مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

مشکل روان پریشی را بیشتر بشناسید

علل روان پریشی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

روان پریشی  یا psychosis شرایطی است که افراد ارتباط خود را با واقعیت از دست می دهند. این مشکل ممکن است شامل دیدن یا شنیدن چیزهایی باشد که دیگران نمی توانند ببینند یا بشنوند و باور چیزهایی که در واقعیت وجود ندارند (توهم).

عوارض روان پریشی
مشکل روان پریشی را بیشتر بشناسید

علائم روان پریشی

2 نشانه اصلی روان پریشی عبارتند از:

هذیان

حالتی که شخص چیزهایی را می شنود، می بیند و مواردی را احساس می کند، می بوید یا مزه می کند که در خارج از ذهن او وجود ندارد اما می تواند برای شخص بسیار واقعی به نظر برسد. توهم رایج شنیدن صداها است.

توهمات

حالتی که فرد دارای اعتقادات قوی است که توسط دیگران مشترک نیست ؛ یک توهم رایج این است که بیمار معتقد است که توطئه ای برای آسیب رساندن به او  وجود دارد. ترکیبی از توهمات و تفکرات واهی می تواند باعث ناراحتی شدید و تغییر رفتار شود.

تجربه علائم روان پریشی اغلب به عنوان یک دوره روان پریشی شناخته می شود.

زمان مناسب برای مراجعه به پزشک

در صورت مشاهده علائم روان پریشی ، باید فوراً به پزشک متخصصمراجعه کنید. بسیار حیاتی است که روان پریشی در اسرع وقت درمان شود ، زیرا درمان زودهنگام می تواند موثرتر باشد.

پزشک عمومی ممکن است از بیمار سوالاتی بپرسد تا به تعیین علت روان پریشی بیمار کمک کند.  همچنین پزشک باید بیمار را برای ارزیابی و درمان بیشتر به متخصص سلامت روان ارجاع دهند. اگر نگران شخصی هستید که دچار  این مشکل است ، می توانید با پزشک متخصص وی مشورت نمایید.

پیشنهاد می شود: نقش ترس در ایجاد بیماری های جسمی و روانی چیست

تشخیص روان پریشی
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک

اگر فکر می کنید علائم فرد به حدی شدید است که نیاز به درمان فوری دارد و می تواند آنها را در معرض خطر قرار دهد ، می توانید اقدامات زیر را به عمل آورید :

  • در صورت موافقت او را به نزدیکترین مطب روانپزشک ببرید
  • با پزشک متخصصی که فرد را از قبل زیر نظر دارد تماس بگیرید
  • با  اورژانس تماس بگیرید و آمبولانس بخواهید
  • تعدادی خط راهنمای سلامت روان  ملی نیز در دسترس است که می توانند توصیه های  مناسبی را ارائه دهند.

بیماری های زمینه ساز روان پریشی

گاهی اوقات ممکن است علت روان پریشی را به عنوان یک وضعیت خاص روانی تشخیص دهیم ، مانند:

اسکیزوفرنی

شرایطی که باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم روانی از جمله توهم و هذیان می شود

اختلال دوقطبی

یک بیماری روانی است که بر خلق و خو تأثیر می گذارد. یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی می تواند بخش هایی از خلق و خوی ناراحت (افسردگی) و به دنبال آن حالات شدید شادی (شیدایی) داشته باشد.

افسردگی شدید

برخی از افراد مبتلا به افسردگی هنگام افسردگی نیز علائم روان پریشی دارند

سایر عوامل زمینه ساز روان پریشی

  • یک تجربه آسیب زا
  • فشار روانی
  • سوء استفاده از مواد مخدر
  • سوء استفاده از الکل
  • عوارض جانبی داروهای تجویز شده
  • مشکل جسمی، مانند تومور مغزی
  • اینکه هر چند وقت یک دوره روان پریشی رخ می دهد و چه مدت طول می کشد می تواند به علت زمینه ای بستگی داشته باشد.
بیماری روان پریشی
بیماری های زمینه ساز روان پریشی

درمان روان پریشی

درمان روان پریشی شامل استفاده از ترکیبی از موارد زیر است:

  • داروهای ضد روان پریشی: که می تواند به تسکین علائم روان پریشی کمک کند
  • درمان های روانشناختی: درمان گفتگو درمانی رفتاری 1 به 1 (CBT) در کمک به افراد مبتلا به روان پریشی موفق بوده است و مداخلات خانوادگی (نوعی از درمان که ممکن است شامل شرکا ، اعضای خانواده و دوستان نزدیک شود) کاهش می یابد.
  • حمایت اجتماعی: پشتیبانی با نیازهای اجتماعی مانند تحصیل، اشتغال یا اسکان

به برخی افراد توصیه می شود که داروهای ضد روان پریشی را به صورت طولانی مدت (و احتمالاً تا پایان عمر) مصرف کنند. در صورت بهبود علائم ، بعضی از بیماران ممکن است بتوانند به تدریج دوز خود را کاهش داده و سپس مصرف داروها را به طور کامل قطع کنند.

مصرف ناگهانی داروهای تجویز شده را متوقف نکنید زیرا این مشکل می تواند باعث عود علائم بیمار شود. اگر دوره های روان پریشی فرد شدید باشد ، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان روانی برای درمان داشته باشد.

عوارض روان پریشی

افرادی که سابقه روان پریشی دارند بیشتر از سایرین دچار مشکلات سوء مصرف مواد مخدر یا الکل یا هر دو می شوند. برخی از افراد از این مواد به عنوان راهی برای کنترل علائم روان پریشی استفاده می کنند. اما سوء مصرف مواد می تواند علائم روان پریشی را بدتر کند یا مشکلات دیگری را ایجاد کند.

پیشنهاد می شود: با 10 مزیت لبخند زدن آشنا شوید

خودزنی و خودکشی

افراد مبتلا به روان پریشی بیشتر از میانگین متوسط  بیماران روانی، ​​خطر خودزنی و خودکشی دارند. اگر یک بیمار روان پریش به خود آسیب رسانده باشد لازم است سریعا زیر نظر پرشک متخصص قرار گیرد .

اگر فکر می کنید یکی از دوستان یا خویشاوندانتان ممکن است در اثر روان پریشی به خود آسیب برساند ، به دنبال علائم بریدگی های بی دلیل ، کبودی یا سوختگی سیگار ، معمولاً در مچ دست ، بازوها ، ران ها و سینه او  باشید.

مشکل روان پریشی

افرادی که به خود آسیب می رسانند ممکن است در هر زمان حتی در هوای گرم لباس های پوشیده بپوشند تا محل آسیب ها را پنهان نمایند. پیشنهاد می‌شود:

اگر  فردی احساس می کند که  تمایل به خود کشی دارد لازم است در اسرع وقت با یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا فردی که به او اعتماد دارد صحبت کند. همچنین باید برای ملاقات با پزشک متخصص یا روانپزشک یا روان شناس اقدام نماید.

بنابراین روان پریشی یک وضعیت غیرطبیعی ذهن است که منجر به ایجاد مشکل در تشخیص واقعیت و  دنیای غیر واقعی می شود. علائم ممکن است شامل توهم و هذیان باشد. علائم دیگر ممکن است شامل ناهماهنگی گفتار و رفتار نامناسب برای یک موقعیت باشد.

مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

پرستار در منزل سلامت اول

درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول

سایر مطالب مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.