در بیماری اگزما eczema، پوست دچار خارش، التهاب، قرمزی و پوستهریزی میشود. با این که متخصصان هنوز به دلایل این عارضه پی نبردهاند، اما این بیماری اغلب در افرادی به وجود میآید که آلرژی دارند. این بیماری گاهی ریشه ژنتیکی داشته و شاید میان اعضای خانواده شایع باشد. اگزما با قرمزی و تاول شروع شده که حاوی مایع روشن و قرمز است. خبر خوب این که این بیماری واگیردار نبوده و معمولا خطرناک نیست. با این وجود، ناراحتی و پریشانی افراد را به دنبال دارد و پرستار بیمار باید این ناراحتی را کنترل کند. برای این که بیشتر در مورد این بیماری اطلاعات به دست آورید، این مطلب را از دست ندهید.
اگزما چیست؟
همانطور که گفته شد، اگزما پوستی یک بیماری مزمن است که منجر به التهاب، خارش، قرمزی و تورم پوست میشود. این بیماری که به درماتیت آتوپیک در نوزادان و بزرگسالان هم معروف است، گاهی اوقات در بدن فرد تشدید میشود و او باید به دنبال راههای درمانی با استفاده از توصیههای پزشک باشد. بسیاری از افراد سوال دارند که این بیماری بیشتر در چه افرادی رخ میدهد. کودکان معمولا بیشتر در معرض این بیماری هستند، اما این بدان معنا نیست که در سایر سنین مشاهده نمیشود.
این بیماری ممکن است خود را به صورت زخمهای شدید با دوره طولانی نشان دهد. بثورات پوستی حاصل از آن غالبا با خارش همراه هستند. با توجه به این که بیمار شاید با خارش شدید اذیت شود، روند درمان باید هر چه سریعتر انجام گردد. درماتیت پوستی این روزها در بسیاری از کشورهای جهان به چشم خورده و تحقیقات نشان میدهد میزان آن به محدوده جغرافیایی نیز مربوط میشود. مثلا طبق آمار، از هر سه نفر در نیوزلند، یک نفر به این بیماری مبتلا میشود که اغلب مبتلایان را هم جوانان تشکیل میدهند. 15 درصد از کودکان این کشور نیز به این بیماری مبتلا هستند.
دلیل بیماری اگزما چیست؟
از این جهت که تاکنون دلایل قطعی برای بروز اگزما پیدا نشده است، آن را باید بیماری پیچیدهای بدانیم. محققان اعتقاد دارند اگزما در سالمندان و کودکان در اثر عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود. اما پژوهشگران معتقدند که اختلال در سیستم ایمنی به طور حتم در بروز این بیماری نقش دارد. البته منظور از اختلال به طور دقیق تر، پاسخ های شدید سیستم ایمنی به مواردی است که پاسخ شدید نیاز ندارند. واکنش شدید سیستم ایمنی موجب تخریب برخی سلول ها نیز می شود و این امر شروع اگزما است. بدین ترتیب می توان گفت که دلیل اگزما یک بیماری خود ایمنی نیست و بیشتر به واکنش آلرژیک شباهت دارد. در ادامه به برخی از دلایل احتمالی آن اشاره میشود:
ژنتیک؛ علت اگزما در بدن
افرادی که سابقه خانوادگی در ایجاد این بیماری دارند، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار داشته باشند. والدینی که به درماتیت، آسم و آلرژی مبتلا هستند، شاید این بیماری را در فرزند خود نیز مشاهده کنند.
وجود نقص پوستی؛ نشانه درماتیت
تحقیقات نشان داده پوست افراد مبتلا به این بیماری معمولا توانایی چندانی در حفظ رطوبت نداشته و نسبت به مواد تحریک کننده و آلرژنها نفوذپذیرتر است. این نقص پوستی در نهایت منجر به خشکی و التهاب پوست میشود که البته به ژن نیز مربوط است.
ایجاد اگزما به دلیل استرس
استرس یکی از عوامل تشدید کننده این بیماری و پیری پوست بوده و شرایط را برای بیمار بدتر میکند. در واقع استرس میتواند واکنشهای التهابی بدن را افزایش داده و منجر به افزایش خارش و التهاب شود.
