بیش فعالی ناشی از جهش ژنتیکی و همچنین اختلال عملکرد ناقل های شیمیایی در مغز رخ می دهد. در مورد کودکان بیش فعال و نشانه هایی که در این زمینه بروز می دهند مراقبین و پرستار کودک باید باید آگاهانه رفتار کنند. نادیده گرفتن نشانه ها و سهل نگاری در این رابطه می تواند یادگیری کودک را با اختلال مواجه کند و زندگی و موفقیت او را تحت تاثیر قرار دهد. در این مبحث درمورد برخی از باورهای غلطی که درمورد ین بیماری وجود دارد به بحث می پردازیم.
باورهای غلط در مورد کودکان بیش فعال
- دکودکان بیش فعال نیاز به انضباط بیشتری دارند.
- کودکان بیش فعال نیاز به تقویت اراده دارند.
- همه کودکان بیش فعال بسیار پر جنب و جوش هستند.
تمام کودکان بیش فعال غیر قابل کنترل نیستند. از نظر علمی بیش فعالی به سه دسته عمده تقسیم بندی می شود.
در نوع اول کودکان اغلب در تمرکز مشکل دارند، به راحتی حواسشان پرت می شود. در نوع دوم که نوع تکانشی است در این نوع کودکان به شدت پرجنب و جوش و غیرقابل کنترل هستند، زیاد صحبت می کنند، نمیتواند در صف برای نوبت خود منتظر بمانند و در بازی همیشه باعث اختلال می شوند.
نوع ترکیبی که هر دو نوع علائم را با هم دارند و شایع تر از دو نوع اول است.
دختران بیش تر پسران به بیش فعالی مبتلا می شوند
طبق تحقیقات انجام شده در پسران بیش از دوبرابر دخران بیش فعالی به ویژه در سنین 4 تا 17 سال تشخیص داده شده است.
در دختران بیش فعالی از نوع بی توجهی شایعتر بوده و به همین دلیل با رویا پردازی که در این سنین شایع است اشتباه گرفته می شود و در نتیجه با تاخیر تشخیص داده می شود.
اکثر کودکان بی قرار بیش فعال هستند
گاهی رفتارهای معمول کودکان مانند علائم و نشانه های بیش فعالی به نظر می رسد. بی قراری، بی نظمی، عدم توانایی در گوش دادن و یا پیروی از دستورات همیشه علائم بیش فعالی نیستند. از جمله نشانه هایی که پزشکان برای تشخیص کودکان بیش فعال به آن توجه می کنند عبارتند از:
در کودکان زیر 17 سال 6 نشانه از نشانه های بیش فعالی باید در کودک مشاهده شود اما در مورد کودکان بالای 17 سال 5 نشانه کفایت می کند. علائم باید بیش از 6 ماه درک کودک مشاهده شود. نشانه های مشاهده شده زندگی کودک را در مدرسه و خانه تحت تاثیر قرار دهند.
بیش فعالی در سن 6 سالگی تشخیص داده می شود
طبق یافته های جدید محققین این امکان فراهم آمده است که بیش فعالی در سن 4 سالگی قابل تشخیص است. تا قبل از سال 2011 سن تشخیص باین اختلال 6 سالگی بود. تشخیص زودرس به کودکان کمک می کند تا با درمان سریعتر در دوران یادگیری و مدرسه با مشکلات کمتری مواجه شوند.
کودکان بیش فعال در یادگیری مشکلی ندارند!
علائم شایعی که در کودکان بیش فعال وجود دارد عبارتند از ناتوانی در یادگیری، عصبانیت، افسردگی، اختلالات رفتاری، تاخیر در آموزش مهارت های گفتاری. این نشانه ها گاها تشخیص بیش فعالی را با مشکل مواجه می کند.
بیش فعالی اغلب با دانش والدین درمان می شود
درمان بیش فعالی به عوامل مختلفی بستگی دارد. 70 تا 80 درصد درمان بیش فعالی به درمان دارویی بستگی دارد. روان درمانی می تواند به کودک علاوه بر کمک به یادگیری مهارت های جدید کمک کند تا با دیگران تعامل بهتری برقرار کند. روش های یکسان روی کودکان مختلف ممکن است پاسخ یکسانی نداشته باشدو از این رو باید روش های درمانی مختلفی برای شناخت تاثیر گذارترین گزینه امتحان شود.
پدر و مادر و پرستار کودک نیز باید در این مورد مطالب جدید و علمی را مطالعه کنند. باید یاد بگیرند که سیستم پاداش چگونه می تواند به کودک در این زمینه کمک کند.
