سوختگی در کودکان Burns in children به دلایل مختلفی بروز می نماید که لازم است در هر مورد اقدامت متناسب انجام شود تا از بروز مشکلات ثانویه پیشگیری به عمل آید.
دلایل شایع سوختگی چیست؟
اولین قدم برای کمک به محافظت از کودکان در برابر سوختگی ، درک چگونگی بروز سوختگی های معمول در کودکان است:
سوختگی های حرارتی:
این سوختگی ها باعث افزایش دمای پوست و بافت زیر آن می شوند. سوختگی های حرارتی در اثر بخار ، آب گرم حمام ، فنجان های قهوه حاوی آب جوش ، غذاهای گرم ، روغن داغ برای پخت و پز و غیره اتفاق می افتد. پیشنهاد میشود: با مهم ترین ویژگی های کودکان 6 تا 12 سال آشنا شوید
سوختگی در اثر تشعشع
این موارد در اثر قرار گرفتن پوست کودک در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید (آفتاب سوختگی به دلیل اینکه پوست در مقابل نور خورشید به خوبی محافظت نمی شود) یا در اثر اشعه ای مانند اشعه ایکس اتفاق می افتد.
سوختگی شیمیایی
این موارد در اثر بلع اسیدهای قوی (مانند پاک کننده ها یا باتری های دکمه ای) یا ریختن مواد شیمیایی (مانند سفید کننده) بر روی پوست یا چشم ها اتفاق می افتد.
سوختگی های الکتریکی
این نوع سوختگی ها در اثر تماس با جریان الکتریکی هستند و ممکن است در مواردی مانند گاز گرفتن سیم های برق توسط کودکان یا وارد کردن انگشتان یا اشیا در پریزهای برق و … اتفاق بیفتد.
انواع درجات سوختگی در کودکان از نظر
شناختن نوع سوختگی در کودکان می تواند به انتخاب بهترین اقدامات برای کمک های اولیه کمک خواهد نمود . کلیه سوختگی ها باید به سرعت درمان شوند تا دمای ناحیه سوخته کاهش یابد و آسیب به پوست و بافت زیر (در صورت سوختگی شدید) کاهش یابد.
سوختگی درجه یک (سطحی)
سوختگی های سطحی (کم عمق) خفیف ترین نوع سوختگی است که به لایه بالایی پوست محدود می شوند:
علائم و نشانه ها
این سوختگی در کودکان باعث قرمزی ، درد و تورم جزئی می شوند. پوست بدون تاول و خشک است.

زمان بهبودی
زمان بهبودی حدود 3-6 روز است. لایه سطحی پوست روی سوختگی ممکن است طی 1 یا 2 روز از بین برود.
سوختگی های درجه دوم
که در (ضخامت جزئی) می سوزد این سوختگی ها جدی تر بوده و شامل لایه بالایی پوست و بخشی از لایه زیر آن است.
علائم و نشانه ها
ناحیه سوخته قرمز و تاول زده است و می تواند متورم و دردناک باشد. تاول ها گاهی اوقات باز می شوند و ناحیه مرطوب به نظر می رسد با رنگ صورتی روشن تا قرمز .
زمان بهبودی
زمان بهبودی بسته به شدت سوختگی متفاوت است. ممکن است 3 هفته یا بیشتر طول بکشد.
سوختگی درجه سوم یا عمیق
این سوختگی ها (سوختگی های درجه سه یا سوختگی های درجه چهارم نیز نامیده می شوند) جدی ترین نوع سوختگی هستند. آنها تمام لایه های پوست و انتهای عصب موجود را درگیر می کنند و ممکن است به بافت زیرین نیز برسند.
پیشنهاد مطالعه: تست بیش فعالی کودک 4 ساله
علائم و نشانه ها
سطح آنها خشک به نظر می رسد و می تواند سفید مومی ، چرمی ، قهوه ای یا ذغال شده به نظر برسد. ممکن است درد کمی وجود داشته باشد یا اصلاً درد نداشته باشد یا در ابتدای سوختگی به دلیل آسیب عصبی ناحیه، بیمار احساس بی حسی کند.
زمان بهبودی
زمان بهبودی به شدت سوختگی در کودکان بستگی دارد. بیشتر آنها باید با پیوند پوست درمان شوند ، در این صورت پوست سالم از قسمت دیگری از بدن گرفته می شود و با جراحی بر روی زخم سوختگی قرار می گیرد تا به بهبود منطقه کمک کند.
اقدامات لازم در هنگام بروز سوختگی در کودکان
در شرایط زیر فوراً از کمک های اورژانس پزشکی استفاده کنید:
کودک سوختگی دیگری غیر از سوختگی سطحی دارد.
منطقه سوخته بزرگ است (عرض 2-3 اینچ) ، حتی اگر به نظر می رسد سوختگی جزئی باشد. برای هرگونه سوختگی که به نظر می رسد قسمت زیادی از بدن را پوشانده است ، با اورژانس تماس بگیرید.
از کمپرس یا یخ مرطوب استفاده نکنید زیرا باعث کاهش دمای بدن کودک می شود. در عوض ، محل را با یک پارچه یا حوله تمیز و نرم بپوشانید.
سوختگی در کودکان ناشی از آتش سوزی ، سیم یا پریز برق یا مواد شیمیایی است.