اگزما و سیستم ایمنی
واکنش بیش از اندازه و غیرطبیعی سیستم ایمنی به محرکها، یکی دیگر از دلایل بروز التهاب و خارش است. افرادی که سیستم ایمنی قدرتمندی ندارند، شاید بیشتر از دیگران در معرض این بیماری قرار داشته باشند.
عوامل محیطی؛ علت ایجاد درماتیت
بدن انسان گاهی اوقات به مواد محرکی مانند صابونها، مواد شوینده، عطرها و مواد شیمیایی واکنش نشان داده و این سبب تحریک پوست و تشدید اگزما میشود. گرد و غبار، حیوانات خانگی و برخی غذاها نیز در دسته آلرژنها قرار داشته و علائم اگزما پوست سر را بیشتر میکنند. همچنین نقش شرایط آب و هوایی مانند تغییرات دما، رطوبت کم و بادهای سرد را در بروز این بیماری نباید نادیده گرفت.
عفونتهای پوستی در اگزما
محققان به این نتیجه رسیدهاند که عفونتهای باکتریایی، قارچی و ویروسی میتوانند درماتیت را تشدید کنند. افزایش التهاب و خارش و در نتیجه ابتلا به یکی از انواع این بیماری، از علائم عفونتها است. همچنین گزش حشراتی مانند ساس هم می تواند عفونت ایجاد کند و شما باید بدانید که ساس چیست و در چه مکان هایی وجود دارد.
نامتعادل شدن میکروبیوم پوست
جدا از تمام موارد ذکر شده، تغییر در میزان میکروبیوم طبیعی پوست نیز منجر به تشدید درماتیت میشود. مثلا حضور باکتریهای مضر به جای باکتریهای مفید روی پوست، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. گاهی هم باکتری های مفید و یا قارچ های همزیست با پوست، به غدد تولید چربی حمله میکنند و موجب بروز چنین واکنشی میشوند.
درمان قطعی اگزما
متاسفانه تاکنون روشی برای درمان قطعی اگزما معرفی نشده است، اما میتوان با مراقبت و استفاده از روشهای درمانی مختلف، علائم آن را کنترل و مدیریت کرد. در صورت بروز این بیماری، هدف ما کاهش التهاب، خارش و جلوگیری از تشدید شدن بیماری خواهد بود. این کاهش علائم با دو رویکرد کلی انجام میگیرد. اول آنکه با شوینده های دارویی خاص، سطح پوست را از چیزهایی که موجب واکنش شدید سیستم ایمنی می شود پاک نگه داریم. دومین رویکرد مربوط به زمانی است که واکنش شدید سیستم ایمنی آغاز شده و با شستشوی پوست با شوینده های دارویی، نمی توان سیستم ایمنی را آرام کرد. در این زمان ممکن است پزشک پماد های حاوی دوز های کمیی از کورتون(یک سرکوب کننده سیستم ایمنی) را تجویز کند. کورتون می تواند بسیار خطرناک باشد اکیدا اخطار می دهیم که از هرگونه داروی کورتون دار بدون تجویز پزشک خودداری کنید. در این بخش به برخی از روشهای معمول برای مدیریت این بیماری اشاره میشود.
درمان اگزما مراقبتهای پوستی روزانه
استفاده از برخی مرطوب کنندهها مانند کرمها و لوسیونها به خصوص بعد از حمام، سبب حفظ رطوبت پوست و درمان اگزما دست میشود. سعی کنید روزانه حمام کوتاهی به همراه آب ولرم داشته باشید. تحقیقات نشان میدهد حمامهای طولانی پوست را خشک میکنند. تا جای ممکن از صابونهای معطر و عطرها استفاده نکنید تا بدن به حالت طبیعی خود بازگردد. در صورت نیاز به استفاده از عطر، بد نیست در مورد ترکیبات آن تحقیق کنید. البته اگر آسیب پوستی شدید تری دارید باید بیشتر به فکر تغذیه باشید. مثلا زخم بستر یکی از آسیب ها شدید است. غذا های مناسب برای زخم بستر در بهبود آن بسیار تاثیر گذار است.
