آرتروز گردن نام بیماری است که در آن فرد دچار گرفتی و درد در ناحیه گردن شده و تکان دادن گردن برای او دشوار خواهد بود. در بسیاری از موارد این بیماری در اثر افزایش سن، ایجاد فشار روی گردن و مواردی ازایندست ایجاد میشود. درمان علائم آرتروز گردن با کارهایی مانند فیزیوتراپی، ورزش، دارودرمانی و غیره امکانپذیر است. بیتوجهی به علائم و نشانههای گردن اصلا درست نیست و میتواند خطرناک باشد.
بیماری آرتروز گردن
آرتروز گردن شامل تغییراتی است که در آن مهرههای گردن تغییر شکل داده و دچار ساییدگی شده و اعصاب دست و پا و مثانه تحت فشار قرار میگیرند. این بیماری در مردان بیشتر شایع است. همچنین با افزایش سن و گذر از 40 سالگی، بیشتر شاهد بروز علائم آرتروز گردن هستیم. هرچند نشانههای آرتروز گردن بعد از 60 سالگی بیشتر شایع است. در این بیماری مهرههای گردن و دیسکهای موجود بین آن و عروق خونی که بهطرف مغز میروند؛ تحت تاثیر قرار میگیرند. گردن بهخاطر داشتن یک بافت نرم و قابلیت انحنایی، بسیار آسیبپذیر است. همچنین گردن محل عبور رگهای مهم و حساسی است که جریان خون را به سمت مغز میبرند. صدمه دیدن این رگها باعث ایجاد مشکلات در جریان خون و مشکلات حسی میشود.
به نقل از سایت healthline :
آرتریت گردن چیست؟
آرتریت گردن، که به آن اسپوندیلوز گردنی نیز میگویند، یک بیماری شایع است که زمانی رخ میدهد که غضروف و استخوانهای گردن به تدریج در طول زمان فرسوده میشوند و منجر به التهاب مفاصل، درد، سفتی و گاهی اوقات فشردگی عصب میشوند.آرتریت گردن اغلب با افزایش سن یا در نتیجه ساییدگی و پارگی گردن در اثر فعالیتهای روزانه یا صدمات ایجاد میشود.
علل به وجود آمدن آرتروز گردن
نشانههای آرتروز گردن ممکن است به دلایل متعددی ایجاد شود:
- سن: بالا رفتن سن، از رایجترین دلایل آرتروز در سالمندان است.
- شغل: بعضی از مشاغل که در آنها زیاد لازم میشود که گردن حرکت کند و وضعیت بدن همواره در حالت بد و غیراستانداردی قرار دارد یا کار فیزیکی زیادی انجام میشود؛ همواره احتمال بروز این بیماری بالا است.
- آسیب به گردن: آسیبهایی که پیش از این در گردن ایجاد شدهاند؛ در برخی از موارد از دلایل بروز آرتروز گردن هستند.
- عوامل ژنتیکی: ژنتیک و عوامل ارثی از دیگر دلایل آرتروز گردن است. همواره در خانوادههایی که ابتلا به این بیماری رایج است؛ برخی از افراد درگیر آن میشوند.
علائم آرتروز گردن
هر بیماری برخی از نشانهها و علائم رایج را داراست. رایجترین علائم آرتروز گردن نیز عبارتاند از:
- سردرد
- ایجاد صدا در گردن موقع حرکت سر
- عدم کنترل مثانه و روده
- سوزنسوزن شدن، بیحسی و ضعف در بازوها، دست و پاها
- عدم هماهنگی در اعضای بدن و مشکل در راه رفتن
- درد گردن که به بازوها و شانه سرایت میکند.
- درد گردن که کمترین فعالیت باعث شدیدتر شدن آن میشود.
تشخیص نشانههای آرتروز گردن
برای تشخص دلایل آرتروز گردن و علائم آرتروز گردن باید روشهای زیر را امتحان کنید:
ابتدا پزشک به کمک پرستار بیمار از بیمار یک شرح حال پرسیده و بیمار برای او توضیح میدهد
پزشک بیمار را معاینه کرده و با توجه به طریقه راه رفتن، نیروی عضلانی در دستها و پاها، احتمال لاغر شدن عضلات دستها و پاها و چکش زدن روی تاندونهای که از مفاصل آرنج و زانو عبور میکنند؛ متوجه رفلکسهای تاندونی بیمار شده و بیماری را تشخیص میدهد.