همچنین نحوه مدیریت استرس می تواند به کودک و خانواده کمک کند. خانواده درمانی روشی موثر در درمان بیش فعالی است.
رژیم غذایی بدون شکر برای کودکان بیش فعال مناسب است
رژیم غذای مدیترانه برای کودکان بیش فعال توصیه می شود. زیرا کودکان را تشویق به مصرف غذای سالم می کند. اما شواهدی مبنی بر اینکه بیش فعالی ناشی ازیک رژیم غذایی خاص باشد وجود ندارد با این حال برای کنترل و بهبود سلامتی فرزندتان میتوانید مقاله رژیم مدیترانه ای که در آن درباره این نوع رژیم غذایی برای کودکان و همچنین مزایای آن صحبت کرده ایم را مطالعه کنید.
کارشناسان توصیه می کنند که کودکان باید رژیم غذایی سالم تری را بخورند. از خوردن شکر و چربی های اشباع بپرهیزند و غذاهای حاوی غلات، سبوس برنج، سبزیجات و میوه، پروتئین های بدون چربی و مواد غذایی حاوی امگا 3 را مصرف کنند.
مربیان و معلمین می توانند بیش فعالی را تشخیص دهند
معلمین و مربیان صلاحیت تشخیص بیش فعالی را ندارند اما می توانند به نشانه های مشبابهی را که در کودکان بیش فعال دیده اند اشاره کنند.
کودکان بیش فعال می توانند ساعت های متمادی بازی های رایانه ای انجام دهند زیرا وقتی که بخواهند می توانند روی موضوع دلخواه خود تمرکز کنند:
اگر چه بی توجهی یکی از علائم بارز بیش فعالی است اما کودکان بیش فعال می توانند بر روی فعالیت های محرک تمرکز کنند. فعالیت هایی که پر از تحریک و صدا و فعالیت بدنی است می تواند توجه آنها را به خود جلب کند.
این موضوع به این دلیل نیست که کودکان بیش فعال به طور ارادی می توانند توجه خود را به موضوعی معطوف کنند بلکه برخی از موضوعات می تواند تمرکز کودکان را به خود جلب کند.
باورهای درست درباره کودکان بیش فعال
کودکان بیش فعال نیاز به چک آپ های پزشکی مداوم دارند. بیش فعالی یک اختلال پزشکی است و ناشی از بی نظمی و نبود اراده در کودک نیست. پدرو مادر و پرستار کودک باید با توجه به نشانه هایی که در کودک می بینند باید با پزشک مشورت کنند . باید مراقبین کودک انتظارات خود را از کودک به صورت واضح مشخص کنند و محدودیت های ثابت برای کودک در نظر بگیرند. داشتن برنامه روزانه می تواند به کودک در زمینه کنترل علائم این اختلال کمک کند.
مگه کودک بالای ۱۷ سال ام داریم 😐
مگه کودکان بالای ۱۷ سال هم داریم؟😐
سلام با تشکر از شما
در متن چندین غلط تایپی هست.
بهتر است کاملتر بیان شود و با مطالب تکمیلی پربارتر شود.
سلام من دو تا پسر دارم ۵ ساله و ۲ ساله ، پسر ۵ ساله ام رو پارسال بردم دکتر برای چکاپ دکتر تشخیص بیش فعالی رو دادن و بهشون قرص ریسپریدون ۱ دادن که از ۱/۴ شروع کردم تا روزی یه دونه من نمیدونم تا کی باید این قرص رو بخوره و باید چیکار کنم الان که پسر دومم ۲ ساله شد تماااام علائم بیش فعالی رو داره مثل پسر بزرگم البته الان بهتر شده اما پسر کوچیکه من دائم دور و بر کارای خطرناک ، بازیهای خطرناک، وسایل خطرناک مثل چاقو ، قیجی ، و حتی آتیش هس واااااقعا خسته شدم از این شرایط و افسردگی گرفتم و دائم با کوچیکترین حرف از کوره در میرم نمیدونم چیکار کنم از طرفی هم دلم میسوزه واسشون و کاری از دستم بر نمیاد و نمیدونم این وضع تا کی ادامه داره😭😭😭 لطفا راهنماییم کنین تا به عنوان یه مادر بتونم بچه هامو کنترل کنم و مادر خوبی براشون باشم
سلام وقت بخیر
مشاوره پزشکی نداریم اما درصورتی که خدمات مراقبتی در منزل نیاز داشته باشید میتوانید با شماره 1527 داخلی 1 تماس بگیرید
باتشکر
سلامت اول