استفاده از داروهای موضعی برای درمان درماتیت
برخی داروها به صورت موضعی در درمان اگزما اثر دارند که از جمله آنها میتوان کورتیکواستروئیدها را نام برد. این داروها به کاهش التهاب و خارش کمک کرده که البته استفاده از آن باید تحت نظر پزشک باشد. داروهای ضدباکتری مانند آنتی بیوتیک نیز نقش زیادی در کنترل و درمان این بیماری دارند. البته این در صورتی است که علائمی مانند عفونت در پوست شما وجود داشته باشد.
در کنار آنها، میتوان از داروهای خوراکی نیز کمک گرفت. مصرف آنتی هیستامینها برای کاهش خارش به خصوص در شب که بیمار نیاز به استراحت دارد، ایده بسیار خوبی است. برخی کورتیکواستروئیدها به صورت خوراذکی هستند که باید تحت نظر پزشک استفاده شوند. اگر بیمار سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد، از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین یا متوترکسات استفاده خواهد شد.
تغییر در سبک زندگی برای مداوا eczema
تجربه نشان داده ایجاد تغییرات در سبک زندگی میتواند در درمان این بیماری موثر باشد. برای نمونه، موادی که در خانه باعث تحریک پوست میشوند را شناسایی کرده و آنها را از خود دور نمایید. با تکنیکهای کاهش استرس مانند مدیتیشن، یوگا و ورزش نیز میتواند علائم این بیماری را کم کنید. لباسهای پشمی یا نایلونی پوست شما را تحریک و این بیماری را تشدید میکند. بنابراین، به جای آنها از لباسهای سبک و نخی استفاده کنید تا پوست در وضعیت مساعدی قرار داشته باشد.
مشاوره با متخصص پوست برای درمان اگزما
در نهایت صحبت و راهنمایی گرفتن از متخصص پوست را از دست ندهید. متخصصان پوست یک برنامه درمانی مناسب را در اختیارتان قرار میدهند که میتوانید از آن برای زندگی سالمتر استفاده کنید. با وجود این که گفته شد هیچ روشی برای درمان اگزما دست وجود ندارد، اما با استفاده از ترکیبی از این روشها و مراقبت از خود، میتوان علائم را به صورت قابل توجهی کمتر کرد تا کیفیت زندگی بهبود پیدا کند.
تغذیه مناسب برای درمان اگزما
کاربران زیادی سوال دارند که برای درمان اگزما چی بخوریم؟ تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی در مدیریت و کاهش علائم این بیماری داشته باشد. با این که هیچ رژیم خاصی برای درمان قطعی نیست، اما برخی از غذاها و مواد مغذی به کاهش التهاب و بهبود وضعیت پوست کمک میکنند که عبارتند از:
- استفاده از خواص امگا 3 موجود در ماهیهای چرب (سالمون، ساردین و ماکرل) و گردو
- آنتی اکسیدانهای موجود در میوهها و سبزیجات شامل توتها، سبزیجات برگ سبز، هویج و گوجه فرنگی که دارای ویتامینهای A، C و E هستند. ضمنا چای سبز نیز به عنوان آنتی اکسیدان مفید برای پوست شناخته میشود.
- ویتامینها و مواد معدنی شامل ویتامین D، روی در غذاهایی مانند گوشت قرمز و مرغ و مواد غذایی حاوی پروبیوتیک نظیر ماست و کلم که میتوانند به متعادل شدن میکروبیومهای روده و پوست کمک کنند.
- غذاهای ضد التهاب مانند زردچوبه، زنجبیل و سیر
- نوشیدن مقدار کافی از آب در طول روز که به حفظ رطوبت پوست کمک میکند.
- پرهیز از آلرژنهای غذایی مانند لبنیات، گلوتن، آجیلها و مغزها و تخم مرغ که علائم را تشدید میکنند.