همچنین تستهای تشخیص که برای تشخیص آرتروز گردن وجود دارد که عبارتاند از:
- توموگرافی کامپیوتری یا سیتیاسکن (CT)
- تصویربرداری مغناطیسی یا امآرآی (MRI)
- تصویربرداری
روشهای درمان بیماری آرتروز گردن
برای درمان آرتروز گردن راهها و روشهای مختلفی وجود دارد که مرسومترین آنها عبارتاند از:
- طب سوزنی
درمان طب سوزنی از روشهای التیام درد و بهبود ناحیه آسیبدیده است که بیشتر بیماران اسکلتی دچار آن میشوند. این روش درمانی عارضه خاصی ندارد و معمولا جز اولین پیشنهادات برای درمان عارضههای اسکلتی است.
- دارو درمانی
پزشک معالج ممکن است بهنسبت نوع و درجه بیماری برای درمان بیماری آرتروز گردن و رفع درد ناشی از آن، از انواع داروهای ضدالتهاب مانند پروفن و ناپروکسن و داروهای ریلکسکننده عضلات استفاده کنند.
- فیزیوتراپی
انجام نرمشهای مخصوص همواره توسط متخصص تجویز میشود و این تمرینات گرفتگی و خشکی گردن را کاهش داده و به انعطافپذیری گردن میافزاید. این امر برای رفع علائم آرتروز گردن مفید است.
- رادیوفرکوانسی و تکارتراپی
از دیگر روشهای درمان آرتروز گردن و افزودن به انعطافپذیری آن تکار درمانی و استفاده از امواج رادیوفرکوانسی ست. در درمان مواردی که چند عامل باعث ایجاد درد گردن میشود؛ استفاده از ترکیبی از روشهای درمانی بهتر از تک روشها است.
- گردنبند طبی
استفاده از گردنبند طبی باعث میشود که گردن ثابت مانده و مهرهها و عضلات گردن برای مدتی استراحت کنند. این کار درد را در بیماران آرتروز گردن کاهش میدهد. هرچند این گردنبند تنها مدت کوتاهی استفاده میشود؛ چرا که استفاده طولانی مدت از آن باعث ضعیف شدن عضلات گردن میشود.
- گرما دادن
گرما دادن به گردن به کمک دستگاههای مخصوص نیز از دیگر روشهای کاهش درد در بیماران آرتروز گردن است. در روش کاهش درد آرتروز گردن میتوانید از گرما و رطوبت استفاده کنید.
برای گرما دادن به گردن، دوش آب گرم مفید است. کافی است دو بار در طول روز برای 10 تا 20 دقیقه زیر دوش آب گرم بروید. همچنین میتوانید حوله را در آب گرم خیس کرده و روی گردنتان قرار دهید.
ورزش و حرکات اصلاحی
از دیگر روشهای درمان درد آرتروز گردن استفاده از تمرینهای ورزشی است. ازآنجاییکه بیماری آرتروز در سالمندان شایع است؛ بهتر است سالمندان این حرکات ورزشی را بهصورت مداوم انجام دهند. برخی حرکات ورزشی و اصلاحی برای کنترل درد گردن در این بیماری و پیشگیری از آن کاربرد دارند.
با انجام درست این حرکات میتوانید از درد گردن و دردهای آرتروز جلوگیری کنید. تمام این حرکات باید توسط پزشک متخصص تجویز شوند.
در ادامه برخی از حرکات ورزشی برای درمان آرتروز گردن را بررسی میکنیم:
1. وارد کردن فشار به سر در جهت جلو به عقب
این ورزش باعث ریلکس شدن گردن و قسمت بالایی آن و مهرههای سینهای میشود. برای انجام این ورزش کافی است روی صندلی نشسته و کمر را صاف کنید. سپس کف دست را روی چانه قرار داده و به جلو نگاه کنید و چانه را به عقب فشار دهید. این حرکات باید طوری انجام شوند که فشار در پشت گردن و ستون مهره سینهای ایجاد شود. بهتر است تا اندازهای که توان دارید؛ این ورزش را در روز تکرار کنید.
2. اعمال کشش دو طرفه گردن
بعد از اتمام ورزش قبل، زمانی که دست روی چانه نیرو وارد کرده و آن را هل میدهد؛ گردن را به سمت چپ بچرخانید؛ بهطوری که چشم شما به شانه چپ نگاه کند و سپس گردن را بهطرف راست بچرخانید. بهطوری که چشم شما به شانه سمت راست نگاه کند.
