پرخاشگری یک مشکل اساسی در بین نوجوانان است که به علل مختلفی رخ میدهد. شناخت نشانههای پرخاشگری در نوجوانان میتواند از گسترش آن و بحرانی شدن وضعیت جلوگیری کند.
فهرست مطالب:
- نشانههای پرخاشگری در نوجوانان
- دلایل پرخاشگری در نوجوانان
- چگونه از مشاجره با نوجوان جلوگیری کنیم؟
- نحوه برخورد با رفتار خشونتآمیز
- کلام پایانی
نشانههای پرخاشگری در نوجوانان
اغلب افرادی که قادر به کنترل احساساتشان نیستند، رفتارهای خشونتآمیز از خود نشان میدهند. این اشخاص ممکن است توسط دیگران آسیبدیده باشند و فکر کنند که میتوانند از طریق خشونت یا تهدید مشکلات را حل کنند و احترام دیگران را به دست آورند.
برخی از خشونتها در پاسخ به صدمات، قلدری یا قربانی شدن روی میدهد، برخی نیز به علت محافظت از خود یا احساس ناامیدی اتفاق میافتد.
همچنین بخوانید:پرستار کودک
مهمترین نشانههای پرخاشگری در نوجوانان میتواند دربرگیرنده موارد زیر باشد:
- فراموش کاری و حواسپرتی
- افسردگی
- مضطرب بودن و تحریکپذیری
- اختلالات خواب
- مشکل در تمرکز کردن و توجه
- توهم
- قضاوت ناصحیح
- مشکلات حافظه، تفکر و درک مطلب
- مشکل در نوشتن و خواندن
- تغییر اشتها و کاهش یا افزایش وزن
- خستگی
- تشنج و لرز
دلایل پرخاشگری در نوجوانان
چه چیزی باعث میشود یک فرد با مشت، لگد یا حتی چاقو به جان خود یا دیگران بیفتد؟ پاسخ روشنی برای این سؤال وجود ندارد؛ اما دلایل زیر میتواند فرد را به ارتکاب خشونت ترغیب کند:
- برخی از نوجوانان برای ابراز ناامیدی یا رهایی از احساس خشم ناشی از مشکلاتشان دست به خشونت میزنند. در این حالت شخص قادر به کنترل احساساتش نیست.
- فرد خشونت را راهی برای اعمال کنترل دیگران و دستیابی به خواستههایش میداند.
- نوجوان از خشونت برای انتقامگیری از کسانی که به او صدمه زدند، استفاده میکند.
- خشونت رفتاری است که در طول زندگی آموخته میشود و مانند تمام رفتارهای دیگر میتوان آن را تغییر داد، اگرچه کار آسانی نیست.
بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که در صورت مشاهده نشانههای پرخاشگری در نوجوانان با افراد متخصص و آگاه مشورت کنید و در صورت لزوم از خدمات پرستاری برای آرامکردن نوجوان استفاده کنید.
چگونه از مشاجره با نوجوان جلوگیری کنیم؟
به یاد داشته باشید که رفتار شما میتواند وضعیت پرخاشگرانه نوجوان را بهبود بخشد یا بدتر کند، بنابراین الگوی مناسبی برای او باشید. اگر شما رفتاری پرخاشگرانه داشته باشید؛ اما از فرزندتان بخواهید که آرام باشد، طبیعتاً او به حرف شما گوش نخواهد کرد.
برای مدیریت رفتار نوجوان این نکات را رعایت کنید:
- سعی کنید رفتاری آرام و مسالمتآمیز داشته باشید، بااقتدار رفتار کنید بدون این که خشن و تهدیدآمیز باشید.
- زبان بدنتان باید نشان دهنده تمایل شما به گوش دادن باشد.
- وارد حریم خصوصی آنان نشوید و به چشمانشان خیره نمانید.
- اگر مشاجره از کنترل خارج شد، مکان را ترک کنید و به نوجوان خود بگویید که نیم ساعت دیگر که اوضاع آرام شد، برمیگردید.
- سعی کنید حداقل ده بار دم و بازدم عمیق بگیرید. هنگامی که نوجوان آرام است این تکنیک را به او نیز آموزش دهید تا بتواند خشم خود را کنترل کند. به یاد داشته باشید که نوجوانان روش کنترل خشم خود را نمیدانند و این ممکن است باعث ترس و ناامیدی آنان شود.
- اگر تسلیم خشم و فریاد نوجوان شوید او را تشویق میکنید که بار دیگر نیز برای رسیدن به خواستههایش رفتار غیرمنطقی اش را تکرار کند.
بیشتر بخوانید : کودک حساس و نقش والدین و پرستار کودک در کمک به این کودکان
نحوه برخورد با رفتار خشونتآمیز
گاهی اوقات پرخاشگری نوجوان میتواند تبدیل به رفتارهای خطرناک شود. در این موارد ایمنی را در اولویت قرار دهید و اگر نیاز است از او دور شوید. نوجوانتان باید بداند که رفتار او قابلقبول نیست و تا زمانی که آرام نشود در کنار او نخواهید ماند.
توصیههایی برای مقابله با خشونت نوجوان:
- به آنها فضا بدهید و زمانی که آرام شدند با آنها درباره اتفاقاتی که افتاده صحبت کنید. از آنها اجازه بگیرید که کمکشان کنید و تجربیاتتان را در اختیارشان قرار دهید.
- خطقرمزها و مرزهایتان را به وضوح برای او تعیین کنید. نوجوان باید بداند که هر نوع خشونت و پرخاشگری از نظر شما غیرقابلقبول و ناشایست است.
- با مدرسه او در ارتباط باشید و ببینید که آیا در آنجا نیز رفتارهای پرخاشگرانه دارد یا خیر.
- از اعمال هرگونه خشونت به نوجوان خودداری کنید.
- اگر نوجوان درخواست کمک کرد ترتیب یک ملاقات با روانشناس یا مشاور را بدهید.
کلام پایانی
بدترین شکل خشونت که قابل پیشگیری است، خودکشی است. دو مرحله مهم برای جلوگیری از این رفتار شناخت نشانههای پرخاشگری در نوجوانان و کمکگرفتن است. متخصصان ما در مؤسسه پرستاری سلامت اول آماده کمکرسانی به شما عزیزان هستند.