بهترین قرص برای درمان اگزما
برخی قرصها در درمان اگزمای صورت نقش دارند، اما باید به این نکته توجه داشت که در کنار آن به مراقبتهای پوستی، تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب هم نیاز است. استفاده از داروها اغلب در موارد شدید این بیماری تجویز میشود و خیلی اوقات اصلا نیازی به مصرف آنها نیست.
- برخی آنتی هیستامینها مانند دیفن هیدرامین، هیدوکسیزین، لوراتادین و سیتیریزین به کاهش خارش بدن کمک میکنند. استفاده از آنها به ویژه در شب برای استراحت و خواب توصیه میشود.
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیزون و پردنیزولون نقش مهمی در بهبود این بیماری دارند.
- برخی داروهای در مهار کردن سیستم ایمنی ضعیف به خوبی عمل میکنند که سیکلوسپورین، متوترکسات و آزاتیوپرین از جمله آنها هستند.
- در صورت وجود عفونت باکتریایی در پوست، پزشک استفاده از آنتی بیوتیکهای خوراکی مانند بلکلوگزاسیلین و اریترومایسین را پیشنهاد میدهد.
تحریک کننده های بیماری اگزمای پوستی
درماتیت تماسی در واقع عارضهای پوستی است که شاید بعد از مدتی از بین برود. با شناخت برخی عوامل تحریک کننده میتوان درمان اگزما صورت و سایر نواحی را بهتر انجام داد.
- ادویهجات تحریک کننده
- مصرف سیگار و دخانیات
- گرد و غبار و حتی خاکی که روی سطوح قرار دارد.
- استرس فراوان
- هوای سرد و خشک زمستان
- لوازم آرایشی بی کیفیت
- مواد شوینده، عطرها و صابونهای معطر
- بعضی از پارچهها نظیر پارچه پشمی و محصولاتی که در آنها از مواد شیمیایی استفاده شده است.
با از بین رفتن دورهای این بیماری، بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند اگزمای آنها به طور کامل درمان شده است، در حالی که با توجه به شرایط بدنی خود، همواره باید عوامل تحریک کننده این بیماری را در نظر داشته باشند. تحریک دوباره پوست و خاراندن بیش از اندازه محل اگزما، منجر به ایجاد عفونت خواهد شد.
فرق اگزما و قارچ
عده زیادی دو بیماری اگزما و قارچ را به خاطر وجود شباهتهایی در علائم اشتباه میگیرند، در حالی که تفاوتهایی میان این دو وجود دارد. مهمترین فرق اگزما و قارچ را باید عامل ایجاد کننده هر یک عنوان کرد. عفونت قارچی توسط قارچ کاندیدا به وجود میآید، در حالی که درماتیت اغلب به خاطر حساسیت به آلرژنها ایجاد میشود. عفونت قارچی شاید خود را به صورت راش قرمز نشان دهد که گاهی خارشدار و خطرناک است. به طور کلی این بیماری میتواند خطر بیشتری نسبت به درماتیت داشته باشد.
آیا اگزما واگیردار است؟
اگزما صورت از جمله بیماریهای واگیردار و مسری نیست، اما این را باید به خاطر داشت که پوست به راحتی در معرض آلوده شدن قرار دارد؛ به ویژه در زمان ترک خوردن، خراشیده شدن و خونریزی که احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است. موانع پوستی به خصوص زمانی که پوست واقعا ملتهب است، عملکرد مناسبی در مقابل جلوگیری از نفوذ باکتریها و سایر میکروبها ندارد و این عفونت پوستی را در پی دارد. در نتیجه اگر علائم این بیماری را در یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود مشاهده کردید، هرگز نگران واگیردار بودن آن نباشید. بیماری اگزما در سالمندان شایع بوده و تعداد زیادی از این عزیزان از اگزمای پوستی رنج میبرند. اگر در منزل سالمندی دارید که با این بیماری درگیر است، میتوانید از خدمات پرستار سالمندان در منزل سلامت اول برای مراقبت از آنها استفاده کنید.
