال نسبت به ماه گذشته را داشتند .همانگونه که بیان شد بیش از نیمی (52٪) از کسانی که به تماشای بیش از حد اذعان کرده اند سه تا چهار قسمت را در یک نشست مشاهده می کردند که میزان متوسط زمان آن 3 ساعت و 8 دقیقه طول می کشید.

این تماشاگران خستگی بیشتر ، علائم بی خوابی ، کیفیت پایین خواب و احساس هوشیاری بیشتر قبل از خواب را گزارش کردند. به طور کلی ، کسانی که بیش از حد تلویزیون تماشا می کنند 98 درصد بیشتر از افراد دیگر خواب بی کیفیت تری دارند . محققان بر ای باورند که سریال های پرحادثه اغلب ساختار داستانی پیچیده ای دارند كه باعث می شود بینندگان كاملاً در داستان غوطه ور شوند.این تعامل شدید با محتوای تلویزیونی ممکن است شرایطی را بوجود آورد که ذهن را به مدت طولانی مشغول نماید و بنابراین روی خواب تأثیر می گذارد.

به گفته محققان یکی از اصلی ترین مشکلات ناشی از تماشای بیش از حد می تواند افزایش احساس هوشیاری قبل از خواب باشد. هر فعالیتی که پیش از خواب انجام می دهیم ممکن است باعث ایجاد تغییر در کیفیت خواب شود از جمله ناتوانی در خواب و کیفیت پایین خواب. گروه سنی مورد مطالعه معمولاً در خوابیدن مشکل ندارند بنابراین اگر مشکلی در خواب آنها پیش بیاید لازم است مورد توجه و پیگیری قرار گیرد. تماشای مونیتورهای نورانی ، به خصوص در شب می تواند خواب شما را مختل نماید ، زیرا این یکی از نشانه هایی است که به حفظ ریتم ساعت شبانه روزی بدن کمک می کند .

وقتی هوا تاریک می شود ، بدن ما برای خواب آماده می شود ، اما چراغ های روشن ممکن است مغز ما را فریب دهند و فکر کنند هنوز روز ادامه دارد . در حقیقت نور ساطع شده از صفحات مانیتورها توانایی ما را در ترشح ملاتونین کاهش می دهد . ملاتونین در هنگام عصر و کاهش نور ترشح می شود و سبب می شود که ما برای خوابیدن آماده شویم اما با تماشای یک مانیتور پر نور ترشح ملاتونین کاهش می یابد و خوابیدن را دشوار می کند.

مدت زمان تماشای تلویزیون برای بزرگسالان

راه کاهش ضرر تلویزیون

همانطور که گفتیم تماشای طولانی مدت تلویزیون مضرات زیادی دارد. برای کاهش این مضرات و جلوگیری از خطرات تماشای طولانی مدت تلویزیون، بهتر است از انواع راهکارها برای ترک این عادت استفاده کنید:

  • اوقات فراغت‌تان را با کارهای دیگر پر کنید.
  • برای تماشای تلویزیون محدودیت زمانی داشته باشید و به آن پایبند بمانید.
  • الگوی مناسبی برای سایر اعضا خانواده و فرزندان‌تان باشید.
  • در برنامه روزانه‌تان ورزش را بگنجانید تا تمایل کمتری به تماشا تلویزیون داشته باشید.
  • مضرات تماشا طولانی مدت تلویزیون را با خودتان مرور کنید.

ضررهای تلویزیون برای کودکان

کودکانی که در سنین پیش از مدرسه هستند؛ به جز موارد گفته شده، دچار چالش‌های رفتاری یا تکاملی هم می‌شوند. برخی از ضررهای تلویزیون برای کودکان عبارتند از:

  • آسیب‌های دائمی برای ساختار مغز کودک: براساس تحقیقات انجام شده؛ تلویزوین باعث ایجاد آسیب‌های دائمی به مغز کودک می‌شود. تماشای طولانی مدت تلویزیون ممکن است باعث ایجاد چالش‌های گفتاری در کودک شود.
  • نبود مزایا آموزشی: تلویزیون مزیت آموزشی برای کودکان زیر 2 سال ندارد. پس وقت کودک شما با این کار تلف می‌شود.
  • از بین بردن خلاقیت: تماشای طولانی مدت تلویزیون توسط کودک به معنی از دست دادن قدرت تفکر و توانایی تحلیل است.
  • بدآموزی: کودکان خیلی زود تحت تاثیر محتواهای غلط و بد تلویزیون قرار گرفته و از آن‌ها الگو می‌گیرند.
  • اضافه وزن و چاقی: از ضرر های تلویزیون برای کودکان بی‌تحرکی و نشستن‌های طولانی است که اضافه وزن و چاقی را در پی دارد.