زمان مناسب برای جراحی آرتروز گردن
جراحی تنها در موارد نادر برای درمان آرتروز گردن انجام میشود. در روش جراحی تلاش میشود تا عامل ایجاد کنند فشار روی نخاع و ریشههای عصبی حذف شوند. همچنین دربرخی از موارد تلاش میشود که به کمک پروتز یا فیوژن مهرهها، ستون فقرات ثابت شوند. جراحی تنها زمانی برای درمان آرتروز گردن انجام میشود که شدت اختلال زیاد باشد. برای مثال اگر حواس دستها، پاها یا انگشتان شما به طور پیشرونده در حال از بین رفتن باشند؛ روش جراحی برای درمان آرتروز انتخاب میشود. جراحی یک درمان اورژانسی است؛ چرا که هرگونه فشار به نخاع میتواند باعث بروز ناتوانیهای همیشگی شود.
تفاوت بین آرتروز و آرتریت گردن
آرتریت شامل انواع بیماریهایی است که از التهاب مفاصل ایجاد میشود و آرتروز یکی از انواع آرتریت است. آرتریت با درد، تورم، گرفتگی و مواردی ازایندست همراه است و بهخاطر عفونت، اختلالات متابولیکی و وزن زیاد ناشی میشود.
اما آرتروز یکی از انواع آرتریت است که از بیماریهای غیرالتهابی در مفاصل بوده و طی آن عضروفها تخریب میشوند. این بیماری بهخاطر آسیب دیدگی، افزایش سن، کشیدگی و پارگی طولانی مدت غضروف و مفاصل ایجاد میشود و درد و گرفتگی عضلات را در پی دارد.
سخن آخر
در بیماری آرتروز گردن مفاصل، دیسکها و مهرهها در ناحیه بالایی ستون فقرات از بین رفته و دچار تخریب و فرسایش میشوند. با بروز این بیماری دچار درد و گرفتگی در ناحیه گردن و بازوها و شانهها میشوید و دامنه حرکتی گردن کمتر میشود. آرتروز گردن از بیماریهای مزمن است که طی سالها پیشرفت کرده و خیلی از افراد در آن هیچ نشانه و علائمی را تجربه نمیکنند.
معمولا با بالا رفتن سن دیسکها آب خود را ازدستداده و تماس استخوانها و مهرها باعث ایجاد فرسایش میشود. همچنین تغییر ناگهانی وضعیت گردن و حرکتهای سر طی حوادث میتواند آرتروز گردن را در پی داشته باشد. برای درمان این بیماری میتوان از روشهای مختلف از جمله دارودرمانی، لیزر، فیزیوتراپی، ورزش و در نهایت جراحی استفاده کرد. افراد پیر زیاد دچار این بیماری می شوند که می توانید با کمک پرستار سالمند در تهران از آنها مراقبت کنید.
سوالات متداول
1. آرتروز گردن چه عواقبی ایجاد میکند؟
این بیماری درصورت عدم درمان، باعث گرفتگی مفصل گردن شده و باعث میشود که فرد برای انجام فعالیتهای روتین مانند کار یا ورزش با مشکلاتی مواجه شود. درد این بیمار بهاندازهای شدت پیدا میکند که زندگی روتین فرد مختل میشود.
2. بهترین روش درمانی برای آرتروز گردن چیست؟
بهترین روش درمان این عارضه حرکات ورزشی و تزریق اپیدورال است که آسیبهای وارد شده به گردن را ترمیم کرده و به بازسازی آن میپردازد.
3. آرتروز گردن چه علائمی دارد؟
درد و سفتی در گردن ،شدت گرفتن درد با نگاه کردن طولانی به بالا یا پایین(مثل رانندگی و کتاب خواندن)، سردرد، هنگام چرخاندن گردن، سر و صدا یا احساس خرد شدن.
4. برای تسکین درد آرتروز گردن چه درمانهایی را میتوان در خانه انجام داد؟
از کمپرس سرد برای گردن خود استفاده نمایید، بهتر است با یک بالش تخت بخوابید که از گردن شما به خوبی پشتیبانی کند، اگر سیگاری هستید سیگار را ترک کنید، بهتر است در هنگام تماشای مانیتور پشت و گردن پشتیبانی شود، هنگام مکالمه تلفنی، از هدست استفاده کنید.
5. از کجا بفهمیم آرتروز گردن داریم؟
آرتروز گردن که شامل گردن سفت و دردناک میباشد. اگر در گردن احساس سفتی می کنید یا هنگام چرخاندن سر خود درد دارید ، این درد گردن ممکن است به علت آرتروز باشد.
6. چرا جراحی آرتروز گردن انجام دهیم؟
جراحی معمولاً آخرین چاره برای آرتروز گردن است. اگر درد شدیدی دارید که با درمان غیر جراحی برطرف نمیشود یا علائمی از آسیب عصبی دارید، پزشک ممکن است آن را توصیه کند.