به نقل از وبسایت nationaleczema.org :
اگزمای موضعی یا درماتیت موضعی، شایع ترین نوع اگزما (به عنوان اگزمای آتوپیک هم معروف است)، ناشی از بیش فعالی سیستم ایمنی است که باعث می شود پوست خشک و خارش دار شود. اگزما مسری و واگیر دارد نیست. شما نمی توانید از شخص دیگری اگزما بگیرید. با وجود آنکه علت و منشا دقیق اگزما هنوز پیدا نشده است، محققان می دانند که افراد بخاطر دلایلی که ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی است به اسن بیماری مبتلا می شوند. بسیاری از افراد مبتلا به اگزما اغلب علائم همراه تب یونجه، آسم آلرژیک و آلرژی های غذایی را گزارش می کنند. مراقبت مناسب و مداوم از پوست در پیشگیری و مدیریت اگزما ضروری است.
انواع اگزما
اگزما دست و سایر نواحی انواعی داشته و هر یک علائمی از خود بروز میدهند. تشخیص نوع آن بر عهده پزشک است. در واقع پزشک با مشاهده ظاهر و علائم درماتیت، روند درمانی را برای بیمار انتخاب میکند. مهم است که نوع اگزما در بیمار به درستی تشخیص داده شود چراکه اگر درمان نا مناسب برای اگزما انتخاب شود می تواند عواقب بدی داشته باشد. انواع مختلفی از اگزما وجود دارد که بهتر است است با آنها آشنا شوید. رایجترین انواع اگزما عبارتند از:
اگزمای دیشیدروتیک
دیشیدروتیک نوع رایجی از درماتیت است که اغلب در زنان رخ میدهد. اگر تاولهای کوچکی را در ناحیه دستها و پاها میبینید، شاید به معنای ابتلا به این نوع درماتیت باشد.
درماتیت نورودرماتیت
این بیماری شباهت زیادی با سایر انواع درماتیت داشته، اما از تفاوتهای آن میتوان لکههای ضخیم و پوسته پوسته شدن نواحی درگیر را نام برد.
درماتیت سکهای
از روی نام این درماتیت نیز میتوان به ظاهرش پی برد. لکهها و زخمهایی به شکل سکه روی پوست ایجاد میشود که با حساسیت پوستی و خارش زیادی همراه است.
درماتیت استازیس
در درماتیت استازیس شاهد خارش، درد، تورم و قرمزی پوست هستیم که به خاطر نشت مایعات از رگهای ضعیف شده خونی به داخل پوست رخ میدهد. متاسفانه آمار ابتلا به این نوع از درماتیت کم نیست.
eczema اکسفولیاتیو
نوعی اختلال اپیدرمی است که پوستهریزی سلولهای مرده پوستی را در بر دارد. دلایل مختلفی برای بروز این عارضه وجود دارد و شاید هر بخشی از بدن را درگیر کند. آکسفولیاتو تاثیر فراوانی روی ظاهر، پوست و روان بیمار میگذارد.
درماتیت هرپتی فرم
این درماتیت نوعی التهاب پوستی مزمن است که اغلب به خاطر حساسیت به گلوتن در بیماران سلیاک ایجاد میگردد. تاولهای کوچک همراه با خارش از مهمترین علائم این بیماری است که معمولا در قیمتهایی مانند آرنج، شانه، زانو و نشیمنگاه به وجود میآیند.
اگزمای عصبی
این نوع از اگزما نیز با خارش مزمن و پوسته پوسته شدن همراه است. بعد از ابتلا به آن شاهد بروز تاولهای زبر، برجسته و با خارش شدید در نواحی مچ دست، ساعد، بازوها، پاها، کشاله ران و گردن هستیم. در واقع اگزمای عصبی با خارش بخشهای مختلف پوست آغاز میشود.
در استفاده از هر یک از این داروها باید نکات مهمی را رعایت کرد. نخست این که این داروها باید تحت نظر پزشک مصرف شوند، در غیر این صورت خطراتی را برای بدن به دنبال خواهند داشت. یک سری از این داروها شاید با عوارض جانبی همراه باشند و به پیگیری منظم شما نیاز دارند. همچنین دوز مصرفی و مدت زمان مصرف داروها را رعایت کنید.