 

راه حل مشکل اعتیاد به تماشای تلویزیون

واضح است که بیشتر افرادی که به تماشای تلویزیون معتاد شده اند به راحتی این عادت را ترک نخواهند نمود ، بنابراین چگونه می توانیم با این اعتیاد به تماشای تلویزیون مقابله نماییم ؟ محققان بر این باورند که بهترین روش برای انجام این کار استفاده از زمان آخر هفته برای تماشای تلوزیون است و یا به جای عصرها بهتر است در ساعات اولیه روز به تماشای برنامه مورد علاقه خود بپردازیم .

استفاده از حالت توقف در بین تماشای برنامه ممکن است روشی موثر برای کاهش میزان تماشای تلویزیون باشد اما گاهی فرد پس از صرف غذا یا صحبت با دیگران و انجام کارهای شخصی، برای دنبال کردن برنامه مجددا اقدام خواهد نمود و در این حالت زمان تماشای فیلم از 2 یا 3 ساعت به حدود 5 ساعت یا بیشتر منجر خواهد شد و آسیب زیادی را متوجه فرد خواهد نمود . درعوض می توان تحت هر شرایطی پس از ساعت 6 عصر به هیچ وجه تلویزیون تماشا ننمود و این قانون را به صورت جدی اعمال کرد تا کیفیت خواب شبانه بهبود یابد . بهتر است هرگز صورت مسئله را پاک نکنید و با خوردن داروی خواب به دنبال بهبود کیفیت خواب شبانه خود نباشید زیرا استفاده از این روش به سلامت عمومی بدن شما آسیب خواهد زد .

اعتیاد به تماشای تلویزیون در سالمندان

تماشای بیش از حد تلویزیون می تواند یکی از مشکلات جوانان تلقی شود ، که به صورت یک عادت ناسالم در سرتاسر جهان در حال افزایش است.

اما لازم است بدانید که این فقط جوانان نیستند كه بیش از حدتلویزیون تماشا می كنند بلکه افراد مسن نیز با نرخ بالایی به دیدن برنامه های تلوزیون اعتیاد دارند.
عوارض ناشی از اعتیاد در این زمینه در بین جوانان راحت تر درمان می شود اما در سنین بالاتر مانند 55 تا 70 سالگی خطراتی مانند بی خوابی و سکته های قلبی و مغزی سلامت سالمندان را تهدید می نماید.
همچنین ، نسلی جوانی که از سنین پایین به دیدن تلویزون اعتیاد دارند قطعا در سنین بالاتر عوارض بیشتری را تجربه خواهند نمود.

سخن آخر

تماشای طولانی مدت تلویزیون مضرات متعددی برای افراد دارد. این عادت غلط به معنی نشستن‌های طولانی و بی‌تحرکی است. این روند خطر ابتلا به چاقی و بیماری‌های قلبی و عروقی را در پی دارد. مضرات تلویزیون به‌خصوص در کودکان بسیار جدی است و می‌تواند با ایجاد مشکلات مغزی یا گفتاری، عواقب جبران ناپذیری برای آن‌ها داشته باشد. با جایگزین کردن این عادت غلط با عادت‌های مفید دیگر، می‌توانید از این روند جلوگیری کنید.


سوالات متداول

تماشای تلویزیون چطور می‌تواند به مرگ منجر شود؟

این عادت غلط، خطر چاقی، گرفتگی رگ‌ها، بیماری‌های قلبی و غیره را در پی دارد که در نهایت می‌تواند منجر به مرگ شود.

آیا کودکان کمتر از 2 سال می‌توانند تلویزیون ببینند؟

بهتر است تا پیش از 2 سال اجازه این کار را به کودک خود ندهید. چرا که تلویزیون با جلوگیری از خلاقیت، ایجاد مشکلات مغزی و ارائه الگوهای غلط، می‌تواند به کودک شما ضرر بزند.

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.