سوختگی در صورت ، پوست سر ، دست ها ، اندام های تناسلی یا روی پوست مفاصل است.
سوختگی در کودکان به نظر آلوده است (همراه با تورم ، چرک ، افزایش قرمزی یا رگه های قرمز پوست در نزدیکی زخم)
اقدامات لازم در هنگام سوختگی های سطحی در کودکان
کودک را از نزدیک منبع سوختگی خارج کرده و بلافاصله لباس را از قسمت سوخته خارج کنید.
آب خنک (نه سرد) را روی قسمت سوخته جاری کنید (اگر آب در دسترس نیست ، می توان از هر نوع مایعات سرد و قابل نوشیدن استفاده کرد) یا کمپرس سرد و تمیز را روی سوختگی به مدت 3-5 دقیقه نگه دارید (از یخ استفاده نکنید ، می تواند آسیب بیشتری به پوست آسیب دیده وارد کند).
کره ، چربی ، پودر یا سایر داروهای “خانگی” را روی سوختگی قرار ندهید ، زیرا اینکار باعث سوختگی عمیق تر و افزایش خطر عفونت می شود.
ژل یا کرم آلوئه را به ناحیه آسیب دیده بمالید. این کار ممکن است لازم باشدکه در طول روز چند بار انجام شود.
برای کاهش درد به کودک خود استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید. دستورالعمل های برچسب دارو را برای مقدار و تعداد دفعات دارو دادن به کودک بررسی نمایید.
ناحیه آسیب دیده را تمیز نگه دارید. می توانید تا 24 ساعت آینده با یک نوار گاز استریل یا باند از آن محافظت کنید.
اقدامات لازم برای سوختگی در کودکان با ضخامت جزئی و سوختگی عمیق:
برای دریافت مراقبت های پزشکی با اورژانس تماس بگیرید. سپس ، این مراحل را دنبال کنید تا زمانی که کمک به شما برسد:
کودک را در حالت خوابیده و در حالی که ناحیه سوخته در قسمت بالا قرار گرفته است ، نگه دارید.
دستورالعمل سوختگی درجه یک را دنبال کنید.
تمام جواهرات و لباس ها را از اطراف سوختگی جدا کنید (در صورت وجود تورم بعد از آسیب) ، به جز لباس هایی که به پوست چسبیده اند. اگر در برداشتن لباس مشکلی دارید ، ممکن است لازم باشد آن را پاره کنید یا منتظر رسیدن کمک پزشکی باشید.
هرگز هیچ کدام از تاول ها را پاره نکنید .
حداقل به مدت 3-5 دقیقه آب خنک را روی محل قرار دهید ، سپس قسمت سوخته را با یک پارچه یا ملحفه خشک تمیز بپوشانید تا کمک برسد.

اقدامات لازم در هنگام سوختگی های الکتریکی و شیمیایی
در این شرایط قبل از دست زدن به کودک اطمینان حاصل کنید که کودک با منبع برق در تماس نیست زیرا ممکن است شما نیز دچار برق گرفتگی شوید .
برای سوختگی های شیمیایی ، منطقه سوخته را با مقدار زیادی آب روان به مدت 5 دقیقه یا بیشتر شستشو دهید. اگر منطقه سوخته بزرگ است ، از وان ، دوش ، سطل آب یا شیلنگ آب استفاده کنید.
قبل از شروع به شستشوی سوختگی با آب ، هیچ یک از لباس های کودک را از بدن او خارج نکنید. با ادامه شستشوی محل سوختگی ، می توانید لباس را از محل سوخته خارج کنید.
اگر ناحیه سوخته شده توسط ماده شیمیایی محدود است ، 10-20 دقیقه دیگر شستشو دهید ، یک گاز یا باند استریل استفاده کنید و با پزشک تماس بگیرید.
سوختگی های شیمیایی د رمنطقه دهان یا چشم پس از شستشوی کامل با آب ، باید فوراً توسط پزشک بررسی شود.
سوختگی های شیمیایی و سوختگی های الکتریکی ممکن است همیشه قابل مشاهده نباشند ، اما به دلیل آسیب احتمالی اعضای داخلی ممکن است جدی باشد. علائم بسته به نوع و شدت سوختگی و علت آن ممکن است متفاوت باشد.
اگر فکر می کنید ممکن است کودک شما ماده شیمیایی یا جسمی را که می تواند مضر باشد ، بلعیده باشد (به عنوان مثال باتری دکمه ای) ، ابتدا با اورژانس تماس بگیرید. سپس بررسی نمایید که ماده بلعیده شده دقیقا چه ماده ای می باشد.
مشخص شدن این موضوع کمک می کند تا بدانید کودک چه محصول شیمیایی را بلعیده یا در معرض آن قرار گرفته است و ممکن است لازم باشد آن ماده شیمیایی را با خود به بیمارستان ببرید تا با پزشک در مورد آن اطلاع رسانی نمایید.
پیشنهاد مطالعه: نگهداری از کودک دارای اختلال وسواس فکری-عملی
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل و مجوز های رسمی از وزارت بهداشت آمادگی دارد به صورت شبانه روزی و در قالب پرستار کودک ، پرستار بیمار و پرستار سالمند به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.