شایع ترین نواحی اگزما در بدن
اگزمای پوستی میتواند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. محل ظاهر شدن این لکهها تا حد زیادی به نوع اگزما و سن بیمار نیز وابسته است. مناطقی از بدن که بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار دارد، عبارتند از:
اگزمای صورت
اگزما در صورت نیز بسیار دیده میشود که با علائمی مانند تورم یا التهاب، خارش پوست، راش با تغییر رنگ پوست از قرمز تا بنفش و حتی قهوهای تیره، لکههای خشک، احساس درد، پوست چروک زیر چشم و برآمدگیهای کوچک یا تاول همراه هستند.
اگزما پوست سر
اگزما پوست سر بیشتر افرادی را با پوست چرب درگیر میکند. این بیماری حتی میتواند نوزادان را هم تحت تاثیر قرار دهد.
اگزما دست
اگزمای دست بسیار شایع است. این بیماری در اکثر مردم به صورت زبری و خشکی دستها شروع شده و بعدا به ضایعات قرمز رنگ و ملتهب تبدیل میشود. عوامل زیادی میتوانند به پوست دست آسیب برسانند که شامل تماس زیاد با آب، هوای خیلی خشک، برخی صابونها، پودرهای رختشویی، حلالها و مواد شیمیایی هستند.
درماتیت پلک
درماتیت پلک نوعی درماتیت تماسی است که به دلیل تماس پوست دور چشمها و پلکها با مواد محرک یا آلرژیزا به وجود میآید. در صورت ابتلا، پلکها پوسته پوسته و قرمز شده و حتی ممکن است پوست ضخیم شود.
درماتیت لاله گوش
اگزما روی لاله گوش هم مشاهده میشود که شروع به خارش شدید میکند. البته این بیماری روی لاله گوش بیشتر در دوران کودکی و افرادی که آسم و آلرژی دارند، بروز پیدا میکند.
عوارض اگزما
اگزما یکی از بیماریهای پوستی است که در علاوهبر تغییر ظاهر، احتمالا تاثیراتی روی روان انسان نیز داشته باشد. البته این بیماری معمولا علائم خطرناکی نداشته و بعد از مدتی بهبود مییابد. با وجود این که بسیاری از بزرگسالان دارای پوست خشک در معرض این بیماری قرار دارند، اما تحقیقات نشان داده اغلب نوزادان و کودکان به آن دچار میشوند.اگزما پوست سر مانند تمام بیماریهای پوستی منجر به برخی عوارض میشود که عبارتند از:
- اختلالات خواب نیز ممکن است برای مبتلایان به این بیماری رخ دهد. در صورت رعایت نکردن نکات مهم و عدم مصرف دارو های این بیماری این عارضه نیز رخ می دهد.
- خاراندن مکرر پوست میتواند پوست را در مقابل باکتریها و ویروسها باز بگذارد. همین موضوع نیز احتمال بروز این بیماری را تشدید میکند.
- همچنین خاراندن پوست به مرور زمان موجب خشک و ضخیم شدن پوست میشود و این شاید احساس ناخوشایندی به بیمار بدهد.
- ابتلا به یک نوع از درماتیت به این معنا نیست که از انواع دیگر در امان خواهید بود. فرد ممکن است با انواع دیگر این بیماری نیز دست و پنجه نرم کند.
- درماتیت اغلب میتواند منجر به ایجاد آسم یا تب یونجه شود که در این کودکان زیر 12 سال شایعتر است.
از آنجایی که این بیماری می تواند تغییرات زیادی را روی پوست نوزاد به وجود بیاورد، بهتر است به طور منظم با متخصص اطفال در تماس باشید و توصیه ها و یا پماد های مربوطه را دریافت کنید. خبر خوب این که درماتیت واگیردار نیست و میتوان را روشهای ذکر شده در این مطلب از سلامت اول، روند درمانی را آغاز کرد.
روش های پیشگیری از اگزما
روش های متعددی برای پیشگیری از اگزما وجود دارد. از آنجایی که منشا اگزما به درستی شناخته نشده است، این روش بیشتر تجربی هستند برهی از این روش ها عبارتند از:
- در طول روز حتما از مرطوب کننده استفاده کنید، حتی اگر علائمی از این بیماری را شاهد نیستید.
- استفاده از روغنهای مناسب در حمام نیز توصیه میشود؛ به خصوص برای افرادی که دارای پوست خشک هستند.
- ماساژ آرام پوست بدن روشی است که برای پیشگیری از بروز درماتیت استفاده میشود.
- اگر حوصله نرمی ندارید، همین امروز یکی از آنها را خریده و جایگزین حوله قبلی کنید.
- از قرار گرفتن زیر نور آفتاب به صورت مستقیم پرهیز کنید. اگر چارهای ندارید، حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید. همچنین اصول مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب را رعایت فرمائید.
- همچنین استفاده از دستکش یا بانداژ کردن محل زخم و بثورات در افراد مبتلا به اگزما و سایر حساسیتهای پوستی، روش مناسب دیگری است.
- از کوتاه بودن ناخنهای خود مطمئن شوید، زیرا پوست بعد از مدتی ممکن است نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد.
سن رایج شروع اگزما
اگزمای پوستی اغلب در کودکی آغاز میشود و شایعترین سن شروع آن نیز در نوزادان و کودکان خردسال است. حتی بسیاری از کودکان از اولین سال تولد ممکن است به آن مبتلا باشند و شاید به پرستار در منزل نیاز پیدا کنند. طبق تحقیقات انجام شده، 90 درصد از افراد مبتلا به درماتیت تا سن 5 سالگی نخستین علائم این بیماری را تجربه میکنند. با این وجود، این بیماری میتواند در هر سنی ظاهر شده و برخی افراد از بزرگسالی به آن مبتلا شوند.
این موضوع برای دورههای تشدید و فروکش اگزمای پوست سر نیز صدق کرده و به سن و سال مربوط نمیشود. درماتیت در کودکان اغلب در نواحی صورت، گردن و چینهای پوستی شامل پشت زانوها و داخل آرنجها مشاهده میشود، در حالی که ناحیه بروز این بیماری شاید در بزرگسالان متفاوت باشد. معمولا این عارضه در دستان، گردن و صورت بزرگسالان پدید میآید.
سوالات متداول
بیماری اگزما چیست؟
اگزما شایعترین بیماری پوستی در دنیا است که در اثر خشکی شدید پوست ایجاد میشود.
علائم بیماری اگزما چیست؟
خشکی پوست، التهاب، خارش و قرمزی پوست از جمله علائم بیماری اگزما هستند.
نشانه های بیماری اگزما در کودکان چیست؟
برآمدگیهای کوچک در گونهها، پیشانی و سر، قرمزی پوست، خشکی شدید و التهابات پوستی
علائم بیماری اگزما در نوجوانان و بزرگسالان کدامند؟
ایجاد ضایعات پوستی در گردن، آرنج و پشت زانوها، افزایش ضخامت و خارش شدید پوست و ایجاد زخمهای پوستی
روش درمان بیماری اگزما در منزل چگونه است؟
استفاده از کرمهای مرطوب کنند، روغنهای گیاهی، استفاده از دستکش در زمان انجام کارهای منزل، ماساژ پوست بدن، دستها و صورت با ژل آلوئهورا.
علائم عمومی اگزما دست چیست؟
خارش ، دانه دانه شدن و تاولهای وزیکولی، قرمزی بر اثر رگهای خونی، پوسته پوسته شدن و ضخیم و خشن شدن قسمتهایی از پوست از مهمترین علائم اگزما به شمار میروند.
آیا درمان اگزما به طور کامل حقیقت دارد؟
متاسفانه هنوز روش قطعی برای درمان قطعی اگزما وجود دارد، اما با تغییر در سبک زندگی، تغذیه مناسب و استفاده از برخی داروها میتوان آن را تا حد زیادی کنترل کرد.
شامپوی مناسب اگزمای سر و صورت چیست؟
شامپوی کتوکونازل 2% را می توان تنها داروی اثر گذار واقعی دانست.